Bu robotlar mayın avlayacak

Jengar

Profesör
Katılım
3 Eylül 2006
Mesajlar
3,909
Reaksiyon puanı
23
Puanları
38
97557.jpg

ODTÜ'lü bilim adamları mayınlı alanları tarayacak robot üretiyor...
KARINCALARDAN İLHAM ALDIK”

Karıncaların ve arıların kendi aralarında iyi örgütlendiklerini ve bir düzen içinde yaşadıklarını anımsatan Şahin, karınca topluluklarında her bir üyenin üzerine düşeni eksiksiz yaptığını belirterek, “robot sürüleri”nde de karıncaların bu çalışma prensibini örnek aldıklarını anlattı.

Karınca, termit, arı gibi sosyal böceklerin bir araya gelerek oldukça karmaşık işleri gerçekleştirebildiklerine dikkati çeken Şahin, bu türlerin kimi zaman onlarca, kimi zaman ise on binlercesinin bir araya gelerek çalışabildiğine işaret etti. Bu sistemlerden esinlenip bireyler arasındaki etkileşimi, esneklik ve sağlamlığı önde tutup çözümlere odaklanan yaklaşıma “sürü zekası” dendiğini ifade eden Şahin, robotlardan oluşan oğulların, istenen bir kolektif davranışı ortaya çıkarabilmeleri için tasarlandıklarını söyledi.

“MAYIN TEMİZLEYEBİLİRLER”

Robot sürülerinin gündelik yaşamda tehlikeli olan, zamana bağlı olarak ölçeklenmesi gereken ve dayanıklılık gerektiren işlerde kullanılabilirliğini vurgulayan Şahin, şöyle devam etti:

“Bir gölün çevresel takibi, robot sürülerinin olası kullanım alanlarındandır. Robot sürülerinin dağıtık algılama yeteneği, zehirli bir kimyasal maddenin göle karışması gibi tehlikeli durumların anında tespit edilebilmesine olanak tanır. Robotlar, hareketli oldukları için tehlike bölgesinde odaklanabilirler, dolayısıyla problemin kaynağını ve yayıldığı alanı daha net belirleyebilirler. Ayrıca, sürü kendi kendine örgütlenerek kaçağın önünü kesecek bir yama oluşturmak suretiyle hızlı bir şekilde müdahalede de bulunabilir.”

Bir veya az sayıda karmaşık robotun insan güvenlik görevlisi yerine de kullanılabileceğini söyleyen Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yangın gibi çeşitli tehlikeli durumlar, robotların alana yayılmış olmalarından dolayı hızla tespit edilebilir. Mayınlı bir alanda güvenli bir koridor açmak veya savaş alanında iletişim ağı oluşturmak gibi görevler ise yine robot sürüleri tarafından yerine getirilebilecek tehlikeli ve başarısızlık veya eksikliklere karşı dayanıklılık gerektiren işlerdir. Daha karmaşık ve pahalı tek bir robot mayın temizleyiciden farklı olarak, robot sürülerindeki bireylerin bir kısmı bilerek (mayını patlatmak için robotun kendini feda etmesi gibi) veya bilmeyerek kaybedilse bile robot sürüsü verilen görevi başarıyla tamamlayabilir. Kaybedilen bireylerin yerine yenisi kolaylıkla konulabilir.”

link: http://www.haber3.com/haber.php?haber_id=253455



 

eminoasit

Asistan
Katılım
26 Ağustos 2006
Mesajlar
260
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
yaş 26 ömrümde öss ye girmemiştim bu yıl girdim acıkcasını diyim sınav da hiç atladıgım soru olmadı :) kitapcığa bile bakmadım resmen loto oynadım eğer kazanırsam ODTÜ ye gidip robot teknoloji leri ile uğraşacam :D
 

Greencher

Öğrenci
Katılım
21 Haziran 2007
Mesajlar
93
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
'eminoasit' abi beni de yanina alirsin artik.Deli robotlar yaparim valla..
 
Üst