Bir Linux İşletim Sistemi Önerin!

NikeSteeL

Dekan
Reaksiyon puanı
131
Arkadaşlar ATI X1550 Ekran Kartımı Sorunsuz Tanıyacak Bir Linux İşletim Sistemi Önerin . Linux Dan Acemiliğimi Yavaş Yavaş Attım Sayılır Ama Şu Ekran Kartı yüzünden 2 İşletim Sisteminide Sildim (Ubuntu Ve Pardus)

Şimdi Gözüm Mandrivada

Sizin Önerebileceğiniz Bir İşletim Sistemi Varmı !?

Tek Aradığım Özellik Türkçe Olması

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Arkadaşlar ATI X1550 Ekran Kartımı Sorunsuz Tanıyacak Bir Linux İşletim Sistemi Önerin . Linux Dan Acemiliğimi Yavaş Yavaş Attım Sayılır Ama Şu Ekran Kartı yüzünden 2 İşletim Sisteminide Sildim (Ubuntu Ve Pardus)

Şimdi Gözüm Mandrivada

Sizin Önerebileceğiniz Bir İşletim Sistemi Varmı !?

Tek Aradığım Özellik Türkçe Olması

"Linux İşletim Sistemi" değil, "Linux Dağıtımı" yazsaydın keşke Nike. :)

Valla senin o ATI kartı bizi öldürdü ya. X serisi acayip sorunlu. ATI'nin ta... :)

Ben sanmıyorum başka bir dağıtımda da tanıyacağını. Sonuçta aynı kernel'i kullanıyorlar.

SmiLey

Profesör
Reaksiyon puanı
59
Mandriva en iyisi bana göre.

NikeSteeL

Dekan
Reaksiyon puanı
131

Valla senin o ATI kartı bizi öldürdü ya. X serisi acayip sorunlu. ATI'nin ta... :)

Ben sanmıyorum başka bir dağıtımda da tanıyacağını. Sonuçta aynı kernel'i kullanıyorlar.

Sen Anla Jea işte Genel Olsun Diye Öyle Dedim Ama Tabir Tutmamış Olabilir:)

Sırf Bu Ekran Kartı Yüzünden Kullanamadım Adam Gibi Bir Linux Araştır Taraştır Bitirdi beni 20 Sekme Açık Linux Kullanırken Firefox'da

Bahsedilen Tüm Komutları Tüm Uygulamaları Denedim . Kurmadı Gitti Ekran Kartını

Kartı Değiştirince Deniyeceğim Tekrar

SmiLey Sende Yeni Yeni Linux Deniyorsun Mandrivayıda Deniyelim mi ? Tavsiye Edermisin

teknomod

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Ubuntu kur internetten bütün driverleri otomatik kuruyor zaten proğram açısındanda sorunun olmaz

xismailaydin

Profesör
Reaksiyon puanı
18

X serisine b.k atmayın. Donanım sektörüne laf söyletmem.

Atı X550, X1600, X1650, X1800 ve X1900 sorunsuz bir şekilde Ubuntu'da kuruluyor. Pardus'u bilmiyorum. Ama X1550 kartı 64 bit olduğundan karışık bir kart.
Sorun şurada ki, X1550 kartlar melez kartlar. X550'nin GPU'yu almış adamlar, X1600 kartındaki bellekleri ve kontrol ünitelerini koymuşlar yeni kart diye piyasaya sürmüşler.

Sonrasında ATI'nin X1550, eski 9000 serisi ve öncesi kartları çalıştıramadım ben de.

Ama X1600, 2000 serisi, 3000 serisi ve 4000 serisini kurdum ben.

Yani donanım alırken de dikkatli almak lazım. O kadar sene bilgisayar sattım, bi tane X1550 ekran kartı sattım. O da adama farkı ben verecem X1650 al dememe rağmen illa X1550 istemişti. Sonra bi b.k'a da yaramadı zaten kart :D
Elinde patladı :)

Tabi bu modelleri sadece Ubuntu'da kurdum. X64 Ubuntu. Haberiniz ola :D

NikeSteeL

Dekan
Reaksiyon puanı
131
Ubuntu kur internetten bütün driverleri otomatik kuruyor zaten proğram açısındanda sorunun olmaz

Ubuntu'damı Rahat Kuruluyor ? :wink: Ben 1 Ay Denemediğim Yöntem Kalmadı Kuramadım da. Sen Kurarım Diyorsan Gönderem Sana Bilgisayarı Sen Kur Geri Gönder!

eray045

Rektör
Reaksiyon puanı
250
karalisteye x1400 üde ekleyin..
onada kuramamıştım ben

teknomod

Asistan
Reaksiyon puanı
1
:D bende bi 1.6 tek çekirdek işlemcili bi laptop var eski ona bile çok rahat kuruyorum.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
X serisine b.k atmayın. Donanım sektörüne laf söyletmem.

Atı X550, X1600, X1650, X1800 ve X1900 sorunsuz bir şekilde Ubuntu'da kuruluyor. Pardus'u bilmiyorum. Ama X1550 kartı 64 bit olduğundan karışık bir kart.
Sorun şurada ki, X1550 kartlar melez kartlar. X550'nin GPU'yu almış adamlar, X1600 kartındaki bellekleri ve kontrol ünitelerini koymuşlar yeni kart diye piyasaya sürmüşler.

Sonrasında ATI'nin X1550, eski 9000 serisi ve öncesi kartları çalıştıramadım ben de.

Ama X1600, 2000 serisi, 3000 serisi ve 4000 serisini kurdum ben.

Yani donanım alırken de dikkatli almak lazım. O kadar sene bilgisayar sattım, bi tane X1550 ekran kartı sattım. O da adama farkı ben verecem X1650 al dememe rağmen illa X1550 istemişti. Sonra bi b.k'a da yaramadı zaten kart :D
Elinde patladı :)

Tabi bu modelleri sadece Ubuntu'da kurdum. X64 Ubuntu. Haberiniz ola :D

Esdafirullah, ne haddime bücürüküm? :blush:

Ben sadece genel olarak forumlarda gördüğüm X serisi sorununu dile getirdim, hemen celallenme. :)

Hastasın diye bir şey demiyorum. :glare: :D

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
pardusda kurulumu çok basitti aslında :s ben kde4ten dolayı 2009a alışamadım ama 2008 için yapman gerekenler şöyle (2009da da benzer şekilde zaten). pisiyi açıp ati yazıp aratıyorsun, çıkan tüm paketleri (açıklamasında değil isminde ati yazanları :)) yükledikten sonra sistemi yeniden başlatıyorsun ancak grub ekranında F4e basarak tekrar tanı seçeneğini seçiyorsun hepsi bu kadar :) olmazsa eğer, sistem ayarlarından ekrana girip, aygıt sürücülerine tıklıyorsun, fglrx kullanılsın mı diye soruyor evet diyip yeniden başlatınca işlem tamamdır. bende de ati x1100 var ordan biliyorum :D deli etti beni zamanında :D

NikeSteeL

Dekan
Reaksiyon puanı
131
pardusda kurulumu çok basitti aslında :s ben kde4ten dolayı 2009a alışamadım ama 2008 için yapman gerekenler şöyle (2009da da benzer şekilde zaten). pisiyi açıp ati yazıp aratıyorsun, çıkan tüm paketleri (açıklamasında değil isminde ati yazanları :)) yükledikten sonra sistemi yeniden başlatıyorsun ancak grub ekranında F4e basarak tekrar tanı seçeneğini seçiyorsun hepsi bu kadar :) olmazsa eğer, sistem ayarlarından ekrana girip, aygıt sürücülerine tıklıyorsun, fglrx kullanılsın mı diye soruyor evet diyip yeniden başlatınca işlem tamamdır. bende de ati x1100 var ordan biliyorum :D deli etti beni zamanında :D

İlk Dediğini Yaptım Catalyst i Kurulu Görünüyor Ama Uygulama Çalışmıyor

2 inci Söylediğinide Yaptım Ama Sadece Ekran Kartının Adı Görüküyor

" fglrx " Kurulsunmu Gelmedi Ne Kadar Beklediysemde Olmadı

Console'den Yaptım Ama Değişmedi

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
İlk Dediğini Yaptım Catalyst i Kurulu Görünüyor Ama Uygulama Çalışmıyor

2 inci Söylediğinide Yaptım Ama Sadece Ekran Kartının Adı Görüküyor

" fglrx " Kurulsunmu Gelmedi Ne Kadar Beklediysemde Olmadı

Console'den Yaptım Ama Değişmedi

2008de mi denedin 2009da mı?

ufukcoskun

Dekan
Reaksiyon puanı
104
2009 un beta sürümünde HD3870 sürümümü tanıtamamıştım bir türlü.Ekran kartı driverini yüklesemde Ekran a gidince fglrx kullanılsınmı diye birşey gelmedi.Sonra Pardus 2009 da sorun çözüldü,sende 2009.1 sürümünü bir dene belki düzelme olur :)

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43
2009 un beta sürümünde HD3870 sürümümü tanıtamamıştım bir türlü.Ekran kartı driverini yüklesemde Ekran a gidince fglrx kullanılsınmı diye birşey gelmedi.Sonra Pardus 2009 da sorun çözüldü,sende 2009.1 sürümünü bir dene belki düzelme olur :)

aman gözünü seveyim 2009un betasının çıktığı günleri falan hatırlatma bana :D pardus test ekibindeydim o zamanlar, taa pre-alpha 4 çıktığından beri benim sistem ekran kartından dolayı açılmıyordu. alpha çıktı yok, beta çıktı yok, rc çıktı yok, rc2 çıktı yok, 2009 çıktı yok :D bir türlü açılmadı sistem, bu arada da devamlı problemi çözmeye çalışıyoruz pardustaki ekran kartlarıyla ilgilenen arkadaşla. o da epey uğraştı, sonra 2009da bir güncellemeyle düzeldi ama o gün bugündür 2009u açmak istemiyorum, sanki her an bozulacak gibi :D 2008 daha stabil duruyor kde den dolayı, ben de onu kullanıyorum (arada bir..)

Champion78

Profesör
Reaksiyon puanı
43

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
İşin aslı bu konudaki sorun linux dağıtımlarından değil, ati driverlarından kaynaklanıyor, 2 yıl önce durum çok daha kötüydü, ama hala düzgün bir driver yok ortada.

Kara listenize x2500'ü de ekleyebilirsiniz, o da kurulmuyor...

xismailaydin

Profesör
Reaksiyon puanı
18
İşin aslı bu konudaki sorun linux dağıtımlarından değil, ati driverlarından kaynaklanıyor, 2 yıl önce durum çok daha kötüydü, ama hala düzgün bir driver yok ortada.

Kara listenize x2500'ü de ekleyebilirsiniz, o da kurulmuyor...

Benim anlamadığım, nVidia'nın sürücüleri ATI'den her zaman daha iyi olduğu halde adamlar açık açık veriyorlar kodları.

Ama ATI zaten sürücü konusunda sıkıntıları olan bir firma. Kartların donanımsal kaliteleri çok yüksek olsa da sürücüler yüzünden aynı kalitede kullanılamıyor.
Bu durumda bile ATI linux için açmıyor sürücüleri.

Masaüstünde ATI'den vazgeçmem ama bu da kanayan bi yara yani.

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Nikesteel bence denemelisin Mandriva'yı. Kesin bilmiyorum ama galiba Mandriva olmayan sürücüleri, Windows için olan cd'den kurabiliyor. Yani Windows'ta kullandığın sürücü cdsini takıp yüklersin.

İstersen DVD'yi indir bir bak. Yapamazsan bana öm at yardımcı olmaya çalışırım İnşallah.

gvn

Profesör
Reaksiyon puanı
19
bütün linux sürümleri aynı yavf ayrım yapmayın ilk olarak pardusta başla sonra mandirva sonrada ubuntu :D sonra ne istersen :D

ikspi

Profesör
Reaksiyon puanı
27
Ubuntu kullanıyorum. Profesyonel değilim ama tavsiye ederim.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Nikesteel bence denemelisin Mandriva'yı. Kesin bilmiyorum ama galiba Mandriva olmayan sürücüleri, Windows için olan cd'den kurabiliyor. Yani Windows'ta kullandığın sürücü cdsini takıp yüklersin.

İstersen DVD'yi indir bir bak. Yapamazsan bana öm at yardımcı olmaya çalışırım İnşallah.

İlginç, böyle birşey varsa ve performans sağlıyorsa denemek isterim...

NikeSteeL

Dekan
Reaksiyon puanı
131

Yok Canım Sanmam Böyle Birşey Olduğunu İki Farklı Sisteminde Dosya Algoritması Çok Çok Farklı

Şayet Böyle Bir Şey Varsa . Bütün Windows Altında Çalışabilen Programlar (En Azından Çoğu) Kullanılabilir Mandriva'da

Sen Kendin Denediysen Deneyimlerini Paylaşmanı isterim yusufsan21

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Kablosuz kartımı tanıtırken böyle şeyler söylüyordu ama dediğim gibi emin değilim.

Ben bu şekilde kurmadım tabi.

keyloger

Rektör
Reaksiyon puanı
237
Kablosuz kartımı tanıtırken böyle şeyler söylüyordu ama dediğim gibi emin değilim.

Ben bu şekilde kurmadım tabi.

Kablosuz ağ kartı için bütün linux dağıtımlarında var zaten ndiswrapper adlı yazılım, ancak ekran kartları için duymadım...

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Keyloger orada bir Windows sürücüsü kullan deyince ben belki tüm sürücüler için böyle bir özellik vardır dedim.

Yanıltığım için özür dilerim. Cahillik zor iş.

realmanager

Profesör
Reaksiyon puanı
99
Opensuse
Mandriva
Pardus
Sabayon
Fedora
Ubuntu
Mint

Bunlardan birini seçebilirsin. Efendim genel geçer bilgiler
Ubuntu en popüleri, en çok program onda var. Benim Ubuntu'da kıl olduğum şey kullanıcıların kafasını karıştırmamak adına ayar ve özelleştirme imkanını kısıtlaması ve gnome haricindeki masaüstlerine sanki bilerek mi yapıyorlar dercesine rezil ötesi desteği

Opensuse en profesyoneli, profesyonel derken kullanım olarak değil yapım olarak. Yoksa kullanım olarak en profesyoneli Archo,Gentoo,Slackware falandır:D En çok ayar ve özelleştirmeyi bu dağıtım sunuyor.(görsel olarak) Kullanması nispeten daha zor. Hız ve açık kaynak konusunda yanlış bilinen bir dağıtım.(Novell'in yanlış politikaları)

Fedora ya tam süper oluyor ya da win98'den kötü oluyor. Ubuntu'dan sonra en popüleri. Ubuntu biraz saçmalasın affetmez.:D

Sabayon derinlerden gelen güzel bir dağıtım, multimedya, oyun ve hız konusunda en iyilerinden ancak driver ve program desteği diğerlerine göre daha az.

Mint bence Ubuntu'dan daha iyi olmasına rağmen bazen kesmiyor :D

Mandriva ufak tefek hataları bol olması dışında olmayan süper bir dağıtım, ancak son zamanlarda yaptıklarını paralı satmaya başlamalarıyla gözümden düştü

Pardus aslında yeni başlayanlar için en iyisi. Ancak program desteği bu saydıklarımdan en az olanı ve güncel programlar haricindekiler ya bulunmuyor ya da eski versiyonu. Türkçe destek olarak 1 numara. Hatası maalesef az değil.

ALMİ

Profesör
Reaksiyon puanı
60
Yok Canım Sanmam Böyle Birşey Olduğunu İki Farklı Sisteminde Dosya Algoritması Çok Çok Farklı

Şayet Böyle Bir Şey Varsa . Bütün Windows Altında Çalışabilen Programlar (En Azından Çoğu) Kullanılabilir Mandriva'da

Sen Kendin Denediysen Deneyimlerini Paylaşmanı isterim yusufsan21
Programları karıştırma o ayrı zaten programlar parelel kurup veya Wine ile çalşabilir:D Önemli olan Driver şimdi x1550 Ubuntu'da çalışmıyor diye biliyorum.Ancak araştırmalarıma göre Mandriva'da problem olmayacaktır