- Reaksiyon puanı
- 398

Köşe yazarlığının günceli izle şeklindeki temel düsturunu bugün dikkate almıyorum. Son sanayi üretim rakamları ve bu rakamların beklenen canlanma açısından anlamları tartışmasına girmeyeceğim. Yine de bir cümleyle kanaatimi belirteyim: İç talep canlanıyor. Bu sıcak konu yerine basınımızın es geçtiği bir konuya, çalışan çocuklar konusunu ele almak istiyorum.
TÜİK geçin hafta 2012 Çocuk İşgücü İstatistiklerini yayınladı. Bu öyle her ay, hatta her yıl yayınlanan bir istatistik değil. En son 2006 yılında yayınlanmıştı. Çalışan çocuklar sorunu tüm Dünyada yakından izlenen, ekonomik olduğu kadar da toplumsal bir sorun. Normalde çocuk çalıştırmak yasak. Bu nedenle 6-14 yaş grubunda ekonomik faaliyetlere dahil olan çocuklar (ev işlerinde çalışanlar ayrıca değerlendiriliyor) özel hane halkı anketleri aracılığı ile belirli aralıklarla izleniyor.
Kırda artış, kentte düşüş
Tarımda çalışan çocuk sayısının artması sürpriz sayılmaz. 2008den 2011e tarım istihdamının 1 milyon 200 bin kadar arttığını, 2012 yılında da artışın durduğunu biliyoruz. Bu şaşırtıcı gelişmenin nedenleri henüz tam olarak açıklığa kavuşturulmuş değil. Merkalısı kısmi bir açıklama için geçen Nisanda Betamın yayınladığı çalışma tebliğine bakabilir ( Why is Agricultural Employment Increasing in Turkey?). Çok büyük ölçüde aile işletmelerinin çerçevesinde gerçekleşen bu istihdam artışına paralel olarak tarlada çalışan çocuk sayısının artmış olması normal. Bu vesileyle kentlerde çalışan çocuk oranının yüzde 1,6dan yüzde 1e düştüğünü, kırsal kesimde ise yüzde 4,4den yüzde 5,6ya yükseldiğini belirteyim.
Hem çalışırım hem okurum
Kuşkusuz, az da olsa ( 92 bin) sanayide ve hizmetlerde çalışan çocukların varlığı önemsenmesi gereken toplumsal bir sorun. Gelecek yıllarda bu sayının sıfırlanması için özgün politikalara ihtiyaç var. Ancak çalışan çocuk olgusunun memleketimizde büyük ölçüde tarımsal bir sorun olduğu da kabul edilmeli. Tarımda aile işletmeleri var olduğu sürece tarlada çalışan çocuklar görmeye devam edeceğiz.
Seyfettin Gürsel