Coca Cola'da alkol var!

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Hacettepe Üniversitesi Kimya Öğretmenliği bölümü son sınıfta okuyan bir arkadaşımın ağzından (birinci ağızdan) aynen aktarıyorum:

"... Araştırma ödevi almıştık, arkadaşlardan biri Coca Cola'yı araştırmış ve kısaca tarihini de eklemiş ödevine. Orada Coca Cola'nın tarihiyle ilgili başlıkta içine alkol ilave edildiği ifadesi yazıyordu şaşırdım. Sonra Coca Cola'nın üstünde yazan şu yazı dikkatimi çekti: <<Türk Gıda Kodeksi Alkolsüz İçecekler Tebliğine uygundur>> Merak ettim bu tebliği okuyayım dedim ve aynen şu ifadeyi gördüm:
<<- Alkolsüz içeceklerde etil alkol miktarı en çok 5.0 g/l, laktik asit miktarı en çok 0.6 g/l, uçucu asit miktarı en çok 0.4 g/l olmalıdır.>>"

Arkadaşımdan bunları dinledikten sonra ben de tebliği okudum ve aynısını ben de gördüm. Hatta şunu da gördüm:
"Kola içeceğinde kafein miktarı en çok 150 mg/l, tonik içeceğinde kinin miktarı (sülfat tuzu olarak) en çok 90 mg/l olmalıdır."

Sonra şunu da gördüm:
"Kafein ve kinin miktarı belirtilmelidir. Kafein miktarı 1 mg/l den düşük ürünler için “kafein içermez” veya “kafeinsiz” ibaresi kullanılabilir."

Bu tebliği doğrudan Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün internet sayfasından okumak için:
http://www.kkgm.gov.tr/TGK/Teblig/98-24.html

Ne içtiğinize dikkat edin!
İçtiğiniz içeceğin üstünde "Etil alkol ve çözeltisi içermez" mi yazıyor? Yoksa "alkolsüz içecekler tebliğine uygundur" mu yazıyor? ...

Aman

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Teşekkürler... Alkol olmasa da sağlığa (dişlere) zararlı olduğu kesin. Kullanmamalı. ;)

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Selamlar,

Sonuçta bu tür haberler genellikle "aman alkol var günah günah, yanarsınız valla" nidaları beklenerek yazılırlar.

Teşekkürler yine de :)

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Selamlar,

Sonuçta bu tür haberler genellikle "aman alkol var günah günah, yanarsınız valla" nidaları beklenerek yazılırlar.

Fikrine katılmamak pek de mümkün değil.

Benimse bu yazıyı yazmaktaki amacım; içinde ne olduğu bilinmeyen, daha doğrusu olmadığı iddia edildiği halde var olan şeyleri içmeye karşı bir tepki. Sonuç olarak herkesin fikrine saygı gösterilmesi gerekir.
Şimdi örneğin yemek yediğiniz restoranda size dana eti olduğunu söyledikleri etin aslında kedi eti olduğunu öğrendiğinizde bu hoşunuza gider mi? ;)

[size=6pt]Dipnot: Yazıyı kendim yazdım, yani bir yerden kopya veya kulaktan dolma değil.[/size]

elektr10

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Elmacik dedi ki:
İçtiğiniz içeceğin üstünde "Etil alkol ve çözeltisi içermez" mi yazıyor?
Bu yazıyı gördüğümü hiç hatırlamıyorum.Hatırlayan var mı :-\

emelden

Dekan
Reaksiyon puanı
8
Sağlık açısından asitli içeçeklerin iyi olmadığını hep duyarız ama yine de içiliyor işte. Bu arada, evet ben öyle bir yazı görmedim hiç..

chimera

Dekan
Emektar
Administrator
Reaksiyon puanı
577
Berkin Bozdoğan dedi ki:
Selamlar,

Katılıyorum sana. Bu arada senin resimde baya fotojenik olmuş Berkin Hocam 8)

Özlem

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Elmacik dedi ki:
Berkin Bozdoğan dedi ki:
Selamlar,

Benimse bu yazıyı yazmaktaki amacım; içinde ne olduğu bilinmeyen, daha doğrusu olmadığı iddia edildiği halde var olan şeyleri içmeye karşı bir tepki. Sonuç olarak herkesin fikrine saygı gösterilmesi gerekir.
Şimdi örneğin yemek yediğiniz restoranda size dana eti olduğunu söyledikleri etin aslında kedi eti olduğunu öğrendiğinizde bu hoşunuza gider mi? ;)

[size=6pt]Dipnot: Yazıyı kendim yazdım, yani bir yerden kopya veya kulaktan dolma değil.[/size]

Bütün besin maddelerinde az miktarda da olsa aklımıza gelmeyen maddeler olabilir. Gıda uzmanı filan değilim ama bu maddeler bir takım kimyasal reaksiyonlar sonucu ortaya çıkıyordur tahminen. Kimsenin gidip de kolanın içine özellikle alkol koyduğunu sanmıyorum. Yaptığın kedi eti benzetmesiyle alaka kuramadım ben. Dana eti yerine kedi eti satmak bir aldatmacadır ancak kolanın ya da başka bir içeceğin/yiyeceğin içinde tahmin edilmeyen bir maddenin eser miktarda bulunması aldatmaca değildir. Tam tersine, tebliğde herşey belirtilmiş durumda. İsteyen okuyabilir.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Bütün besin maddelerinde az miktarda da olsa aklımıza gelmeyen maddeler olabilir. Gıda uzmanı filan değilim ama bu maddeler bir takım kimyasal reaksiyonlar sonucu ortaya çıkıyordur tahminen. Kimsenin gidip de kolanın içine özellikle alkol koyduğunu sanmıyorum. Yaptığın kedi eti benzetmesiyle alaka kuramadım ben. Dana eti yerine kedi eti satmak bir aldatmacadır ancak kolanın ya da başka bir içeceğin/yiyeceğin içinde tahmin edilmeyen bir maddenin eser miktarda bulunması aldatmaca değildir. Tam tersine, tebliğde herşey belirtilmiş durumda. İsteyen okuyabilir.

Coca Cola'nın kendi tarihinde içine alkol katıldığı yazıyor. Gıda maddelerinin içinde öyle kendiliğinden reaksiyon olmaz ki. Eğer olursa o zaman çok tehlikeli şeyler olur. Çünkü kendliğinden reaksiyon olursa hem çok zararlı maddeler oluşabilir hem de "içidekiler" kısmında belirtilen şeylerin dışında bir şeyler tüketmiş oluruz.

Ayrıca kedi etiyle nasıl alaka kuramadın? Tebliğde öyle yazıyor diye içine kattıkları bir şeyi katmamışlar gibi gösteriyorlar aynı şey. (Ayrıca pek de eser miktar değil 5 gram bir şırıngayı doldurur. Eser bile olsa belirtilmesi gerekir aksinin söylenmesi değil)
Tebliğde belitrilmiş olması bizim için yazılanların doğru olduğundan başka bir anlam ifade etmiyor, zaten o yüzden tebliğin]Bu kadar tepki neden doğdu anlamadım[/b]. Eğer bir Coca Cola tüketicisi olduğunuz içinse bu sizin seçiminiz isterseniz tüketin isterseniz de tüketmeyin kimse karışamaz. Ancak insanların yanlış bilgilendiriliyor olmasına karşın ben de bir takım gerçekleri yazdım neden bu kadar rahatsız olundu anlamadım :-\

Özlem

Asistan
Reaksiyon puanı
6
Elmacik dedi ki:
Özlem dedi ki:

Coca Cola'nın kendi tarihinde içine alkol katıldığı yazıyor. Gıda maddelerinin içinde öyle kendiliğinden reaksiyon olmaz ki. Eğer olursa o zaman çok tehlikeli şeyler olur. Çünkü kendliğinden reaksiyon olursa hem çok zararlı maddeler oluşabilir hem de "içidekiler" kısmında belirtilen şeylerin dışında bir şeyler tüketmiş oluruz.

Ayrıca kedi etiyle nasıl alaka kuramadın? Tebliğde öyle yazıyor diye içine kattıkları bir şeyi katmamışlar gibi gösteriyorlar aynı şey. (Ayrıca pek de eser miktar değil 5 gram bir şırıngayı doldurur. Eser bile olsa belirtilmesi gerekir aksinin söylenmesi değil)
Tebliğde belitrilmiş olması bizim için yazılanların doğru olduğundan başka bir anlam ifade etmiyor, zaten o yüzden tebliğin]Bu kadar tepki neden doğdu anlamadım[/b]. Eğer bir Coca Cola tüketicisi olduğunuz içinse bu sizin seçiminiz isterseniz tüketin isterseniz de tüketmeyin kimse karışamaz. Ancak insanların yanlış bilgilendiriliyor olmasına karşın ben de bir takım gerçekleri yazdım neden bu kadar rahatsız olundu anlamadım :-\

Bizimle paylaştığın yazıdan kimsenin rahatsız olduğunu sanmıyorum Elmacik :) Ben sadece ülkemizde gıda sektöründe insan sağlığına çok daha zararlı şeyler yapılıyorken onların yanında bunun çok da önemli olmadığını düşünüyorum. Bir önceki iletide de fikirlerimi belirtmiştim. İnançlara ve fikirlere sonuna kadar saygılıyım ;)

seciL

Dekan
Reaksiyon puanı
102
ya ağız tadıyla bi kola içirin yahu ???
bir arkadaşımda bana colanın nasıl yapıldığını anlattı :o sanırım artık kolayı hiç denecek kadar az içecem ???
Bildiğiniz üzere cola'nın için de meyan kökü denen bi bitki vardır.Bu bitkinin kökleri büyükçedir ,bu köklerin içine fareler yuva yapar.Meyazn köklerinin toplanması esnasında (makine ile toplandığı için) yavru bazan da yetişkin farelerde bitki ile imalathaneye gelir.Yüzlerce bitkinin içinden fareleri ayıklamak mümkün olmadığı için farelerden bitki ile birlikte makinalarda ezilir.
Bu olay arenada yayınlandıktan sonra pepsi firması genelmüdürleri açıklama yaptı 3 milyon dolarlık arıtma tesisi kurduk güvenle içebilirsiniz dediler ;D

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Fikrine katılıyorum Özlem, yalnız ben bu yazıyı sağlığa zararlı olabileceği gerekçesiyle yazmadım :) Ne içtiğimizi bilelim diye yazdım. Senin de dediğin gibi sağlığa ondan önce dokunacak çok şeyler ve çok daha ömemli şeyler var. Benim bu yazıyı yazmaktaki amacım da, dediğim gibi içeriği devlet sırlarından bile daha gizli tutulan Coca Cola'nın insanlara yaptığı saygısızlık, söylediği yalan. Çünkü herkesin fikri bir olmayabilir; "al bunu iç, alkolsuz içecek bu" ifadesine güvenip içinde alkol olduğunu öğrenen insanlar için çok büyük ahlaksızlık.

Berkin Bozdoğan

Profesör
Reaksiyon puanı
39
Elmacik dedi ki:

Yazdığın için eline sağlık. Merak etme senin yazışındaki amacı tahmin ettim elbette, ben sadece bir genelleme yaptım. Bilirsin, aman şöyle yaman böyle diye onlarca e-posta alıyorum (alıyoruz hatta). Ee şeyy kedi etini de denemek lazım derim tabii. :P

Bir de şu var; kırmız hap mı mavi hap mı, durumu. Çok fazla kurcalamıyorum çünkü rahatsız oluyorum. Kurcaladıkça rahatsız olduğum zaten bol bol şey varken yediğime içtiğime takılırsam herhalde (zaruretten) kafayı yemek zorunda kalırım. :D

rockhouse

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
lütfen bunlar kolayı karalama kampanyasıdır ozmn coca cola deme lütfen cola turkada var ozmn yani bunlar yanlıs tamam her ne kadar coca cola bir amerikan ürünü olabilr ama pazar payı en yüksek icecek türkiyede onu düsürmek icin yapılan bi oyun...

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
rockhouse dedi ki:
lütfen bunlar kolayı karalama kampanyasıdır ozmn coca cola deme lütfen cola turkada var ozmn yani bunlar yanlıs tamam her ne kadar coca cola bir amerikan ürünü olabilr ama pazar payı en yüksek icecek türkiyede onu düsürmek icin yapılan bi oyun...

Coca Cola benim için nedir ki karalayayım. Kim olursa olsun olmadığını iddia edilen bir şeyin varlığı ahlaksızlık terbiyesizliktir bu Coca Cola ile sınırlı değil. Muhtemelen Uludağ Gazoz'un içinde de alkol var.
@rockhouse, arkadaşım sanırım ilk mesajımı dikkatli okumadın; bu yazıyı bir yerden copy/paste etmedim veya bana gelen bir maili paylaşmadım. Doğrudan doğruya bilgi paylaştım, yazıyı da ben yazdım.

Dolayısıyla birisinin oyunuyla buraya kopyaladığım bir şey değil, bence çok sınırlı bir alanda bakıyorsun olaya. Cola Turka'da örneğin "Etil alkol ve çözeltisi içermez" yazıyor, eğer onda da alkol çıkarsa (ki tebliğe göre çıkamaz) o zaman onların yaptığı daha da büyük ahlaksızlık olur.

Örneğin Kellogs ürünlerinin bazısında domuz jelatini var ve ürünlerin amabalajında bu yazmıyor. Ama geçenlerde Kellogs 'a mail atarak sorduk ve gayet güzel bir şekilde cevapladılar ve iyi niyetlerini gösterdiler; şu şu ürünümüzde domuz jelatini var diye açıkça söylediler. Üstelik mesajı yazan yönetici bir bayandı herhangi bir çalışan değil. Ancak Coca Cola bu konuda duyarsız ve sayıgısız.

Anlamıyorum eğer içiyorsanız için sorun değil de neden bu kadar tepki veriyorsunuz? :) Yani kimse size karşı savaş açmış değil ama niyeyse Coca Cola içenler bu habere çok gocundular..
Beni yanlış anlama ama bu konudaki tüm mesajları okumalısın @rockhouse, bir yorumun varsa ondan sonra başımın üstünde yeri var ;)

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Bir de şunu eklemek istiyorum; Coca Cola Türkiye'de büyük pazar payına sahip onun için bunlar onu karalama kampanyası diyenlere Coca Cola'nın nasıl Türkiye'de büyük pazar payına sahip olduğunu açıklayayım:

- Öncelikle Coca Cola ürünlerini satma teklifi götürdükleri yerle yok pahasına pazarlama yapıyorlar.
- Ucuz fiyatı göre satıcı gevşiyor.
- Sonra ona onlarca promosyon öneriyorlar
- Adam daha da gevşiyor.
- Sonra diyorlar ki sana şu kadar bedava cola ama bir şartımız var, bizim rakiplerimizden hiç birini satmayacaksın (ve sözleşme yapılıyor)
- Bu kadar promosyonu gören adam iyice gevşedikten sonra kabul ediyor.

Şimdiye kadar bir çok büfeciye sordum (başkası değil ben, kendim) "Neden sadece Coca Cola ürünleri var? (Fanta, Coca Cola, Shcweppes, Cappy..) neden başka ürün satmıyorsunuz?" Cevabı hep şöyle aldım: "Ya lanet olsun bir sefer anlaşma yaptık şimdi ne bırakabiliyoruz ne başka ürün satabiliyoruz."

Aslında oyuna gelen sizlersiniz arkadaşlar.. ;)

mdkbet

Profesör
Reaksiyon puanı
89

görmeyenler için söyleyebilirim kola şişesinin üzerindeki yazıları inceledim alkolsüz içecekler tebliğine uygundur yazıyor.

Aman

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Cola içinde alkol olmasına "aa oo aman pek yaman haram" denmesine gerek yok zaten. Gerek İslami gerek milli(!) bilinci olan bir insan içmez. Hadi bunları geçtik sağlığını da mı düşünmez dünyayı umursamayanlar.

Şu karikatür herşeyi açıklıyor. Cola içmenin neleri nereye götürerek (parayı > onlara... ) ne olduğunu gayet güzel açıklıyor. Coca colaya verilen her para bir gün bizim üzerimize 'bomba' (bk: 1 bomba çeşidi 2 bomba çeşidi ) olarak gelmez ümid ediyorum.

petrol_ve_cola.jpg

RuNaL

Dekan
Reaksiyon puanı
72
bagımlılık yapacak maddelerde var galiba içinde

pajero

Doçent
Reaksiyon puanı
23
ayrıca kutu coco cola larada dikkat etmeklazım.ya bardakla veye pipet kullanmalıyız.o kutuların depolardaki hallerini bi görseniz.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
RuNaL dedi ki:
bagımlılık yapacak maddelerde var galiba içinde

Alkolün kendisi bağımlılık yapacak bi maddedir zaten.
Dikkat ederseniz Coca Cola içenler başka kolayı kesinlikle içemezler ve çoğu zaman da "içerler" :)

RuNaL dedi ki:
turkada da varmı acaba aynı şeyler merak ettim yatay geciş ypardık :)

Cola Turka'nın üzerinde "Etil alkol ve çözeltisi içermez" yazıyor.
Ancak sonradan öğrediğim kadarıyla gazlı içeceklerin çoğunda alkol kullanılıyor.

tugbagaleri

Profesör
Reaksiyon puanı
47
pajero dedi ki:
ayrıca kutu coco cola larada dikkat etmeklazım.ya bardakla veye pipet kullanmalıyız.o kutuların depolardaki hallerini bi görseniz.
bırgun musterı bana kamış varmı dedi bır an saırdım sonra kutu kola alacam da oyuzden dedı bende gunluk hayatıma devam ettım :)