• Üyelikler Hakkında:

    SDN Forum üyelikleri yönetici onayına tabidir. Şüpheli işleme sahip üyelikler onaylanmayacaktır.

Coca Cola'da yüksek kanser riski!

mustang

Dekan
Katılım
30 Ekim 2008
Mesajlar
8,662
Tepki puanı
34
Puanları
228
Ekli dosyayı görüntüle 8271


Coca Cola, kanser yaptığı gerekçesiyle içeceğe kattığı boya malzemesini ABD'de azalttı ama diğer ülkelerdeki üretimlerinde herhangi bir değişiklik yapmadı.

Coca Cola'nın içinde bulunan boya maddesi tartışılmaya devam ediyor.

Kimilerinin susuzluğunu gidermek için bir türlü vazgeçemediği, 120 yıldan beri üretilen Amerikan içeceği Coca Cola'da yeni bir zararlı madde daha bulunduğu öne sürüldü. Alman gazetesi Frankfurter Rundschau'da yer alan habere göre, aslında diğer yiyeceklerin üretiminde kullanıldığında herhangi bir zararı bulunmayan ve şeker karamelinden elde edilen boyada oluşan bu madde, litrede 4 mikro gramdan fazlasında kansere yol açıyor.

Normal olarak şekerin ısıtılmasıyla elde edilen ve E150a olarak etiketlenen şeker karamelindeki boyanın daha koyu renkli ve daha uzun süre dayanıklı olması için Cola kimyacıları yeni bir metod kullanıyorlar. Bu metodla şekerin ısıtılması sırasında içine sülfirik asit ve amonyak ya da sülfirik asidin tuzu ilave ediliyor. Böyle üretilen karamel E150d olarak adlandırılıyor.

Mart ayından bu yana Kaliforniya'da Coca Cola etiketlerinde kansere yolaçan 4-Methylimidazol, kısaca 4MEI adı verilen bu madde hakkında bilgi verilme mecburiyeti getirildi. Bu madde Cola'nın kullandığı boyanın üretiminde oluştuğu gibi başka bazı gıda maddeleri için üretilen katkı maddelerinde de oluşuyor.

Amerikan Kamu Koruma Bilim Merkezi CSPI Genel Müdürü Michael Jacobson, Kaliforniya sağlık kontrolcülerinin daha titiz olduklarını, bu yüzden 1 litre içecekteki 4MEI miktarının en fazla 12 mikrogram olmasına izin verdiklerini söyledi. Bir kişinin günlük alacağı 4MEI dozajının 29 mikrograma kadar çıkabilmesi nedeniyle Coca Cola, içecek üretimindeki oranı da azalttı. Böylece etiket üzerinde uyarı mecburiyeti kalktı. Ancak Kaliforniya'da satılan colaların renkleri diğer yerlerdekinden çok daha açık görünüyor.

Ancak Coca Cola Amerika'nın dışındaki ülkelerde bu katkı maddesinin oranında henüz hiçbir değişiklik yapmadı. Örneğin Brezilya'da kansere yolaçan ve günde 29 mikrogramdan fazla alınmaması gereken bu katkı maddesinin oranı litrede 800 mikrogram, İngiltere'de ise 450 mikrogram.

Coca Cola'dan konu hakkında gelen açıklamada, eski tarifede herhangi bir değişiklik yapılmadığı, tadının da değişmediği, yalnızca şeker karameli üretiminde yapılan değişikliklerle 4MEI oranın düşürüldüğü bildirildi.

http://www.haber7.com/genel-saglik/haber/909466-coca-colada-yuksek-kanser-riski
 
yaklaşık 2 yıldır kola ve gazoz içmiyorum. hem sağlık açısından hemde dini açıdan (içlerinde alkol olduğu için) iyi değil.
 
bir çok içecek , yiyecek olsun zararlarini bilsek te nefs imize hakım olamiyoruz kimi zaman
 
kimsenin içip içmeyeceğine karışcak değilim, çok sağlıklı olduğunu da idda etmiyorum ama şu şirkete karşı yapılan karalayıcı propagandalar artık bıkkınlık verdi.
 
yaklaşık 2 yıldır kola ve gazoz içmiyorum. hem sağlık açısından hemde dini açıdan (içlerinde alkol olduğu için) iyi değil.


aynennn..bende 2yıl once içinde alkol oldugunu ogrendikten sonra kolayı ve devamında tüm gazozlu içecekleri bıraktım.onun oncesinde hergün 1lt rahat iciyodum bagımlı gibi.şimdi daha saglıklı olduguma eminim :)
 
Bırakmak kolay bırakamıyosanız da gidin bi bardak Cola Turka için. Tabi en güzeli az sodalı ayran.
 
Kanser olayını bilmiyorum ama onun da içinde alkol olduğundan eminim. Fark yok yani.

Tam olarak bilmeden emin olamazsın, araştırma sonuçlarını bilmek lazım. Coca cola'nın tarifi gizli yani içine hamme olarak ne kattıklarını açıklamıyorlar. Cola Turka'nın ise açık, üstünde ne yazıyorsa o. Eskiden Kristal vardı hala varsa gidin onu için, içinde alkolü geçtim, asit yok, hatta kola bile yok (: tu.
 
Tam olarak bilmeden emin olamazsın, araştırma sonuçlarını bilmek lazım. Coca cola'nın tarifi gizli yani içine hamme olarak ne kattıklarını açıklamıyorlar. Cola Turka'nın ise açık, üstünde ne yazıyorsa o. Eskiden Kristal vardı hala varsa gidin onu için, içinde alkolü geçtim, asit yok, hatta kola bile yok (: tu.

Bir ara gazozların içindeki alkol deşifre edilmişti ve ülkerin gazozu da alkollü çıkmıştı. Tebliğe göre alkolsüz yazması içinde alkol olmadığı anlamına gelmiyor maalesef. Kullanılan şekeri çözmek için alkol kullanılıyor. O yüzden emin olabilirsiniz.
 
538972_270991249667329_1411007543_n.jpg
 
İçtikten sonra sarhoş olan yok kola içtikten sonrada kafam iyi oldu diyende isteyen içer o kadar..
 
Neden bu koladaki alkol olayı v.s Ramazandan hemen önce veya ramazan sırasında çıktı ?
 
Arkadaşlar içmeyelim içirmeyelim kokakola! Lanet bir firma tarafından yapılıyor...
 
Her sene hep de bu sıralarda Coca Cola'nın adı çok geçiyor. Tipik.
 
Koladaki alkol olayi Fransizlarin arastirmasina dayandirilarak yapildi yani Ramazanla alakasi yok. Onlar yapti dunya duyurdu olay bu. Onlar Boyle bir denk getirmeyi akillarinin ucundan bile gecirmezdi.

Icin birsey olmaz, bugune kadar icine ne olmuski. =
 
İçenler düşünsün ben maden suyu içiyorum :)
 
Yerine içecek güzel bir şey çıksa da içsek. Şuan olanlardan bence pek rakibi yok. Aslında tuborg var da ramazandayız. :D
 
Mineral su iciyorum. Kola olayi vahim, coca bocegi her alanda kullanılır, cocanin verdigi rengi hic bir kimyasal da dogru duzgun veremiyor, coca bocegi temizleniyor temizlenmesine de sonuç itibariyle bocek bu, gunde 6-7 tane teneke kola bitiren biri olarak soyluyorum sade gazozun verdigi tat daha guzel.
 
Alkool iceriyor diye soylenti(haber), resmi bir sey cikmadi daha, yoksa ben mi gormedim?
 
içinde alkolmü varmış ?...desene bu güne kadar efese bosuna para verdik
 
Koladaki alkol olayi Fransizlarin arastirmasina dayandirilarak yapildi yani Ramazanla alakasi yok. Onlar yapti dunya duyurdu olay bu. Onlar Boyle bir denk getirmeyi akillarinin ucundan bile gecirmezdi.

Icin birsey olmaz, bugune kadar icine ne olmuski. =

Hindistan'da coca cola satışı 1 yıldan uzun bir süredir yasak diye biliyorum. Sebebi de coca coladan ölen insanların olması.

İçerisinde alkol olduğunu öğrendiğimden beri ağzıma sürmedim. Giderim bira içerim daha iyi. En azından içerisinde ne olduğunu biliyorum :)
 
Uzun süredir cola içmiyorum, bu yaz limonata ve meyveli soda içerek geçiyor.
Gazlı içeceklere karşıyım...
 
benim böyle haber ve yorumlardan sonra daha da içesim geliyor :D
 
Üst