Bıyık

emelden

Dekan
Reaksiyon puanı
8
Bıyık, üst dudağın üstündeki kıl kümesi.Bazı hayvanların, örneğin kedi, aslan, kaplan, tavşan, fare gibi etçil ve kemirici memelilerin burun ya da üst dudak çevresindeki sert kıllar ile bazı balıkların (barbunya, tekir, bıyıklı balık) üst ve alt çenesinden sarkan etsi uzantılara da bıyık denir; bıyık, hayvanlarda genellikle dokunma ve tat organıdır.

Erkekler, çok eskiden beri iklim koşulları, gelenek, dinsel inanış ve kişisel istek gibi etkenlere bağlı olarak sakal ve bıyık uzatmışlardır.Başlangıçta sakal ve bıyık birlikte bırakılırken, sakal olmaksızın ilk bıyığa MÖ y. 2650'de Eski Mısır kaynaklarında rastlanmıştır.

Tarih boyunca sakal ve bıyık uzatma sert tartışmalara neden olageldi. Tıraş olma alışkanlığı yerleştikten sonra, bırakılması toplumsal kabullere aykırı bulunan sakal ve bıyık sık sık yasa gücüyle kestirildi.Galyalıların sakal ve bıyık bırakmasını Romalılar barbarlığın bir göstergesi sayarlardı.1447'de bir İngiliz yasası erkeklerin üst dudak kıllarını kesmelerini zorunlu kılmıştı.Ama yaklaşık 400 yıl sonra, bu kez İngiliz askerlerine bıyıklarını kesmeleri yasaklanmıştı. Fransız askerleri, Prusya muhafızları ve süvariler arasında bıyık bir gösteriş konusuydu.1838'de ise Bavyera kralı ordusunda bıyık uzatmayı yasakladı.

Türklerde bıyık bırakmak yaygın bir alışkanlıktır.20. yüzyıl başlarına değin Türk erkekleri bıyıklarını kesmezler, toplumsal durumlarına ve yüz biçimlerine göre bıyık bırakırlardı.Bıyık kesme adeti Türklerde I. Dünya Savaşı'ndan sonra başladı.

Sünnet olarak kabul edildiği için, Müslüman erkekler genellikle uçları dudak kenarını geçmeyecek biçimde ve üst dudağı kapatmayacak uzunlukta bıyık bırakırlardı.

Yaygın olan bıyık biçimleri:

Kaytan bıyık;
alttan çok az kırpılan, üstten derin olarak alınan ve ağız kenarlarından aşağı doğru biraz sarkık olur.

Pala bıyık; alt dudak kenarından kırpılıp, ama üstten hiç alınmayıp alabildiğine uzatılan ve iyice burularak oluşturulan biçim.

Burma bıyık;
pala bıyıktan daha ince, kendi halinde bırakılan ve parmak uçları ile burulan bıyık

Pos bıyık;
kendi başına bırakılır, alttan parmak uçları ve alt dudağı örtmeyecek biçimde toplanıp ve burulmadan bırakılır.

Bektaşi bıyığı; pos bıyığa benzemekle birlikte alttan toplanmayan, üst dudak üzerine dökülen, hatta ağıza kadar uzatılan bıyır.

Kaynak

Peki günümüz gençleri neden bıyık kullanmayı tercih etmiyorlar? :D

Buyrunuz efendim...
:D

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Bıyık, belli bir yaşın simgesidir. O yüzden gençler arasında sadece bıyık bırakan azdır. Kendim ya hep ya hiç der, kirli sakal bırakırım. Ancak yinede düzenlidir. ;)

image.php
Biraz Sagoyu andırır stil olarak ;)

Panculli

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Bıyık insanı büyük gösteriyor ben seviyorum bırakmayı biraz tuhaf oluyor ama olsun

Junas

Doçent
Reaksiyon puanı
7
Sakalı da bıyığıda sevmem

Mai Nai

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
160
Yukarı tükürsen bıyık, aşağı tükürsen sakal kokan bi durum :) En güzeli hafif kirli sakal ve top sakal diye düşünüyorum.

tudRoY

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Bıyık, belli bir yaşın simgesidir. O yüzden gençler arasında sadece bıyık bırakan azdır. Kendim ya hep ya hiç der, kirli sakal bırakırım. Ancak yinede düzenlidir. ;)

image.php
Biraz Sagoyu andırır stil olarak ;)

Aynen ağabey, benim suratım şu an tam resimdeki gibi :happy:

emelden

Dekan
Reaksiyon puanı
8
Ben beğenmiyorum sadece bıyıklı olan erkekleri ama babacığımı da bıyıksız düşünemiyorum. :D Gençler de sadece bıyık olmasın diyorum. Kirli ve top sakallı şekliyle olur ama yakışıyorsa. :D

cakabuba

Asistan
Reaksiyon puanı
0
küçüklüğümden beri bıyığa sakala özenirim, bıyığa daha bi hevesliyim. Ama nalet olsun üst dudak nahiyem köse işte. Diğer bölgelerde sorun yok ama bıyıklar zayıf. Bi de top sakaldan nefret ediyorum.

Mai Nai

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
160
Sakal ve bıyık sevmeyen erkeklerde nedense hep köse olanlardır.(Genel olarak değil tabi, belli bir kesim)Sonra kirli sakal bırakınca terörist, top sakal bırakınca -aaa topa bak, keçi sakalı bırakınca da keçi demekten kendilerini alamayan tiplerdir.O türlere burdan nanik yapmak istiyorum :razz:

Hedeter

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bi de tuayyip, gull gibi fethocu tarzda bıyıklar vardır ki bunlar da gençler arasında pek yaygın olmakla beraber keşke olmasaydınız dedirtir.Hiç yakışmaz, bıyık desen bıyık değildir, tüy desen tüy değildir.Bıyık uzatmakla tıraş olmak arasındadır.Kararsızlığın simgesidir.Diğer bir boyuttan bakarsak sakalı keserken ülke için marketing yapmaya gidileceği için üst dudağın üstü es geçilmiş olarak da algılanabilir.Ama bıyık bu durmaz yola devam eder, o sebeple kafaları 2 numaraya verilmekten kurtulamaz.Neyse acı mizahı bırakıp olayı saçma bir türküyle şeyettirivereyim:

indim derelerine,
bilmem nerelerine,
kaytan bıyıklarımı,
sürsem nirelerine.

Saygılar...

emelden

Dekan
Reaksiyon puanı
8
Demek bıyıkla bir de kişilik tahlili mi yapılıyor? :D E güzel... :stuart:

Hedeter

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Demek bıyıkla bir de kişilik tahlili mi yapılıyor? :D E güzel... :stuart:

Tabi ki.Bir de mahopeli bıyıklar vardır.Onlar şelale tarzında tamamen doğaya ait figürler sergiler ve üst dudağın 2 yanından aşağı bir su misali akar.Görüldüğünde koşarak o ortamdan uzaklaşmak, bunun bir kabus olduğunu düşünmek, yok yok ben bunu görmedim diye içsel bir figanla olayı geçiştirmek yapılabilecek bir kaç mütevazi hededir.

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Tabi ki.Bir de mahopeli bıyıklar vardır.Onlar şelale tarzında tamamen doğaya ait figürler sergiler ve üst dudağın 2 yanından aşağı bir su misali akar.Görüldüğünde koşarak o ortamdan uzaklaşmak, bunun bir kabus olduğunu düşünmek, yok yok ben bunu görmedim diye içsel bir figanla olayı geçiştirmek yapılabilecek bir kaç mütevazi hededir.

İnsanların tercihlerine saygılı olmaya davet ediyorum seni, ayrıca tepki çekmemek adına kelimelerdeki harf oyunların ve de lakap takman çok yakışıksız.:angry:

Hedeter

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Kesimlere, insanlara saygı duyduğu ölçüde saygı duyulur.Baden bıyıktan da Heatler yüzünden hoşlanmam.Psikolojide de bu yok mudur?Sevmediğin kişinin radikalliklerinden hoşlanmamak.Bunlar değişik şeyler.Bir o kadar da ilginç.Saygısızlık değil, görüş bildirme olarak algılanırsa bir problem yaratmayacaktır.

Bıyıklara saygılar...

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Kesimlere, insanlara saygı duyduğu ölçüde saygı duyulur.Baden bıyıktan da Heatler yüzünden hoşlanmam.Psikolojide de bu yok mudur?Sevmediğin kişinin radikalliklerinden hoşlanmamak.Bunlar değişik şeyler.Bir o kadar da ilginç.Saygısızlık değil, görüş bildirme olarak algılanırsa bir problem yaratmayacaktır.

Bıyıklara saygılar...

Başkalarına hakaret etmek ve lakap takmak veya başkalarının değerlerleri ile alay etmek, ne zamandan beri görüş bildirme oluyor? Lakap takıyorsun, aşağılıyorsun sonrada, " Ben görüş bildirdim " Ne kadar da masumhanesin :angry:

Senin sevmediğin, saydı duymadığın şeylere , başka insanlar değer veriyor ve saygı duyuyor. Burası senin Odanda ki yazı tahtası değil. O yüzden Daha genel ve daha saygılı şeyler yazmalısın, her ne kadar beğenmesende, veya saygı duymasan da!

Hedeter

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Sanırım tuayyip de bu sebeple Penguene dava açmıştı.Sanırsam penguen kazandı.

Saygılar.

titanyum

Profesör
Reaksiyon puanı
7
benim bıyıklar tam bektaşi bıyığıdır yavv :D

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Sanırım tuayyip de bu sebeple Penguene dava açmıştı.Sanırsam penguen kazandı.

Saygılar.

Bende kime saygıdan bahsediyormuşum, boşuna yazmışım demek... Sen penguen okumaya devam et, bel altı kültürünü geliştirirsin...

Hedeter

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bakış açıları farklı olabilir.Kimisi okur, basireti bağlanmıştır belaltı görür kimisi okur yolsuzlukları, sansürle bağlanan dillerimizi görür.Bu noktaya değindiğin için teşekkür ederim.

Saygılar...

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Sanma ki sana yazacak sözüm yok, ancak konuyu yeteri kadar saptırdın. Karşılıklı mesajlara dönüşmemesi için yazmıyorum artık. Saygın senin olsun, ilerde kullanman gerekecek yerler olacak çünkü...

Hedeter

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Maşallah pek bir dönüşmemiş karşılıklı mesaja.Bıyık çeşitleriydi konu ben de bir kaç bıyık çeşidinden bahsettim.Tehditlere karnımız tok.

emelden

Dekan
Reaksiyon puanı
8
Arkadaşlar konuyu kişiselleştirmeyelim lütfen.

CZC

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Yılın 300 günü otomatik pilota bağlanıp sakal traşı olma durumndaysan bıyık ve sakal başka bir anlamı olmasa da bir tür serap olabiliyor hayatınızda :)

Arada kirli sakalla geçiştiriyoruz bu özlemi de.. EKmek bulamayan pasta yesin durumu :)

(Konuyu Ali'in sakalı Veli'in bıyığıu, penguen şunu çizmiş, kanguru bunu yazmış durumuna getirmeyelim bence de.. En azından konuyu açan arkadaşa saygı anlamında..)

fish

Profesör
Reaksiyon puanı
4
sakalı da severim bıyığı da severim....

abartılmadığı sürece tabii :D

nur29

Doçent
Reaksiyon puanı
5
kirli sakal ve temiz bıyık
ne güzel olurdu değil mi