Camilerin statüsü değişiyor

Reaksiyon puanı
10,315
Camilerin statüsü değişiyor

631118.jpg

İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz, camilerin statülerinin değiştirileceğini açıkladı.

İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz, camilerin statülerinin değiştirileceğini açıkladı.

Sancaktepe'de katıldığı bir programda konuşan İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında imzalanan anlaşma ile camilerin statülerinin değiştirileceğini açıkladı.

Yunus Emre Camii Eğitim ve Kültür Derneği'nin (YECDER) organize ettiği ve Sancaktepe Belediyesi, Medeniyet Yolcuları Vakfı, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Sancaktepe Müftülüğü ve İmam Hatipliler Derneği işbirliğinde düzenlenen "Uluslararası Din Görevlileri Sempozyumu"nun sekizincisi Sancaktepe Dr. Kadir Topbaş Kültür Merkezi'nde düzenlendi.

İHA'nın haberine göre; "Birlik ve Beraberliğin Oluşumunda Cami ve Din Görevlileri" konulu uluslararası sempozyuma İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz, Sancaktepe Belediye Başkan Yardımcısı ve Medeniyet Yolcuları Vakfı Başkanı Mehmet Genç, din görevlileri, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.

"CAMİLER SADECE NAMAZ KILINACAK YER OLARAK GÖRÜLÜYOR"

Birlik ve beraberliğin oluşumunda cami ve din görevlileri konusunda, ulusal ve uluslararası düzeyde araştırma ve çalışmalar yapanları bir araya getirerek, katılımcılar arasında bilgi alışverişinin sağlamasının amaçlandığı sempozyumun açılış konuşmaları bölümünde İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz salonda bulunanlara seslendi.

"ARTIK CAMİLERİMİZİN STATÜLERİ FARKLILAŞIYOR"

Camii ve insanlar arasındaki ilişkinin zaman içinde farklılık gösterdiğini belirten Yılmaz, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı arasında imzalanan anlaşma hakkında bilgiler verdi. Günümüzde insanların camiyi sadece namaz kılınacak yer olarak gördüğünü ifade eden Yılmaz konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Sekülerleştiğimiz süreçte hayat güneşin doğmasına ve vasati saatlere göre ayarlanmaya başlayınca cami ve cemaat ile alakamız azaldı. Cami sadece namaz için gidilen yer gibi anlaşılmaya başladı. Şimdi yeni bir gelişme oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı müşterek bir anlaşma yaptılar. Bu anlaşmaya göre artık camilerimizin statüleri farklılaşıyor ve camilerimiz 6-7 gruba ayrılacak. Bulundukları mekanlara göre mahalle camileri, meydan camileri, çarşı camileri gibi 7 kadar grup var. Her grubun içinde bulunması gereken standart mekanlar olacak. Yani cami sadece namaz kılınan bir yer değil, gençlerin, kadınların, çocukların, yaşlıların, emeklilerin oturup konuşabilecekleri, okuyabilecekleri mekanları da ihtiva eder hale gelecek. Böylece yüksek binaların aralarındaki camilerimiz, apartmanda bunalan insanlarımızın eşiyle, çocuklarıyla birlikte gittiği ve orada her birine farklı imkanlar sunan mekanlar haline dönüşecek. Asrı Saadet'te olduğu gibi."

Müftü Yılmaz ayrıca din görevlilerinin de görevlerinin sadece namaz kıldırmak olmadığını da sözlerine ekledi.

Yılmaz, "Yapılan çalışmalar sonucunda din görevlilerimiz artık sadece namaz kıldırmakla sınırlı olmayan görevlerinin olduğunun farkına vardılar" dedi.

Sempozyuma ev sahipliği yapan Sancaktepe Belediyesi adına konuşan Sancaktepe Belediye Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Medeniyet Yolcuları Vakfı Başkanı olan Mehmet Genç ise düzenlenen sempozyumun bir başarı hikayesi olduğunu kaydetti.

Bir mahalle camii derneğinin bu sempozyumu 8. defa düzenlediğini hatırlatan Genç, "Sancaktepe ilçemizin bir mahallesinde bir camimizin derneği 8. sempozyumunu gerçekleştiriyor ve bu konuyu uluslar arası boyuta taşımaya çalışıyor. Bundan bizim mutluluk duymamız lazım. Geçmişte bunları yapabilmek bizler için zordu, imkânsızdı. Ama bugün biz bunu bir mahalleden çıkıp uluslar arası boyuta taşıyabiliyoruz." dedi.
Sempozyumda, "Birlik ve Beraberliğin Oluşumunda Cami ve Din Görevlileri" ana konusu çerçevesinde teorik değerlendirmeler, yapılmış veya yapılmakta olan alan araştırmaları, projeler, konu ile ilgili sorunlar ve çözüm önerileri içeren sunumlara yer veriliyor.

KaynaK

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Bizim cemaat, camide namaz kılma adabından bile habersiz..
İmam, ağız ucuyla safları sıklaştırın dese de cemaat, dirsek temas aralığı hizaya giriyor.. Adamlar, safları sıklaştırmak için bacaklarını ayırıp daha fazla yer kaplama derdinde.. Rahatsız olurlar yoksa, sıkışırlar, hiç gerek yok(!)

Câbir İbni Semüre radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre şöyle dedi:
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem evinden çıkıp yanımıza geldi ve şöyle buyurdu:
– “Meleklerin Rableri huzurunda saf bağlayıp durdukları gibi saf bağlasanız ya!”
Bunun üzerine biz:
– Yâ Resûlallah! Melekler Rablerinin huzurunda nasıl saf bağlayıp dururlar? diye sorduk. Şöyle buyurdu:
– “Onlar öndeki safları tamamlayıp birbirine perçinlenmiş gibi bitişik dururlar. ”
Müslim, Salât 119. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Salât 93; Nesâî, İmâmet 28; İbni Mâce, İkâmet 50

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“İnsanlar ezan okumanın ve namazda ilk safta bulunmanın sevabını bilselerdi, sonra bunları yapabilmek için kur’a çekmek zorunda kalsalardı, mutlaka kur’a çekerlerdi. ”
Buhârî, Ezân 9, 32, Şehâdât 30; Müslim, Salât 129. Ayrıca bk. Tirmizî, Mevâkît 52; Nesâî, Mevâkît 22, Ezân 31

Reaksiyon puanı
10,315
Camiler hakkında yazılacak çok şey var @Bloother, çok şey hemde. Vaktim müsait olsaydı çok şeyler yazmak isterdim. Ama yapacağım onu birgün inşaallah.

tolga.ua

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Emir Timur bende onu yazacaktım vallahi sen benden önce yazmışsın. Abi haberi okumadan bırakıyordum nerdeyse keşke abimiz silseydi şunların çoğunu :)2

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Bu durumdan ben de rahatsız oldum lakin, rahatsız olunacak, ciddiye alınacak çok daha mühim bir mesele var ortada..

Bepob

Profesör
Reaksiyon puanı
302
Ezelden beri istediğim bir şeydir.Mesela cami avlusu olsun oturabileceğin yer çiçek ağaç daha sonra çayla beraber arkadaşlarınla muhabbet edebileceğin sadece arkadaşta değil yaşlılarla çevrendeki insanlarla iletişim içinde olacağın bir yer.Sokağında oturupda tanımadığımız insanlar olmasın derdini dinleyelim yardım edelim çevremizden bi haber olalım.Ayrıca her çeşit güzel etkinlikler bile düzenlenebilir ve gençleri bu konuda camiye iyice ısındırabiliriz.Emin olun insanlar bu şekilde daha neşeli olur kaygısı azalır. Aslında birçok şey yazılabilir bu konuda @|SeYYaH| dediği gibi

Lazzz

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,278
Ezelden beri istediğim bir şeydir.Mesela cami avlusu olsun oturabileceğin yer çiçek ağaç daha sonra çayla beraber arkadaşlarınla muhabbet edebileceğin sadece arkadaşta değil yaşlılarla çevrendeki insanlarla iletişim içinde olacağın bir yer.Sokağında oturupda tanımadığımız insanlar olmasın derdini dinleyelim yardım edelim çevremizden bi haber olalım.Ayrıca her çeşit güzel etkinlikler bile düzenlenebilir ve gençleri bu konuda camiye iyice ısındırabiliriz.Emin olun insanlar bu şekilde daha neşeli olur kaygısı azalır. Aslında birçok şey yazılabilir bu konuda @|SeYYaH| dediği gibi
Bu saydıklarınız İstanbul'da bazı camilere var. Bahçesi yeşil ağaçlık, oturup dinlenebilecek, çay içmek istiyorsan çay ocağı olan camiler var. Daha doğrusu benim gittiğim muhitlerde var. Tabi bunların tüm camilere yayılması çok daha güzel olacaktır.

tolga.ua

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Bu saydıklarınız İstanbul'da bazı camilere var. Bahçesi yeşil ağaçlık, oturup dinlenebilecek, çay içmek istiyorsan çay ocağı olan camiler var. Daha doğrusu benim gittiğim muhitlerde var. Tabi bunların tüm camilere yayılması çok daha güzel olacaktır.

Yani bu amaçlarla kullanılacak ise kulağa hoş gelmiyor değil de bu zamana kadar cami deyince aman sessiz olun aman koşmayın aman ses çıkarmayın diye diye öyle korkuttular ve karamsar bir tablo çizdiler ki şimdi düşüyorum yazılanları tuhafıma gidiyor :)

Lazzz

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,278
Yani bu amaçlarla kullanılacak ise kulağa hoş gelmiyor değil de bu zamana kadar cami deyince aman sessiz olun aman koşmayın aman ses çıkarmayın diye diye öyle korkuttular ve karamsar bir tablo çizdiler ki şimdi düşüyorum yazılanları tuhafıma gidiyor :)
Ne zaman camide çocuk sesleri susarsa o zaman vay halimize... Adı üzerinde çocuk bağıracak ses yapacak, yani yukarıda demek istiyorumki camide çocuk sesleri yoksa anlayın ki artık çocuklar camiden uzaklaşıyor ve gelecek nesiller camiden uzaklaşacak.

Bepob

Profesör
Reaksiyon puanı
302

Var tabii bende daha çok o camileri tercih ediyorum insana huzur veriyor.Bu anlamda ne yapılsa azdır daha çok faaliyet gösterilmesi gerekiyor.

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
Camilerin vakit namazları dışında kapısına kilit vurulmasını hep yadırgamışımdır. Ezan okunur, namaz kılınır ve cami kapısı kilitlenip gidilir. E peki vakit çıkıncaya kadar namaz kılmak isteyenler, eve gitme imkanı da yoksa ne yapacak? Her camide güvenlik kamerası var, hırsızlığı gerekçe göstermeleri de artık anlamsız. Kafaya koyan hırsız zaten her türlü çalacağını çalar.

Bepob

Profesör
Reaksiyon puanı
302
Camilerin vakit namazları dışında kapısına kilit vurulmasını hep yadırgamışımdır. Ezan okunur, namaz kılınır ve cami kapısı kilitlenip gidilir. E peki vakit çıkıncaya kadar namaz kılmak isteyenler, eve gitme imkanı da yoksa ne yapacak? Her camide güvenlik kamerası var, hırsızlığı gerekçe göstermeleri de artık anlamsız. Kafaya koyan hırsız zaten her türlü çalacağını çalar.

Hırsız kafasına koyduğumu her türlü çalar fakat dediğiniz gibi bende kilit vurulmasına anlam veremiyorum tabi hırsızları gerekçe gösteriyorlar geçen ay bizim burda ki caminin bataryalarını çalmıştı hırsız Allahtan yakalandı yoksa bir ton masrafa girilcekti.İsteyen gece bile gitmeli kimsesizler bile gitmeli sahip çıkılmalı ne olsa kimsesizlerin kimsesizi kulunu yalnız koymaz

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
İslamın en iyi çağlarında başta ağaç olmak üzere her türlü yeşillik ve bitkiye önem verilmiştir.
Yabancıların yaptığı Civilization V oyununda dahi Harun Reşit tasvir edilirken şu şekilde çizilmiştir.
latest

Günümüzde ise ibadet mekanları maalesef yeşilin y'sinden uzaktır. (Kabe)
The-Mecca-clocktower-004.jpg

Halbuki ağacın olduğu yerde insan kendini huzurlu hisseder, cennet'in kelime manası bahçedir.

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Gündüz vakti kilitlenen cami görmedim ben. Geceleri de hiç gitmediğimden bilmiyorum.

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
Gündüz vakti kilitlenen cami görmedim ben. Geceleri de hiç gitmediğimden bilmiyorum.
Bulunduğum şehirde maalesef bazı camiler vakit namazından sonra kilitleniyor. Yatsıdan sonra zaten hepsi kilitli ki hadi bu normal karşılanabilir. Aslında yatsıdan sonra da sokakta kalanlar için açık tutulabilir. Düşünün, bazı kimsesiz insanlar sokakta kalmak zorunda ve camiler bile bu kişilerin yüzüne kapı kapatıyor. Bu size yanlış gelmiyor mu? Böyle olmasına gerek yok.

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Bulunduğum şehirde maalesef bazı camiler vakit namazından sonra kilitleniyor. Yatsıdan sonra zaten hepsi kilitli ki hadi bu normal karşılanabilir. Aslında yatsıdan sonra da sokakta kalanlar için açık tutulabilir. Düşünün, bazı kimsesiz insanlar sokakta kalmak zorunda ve camiler bile bu kişilerin yüzüne kapı kapatıyor. Bu size yanlış gelmiyor mu? Böyle olmasına gerek yok.
Camilerin gece kapatılması doğru değil ancak maalesef geceleri de camilerin suistimal edilme ihtimali günümüzde oldukça yüksek. O camiler gece açık kaldığında, kim bilir hangi amaçlarla kullanılacaktır..

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
Camilerin gece kapatılması doğru değil ancak maalesef geceleri de camilerin suistimal edilme ihtimali günümüzde oldukça yüksek. O camiler gece açık kaldığında, kim bilir hangi amaçlarla kullanılacaktır..
Evet haklısınız, maalesef iyiliği suistimal edecek yığınla insan var ülkemizde. Bunların kökten çözümü iyi bir eğitimden geçiyor. Göstermelik ve günü kurtarmalık eğitim yerine çağdaş ve modern insanı yetiştirmeyi öngören bir eğitim sistemine ihtiyacımız var. Yıllar süren eğitim hayatı boyunca maalesef ben bu kalite vasıflarına sahip sadece bir kaç eğitimciyle karşılaştım. Ama bir yerden başlamak gerekiyor, insanların birbirine korku ve şüpheyle yaklaştığı bir toplum, zaten toplum olmayı becerememiştir.

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Evet haklısınız, maalesef iyiliği suistimal edecek yığınla insan var ülkemizde. Bunların kökten çözümü iyi bir eğitimden geçiyor. Göstermelik ve günü kurtarmalık eğitim yerine çağdaş ve modern insanı yetiştirmeyi öngören bir eğitim sistemine ihtiyacımız var. Yıllar süren eğitim hayatı boyunca maalesef ben bu kalite vasıflarına sahip sadece bir kaç eğitimciyle karşılaştım. Ama bir yerden başlamak gerekiyor, insanların birbirine korku ve şüpheyle yaklaştığı bir toplum, zaten toplum olmayı becerememiştir.
Bir insanı iyi eğitmek en başta ebeveynlerin görevidir. Ebeveynlerin görevi de, evladı ahlaklı, imanlı, vicdanlı yetiştirmektir. Kalbinde Allah korkusu taşımayan, günah işlemekten çekinmeyen, içinde vicdan bekçisi olmayan bireyler oldukça toplumun ahlak yapısı düzelmez. Yeryüzünde ne kadar ahlaksız durum veya bu durumlara yol açan ne kadar eylem varsa, İslamiyet bunların tümünü reddeder. Tümünden uzak durmayı, yaklaşmamayı emreder..
--- Gönderi Güncellendi ---
Bir insanı iyi eğitmek en başta ebeveynlerin görevidir. Ebeveynlerin görevi de, evladı ahlaklı, imanlı, vicdanlı yetiştirmektir. Kalbinde Allah korkusu taşımayan, günah işlemekten çekinmeyen, içinde vicdan bekçisi olmayan bireyler oldukça toplumun ahlak yapısı düzelmez. Yeryüzünde ne kadar ahlaksız durum veya bu durumlara yol açan ne kadar eylem varsa, İslamiyet bunların tümünü reddeder. Tümünden uzak durmayı, yaklaşmamayı emreder..

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,126
kötü niyetli insanlar açıkken bile camii soysun diye fırsat kolluyor çeşme,halı,ayakkabı ne bulsalar çalmk için bin takla atıyorlar bağış kutusu çalan aluminyum kapı çalan ne ararsan var hele camii eskise duvarlarındaki çinileri çalan tipler çıkıyor ondan kapalı kalıyorlar...
adam kafayı çalıştırsa çinileri kendi de yapabilir nerde?

penguin

Profesör
Reaksiyon puanı
201
Evet, İslam, insan yaşamı için ideal olanı emreder. Lakin yaşadığımız dünya ideal olmaktan çok uzakta. Sanırım bu yüzden ahir zamanda İslam'a uygun yaşamayı, bir avucunda ateş tutmaya benzetmişler. Günümüz ebeveynleri çocuklarını ahlaklı, imanlı, vicdanlı yetiştirmek yerine; açgözlü, herkesi geçmeyi ve üstün olmayı marifet bilen, kendinden büyüğüne bile sözünü esirgemeyen küstah insanlar olarak yetiştirmeyi tercih ediyor. Gençlere en çok korktuğunuz şey nedir diye sorsanız; işsizlik ve parasız kalmak, ev-otomobil sahibi olamamak, evlenememek, iPhone alamamak derler. Allah'ın rızasını kazanamamak diyen çıkarma emin değilim.

Bloother

Rektör
Reaksiyon puanı
2,327
Evet, İslam, insan yaşamı için ideal olanı emreder. Lakin yaşadığımız dünya ideal olmaktan çok uzakta. Sanırım bu yüzden ahir zamanda İslam'a uygun yaşamayı, bir avucunda ateş tutmaya benzetmişler. Günümüz ebeveynleri çocuklarını ahlaklı, imanlı, vicdanlı yetiştirmek yerine; açgözlü, herkesi geçmeyi ve üstün olmayı marifet bilen, kendinden büyüğüne bile sözünü esirgemeyen küstah insanlar olarak yetiştirmeyi tercih ediyor. Gençlere en çok korktuğunuz şey nedir diye sorsanız; işsizlik ve parasız kalmak, ev-otomobil sahibi olamamak, evlenememek, iPhone alamamak derler. Allah'ın rızasını kazanamamak diyen çıkarma emin değilim.
Çıkar da, çok zor bulunur.

muratflash

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
510
Camilerin statüsü nasıl değişiyormuş ben de anlayamadım. Malesef Türkiye deki internet haberciliği böyle hatta sosyal medyada bu konuyla ilgili bi video dolanıyordu.

Bir de camilerin kilitlenmemesi gerektiğini savunan arkadaşa katılmıyorum. Yaa adamlar camideki 5 liralık gırgırı alıp gidiyor. Açık bırakırsan içerde ne var ne yok toplar giderler. Adamlarda hasssasiyet diye bişey yokki.