Yazılım Şirketi Kuracaklar ve Yazılım Şirketi İle Çalışacaklar DİKKATTTTT!!!!!

Bu konuyu okuyanlar

sezginaggun

Öğrenci
Katılım
26 Mart 2019
Mesajlar
3
Reaksiyon puanı
0
Puanları
1
Yaş
30
Merhaba arkadaşlar. Web de bu konuyu araştırırken sonuna kadar okuduğum ve gerçekten bilgi sahibi olmamda bir adım olan bu yazıyı sizlerle de paylaşıyorum. Kaynak aşağıda. Umarım işinize yarar.
Yazılım şirketi ne iş yapar? Günümüzde gelişen teknoloji yazılım firmalarını son zamanlarda en hızlı yükselen sektörlerden birisi olarak kullanıcılarına sunuyor. Bilişimin gelişmesinde büyük bir rolü olan yazılım şirketleri her geçen gün yeni yazılımlara imza atarak kullanılan cihazların her geçen gün daha iyi bir şekilde kullanılmasını sağlıyor.
Yazılım Firmaları Ne İş Yapar?
Yazılım firmalarının bünyesinde hangi işlerin yapıldığından bahsetmek için öncelikli olarak yazılım ve bilişim sektörüyle alakalı biraz da olsa bilgi sahibi olmak ve bu sektörün gerekliliklerinden bahsetmek gerekir. Yazılım; aslında mobil cihazların ve bilgisayarların belli amaçlara yönelik olan işlemlerini tam olarak yerine getirebilmesi için programlar üretmek üzere kullanılmakta olan kodlar ve bu kodların tümünün yönetimini kapsayan bir çalışma alanı olarak tanımlanabilmektedir. Yani yazılım firmaları bir takım bilgisayar programlarını kullanarak teknolojik cihazların ne yapmaları gerektiği söyleyerek onları yönlendiriyor.

Yazılımın kapsama alanı çok geniş bir sektör olduğundan dolayı tek bir tanım yapmak aslında anlamsız gibi, günümüzde gelişen teknoloji koşullarının doğrultusunda yazılım projeleri de gittikçe gelişiyor ve değişerek çeşitleniyor. Bu projelerin hayata geçirilme aşamasında internet elbette ki en büyük rolü oynamaktadır. İnternetin giderek yaygınlaşmasına paralel olarak da yazılım ile hayata geçirilebilecek olan projelerin de sınırları oldukça fazla genişletiliyor. Bu projelerin hayata geçirilmesini de iyi bir çalışma sistemi ile yazılım firmaları gerçekleştiriyor. Bu firmalar, müşterilerinin talep ve doğrultularına uygun olarak strateji geliştiriyor, projeler üretiyor, bir çok ürün çeşidi tasarlıyor ve gerekli teknolojilerden faydalanarak bir çok hizmet çeşidinin ortaya çıkarılmasını sağlıyor.

Yazılım Şirketi Ürün Hizmetleri Nelerdir?
Yazılım projeleri denildiğinde projelendirmelere belli bir sınır koymak hiç de doğru olmaz. Yazılımcı olan kişinin yetenek, bilgi ve hayal gücüne bağlı olarak oldukça farklı çeşitlilikte ve çok sayıda proje üretmek mümkün olabiliyor. Fakat bazı hizmetler ve ürünler yazılım firmaları denildiğinde akla ilk gelenler olabiliyor. Bunların başında da yazılım denildiğinde ilk sırada web siteleri geliyor. Yazılım firmaları farklı iş kollarındaki sektörlere veya kullanım alanlarına uygun bir şekilde web siteleri tasarlıyor ve bu web sitelerini olması gerekenden çok daha iyi bir şekilde geliştiriyor. Web sitelerini takip eden bir diğer yazılım şirketlerinin hizmetleri ise mobil uygulamalar olarak karşımıza çıkıyor. Mobil uyumlu web siteler ve mobil uygulamalar yine yazılım firmaları tarafından üretilerek web site sahiplerine özel tasarlanıyor. Bu ürünler üzerinde kurumsal ve bireysel kullanıma uygun olan bir çok farklı tasarımla web siteler üretilebiliyor. Günümüzde daha çok işletmeler ve kurumlar tarafından tercih edilen yazılım ürünleri ERP, CRM, iş takip sistemleri gibi projeler de tasarlanabiliyor. CRM: Müşteri İlişkileri Yönetimi anlamına geliyor ve işletmelerin müşterilerini daha iyi anlayabilmeleri için ve sistemi takip ederek iş güçlerine şekil vermesine yardımcı olabiliyor. Üst düzeyde ölçümler yaparak çalışan ekiplere verimlilik ipuçları veren bu sistem çeşitliliği şirketlerin satış ve pazarlama rakamlarının hızlı bir şekilde yükselmesine zemin hazırlayabiliyor.

ERP, kurumsal kaynak planlama olarak bilinen ve bir diğer sistem gibi yazılım firmaları tarafından en çok üretilen ürünlerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. İşletmelerin hali hazırda mevcut olan kaynaklarını en yüksek verimlilikte kullanabilmeleri ve buna bağlı olarak potansiyel yeni oluşturulmuş kaynakları bulabilmeleri için kullanılan bu genel sistemler, işletme içinde farklı ihtiyaçlara göre her çeşidiyle birlikte geliştirilebiliyor. Yine bu sisteme bağlı olarak yazılım firmalarının en sık tasarlamış olduğu projeler arasında iş takip sistemleri de başarılı bir sistem ile geliştirilebiliyor. İş takip sistemleri hem kurumsal hem de bireysel olabiliyor. Bu ürünleri kullanmakta olan işletmeler, işletme içerisinde sağlıklı bir iletişim temeli üzerinde, doğru zaman yönetimi, doğru görev atamaları, doğru görev tanımlamalarıyla işlerin daha sorunsuz bir akışta yürütülmesini sağlıyor. İş takip sistemleri, bireysel çalışmalarda kullanıldığı süreçlerde faydalı iş güvenliği yaratmaya da yardımcı oluyor.

Farklı Sektörlere Farklı Yazılım Projeleri
Bir çok çeşidi ile birlikte yazılım ürün ve hizmetlerinin çeşitliliğini artırmak artık mümkün hale geldi. Yukarıda bahsi geçen konulara eklenebilecek bir çok yazılım ürünü artık kullanılabilir halde hizmet verebiliyor. Bu ürünler her sektörlerin ihtiyaç ve gerekliliklerine göre farklı farklı şekillenebiliyor. Eğitimden pazarlamaya, sağlıktan güvenliğe, eğlenceden ticarete kadar bir çok farklı alanda pek çok ürün ve hizmet projesine ihtiyaç duyuluyor ve bu sektörlerin hepsi farklı düzeyde bir hizmet bekliyor. Son zamanlarda e-ticaret alanında yükselen sektörlerden birisi de elektronik pazarlama olarak biliniyor. Bu da yazılım firmaları için yeni bir alan olan e-ticaret sistemlerinin bir çok seçenek ile gelişmesine zemin hazırlıyor. Teknolojinin de gelişmesi ile birlikte internet üzerinden alışveriş alışkanlığı yaygınlaştığı müddetçe farklı ihtiyaçlar da diğer ihtiyaçlara ekleniyor. Bu da, söz konusu ihtiyaçlar doğrultusunda şekillenen yazılım ürünlerinin daha çok yükselmesine sebep oluyor. Yazılım firmaları web sitelerinde görüldüğü gibi e-ticaret sitelerinin de mobil cihazlar üzerinde sorunsuz olarak çalışması için bağlantılı uygulamalar yapıyor.

Yazılım firmalarının bir kısmı müşterilerine göre her sektör için hizmet verebilirken bazılarıysa sadece tek bir sektöre göre uzmanlaşarak alanında sadece tek bir sektör bulunduruyor. Örnek verecek olursak bazı yazılım firmaları sadece oyun projeleri alanında kendilerini geliştirerek çok iyi bir şekilde hizmet verebilirken, bazı yazılım firmaları ise sadece sağlık sektörüne yönelik hizmetler veriyor. Çünkü her sektörün gereklilikleri ve ihtiyaçları farklı olabildiği gibi bu projeleri üretirken uyulması gereken yaptırımlar da sektöre göre farklılık gösterebiliyor.

Yazılım Firmaları Neye Göre Sektör Belirler?
Günümüzde farklı büyüklükte birçok yazılım şirketi faaliyetlerine kendi sistemleri içinde devam ediyor. Firmalar genel olarak çalışanlarının yeteneklerine ve bilgi düzeylerine paralel olarak müşteri ve sektör belirliyor ve proje üretimi yapıyor. Firmalarda proje üretim ve proje geliştirme sürecinde aktif olarak rol almakta olan firma çalışanları, ne kadar farklı alanlar üzerinde bilgi sahibi ise, yazılım projeleri geliştirirken kullanılmakta olan teknolojilere ne kadar hâkim ise bu konularda ne kadar yetenekli ise o kadar çok ve farklı sektörlerde iş alabiliyorlar. Bu özellik de yazılım firmalarının müşteri portföylerinin genişlemesinde büyük bir rol oynuyor.

Aynı zamanda yazılım firmalarının çalışan sayıları, çalışanların bilgi dağarcığı, müşteri çeşitliliği ve aldıkları işin büyüklüğüne göre yazılım firmalarına kazanç sağlar. Genel olarak ekip işine dayalı olarak yürütülen yazılım projeleri, projeler üzerinde büyük ekipler hizmet verdiğinde daha farklı boyutlara ulaşabiliyor. Büyük bir ekibin yapacak olduğu işi tek bir freelancer yazılımcının hayata geçirebilmesini beklemek, yazılımlar konusunda maalesef yapılan en büyük hataların başında geliyor. Bu nedenle firmaların ekiplerine göre müşteri belirlemesi, hem firmanın kendisi hem de müşterilerin en iyi şekilde hizmet alabilmesi açısından en doğru sonuçlara ulaşılmasını sağlıyor.

Yazılım Firması ile Çalışmanın Avantajları
Ürün/hizmet satın alma aşamasında hem satıcının hem de alıcının yani her iki tarafı da birbirine karşı gözetmesi gereken bazı hak ve kurallar bulunuyor. Bunların arasında ürünün/hizmetin zamanında teslim edilmesi, ödemelerin zamanında ve tam yapılması, talep edilenle paralel sonuçların ortaya çıkarılması, müşteriyle firma arasında saygı çerçevesinde bir iletişimin devamlı olarak sürdürülmesi, ürün/hizmetin satışı ile ilgili tüm yasal sorumlulukların yerine tam olarak getirilmesinin gerekliliği gibi önemli maddeler bulunuyor. Sayılan tüm bu kurallar ve çalışma sürecinde doğabilecek diğer tüm sorunların profesyonel bir şekilde yönetilebilmesi için bir firma ile çalışmak çok daha faydalı olabiliyor. Firmalaşmış olan bir ekip, firmalaşabildiği gibi yaptığı işi de ciddiye alabiliyor. Bir firmayla çalışırken sonuç ne çıkarsa çıksın, müşteri ürün ve hizmetten memnun kalsın veya kalmasın, her ikisinin sonucunda da hakkını arayabileceği bir muhatap bulacağından emin olduğu için çok daha rahat bir şekilde çalışma sistemi sağlayabiliyor.

Yazılım firmalarıyla çalışmanın avantajları arasında, firmayla uzun süreli olarak iletişimin farklı bağlantılara yol açabilmesi de bulunuyor. Yapılan bir yazılım projesinin başarılı bir şekilde sonuçlanmasını sağlayan bir yazılım firması, müşterilerinin yeni bir ihtiyacı doğduğu vakit başvuracağı öncelikli yerlerden biri olmayı sağlayabiliyor. Bu da yazılım firmasının sadık müşteriler elde etmesine yardımcı olabiliyor. Yazılım firması ile doğru ilişkiler ile çalışan bir müşteri, firmanın sektörde bulunan diğer bağlantılarından da yararlanabilme olanağına sahip oluyor. Bu durum da ileriki süreçlerde karşılıklı olarak yeni iş ilişkilerinin doğmasına ve yeni alanlar üzerinde çalışma fırsatı bulunmasına yol açıyor.

Yazılım Şirketi Seçerken Nelere Dikkat Edilir?
Bir müşteri olarak hangi yazılım firması ile kişinin karar vermesi, başlı başına bir araştırma süreci gerektirmektedir. Yazılım firması seçme sürecinde öncelikli olarak referans araştırması yapmak bir yazılım firması ile çalışma aşamasını iyi geçirmek için faydalı olabiliyor. Yazılım firması ile çalışmak isteyen bir kişi çevresinde güvenmiş olduğu kişilerin daha önce benzer hizmet alıp almadığı ve bu sonuçtan memnun kalıp kalmadığı belli olan bir firma ile iletişime geçmek çok daha faydalı olabiliyor. Böyle bir bağlantı bulunamaması durumunda, referansları arasında büyük ve tanınmış olan müşterileri gösterebilen yazılım firmalarını tercih etmek daha avantajlı olabiliyor. Referanslardan yola çıkarak elde edilen birkaç yazılım firması arasından eleme yaparak yola devam etmek içinse, daha önce tamamlanmış olan projelere göz atmak çalışma aşamasında kişilere avantaj sağlayabiliyor.

Firmalar ile iletişime geçmeden daha önce yapılan araştırmalardan sonra, hangi firmayla çalışılacağına karar vermenin en iyi yolu firmayla yüz yüze görüşerek seçim yapmak oluyor. Bu manada firmanın kendi çalışma alanında görüşmenin gerçekleşmesi ve seçici olan müşterinin bir toplantı talep etmesi, hem birlikte çalışılacak olan kişileri daha iyi tanımak hem de firmanın ekibini sadece telefon konuşması ile tanımak değil bireysel olarak görmek açısından da büyük bir önem arz ediyor. Müşterilerinin bu talebini geri çeviren firmalar güven sorunu yarattığından dolayı genellikle çok da tercih edilmiyor. Yazılım firması ile anlaşma imzalamadan daha önce teklif edilmesi gerekenlerden birisi de bir deneme çalışması yaparak müşteriye teslimi gerektiriyor. Aynı görüşme yapmaktan kaçınan firmalar gibi, deneme çalışması yapmaktan uzaklaşan firmalardan da uzak durmak gerekiyor.

Yazılım firmalarıyla çalışırken müşteriler genel olarak firma sahibi veya teknik ekip ile değil; müşteri temsilcisi ile iletişimime geçiyor. Fakat dikkat edilmesi gerekenlerden biri de müşterileri yönlendirilecek olan müşteri temsilcisiyle doğru ve sağlıklı bir iletişim kurulduğundan emin olunması gerektiği. Müşteri temsilcisiyle başarılı ve ayrı bir toplantı yapmak bu hususta deneyim ve yeteneklerini keşfederek yazılım firmasının çalışma tarzını öğrenmek çalışma sürecine büyük bir fayda sağlayabilir. Sonuç olarak firmalar tüm müşterilerinin taleplerini doğru olarak algılamak ve taleplerini anlaşılan koşullarda müşterilerinin istediği şekilde yerine getirmekle yükümlüdür. Bu süreçte, müşterinin yapmış olduğu işi anlamak yazılım firmaları üzerine düşen görevlerin başında geliyor.

Kaynak Adresi: Yazılım Şirketi Ne İş Yapar? Avantajları Nelerdir? - Larvey Yazılım
 
Üst