Bu İşlemci Sıcaklığı Normal Mi?

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
Bu değer sanırım boştaki değer. Yükteki değeri atman gekekiyor. AIDA64 Extreme yazılımı ile stress teste sokup sıcaklık değerlerini at.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Bu değer sanırım boştaki değer. Yükteki değeri atman gekekiyor. AIDA64 Extreme yazılımı ile stress teste sokup sıcaklık değerlerini at.
Peki boştaki değerin bu olması normal midir?Acaba işlemci 32nm olduğundan mı kaynaklı?

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
Peki boştaki değerin bu olması normal midir?Acaba işlemci 32nm olduğundan mı kaynaklı?
Bu durum nanometreyle alakalı değil. Bu sıcaklık boşta işte pek normal değil. Fan ızgaralarında toz varsa sıcak hava tahliyesi iyi değilse fan bakımı gerekiyor. Kurumuş termal macunu yenilemende fayda var.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Bu durum nanometreyle alakalı değil. Bu sıcaklık boşta işte pek normal değil. Fan ızgaralarında toz varsa sıcak hava tahliyesi iyi değilse fan bakımı gerekiyor. Kurumuş termal macunu yenilemende fayda var.
Yazın bilgisayarcıda termal macunu yeniletmiştim.Eve gelip işlemci sıcaklığına baktığımda işlemci sıcaklığının termal macun sürdükten sonra düşeceğine arttığını gördüm.Grimsi bir termal macundu.Acaba kalitesiz termal macun muydu?Daha sonra bende laptobun altındaki kapağı açıp işlemciye sürülen termal macunu sildim ve tekrar termal macun sürdüm.Aslında arada bir fan ve hava çıkışı olan ızgarayı gibi yerin temizliğini yaparım.Sizce ne yapmalıyım?

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
Yazın bilgisayarcıda termal macunu yeniletmiştim.Eve gelip işlemci sıcaklığına baktığımda işlemci sıcaklığının termal macun sürdükten sonra düşeceğine arttığını gördüm.Grimsi bir termal macundu.Acaba kalitesiz termal macun muydu?Daha sonra bende laptobun altındaki kapağı açıp işlemciye sürülen termal macunu sildim ve tekrar termal macun sürdüm.Aslında arada bir fan ve hava çıkışı olan ızgarayı gibi yerin temizliğini yaparım.Sizce ne yapmalıyım?
Cihazın detaylı termal bakımlarının yapılması gerekiyor. Güvendiğiniz ustalığı iyi bir teknik servis varsa götürün. Laptopların termal bakımı sadece termal macun sürüp fan ızgaralarını temizlemekle bitmiyor.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Cihazın detaylı termal bakımlarının yapılması gerekiyor. Güvendiğiniz ustalığı iyi bir teknik servis varsa götürün. Laptopların termal bakımı sadece termal macun sürüp fan ızgaralarını temizlemekle bitmiyor.
Tam bakım nasıl yapılır?Evde yapabilir miyim?Bir de HDD'nin bulunduğu yer bayağı bir ısınıyor.Bence laptobun kendi fanı soğutmaya yetmiyor.İşlemciye yük bindiğinde laptobumun fan sesi artıyor.Az ses değil duyulacak kadar ses yapıyor.

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
Tam bakım nasıl yapılır?Evde yapabilir miyim?Bir de HDD'nin bulunduğu yer bayağı bir ısınıyor.Bence laptobun kendi fanı soğutmaya yetmiyor.
Evde detaylı termal bakımı yapabilmen mümkün değil. Burada sana hepsini tek tek anlatmam da mümkün değil. Her notebook ürünlerinin fanları cihazın termal soğutmasına yetecek güçtedir. Mühendisler ürünleri çeşitli testlerden geçirip öyle onay vermektedir. Termal bileşenlerin tozlanmasına veya iyi soğutmamasına fan yetmiyor dersek saçmalamış oluruz.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
@Yeşil Okçu @isyankar42 @eronis Konuya bakar mısınız?
--- Gönderi Güncellendi ---
Evde detaylı termal bakımı yapabilmen mümkün değil. Burada sana hepsini tek tek anlatmam da mümkün değil. Her notebook ürünlerinin fanları cihazın termal soğutmasına yetecek güçtedir. Mühendisler ürünleri çeşitli testlerden geçirip öyle onay vermektedir. Termal bileşenlerin tozlanmasına veya iyi soğutmamasına fan yetmiyor dersek saçmalamış oluruz.
Fan temizliği derken benim laptobumun fanı fazla kirli değil.Sizce fanın rüzgar gülü gibi olan kısmını ne ile temizleyeyim?
@__kadıköyRAP__ @Ben Kenobi @Pc ci utkuversus Konuya bakar mısınız?

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
Dizüstü için boşta 50 derece normal.
boşta 60 derece ise fan temizliği gerekir.
boşta 70 derece ise teknik servise götürülmeli.

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
Önemli olan yükteki sıcaklıktır. İşlemcinin tjunction değeri maximum kaç ise yükte o değere asla yaklaşmaması gerekiyor. Boştaki durumu ile sonuca varılmaz, full loadda sıcaklığı görmemiz gerek.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Sizce fanı ne ile temizleyeyim?
Önemli olan yükteki sıcaklıktır. İşlemcinin tjunction değeri maximum kaç ise yükte o değere asla yaklaşmaması gerekiyor. Boştaki durumu ile sonuca varılmaz, full loadda sıcaklığı görmemiz gerek.
Benim laptobumda i5-2450m 2.50GHz işlemci var.Bu işemcinin maximum olması gereken sıcaklığı kaçtır?

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
Sizce fanı ne ile temizleyeyim?

Benim laptobumda i5-2450m 2.50GHz işlemci var.Bu işemcinin maximum olması gereken sıcaklığı kaçtır?
100 derecedir. 90 dereceye gelmesi işlemcinin transistör yıpranmasına sebep olacaktır. Full loadda sıcaklık değerlerini atmayacaksan konuyu çözüldü olarak işaretliyorum.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
100 derecedir. 90 dereceye gelmesi işlemcinin transistör yıpranmasına sebep olacaktır. Full loadda sıcaklık değerlerini atmayacaksan konuyu çözüldü olarak işaretliyorum.
Aida Extreme prgramını indirip deneyeceğim de nasıl yapılıyor bu stres testi.

Ben Kenobi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
3,156
dizüstülerde o kadar fark olmuyor genelde, sizin dediğiniz masaüstünde çünkü masaüstünde çok farklı kasa tipleri, çok farklı soğutucu tipleri kombinasyonu olabiliyor ama dizüstüler bu konuda daha standart hele türkiyede satılanlar zaten belli.

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
dizüstülerde o kadar fark olmuyor genelde, sizin dediğiniz masaüstünde çünkü masaüstünde çok farklı kasa tipleri, çok farklı soğutucu tipleri kombinasyonu olabiliyor ama dizüstüler bu konuda daha standart hele türkiyede satılanlar zaten belli.
Stres testi yapayım mı?

Seyhoo

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
741
qjNqE3.png

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
Direk stress testini başlat, 5 dakika sonra ekran görüntüsünü al ve ardından stress testini durdur.
5dakika değilde birkaç dakika stres testi yaptım.Buyrun resim:
stabilitytest.png

Ekli dosyalar

• stabilitytest.png
    stabilitytest.png
    24.5 KB · Görüntüleme: 508

Bepob

Profesör
Reaksiyon puanı
302
Gayet güzel sıcaklık değeri yumurta pişirmek için uygun değerler

eronis

Dekan
Reaksiyon puanı
4,382
Kod:
[eronis@localhost ~] $ screenfetch 
           /:-------------:\          eronis@localhost.localdomain
        :-------------------::        OS: Fedora 25 TwentyFive
      :-----------/shhOHbmp---:\      Kernel: x86_64 Linux 4.8.15-300.fc25.x86_64
    /-----------omMMMNNNMMD  ---:     Uptime: 3h 44m
   :-----------sMMMMNMNMP.    ---:    Packages: 2036
  :-----------:MMMdP-------    ---\   Shell: bash 4.3.43
 ,------------:MMMd--------    ---:   Resolution: 1600x900
 :------------:MMMd-------    .---:   DE: Gnome 
 :----    oNMMMMMMMMMNho     .----:   WM: GNOME Shell
 :--     .+shhhMMMmhhy++   .------/   WM Theme: Adwaita
 :-    -------:MMMd--------------:    GTK Theme: Adwaita [GTK2/3]
 :-   --------/MMMd-------------;     Icon Theme: Adwaita
 :-    ------/hMMMy------------:      Font: Cantarell 11
 :-- :dMNdhhdNMMNo------------;       CPU: Intel Core i3-2100 CPU @ 3.1GHz
 :---:sdNMMMMNds:------------:        GPU: Gallium 0.4 on AMD REDWOOD (DRM 2.46.0 / 4.8.15-300.fc25.x86_64, LLVM 3.8.0)
 :------:://:-------------::          RAM: 1707MiB / 3934MiB
 :---------------------://          

[eronis@localhost ~] $ sensors
radeon-pci-0100
Adapter: PCI adapter
temp1:        +37.5°C  (crit = +120.0°C, hyst = +90.0°C)

coretemp-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Physical id 0:  +46.0°C  (high = +82.0°C, crit = +102.0°C)
Core 0:         +46.0°C  (high = +82.0°C, crit = +102.0°C)
Core 1:         +46.0°C  (high = +82.0°C, crit = +102.0°C)

[eronis@localhost ~] $

Değil. Chrome açıkken ve bir flash oyun oynarkenki sıcaklı. 32nm işlemci. Evinin sıcaklığı yada laptop'un altındaki zemin de etmen olabilir ama bir şeyler var bu işte.

Screenshot from 2017-01-08 16-06-13.png

Tabii ki değil :D

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,128
bataya niye takılı değil? oda ısınma nedeni baarya içinde güç kontrolü var notebook tasarlanırken o adaptörü sadece şarj için tasalıyorlar yani ona yüklenmeni düşünmüyorlar o mobil cihaz olduğu için bütün operasyonlarda bataryası + şarjın beraber olması ile düşünülüyor anakartı yakabilirsin ki o bataryadan pahalı ve o değişince pek anlamı kalmıyor...

Halktan Biri

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,165
bataya niye takılı değil? oda ısınma nedeni baarya içinde güç kontrolü var notebook tasarlanırken o adaptörü sadece şarj için tasalıyorlar yani ona yüklenmeni düşünmüyorlar o mobil cihaz olduğu için bütün operasyonlarda bataryası + şarjın beraber olması ile düşünülüyor anakartı yakabilirsin ki o bataryadan pahalı ve o değişince pek anlamı kalmıyor...
Bakıyorum da çok dikkatlisiniz.Gözünüzden bir şey kaçmıyor. :D
Gerçekten bataryanın takılı kalması mı gerekiyor.Şu an batarya takılı.Aslında internetten laptobun ısınmaması için bataryanın çıkarılması gerektiğini duyduğum için bataryayı uzun bir süre takmıyordum.Sizin bu dediğiniz doğruysa bataryayı hep takarım belki.Birde her zaman için batarya takılı olup şarja takılı mı olmalı yoksa batarya dolunca fişi çekmek gerekir mi?