Çiğ Köfteyi Kimler Seviyor Bir bakalım:)

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan azen63
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

mustang

Dekan
Reaksiyon puanı
34
dj'in dediği dğil abi. Şu başak simgesi var seninkinde. Onun dediği meşhur adıyaman :)
O kadar çok çoğaldılar ki karıştırıyoruz işte.Ama ben hep aynı dükkandan alırım.Bazende Bim'dende alıyorum ama,o pek iyi değil.

djvietnam

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Bu iş biraz muallakta kalmış bir mevzu abi.Antepli ve Adıyamanlı Arkadaşlarımın ikiside çig köfte bizimdir diyorlar yahu.:)

biz antepmi urfamı derken tartışırken arada baklavayıda bi ara yunanlılara kaptırıyoduk :) adamlar baklava bizim dediydi

azen63

Profesör
Reaksiyon puanı
24
sizi Gidi Köftehorlar sizi Çiğköfteyi duyunca Hepiniz Ayağa Kalktını deilmi?:)

djvietnam

Profesör
Reaksiyon puanı
8
O kadar çok çoğaldılar ki karıştırıyoruz işte.Ama ben hep aynı dükkandan alırım.Bazende Bim'dende alıyorum ama,o pek iyi değil.

her şeyin makinası çıktı çorbanın bile makinası var bi çiğköftenin makinası yok atacan malzemleri makinaya sana haznesinden yoğrulmuş hazır çiğköfte verecek süper olur :)

ha bu arada çiğ köfteye döktükleri katran gibi sosun tarifini bilen varmı ?

azen63

Profesör
Reaksiyon puanı
24
Abi öğrenciyim yav :) Sağolasın teklifin için. Belki bir ara oraya gezi olur, nasipse ordan da yeriz :)
Bizde İstanbul Havası da Var merak etme sen:)

- - - Mesaj Güncellendi - - -

her şeyin makinası çıktı çorbanın bile makinası var bi çiğköftenin makinası yok atacan malzemleri makinaya sana haznesinden yoğrulmuş hazır çiğköfte verecek süper olur :)
Sen O çiğköftelerin Nasıl Hazırlandığını bilirmisin .... yukardada- dediğin gibi makina ile ve sıcak su ile yapıyorlar:)
Valla O sosu bilen varsa banada söylesin neymiş bir bakalım.

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346

ha bu arada çiğ köfteye döktükleri katran gibi sosun tarifini bilen varmı ?

Makinesi var cidden :D yoğuruyor.

freewill

Dekan
Reaksiyon puanı
61
@freewill tabiki kendin gidip kaliteli malzemeden yapıyosun kendi yaptığını dışardakilerle birmi tutuyosun senin yaptığın daha güzel olur tabi etli yedim bi kere midem kalktı :) komeganayı ben beğeniyorum valla şuan favorim ilerde bozarlarsa ömer amca bi alt sokakta olması lazım ona geçerim
etliyi herkes yapamaz :) Eti pişirmek lazım isotla :D iyi pişirmezseniz hızlı bakteri ürediği için mideye dokunur sindirim sistemine zarar verir :D ben yarım kilo isotu genişçe bir çanağa koyuyor 1 su bardağı zeytin yağı ekliyorum daha sonra çekilmiş eti bu karışımla iyice yoğuruyorum yarım saat kadar sonra isot eti öyle pişiriyor ki o yarım bardak yağdan eser bile kalmıyor :D (bu arada isot urfadan geliyor :D ) bazıları bir de su koyuyor işte o zaman zaten o çiğ köfte bitiyor anında bozar :) Bir de çiğ köfteyi tüketirken ayran fazla içmeyeceksin çünkü bakteriyi besliyor ve rahatsız eder bunun yerine turşu suyu şalgam suyu gibi fermutasyonla üretilmiş meşrubat tüketilmelidir yararlı bakteri ürettiği için sindirime destek olur :)

Adres neresiydi :D ya da sen tarif gönder bize, adımları anlat :)
aydın dayım buyur gel :D

azen63

Profesör
Reaksiyon puanı
24
Kıvamını test etmek için,Tavana çiğ köfte yapıştırılması nasıl bir şey abi.?:P
o test değilde gösteri amaçlıdır. yani köftenin sakız gibi birbirne geçmesini ifade eder:)

djvietnam

Profesör
Reaksiyon puanı
8
[MENTION=36192]freewill[/MENTION] sindirim sistemini kolaylaştırsın diye elazığlı çiğköfteci var tarçın koyuyomuş adamlar ayrıca ben çiğköftenin yanında ayrana karşıyım şalgam olacak 500 ml :)

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
etliyi herkes yapamaz :) Eti pişirmek lazım isotla :D iyi pişirmezseniz hızlı bakteri ürediği için mideye dokunur sindirim sistemine zarar verir :D ben yarım kilo isotu genişçe bir çanağa koyuyor 1 su bardağı zeytin yağı ekliyorum daha sonra çekilmiş eti bu karışımla iyice yoğuruyorum yarım saat kadar sonra isot eti öyle pişiriyor ki o yarım bardak yağdan eser bile kalmıyor :D (bu arada isot urfadan geliyor :D ) bazıları bir de su koyuyor işte o zaman zaten o çiğ köfte bitiyor anında bozar :) Bir de çiğ köfteyi tüketirken ayran fazla içmeyeceksin çünkü bakteriyi besliyor ve rahatsız eder bunun yerine turşu suyu şalgam suyu gibi fermutasyonla üretilmiş meşrubat tüketilmelidir yararlı bakteri ürettiği için sindirime destek olur :)

aydın dayım buyur gel :D

Valla ustasın yemek konusunda. Bundan sonra ayran yok yerken. Tarif var mı etsiz :) Deneme amaçlı :) ÖZelden de olabilir.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
:clover:slm arkadas cıg koftenın eas cıkıs mardındır neden eskı ınsanlar tabı dedelermızın dedesı kalırsa onlar ıyı bılırler kısaca eskı zamanlardan ıran sahı oglu hastlanır hekım oglunun yasamasını ıstıyorsan dıyar dıyar gezeceksın hankı dıyarın havası ıyı gelırse orada kalıp ve ona yemek olarak sadece cığ et yedıreceksın geze dolasa mardınde evlad ıyılesmeye baslar ve ona hekımın dedığı gıbı cığetden baska bır sey yedırmezler tadı ıyı ve hoş olsun dıye hızmetkarlar o na baharat eklerler cocuk ıyılesır buyur br kıza asık olur merıden yukarı ve asağı magara bırbırıne yol varmıs.....

freewill

Dekan
Reaksiyon puanı
61
Valla ustasın yemek konusunda. Bundan sonra ayran yok yerken. Tarif var mı etsiz :) Deneme amaçlı :) ÖZelden de olabilir.
2-3 gün sonra yapacağım zaten video ya çekerim :D

dediğim gibi ayran tavsiye etmem :) benim favorim acılı turşu suyu ama onu da bulmak sıkıntı :D yemek dedin mi ben de akan sular durur sırf köfte yemek için aydın dan akçaabata gittim :D oradan trabzon pidesi yedim :D dondurma yemek için maraşa uğradım :D benle takılan aç kalmaz :D

freewill

Dekan
Reaksiyon puanı
61
Wordde yazılı liste de olsun da :) ramazan öncesi bayram edelim :)
tamamdır :D ben genel de kıvama göre malzeme kullanıyorum da ondan tahmini miktarları yazarım :D 3-4 kişilik için tabi bu bize göre :D insan gibi yiyen olursa 10 kişilik oluyor :D

azen63

Profesör
Reaksiyon puanı
24
2-3 gün sonra yapacağım zaten video ya çekerim :D

dediğim gibi ayran tavsiye etmem :) benim favorim acılı turşu suyu ama onu da bulmak sıkıntı :D yemek dedin mi ben de akan sular durur sırf köfte yemek için aydın dan akçaabata gittim :D oradan trabzon pidesi yedim :D dondurma yemek için maraşa uğradım :D benle takılan aç kalmaz :D
Evliya çelebi yemi özendin:P

freewill

Dekan
Reaksiyon puanı
61
bu arada ben ayran sonra çakma nar ekşisine de karşıyım limon olacak limoooon :D sıkacaksın marulun araına ohhh mis gibi götüreceksin :D nar ekşisi sosu diye ne sattıları belli değil adamların nar ekşisinden 1 çay kaşığı içsin o adam bak ne oluyor tansiyon direk 5 4 e düşer :D

djvietnam

Profesör
Reaksiyon puanı
8
[MENTION=36192]freewill[/MENTION] valla adam işin ustası bildiğin gurme benim yaptığım yemeği hayatta beğenmez mesela gerçi bazen kendimde beğenmiyorum :)

djvietnam

Profesör
Reaksiyon puanı
8
bu arada ben ayran sonra çakma nar ekşisine de karşıyım limon olacak limoooon :D sıkacaksın marulun araına ohhh mis gibi götüreceksin :D nar ekşisi sosu diye ne sattıları belli değil adamların nar ekşisinden 1 çay kaşığı içsin o adam bak ne oluyor tansiyon direk 5 4 e düşer :D

hocam durya toucpad sıvı arızasına uğruycak şimdi :)

Reaksiyon puanı
10,315
Bu iş biraz muallakta kalmış bir mevzu abi.Antepli ve Adıyamanlı Arkadaşlarımın ikiside çig köfte bizimdir diyorlar yahu.:)

Kommagene krallığı Türkiye’nin güneydoğu’sunda Dicle ve Fırat nehirlerinin yukarı kıyılarında kurulmuştu.

Nemrut dağının zirvesindeki heykeller Kommagene sanatının ihtişamını belgeler.Orada doğu ve batı tam bir uyumla kaynaşır.

Çiğköfte’nin doğuşu ile ilgili olarakta , Hz.İbrahim şuanki Urfa ozamanlar’da ise Kommagene topraklarında doğmuş yaşamış ve Nemrut tarafından ateşe atılmıştır.Allah’ın emri ile ateş su olmuş Hz.İbrahim’i yakmamıştır.Hz.İbrahim’in doğduğu mağara ve ateşe atıldığı yerde oluşan Balıklı göl binlerce ziyaretçi tarafından ziyaret edilmektedir.İşte çiğköftenin doğuş öyküsü , Hz.İbrahim dönemine dayandırılmaktadır.

Hz.İbrahim , devrin kralı Nemrut’un putlarını kırarak ,Allah’ın varlığına inanmaya davet edince Nemrut öfkelenir ve Hz.İbrahim’in ateşe atılmasını emreder.Böylece büyük bir ateş yakmak üzere yöredeki bütün odunlar toplanır. Nemrut evlerde ateş yakmayıda yasaklar. Halk ateş yakmadan nasıl yemek yapacağını düşünür durur. İşte bu günlerde bir avcı,avladığı ceylanı eve getirerek hanımından yemek yapmasını ister. Hanım evde odun bulunmadığını söyler.Çevrede toplanacak bir tek dal odun dahi kalmamıştır. Avcı, çoluk çocuğun aç kalmaması için hanımından bir çare bulmasını ister. Bunun üzerine kadın,ceylanın budundan yağsız et çıkararak bir taş üzerinde başka bir taşla döverek ezmeye başlar.Sonra ezilmiş eti bulgur,biber ve tuzla karıştırarak yoğurur. Böylece o leziz ve tadına doyulmaz “çiğköfte” meydana gelir.

bu bilgiye bakarsak zafer urfa'nın gibi gözüküyor Mustafa'm, [MENTION=74029]azen63[/MENTION] haklı bu durumda yani! :)