c# veri ekleme geince system null exception hatası

Bu konuyu okuyanlar

Gece baykuşu

Asistan
Katılım
13 Ocak 2019
Mesajlar
448
Reaksiyon puanı
257
Puanları
63
Merhabalar c# form application ile sql bağlantısı yaptım başarılı bir şekilde çalışıyor ama müşteri işlemlerine yönlendirme yaptığım zaman hata veriyor nerede hata yapıyorum.
C#:
        public void MusteriListele()
        {
            SqlConnection baglanti=new SqlConnection("Data Source=LAPTOP-IUOJUKDI\\SQLEXPRESS;Initial Catalog=GorselMarket;Integrated Security=True");
            Musteritablosu.Clear();
            baglanti.Open();
            SqlDataAdapter adapter = new SqlDataAdapter("select * from Musteri", baglanti);
            adapter.Fill(Musteritablosu);
            frmMusteri.dataGridView1.DataSource = Musteritablosu;
            FrmMusteriSatis.dataGridView1.DataSource = Musteritablosu;
            baglanti.Close();
        }
System.NullReferenceException: 'Nesne başvurusu bir nesnenin örneğine ayarlanmadı.' hatası veriyor
C#:
        private void FrmMusteri_Load(object sender, EventArgs e)
        {
            frm1.MusteriListele();
            try
            {
                dataGridView1.Columns[0].HeaderText = "Müşteri Adı";
                dataGridView1.Columns[1].HeaderText = "Müşteri Soyadı";
                dataGridView1.Columns[2].HeaderText = "Tc Kimlik";
            }
            catch
            {
                ;
            }
        }
Kodlarda mı hata var veriler olduğu halde hata veriyor
 

Tollyver

Asistan
Katılım
18 Ara 2020
Mesajlar
210
Reaksiyon puanı
134
Puanları
43
uzun zamandır kod yazmıyorum, unutmuşum. catch içindeki ; karakteri ne anlamda kullanılmış?
 

Tollyver

Asistan
Katılım
18 Ara 2020
Mesajlar
210
Reaksiyon puanı
134
Puanları
43
hatayı hangi satırda veriyor peki? ona bakman lazım
Mesaj otomatik birleştirildi:

C# çok kullanmadım, ve de yıllar önceydi. muhtemelen şunlardan birinde hata veriyordur:

frmMusteri.dataGridView1.DataSource = Musteritablosu;
FrmMusteriSatis.dataGridView1.DataSource = Musteritablosu;
 
Son düzenleme:

Gece baykuşu

Asistan
Katılım
13 Ocak 2019
Mesajlar
448
Reaksiyon puanı
257
Puanları
63
hatayı hangi satırda veriyor peki? ona bakman lazım
Mesaj otomatik birleştirildi:

C# çok kullanmadım, ve de yıllar önceydi. muhtemelen şunlardan birinde hata veriyordur:

frmMusteri.dataGridView1.DataSource = Musteritablosu;
FrmMusteriSatis.dataGridView1.DataSource = Musteritablosu;
Kod:
        private void FrmMusteri_Load(object sender, EventArgs e)
        {
            frm1.MusteriListele();
            try
            {
                dataGridView1.Columns[0].HeaderText = "Müşteri Adı";
                dataGridView1.Columns[1].HeaderText = "Müşteri Soyadı";
                dataGridView1.Columns[2].HeaderText = "Tc Kimlik";
            }
            catch
            {
                
            }
        }
frm1.MusteriListele kısmında null exception hatası veriyor
 

Tollyver

Asistan
Katılım
18 Ara 2020
Mesajlar
210
Reaksiyon puanı
134
Puanları
43
MusteriListele() senin kod bloğun, onu Frm1'e bağlamadan çağırmayı dene.
 

Tollyver

Asistan
Katılım
18 Ara 2020
Mesajlar
210
Reaksiyon puanı
134
Puanları
43
kodu bir yerden kopyalayıp mı aldın acaba? yoksa hepsini baştan sona sen mi yazdın ? ya o değilde forumda C# bilen başka kimse yok mu ??
 

Gece baykuşu

Asistan
Katılım
13 Ocak 2019
Mesajlar
448
Reaksiyon puanı
257
Puanları
63
kodu bir yerden kopyalayıp mı aldın acaba? yoksa hepsini baştan sona sen mi yazdın ? ya o değilde forumda C# bilen başka kimse yok mu ??
Ödevi 3 gün içinde verecek şekilde verildi bunun aynısı olan uygulamadan yapıştırdım onda hata vermiyor bende hata veriyor.
 

Tollyver

Asistan
Katılım
18 Ara 2020
Mesajlar
210
Reaksiyon puanı
134
Puanları
43
hata vermeyen kodu da paylaşır mısın? aradaki farka bakalım.
bu arada, form isimleri, nesne isimlerini de kontrol et. aldığın yerdeki ile senin kullandığın farkı olabilir.
 

chnkyn

Öğrenci
Katılım
11 Ocak 2018
Mesajlar
85
Reaksiyon puanı
14
Puanları
8
Yaş
30
Form uygulaması çoktan yapmıyorum ama databind eksik görünüyor.
datasource ları belirledikten sonra her biri için databind kullan
frm1.DataBind();

şeklinde olmalı.
 

Gece baykuşu

Asistan
Katılım
13 Ocak 2019
Mesajlar
448
Reaksiyon puanı
257
Puanları
63
hata vermeyen kodu da paylaşır mısın? aradaki farka bakalım.
bu arada, form isimleri, nesne isimlerini de kontrol et. aldığın yerdeki ile senin kullandığın farkı olabilir.
C#:
        public void musteriListele()
        {
            tabloMusteri.Clear();
            bag.Open();
            SqlDataAdapter adtr = new SqlDataAdapter("select musteriAdi,musteriSoyadi,tcKimlik,cepTel,evTel,adres from musteribil", bag);
            adtr.Fill(tabloMusteri);
            frm3.dataGridView1.DataSource = tabloMusteri;//http://www.gorselprogramlama.com
            frm16.dataGridView1.DataSource = tabloMusteri;
            bag.Close();
        }
C#:
        private void Form3_Load(object sender, EventArgs e)
        {
           frm1.musteriListele();
           try
           {
               dataGridView1.SelectionMode = DataGridViewSelectionMode.FullRowSelect;
               dataGridView1.Columns[0].HeaderText = "Müşteri Adı";
               dataGridView1.Columns[1].HeaderText = "Müşteri Soyadı";
               dataGridView1.Columns[2].HeaderText = "Tc Kimlik";
               dataGridView1.Columns[3].HeaderText = "Cep Tel";
               dataGridView1.Columns[4].HeaderText = "Ev Tel";
               dataGridView1.Columns[5].HeaderText = "Adres";             
           }
           catch
           {
               ;
           }
        }
 

Tollyver

Asistan
Katılım
18 Ara 2020
Mesajlar
210
Reaksiyon puanı
134
Puanları
43
public void musteriListele()

musteriListele küçük harfle başlıyor. sen de küçük harfle yazıp dene
 

mychar276

Profesör
Katılım
17 May 2016
Mesajlar
1,705
Çözümler
1
Reaksiyon puanı
1,663
Puanları
113
Arkadaşlar ne oluyor? yok kod yazmıyorum, yok şöyle olmalı. Bilmiyorsanız neden cevap yazıyorsunuz?

Merhabalar c# form application ile sql bağlantısı yaptım başarılı bir şekilde çalışıyor ama müşteri işlemlerine yönlendirme yaptığım zaman hata veriyor nerede hata yapıyorum.
C#:
        public void MusteriListele()
        {
            SqlConnection baglanti=new SqlConnection("Data Source=LAPTOP-IUOJUKDI\\SQLEXPRESS;Initial Catalog=GorselMarket;Integrated Security=True");
            Musteritablosu.Clear();
            baglanti.Open();
            SqlDataAdapter adapter = new SqlDataAdapter("select * from Musteri", baglanti);
            adapter.Fill(Musteritablosu);
            frmMusteri.dataGridView1.DataSource = Musteritablosu;
            FrmMusteriSatis.dataGridView1.DataSource = Musteritablosu;
            baglanti.Close();
        }
System.NullReferenceException: 'Nesne başvurusu bir nesnenin örneğine ayarlanmadı.' hatası veriyor
C#:
        private void FrmMusteri_Load(object sender, EventArgs e)
        {
            frm1.MusteriListele();
            try
            {
                dataGridView1.Columns[0].HeaderText = "Müşteri Adı";
                dataGridView1.Columns[1].HeaderText = "Müşteri Soyadı";
                dataGridView1.Columns[2].HeaderText = "Tc Kimlik";
            }
            catch
            {
                ;
            }
        }
Kodlarda mı hata var veriler olduğu halde hata veriyor
Dostum boş veya oluşturulmamış bir alana müdahale etmeye çalışmışsın. Team viever verirsen sana yardımcı olmaya çalışırım.
Ya sorgundan değer boş dönüyor, ya da column oluşturmamışsın ama datagrid' de column adını değiştirmeye çalışıyorsun. Özelden team viever atarsan bakarım

Musteri listele içinde hata veriyorsa o içeride dolmamış boş bir değere ulaşmaya çalışmış kod. Debug modda başlat adım adım ilerle değişkenler null kalıyor mu kontrol et. Null birşeylere işlem yapmaya çalışıyorsun
 

Son mesajlar

Üst