Haber Depremde yıkılan Rönesans Rezidans’ın müteahhidi yurt dışına kaçmaya çalışırken yakalandı

YYILMAZZ

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
37
Bunu bir arkadaştan da duymuştum. Müteaahit ona "Daire başı %100 kar etmeyeceğim işe girmem" diyerek söylemde bulunmuş.

Biraz parası, sermayesi olan her insan müteahhit olursa sonuç bu olur. Bizim burda bina yaparken tek denetledikleri betonun kalitesi. Demire, projeye hiç baktıklarını zannetmiyorum. Müteahhit insafına kalmış.

Umarım bu üzücü afetten ders çıkarırız diyeceğim ama üç-beş ay sonra unutulur gider. Seçimi, kampanyası, adayı derken unutulur.
Hocam şimdi şöyle bir olay var bu kar marjları yüksek görünüyor fakat ortalama küçük çaplı da olsa bir işe başlaman için 10 15 milyon TL bir para ayırman gerekiyor ya sadece villa Sitesi yapsan bundan bahsediyorum dört villa beş villa cebinde nakit paran olması gerekiyor. Arsa ücretini dahil etmiyorum konut verdiğimizi varsayıyorum arsa sahibinin cebinde belli bir miktar nakit paran olması lazım şimdi cebinde 20 milyon nakit paran var ve inşaata başlaman izinlerini alman satış haline getirmen bir 1:30 yıl sürüyor yani 20 milyon TL paranın para bekletme ve para bağlama maliyeti diye bir olay var şimdi bu mütahit arkadaşımız 20 milyon TL'yi 1:30 yıl oraya bağlıyor 1:30 yıl ne faiz gelirini döviz cinsinden gelir hiçbir şekilde elde edemiyor şimdi bu %100 kar marji olayı yanlış anlaşılıyor zaten %100 kar maaşının en az %50 %60'ı para bağlama maliyetine gidiyor Betoncuya bir daire seramikçiye parkeciye ortak bir daire derken mütahitler aşağı yukarı ben sana şunu söyliyim sekiz daire yaptığımızı varsayalım ya tamamen farazi konuşuyorum para miktarlarında sekiz daire yaptığımız varsayalım mütahite en fazla 3 daire kalır şimdi %100 kar marji değil %50 marj da çalışırsa yatırmış olduğu paranın maliyetini bile çıkaramaz iş yapmasına manası kalmaz bu yüzden kar marjları çok yüksek görünüyor fakat 1:30 iki yıl gibi uzun süreler para bağlandığı için ve büyük paralar olduğu için marjların yüksek tutulması gerekiyor. Ama dediğim gibi kaliteli beton kaliteli Demir kaliteli sismik izalatör kullanıp %5 fiyat arttırılsa da hiç kimse hissetmez çok samimi söylüyorum şu anda ortalama 10 milyonun altına daire kalmadı 10 milyon ya %5 olsa 10.500.000 yapar 10 trilyon para veren adam 500.000 TL'de veriyor bunların koyulması lazım maalesef çok çabuk unutulacak seçim muhabbeti araya girecek 2 yıl sonra bir daha yaşıycaz muhabbetler tekrar edecek