Biyolojik çarkları olan tek böcek!

  • Konuyu başlatan Konuyu başlatan AliA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

AliA

Ordinaryüs
Emektar
Katılım
29 Haziran 2007
Mesajlar
64,457
Reaksiyon puanı
530
Puanları
0
Milyonlarca yıldır evrim geçirecek yaşadıkları çevreye uyum sağlayan hayvanlar, bazen doğal mühendisliğin en ilginç örneklerinden birini oluşturabiliyor. Issus coleoptratus adı verilen ve bacaklarında dişliler bulunan böcek, bu tuhaf özelliğiyle aşırı hızlı ilerleme özelliğine sahip.

130913_BOCCUKK.hlarge.jpg


Adını çok yakından bilmediğimiz bir böcek, mükemmel bir makine gibi çalışan hareket sistemine sahip. I. Coleoptratus, bacaklarında birbirine kenetlenen dişlere sahip olduğu bilinen ilk böcek. ‘Planthopper’ türü böceklere mensup olan I. Coleoptratus, müthiş bir sıçrama yeteneğine sahip. Sadece 2 milisaniyede harekete geçen bu böcek, saniyede 3.9 metre gibi muazzam bir sürata sahip.

I. Coleoptratus bilim insanlarını şaşkına çeviren bu hızının sırrı ise eşi benzeri bulunmayan bir doğal mühendislikten geliyor.

İngiltere’nin Cambridge Üniversitesi’nden Malcolm Burrows, I. Coleoptratus hakkında, “Bu fevkalade bir performans” yorumunu yaptı.

Burrows, dişlilere sahip böceğin larvasına ilk olarak bir meslektaşının bahçesinde rastlamış. Deli gibi zıplayıp duran böcekleri incelediğinde, böceğin arka ayaklarında birbirine kenetlenen dişiler olduğunu fark etmiş.

Newscientist sitesinin haberine göre, I. Coleoptratus’un dişlilerini 1957 yılında Alman biyolog K. Sander’da gözlemledi. Ancak bilim insanının makalesini bugün internette bulmak mümkün değil.

130913_bucukkku-bigpic.jpg


TEK SORUN ZAMANLA KAYBOLMASI

Arka ayaklardaki çarklarda toplam 10-12 dişlisi bulunan I. Coleoptratus’un dişlileri, 15-30 mikrometre uzunluğunda. Biyolojik bir çark üzerinde bulunan dişliler, bu sayede hareket esnasında birbirlerine kenetleniyor.

Bristol Üniversitesi’nden Gregory Sutton ile çalışan Burrows, saniyede 5000 bin karelik çekimle dişlilerin hareketini gözlemledi.

Burrows ve Sutton, sıçrama esnasında arka bacakların 30 mikrosaniye farkla çalıştığını gördü. Buradan yola çıkarak, bacakların sinir hücrelerinin aksine daha hızlı hareket kazandırdığı için evrim geçirdiğini düşündüler.

Londra’nın Doğal Tarih Müzesi’nden Chris Lyal, ‘dişlilere sahip başka böceklerin bulunduğunu ancak I. Coleoptratus’ta olduğu gibi etkileşime geçmediklerini’ belirtti. Lyal, “Bu böceğe baktığınızda neden diğerleri aynısını yapamıyor diye düşünüyorsunuz” dedi.

Alman biyolog Sander’in çalışmasında, en az 2000 bin planthopper böceğin dişlilere sahip olduğu öne belirtiliyor. En az 10 tanesi böceği inceleyen Burrows ise dişlileri olmasına rağmen hiçbirinin I. Coleoptratus gibi hareket yeteneği olmadığını belirtiyor.

Ancak I. Coleoptratus’un dişlileri ömür boyu vücudunda kalmıyor. Sadece larva döneminde bulunan dişliler, yetişkinlik döneminde kayboluyor. Yine de yetişkin I. Coleoptratus oldukça iyi sıçrıyor.

4pFlc_medium.png


ntvmsnbc
 

-Hewal-

Dekan
Katılım
27 Haziran 2008
Mesajlar
5,206
Reaksiyon puanı
11
Puanları
0
Enteresan mis doğa incelenirse daha neler keşfedilecek.
 

vimjunon

Asistan
Katılım
7 Şubat 2010
Mesajlar
392
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
Doğa mühendisliği... Evrim... Bilim insanları bir gün bu dili değiştirecekler.

Haber için teşekkürler, Rabbim neler yaratmış. Bize düşen incelemek, öğrenmek, feyz almak.
 

cosmosfb

Asistan
Katılım
20 Haziran 2011
Mesajlar
101
Reaksiyon puanı
0
Puanları
0
Bir bilim haberinin altında da evrim-din tartışması olmayıversin artık. Hiç mi sıkılmıyorsunuz, işiniz gücünüz yok mu arkadaşlar. Bi oluruna bırakın, ne konuşma meraklısıymışsınız.
 
S

SDN Okuru

SDN Okuru
Arkadasim o dil degismeyecek. biraz okuyun ogrenin doga muhendisligi nedir, evrim nedir?? evrim insanin maymundan gelmesi demek degildir. yine Rabbin kontrolunde olan bir seydir. Evrim vardir ama turlerin kendi icinde. yoksa deniz anasindan kaplumbaga, maymundan insan falan degil. Tabii Rab diledikten sonra o da olur ama gunumuz turler kendi icinde evrim gecirmektedir. insanlar bile evrim gecirmistir. hepimiz ayni soydan geliyoruz ama simdiki cesitlilige bakin. kendi icimizde irklara bolunmusuz.
 

vimjunon

Asistan
Katılım
7 Şubat 2010
Mesajlar
392
Reaksiyon puanı
2
Puanları
18
Okuyup öğrenmediğimiz kanısına nerden vardın ki? Evrime açıklama yapmışsın, doğa mühendisliğine ne diyorsun? Güzelleme yaparak, anlam iyileştirmesi yoluyla bazı şeyleri normalleştirmiş vaziyetteler.

I. Coleoptratus bilim insanlarını şaşkına çeviren bu hızının sırrı ise eşi benzeri bulunmayan bir doğal mühendislikten geliyor.
Mesela bu?

Mesele bakış açısının yansıtılma biçimi. Doğadaki evrimi en radikal (bu ne demekse) müslümanlar bile kabul ediyor zaten, etmeyeni de kendini kandırır.
 
Üst