Bootstrap 5 Alpha Sürümü ve Yeni Logo Yayınlandı!

Bu konuyu okuyanlar

CapScroLL

Müdavim
Katılım
22 Ağustos 2014
Mesajlar
3,657
Reaksiyon puanı
2,683
Puanları
113
Yaş
26
Okumaya başlamadan önce Bootstrap geliştiricilerinin, v5 hakkında yayınladıkları makaleye ekledikleri şarkıyı sizinle paylaşıyorum, keyifli bir sürüme keyifli bir şarkı yakıştırmışlar bu yüzden her iki konuda da kendilerini tebrik ediyorum :)

Boostrap Nedir?
Bootstrap, ücretsiz bir CSS kütüphanesidir. Web tasarım işini fazlasıyla kolaylaştıran sınıflara sahiptir, örneğin iki kutucuğu yan yana koymak için sınıf oluşturup bunu tüm cihazların çözünürlüğüne uygun hale getirmekle uğraşmak yerine sadece iki adet sınıf(row ve col) kullanarak bunu yapabilirsiniz.

Neler Oluyor?
Artık Bootstrap 5 sürümünde jQuery ile bir bağlantı bulunmayacak ve Internet Explorer desteği tamamen kesildi! Geliştirici ekip geleceğe daha uygun araçlar geliştirmeye odaklandıklarını belirterek bu teknolojiler ile bağlantılarını kopardıklarını söyledi ve daha fazla CSS değişkeni, daha hızlı JS ve daha az bağımlılık vaadini sundu. Bootstrap 5 BETA için henüz net bir tarih yok fakat bir çok yerde BETA sürümün 2020'nin sonlarına doğru çıkacağı hakkında söylentiler var.

jQuery kullanımının bırakılmasının ardından JS ile ilgili yapılan geliştirmeleri, eklemeleri ve çıkarmaları şu Github adresinden öğrenebilirsiniz.

Bootstrap 5 İle Neler Geldi Neler Gitti?

nojquery_thumb-300x300.jpg
jQuery kaldırıldı
8 Yıldan fazla süren jQuery çalışmaları tamamen kesildi ve ekip Vanilla JS üzerine yoğunlaştı. Angular, Vue ve React gibi JS çerçevelerinin jQuery'den daha hızlı çalışması ve daha yenilikçi olması kullanıcıların bu JS çerçevelerini kullanmasına neden oldu bununla beraber jQuery popülerliğini yitirmeye başladı.

javascriptlogo.png
Vanilla JS'e geçiş yapıldı
jQuery veya benzeri bir çerçeve yerine JS tercih edildi. Bootstrap geliştiricileri performans, yüksek boyut, vb. problemlere yol açtığı için işlerini jQuery ile halletmek yerine yerine tertemiz JS kodları yazarak halletmeyi uygun gördü.

Internet-Explorer-1.jpg
Internet Explorer 10 ve 11 desteği kesildi
Web geliştiricilerin kabusu olan IE, güncel ES standartlarını henüz desteklemiyor. JS kodlarının ES6 yerine ES5 standartlarına göre derlenmesi gerekiyor bu da proje boyutunuzun hemen hemen %30 kadar daha fazla olmasına ve web tasarım potansiyelinizin düşmesine sebep oluyor, IE'nin güncel kullanım oranına da bakarsak Bootstrap geliştiricileri bununla uğraşmak yerine direkt fişini çekmiş gibi görünüyor.

44fc7b80-61d0-11e9-93c9-34308c7d8142.png
Responsive yazı tipi boyutları
RFS motoru kullanılarak yazı tiplerinin boyutlarının tüm cihazlar için uygun hale getirilmesi hedefleniyor, v5 sürümünde RFS motoru varsayılan olarak aktif gelecek.


150f8ee4-31fb-4d22-bde2-37bd3acd722b.png
Row classı için "Gutter" özelliği getirildi
Oluşturduğunuz sütunların iç boşlukları ve dış doldurmalarını Gutter sınıfı ile kolaylıkla yapabileceksiniz, sütunların genişliği artık "px" yerine "rem" ile ayarlanacak. Gutter sınıfına atanan değerler 1-5 arasında olmalıdır, kullanımı ise şu şekilde "g-1 ... g-5".

bootstrap-card-deck.png
Card-deck sınıfı kaldırıldı
Bootstrap 4 sürümünde bitişik olmayan, eşit genişlik ve yüksekliğe sahip olan kartları oluşturabilmek için "card-deck" sınıfını kullanıyorduk fakat bunun Row-Col mantığı ile yapılabilmesi bu sınıfın gereksiz olduğunu gösteriyordu bu nedenle artık kaldırıldı
Eğer hâlâ ne olduğunu hatırlayamadıysanız hafızanızı tazeleyelim.
Screenshot_2.jpg
Screenshot_1.jpg

Bootstrap 4 - Bootstrap 5​

5tbZVU.jpg

Navbar Optimizasyonu
Bootstrap 4 sürümünde navbar için görüntüleme seçeneği satır içiydi (inline-block) artık v5 ile beraber bu da kaldırıldı, bunun yanında küçük değişiklikler de yapıldı.

Screenshot_4.jpg
Yeni İkonlar
Geliştirici ve tasarımcıların Font Awesome gibi alternatif kaynaklara yönelmesi sebebiyle Glyphicons ikonlarının kullanımı neredeyse tamamen bitmişti ve Bootstrap 4 sürümünde bu font tamamen kaldırılmıştı. Bootstrap'in, ikon konusunda Font Awesome'a geçiş yapan kullanıcılara bir sürprizi var. Bootstrap'in kurucu ortağı olan Mark Otto, Bootstrap kullanıcıları için 1.024'ten fazla yeni ve modern ikon tasarladı, bu sayede ikonlar için ekstra bir yerlerden veri çekmemize gerek kalmıyor.

Screenshot_5.jpg
Birkaç yeni sınıf eklendi, bir kaç eski sınıf kaldırıldı
Şimdilik bildiğimiz kadarıyla kaldırılan sınıflar arasında şunlar var;
  • form-row
  • form-inline
  • list-inline
  • card-deck
Yeni olarak eklenen sınıflar da şunlar;
  • gx-*
  • gy-*
  • g-*
  • row-cols-auto
Bu rakamlar artmış olabilir, sonuçta Bootstrap 5 henüz Alpha sürümünde ve ilk beta sürümüne kadar bol bol ekleme/çıkartma işlemi yapılacak.

v5-new-logo.png

Yeni Logo
Geliştirici ekibin yeni logo hakkındaki açıklaması şöyle; Bu projenin başlangıcını yaratan CSS'den esinlenen logomuz, küme parantezleri ile sınırlanarak bir kural kümesi hissini somutlaştırıyor. Onu seviyoruz ve sizin de seveceğinizi düşünüyoruz.

Yeni Sürüm Hakkındaki Düşüncelerim
Yeni sürümde dikkatimi ilk çeken şey yeni ikonlar oldu, sonuçta Bootstrap hemen hemen tüm websitelerinde tasarım için kullanılan bir kütüphane fakat ikon içermemesi pek hoş değildi, kaldırılan ikonlar da zaten Font Awesome ile karşılaştırılamayacak kadar berbattı. Ancak yeni sürüm ile beraber gelen bu ikonlar gerçekten hoşuma gitti, gayet modern ve özelleştirilebilir olmaları mükemmel olmuş. jQuery ile olan bağlantının kesilmesi hakkında ne desem yanlış olur, yararlarını ve faydalarını ilerleyen zamanlarda deneyimleyerek öğrenebileceğimizi düşünüyorum. Temiz bir kütüphane yapısı açısından Card-deck tarzında gereksiz sınıfların kaldırılması güzel olmuş, sonuçta bunları row-col ilişkisi ile rahatça yapabiliyorken ekstra bir şeylerin eklenmesi fazlasıyla gereksizdi. Gutter sınıfını mutlaka bir yerlerde kullanacağımı biliyorum, bu yüzden eklenmesi mükemmel çok güzel olmuş. Yeni logonun renk tonu ve CSS'i andıran süslü parantez şekli gayet hoş olmuş, anlaşılan logo çalışmasını yapan kişi işini severek yapıyor.

Kaynak: Bootstrap, Designmodo
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot_3.jpg
    Screenshot_3.jpg
    32.4 KB · Görüntüleme: 121
Son düzenleme:

BatuhanB.

Öğrenci
Katılım
4 Aralık 2016
Mesajlar
63
Reaksiyon puanı
20
Puanları
8
Yaş
24
Desenize frontend artık çok kolaylaştı. Yakında herkes web tasarımcısı olacak. Ekmeğimizden olacağız.
 

CapScroLL

Müdavim
Katılım
22 Ağustos 2014
Mesajlar
3,657
Reaksiyon puanı
2,683
Puanları
113
Yaş
26
Desenize frontend artık çok kolaylaştı. Yakında herkes web tasarımcısı olacak. Ekmeğimizden olacağız.
Ben iki taraf ile ilgilendiğim için tasarım konusunda işime yarıyor fakat profesyonel tasarımlarda CSS ve JS bilgisi mutlaka gerekiyor, Bootstrap ile gidilecek yer çok fazla değil.
 

BatuhanB.

Öğrenci
Katılım
4 Aralık 2016
Mesajlar
63
Reaksiyon puanı
20
Puanları
8
Yaş
24
Ben iki taraf ile ilgilendiğim için tasarım konusunda işime yarıyor fakat profesyonel tasarımlarda CSS ve JS bilgisi mutlaka gerekiyor, Bootstrap ile gidilecek yer çok fazla değil.
haklısınız fakat ben henüz backend de kendimi geliştirmiş değilim. Yoksa tabii ki bilgisi olmayan bir insan frontendde de iş yapamaz.
 
Üst