Covid-19 ve Ezan İle Korunma

Bu konuyu okuyanlar

Dora

Dekan
Cezalı
Emektar
Katılım
26 Ocak 2018
Mesajlar
5,728
Reaksiyon puanı
9,728
Puanları
113
Yaş
30
Öncelikle bu konuyu açma sebebim dini bir savaş veya başkaldırı değildir. Bazı sorulara cevap alabilmektir.

Her akşam bildiğiniz gibi corona karşısında yatsı namazı sonrası dualar ediliyor, salavatlar getiriliyor. Sözlerim inanca karşı gelmek değil, bu sisteme güvenerek yaşayan insanlara.

Dua ile, amin demekle insan korunur mu? Akşam herkesin eli havada hoca ile bütün ülke bir güzel duasını okuyor, salavat getiriyor. Bitti.

Ertesi gün herkes sokakta yok o köşe, yok bu köşe. Dua ettiğin için koruyucu tılsım ile mi donandınız? Siz aylak aylak gezerken, lak lak etmek için sağa sola gittiğinizde edeceğiniz dua sizi korumaz, sizi geçtim dua ile sevaba girdim derken karşı tarafa verdiğiniz zarar ile daha fazla günaha giriyorsunuz.

Ölüm Allah'tan virüs gelir canımı alırsa alır diyen çok fazla sözde Müslüman var aramızda. O iş öyle olmuyor dua edince korunmuyorsun. Şayet öyle olsaydı edilen dualar ile virüsün ülkeye girmesini engellerdik. Dua Allah ile aramızdaki bağı güçlendiriyor olsa da; hayır virüsten korumuyor. Kanser olanda Allah'a inanıyor, kolu bacağı kesilen de.

Günahı sevabı elbette Allah bilir lakin ettiğiniz dualardan sonra (belirli kişiler için bütün sözlerim) sokağa çıkıp dolaşarak sizi (kendiniz umrumda bile değilsiniz) ve çevrenizdeki herkesi tehlikeye atıyorsunuz ya o sevabın hiç bir işe yaramadığını düşünüyorum.

1 ay önce evde kalmak için can atan o yüz binler nerede? Şimdi eve diyorsun 1 saat sonra sıkıldım hadi dışarı diyorsunuz. Aramız yok mu bizim?

Çok bilinen bir hadis vardır.

Hz. Muhammed Mustafa (S.A.V) Efendimiz’in yanına bir Bedevi geliyor. Resûlullah kendisine soruyor:
-Deveni nereye bıraktın?
Bedevi:
-Allah’a emanet ettim.
Resûlûllah kendisine şu cevabı veriyor:
-Evvela deveni sağlam kazığa bağla, daha sonra Allahû Tealâ’ya emanet et.


Son kez diyorum üzerinize alınmayın. Yarası olan gocunur. Hiç bir şekilde dini ve islami atıfta bulunmamaya çalıştım. İman ve Allah'a inancım sonsuz, inançsızlığım inanıyormuş gibi davrananlara.
 

Dora

Dekan
Cezalı
Emektar
Katılım
26 Ocak 2018
Mesajlar
5,728
Reaksiyon puanı
9,728
Puanları
113
Yaş
30
Murat goy goy değil sözlerim. Ezan okunur, hep bir ağızdan eşlik eder tek ses okuruz. Yeter ki okuduktan sonra yarın sokaklarda gezerek sağda solda lak lak etmeyelim :)
 

Yeşil Okçu

Profesör
Katılım
9 Haziran 2016
Mesajlar
4,259
Reaksiyon puanı
1,811
Puanları
113
Ben okunan duaların selaların hayatını kaybedenler için yapıldığını düşünmüyorum. Bildiğim kadarıyla normal usüllere göre defnedilmiyor.
 

Semih10

Doçent
Katılım
16 Ağustos 2018
Mesajlar
963
Reaksiyon puanı
840
Puanları
113
Önce gerekli tedbiri alacaksın mesela dışarıya çıkıyorsun maske kullanıyorsun sosyal mesafe kuralına uyuyorsun gerekmedikçe dışarı çıkmıyorsun yani bütün tedbirleri aldın bundan sonra sadece dua ve tevekkül etmek kalır
 
Son düzenleme:

darkstar

Profesör
Katılım
21 Ağustos 2016
Mesajlar
1,638
Reaksiyon puanı
1,481
Puanları
113
Halkı sakinleştirmeye yönelik yapılan bir uygulama, meali aciziz elimizden birşey gelmiyor sen bizi koru Allahım.
 

garb02

Doçent
Katılım
28 Haziran 2019
Mesajlar
563
Reaksiyon puanı
123
Puanları
43
Yaş
43
hoparlör sesini kıstırıyorlar çok ses geliyor diye... Camii ile arasıyla olmayan kişi şikayet ediyor.
 

bilexsamet

Profesör
Katılım
18 Aralık 2013
Mesajlar
3,144
Reaksiyon puanı
2,415
Puanları
113
Dua edilmesi Müslümanlar için çok normal ve doğru. Dua ile ilgili Kur'an-ı Kerim'de bir çok ayet var. Allahü Teâlâ duayı kabul de edebilir, kabul etmeyebilir de ya da kabulünü tehir de edebilir. Bunu biz bilemeyiz.

Ama tevekkül etmek lazım. Yani sadece dua edip yan gelip yatmakla olmaz. Gerekli önlemleri almak gerekir.
 

Hasan Burus

Sadece bildiğim konular hakkında yazarım.
Katılım
5 Nisan 2020
Mesajlar
107
Reaksiyon puanı
108
Puanları
43
Zor dönemlerde insanların motivasyonunu yüksek tutmak, zor zamanların aşılmasına yardım eder. Yatsı zamanı yapılan dua, tekbir ve salavatların bunun için olduğu zaten ortada.
Ancak duaya amin diyen kişilerin, "sokağa çıkıp dolaştıkları" nereden belli? Elde bilgi ve veri olmadan insanları yargılamanın hiç anlamı yok.
Ayrıca şunu da belirtmek gerekiyor. Haberlerde çokça kaçak şekilde açılan kumarhane, oyun dükkanlarını gördük ancak toplu halde namaz kılan kimseleri görmedik.

Sözün özü, en azından şu süreçte bütün fikir ve farklılıkları bir kenara bırakarak sağlımızı korumamız lazım. İnsanlar can veriyor, her gün onlarca eve ateş düşüyor. İnsanların evde rahatça oturabilmek gibi nimeti varken şikayet edip durmaları, şımarıklık olarak tanımlanmaz mı?
 

SwateR

Rektör
Katılım
19 Nisan 2009
Mesajlar
10,201
Reaksiyon puanı
662
Puanları
113
İşte burada tevekkül etmek devreye giriyor. Sen yapacaklarını, önlemini al duanı et gerisini Allah' a bırak.
Yan gel yatıp Allah' ım bana araba ver ev ver demekle nasıl olunmuyorsa hasta olmamak için de kurallara ve alınan önlemlere uymak gerekli. Varsa kaderinde hastalığın bulaşması yapacak birşey yok. O da o kimsenin sınavı.
 
Üst