panep
Öğrenci
- Katılım
- 12 Kasım 2017
- Mesajlar
- 4
- Reaksiyon puanı
- 0
- Puanları
- 1
- Yaş
- 50
Kaynak; Sağlıklı Türkiye sağlık platformun da yayınlanan herkesin faydalanacağı bir makale paylaşmak istiyorum
Çocuklarda COVID-19 belirtileri nelerdir?
Çoğu durumda, çocuklarda COVID-19 semptomları, virüslü yetişkinlerin yaşadığı semptomlardan daha hafiftir. Bazen, enfekte çocuklar hiç hasta olma belirtisi göstermezler. Çocuklarda olası COVID-19 enfeksiyonu belirtileri şunlardır:- Ateş .
- Titreme .
- Öksürük .
- Nefes darlığı (dispne) .
- Boğaz ağrısı .
- Kas ağrıları.
- Tat alma duyusu kaybı (ageusia).
- Koku duyusu kaybı (anosmi).
- Baş ağrısı .
- Yorgunluk .
- İshal .
- Mide bulantısı ve kusma .
- Burun akıntısı .
- Tıkanıklık .
Çocuklarda multisistem inflamatuar sendrom nedir ve COVID-19 ile ilişkisi nedir?
Çocuklarda çok sistemli inflamatuar sendrom (MIS-C), kalp, böbrekler, akciğerler, gözler, cilt, beyin veya gastrointestinal organlar dahil olmak üzere vücudun çeşitli yerlerinde iltihaplanma ile karakterizedir. Son araştırmalar, COVID-19 ile enfekte olan 2 ila 15 yaş arasındaki çocukların MIS-C geliştirebileceğini göstermiştir. Ortalama olarak bu, çocuğun koronavirüse maruz kalmasından yaklaşık iki ila altı hafta sonra ortaya çıkar. MIS-C’nin olası semptomları şunları içerir:- Deri döküntüsü .
- Karın ağrısı .
- Çatlak, kırmızı dudaklar.
- Ellerde veya ayaklarda şişme.
- Kanlı gözler .
Bebekler ve küçük çocuklar COVID olabilir mi?
Evet. Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre, her yaştan çocuklarda COVID-19 vakaları artıyor. Bu muhtemelen faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanmaktadır. İlk olarak, birçok çocuk henüz aşılanmamıştır. Aslında, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Kasım 2021’de 5 yaşına kadar olan çocuklarda kullanılmak üzere Pfizer COVID-19 aşısını onayladı. İkincisi, son derece bulaşıcı delta varyantı son aylarda yaygınlaştı. 1 yaşın altındaki bebeklerde, daha büyük çocuklara kıyasla ciddi COVID-19 semptomları riski daha yüksek olabilir. Bunun nedeni daha küçük hava yolları ve olgunlaşmamış bağışıklık sistemleri olabilir.Yenidoğanlar COVID olabilir mi?
Evet. COVID-19’lu kişiler potansiyel olarak onu bebeklerine geçirebilir. Bebekler de doğumdan kısa bir süre sonra enfekte olabilir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, COVID testi pozitif çıkan yenidoğanların çoğunda hiçbir semptom görülmez veya çok hafif semptomlar görülür. (Not:_ _Hamile kişilerin ciddi COVID-19 semptomları geliştirmesi daha olasıdır. Ayrıca bebeklerini erken doğurma olasılıkları da daha yüksektir. Hamileyseniz, koronavirüs riskinizi azaltmanın yolları hakkında Doktorunuz ile görüşün, örneğin COVID aşısı almak gibi.)Çocuklar COVID taşıyıcıları mı?
Evet kesinlikle. Bebekler, küçük çocuklar ve çocuklar, semptomları olmasa bile başkalarına COVID yayabilirler.OLASI NEDENLER
Çocuklar neden COVID’ye yetişkinlerden farklı tepki veriyor?
Uzmanlar, çocukların neden COVID-19’dan bu kadar ciddi şekilde etkilenmediğinden henüz emin değil. Bir teori, çocukların bağışıklık sistemlerinin COVID-19’a karşı savaşmaya hazır olmasıdır. (Yayılan ve soğuk algınlığı gibi durumlara neden olan başka koronavirüsler de vardır. Çocuklar sıklıkla soğuk algınlığına yakalandığından, COVID-19’a karşı daha iyi korunabilirler.) Diğer bir teori, çocukların bağışıklık sistemlerinin virüse basitçe farklı tepki vermesidir.BAKIM VE TEDAVI
Çocuklarda COVID-19 semptomları nasıl ele alınmalıdır?
Çocuğunuzda ateş, öksürük, boğaz ağrısı, nefes almada zorluk veya diğer COVID-19 semptomları gelişirse derhal Doktorunuzu arayın. Çocuğunuzu bir ev kitiyle test etmenizi önerebilir veya ziyaret için ofislerine gelmenizi isteyebilirler. Ayrıca, doktorunuz ile bir tele-sağlık randevusu planlayabilirsiniz. Test tamamlanana kadar çocuğunuzu ve evinizdeki herkesi evde tuttuğunuzdan emin olun.Çocuğumun COVID-19 testi pozitif çıkarsa ne olur?
Çocuğunuzun COVID testi pozitif çıkarsa, ailenizi ve topluluğunuzdaki diğer kişileri korumak için tüm uygun önlemleri almalısınız. Çocuğunuz, semptomların ilk ortaya çıktığı andan itibaren 10 gün boyunca tecritte kalmalıdır. Ayrıca en az 24 saat ateşsiz olmaları gerekir. Bu arada:- Evdeki diğer insanları mümkün olduğunca çocuğunuzdan uzak tutun.
- Mümkünse, diğerlerinin maruz kalmaması için çocuğunuza bakması için bir kişi belirleyin.
- Bakıcı, hasta çocuğunuzla aynı odadayken maske takmalıdır.
- Çocuğunuz 2 yaşından büyükse ve rahatça maske takabiliyorsa, bakıcı odadayken maske takmasını sağlayın.
- COVID bulaşmasını azaltmak için banyoyu sık sık silin. Mümkünse, çocuğunuzun herkesten farklı bir banyo kullanmasını sağlayın.
- Her gün, ışık anahtarlarını, kapı kollarını, telefonları, uzaktan kumandaları ve sık dokunulan diğer nesneleri dezenfekte edin.