Bir linux fanatiği kendini anlatiyor

tarakbumba

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Merhaba, foruma yeni katılan bir üyeyim. Kullanmakta olduğum işletim sistemi sebebiyle forumun bu bölümü oldukça ilgimi çekti. Başlıklarda dolaşırken iletilerin bir kısmında "Linux Fanatiği" ibaresini gördüm. Sanıyorum bu ibare ile kastedilmek istenen Microsoft' un ürünlerine ve özellikle Windows işletim sistemine tepki duyan GNU Linux kullanıcılarıdır. Biraz düşününce üye arkadaşlarıma durumun neden böyle olduğunu bir Linux Fanatiği olarak anlatmanın doğru olacağını düşündüm.

BİR LİNUX FANATİĞİ KENDİNİ ANLATIYOR *

Bilen zaten biliyor ama GNU Linux' un ne olduğunu kısaca anlatmam lazım.
Efendim, bildiğiniz üzere dünyada yazılımların büyük çoğunluğu patent haklarıyla korunurlar. Bu patentler sayesinde, patent sahiplerinin (genellikle yazılım geliştiricileri) izni olmadan o yazılımı kullanamaz, satamaz, kiralayamaz, bir başkasına veremezsiniz. Tabii, bu patentlerin içeriği çok daha geniş kapsamlı veya çok daha dar kapsamlı olabilir. Patent ile hukuksal durumu korunan yazılımlar üzerinde, patente ve dolayısıyla kullanmak üzere o yazılımı satın aldığınızda patent sahibi ile aranızdaki sözleşmeye (Bunlar lisans olarak adlandırılıyor; mesela Microsoft’ un EULA’ sı) aykırı olarak bir işlem yaptığınız takdirde fikri bir mülkiyet hakkını çiğnemiş ve sonuçta hem ülkemizde hem de dünyada suç işlemiş oluyorsunuz.

Ayrıca, patentlerle korunmalarının doğası gereği, yazılımların kaynak kodlarına erişim de kapalı olmaktadır. Bu durumda o yazılımı sadece patent sahibi kişi veya firmalar geliştirebilir. Bu şekilde olaya bakıldığında, 100 çalışanı olan patent sahibi geliştirici firmanın yazılımı sadece o yüz kişi tarafından geliştirilebilir. Bunun en büyük sakıncası da, yazılımda bulunması muhtemel güvenlik açıklarının veya hataların sadece o yüz kişi tarafından düzeltilebilmesidir.

İşte, bu durumun yazılımların ve teknolojinin gelişmesi yönünde engel teşkil ettiğini düşünen Richard Matthew Stallman adındaki bir ecnebi, yazılımların kaynak kodları geliştiricilere açık olduğu ve üzerinde kısıtlama olmaksızın çalışma yapılabilmesinin mümkün olduğu takdirde, çok daha fazla insanın yazılım geliştirilmesine, teknolojisinin daha hızlı ilerlemesine, hatalarının ve güvenlik açıklarının daha hızlı kapatılabilmesine, çok daha farklı bakış açılarının uygulanabilmesine ve bu sayede yenilikçi tasarımların artmasına katkı vereceğini görmüş ve önermiştir. Bu öneriyi benimseyenler, o dönemde bir araya gelerek Özgür Yazılım Vakfını kurmuşlar ve böylece yukarıda anlattığım olumsuzlukları gidermek, avantajları sağlamak adına kapalı kaynak kodlu yazılımlara ve patentlere karşı mücadeleye girişmişlerdir. Özgür yazılımın doğuşu bu şekilde olmuş ve bir düşünce biçimi haline gelmiştir.

GNU Linux’ da Linus Torvalds’ ın geliştirdiği bir işletim çekirdeği olarak özgür bir yazılım şeklinde dünyada kendine yer bulmuştur. Bugün Linux dendiğinde aslında Linux çekirdeği üzerine inşa edilmiş işletim sistemleri anlaşılmaktadır. Linux (bazı dağıtımların sapmalarını saymazsak), yukarıda anlatılan Özgür Yazılım düşüncesine tamamen uygun bir yapıdadır. Doğası gereği Linux işletim sistemleri de dünya çapında katkıda bulunan insanların oluşturduğu bir işletim sistemidir. Kimileri yazdıkları yazılımlar, ekledikleri kodlar ile katkıda bulunurken kimisi hata ve güvenlik açıklarını bularak, bunları gideren yama kodlarını hazırlayarak, kimisi de benim de dört yıldır çeşitli dağıtımlarda çalıştığım gibi işletim sistemini ana dillerine kazandırarak katkıda bulunmaktadır.

İşte bir Linux Fanatiğinin kalbinin hızlı çarptığı nokta burasıdır. Linux, fanatiğin kendi malıdır. Onun emeğidir. Onun alın teridir. Çoğunlukla, hiçbir maddi çıkar gütmeden, bazen sadece hayrına bazen de bir görev bilinciyle üzerinde uğraştığı eseridir. Bu noktada, ben de bir Linux Fanatiği’ yim. Çünkü Linux, benim dört yıllık emeğimin sonucudur. Bunu burada rahatlıkla yazabiliyorsam, Pardus Linux’ ta conexant chipsetli usb modemlerin çalışabilmesi için Pardus geliştiricilerine ufak da olsa yardımcı olduğum, Gtranslator uygulamasına güvenlik açığını kapatan yamayı hazırladığım, Ubuntu Linux’ta Launchpad üzerinden çevirilerinde emek verdiğim, Mandriva Linux’ un işletim sistemi çevirilerini iki yıllık uğraş sonucunda binlerce satırı Türkçe’ ye çevirdiğim, Wiki sayfalarına makaleler hazırladığım, kullanmış olduğum dağıtımlara hata bildirimlerinde bulunduğum, RPM paketleri hazırlayıp insanlara yardımcı olmaya çalıştığım ve nihayet şu anda bu yazıyı hazırladığım için yazabiliyorum.

Ben, bir Linux Fanatiği olarak sadece, benim olduğuna inandığım bir eseri koruyorum.

Bir Linux Fanatiği olarak ülkemin bilgisayar kullanıcılarının bir ecnebi firmasına paralar dökmesine karşıyım. Üzerinde emek verdiğim eserin, yüzlerce dolara satılan ve serbest piyasa ekonomisi içinde tekel olması dışında üstünlüğü bulunmayan bir başka işletim sistemi karşısında “Ben de varım. Buradayım!” demesini arzu ediyorum.

Bir Linux Fanatiği olarak, ülkemin insanlarının doğru işler yapmasını arzu ediyorum. Microsoft Windows kullanacaklarsa, lisans ücretini ödemeli; EULA’ sının kısıtlamalarına uymalı (örneğin evindeki ikinci bilgisayara tek PC için lisanslanmış Windows’ unu kurmamalı), oyunlarını gidip satın almalı, anti-virus yazılımlarının Etkinleştirme Kodunu satın almalılar. Çünkü ben, ülkemin insanlarının buna aykırı olarak “suç” işlememesini (5846 sayılı Fikir ve sanat Eserleri Kanunu 71. v.d. maddeler) umuyorum.

Ben ülkemin insanlarının kullandıkları İşletim Sisteminin içinde ne olduğunu, kendilerinin bilgilerini sızdırabilecek kodlar olup olmadığını öğrenebilmelerini istiyorum.

Ben ülkemin insanlarının, “Aman benim Windows’ ta korsan uyarısı çıktı, bir ilaç verin” diyecek kadar bağımlı olmamalarını, kullandıkları sistem hakkında bilgi sahibi olmalarını, çalışmalarını, öğrenmelerini istiyorum.

Haksız rekabet yaratılarak önceden üzerine yüzlerce dolarlık işletim sistemi yüklenmiş; bunun parası, bana sorulmadan benden alınan bir bilgisayar satın almak istemiyorum.

Ben bir şirketin tekel olmasından kaynaklanan gücünü donanım üreticileri üzerinde kullanmamasını; donanım üreticilerinin Linux için sürücü üretmemelerinin veya oyun şirketlerinin Linux oyunları yapmamalarının GNU Linux çekirdeği ve Linux işletim sistemleriyle bir ilgisinin olmadığını; bunun Linux’ un eksikliği değil üretici ve yapımcı şirketlerin eksikliği olduğunu insanlarımın bilmesini istiyorum.

Ben bir seçenek istiyorum. Tercih yapabilme özgürlüğünün ülkemin insanlarının hakkı olduğunu bilmelerini istiyorum.

Herkes gibi, ülkemi, milletimi ve insanlarımı seviyorum. İnsanlarımın ücret ödemeden, ecnebi memleketlere para kazandırmadan, yasa dışı işlerle uğraşmadan kullanabilecekleri, sahiplenebilecekleri bir işletim sistemi seçeneklerinin olduğunu bilmelerini istiyorum.

Ben bir Linux Fanatiğiyim ve eserime saldırılmasını hoş karşılayamam. Bir Linux Fanatiği olarak Linux’ a sadece bir-iki kez bakmış olan, yasal koşullarını yerine getirmeden Microsoft Windows kullanan, bilgi ve deneyimden yoksun kişilerin eserimin aleyhine söz söylemelerine müsaade edemem.

Kimileri için ağır gelecek bir yazı oldu belki bu. Ancak, ne hukuki ne de vicdanı olarak yadsınamayacak düşüncelerimi buraya yazdığımı düşünüyorum.

Şunu da belirtmek isterim ki; herkesin elbette istediğini seçme özgürlüğü vardır. Linux’ u kullanan (ama gerçekten kullanan; iki kez göz atıp öf demeyen) kişilerin haklı eleştirileri mutlaka olacaktır. Eksiklikler mutlaka vardır. Herkes Microsoft Windows, Mac OSX, BSD, Sun Solaris veya bir başka işletim sistemi kullanabilir. Hakkını verdikten sonra; kullanan kişinin ihtiyaçlarını hangi işletim sistemi en iyi şekilde karşılıyorsa o işletim sistemi o kişi için en iyi işletim sistemidir.

Linux’ un, hangi dağıtım olursa olsun, en azından bir ay denenmesinin; alışkanlıkların değişebilmesi için okunması ve üzerinde biraz gayret sarfedilmesinin pek çok ön yargıyı yıkacağını düşünüyorum.
Bu kadar uzun bir yazıyı okuma zahmetine katlanan herkesi sabırlarından dolayı teşekkür ediyorum.

Alın, Verin; Özgürülüğünüze güç verin: Özgür Yazılım kullanın!

* Bu yazı GNU FDL v2 altında lisanslıdır. İstenen yerde ve ortam özgürce kullanılabilir.WikipediaWictionaryChambers (UK)Google imagesGoogle defineThe Free DictionaryJoin exampleWordNetGoogleUrban DictionaryAnswers.comrhymezone.comMerriam-Webster<>0

wvcidfjoguarm

POWER

Rektör
Reaksiyon puanı
161
Yıl 99 du sanırım. Hatay'da bir meslek lisesinde okuyordum. Bir gün hocamız bize Linux'tan bahsetti ve bize bir tarih verdi. Tarihi hatırlamıyorum fakat konu bir linux semineri idi.

VArlığından haberdarım ama tanımıyorum. İşte fırsat! Peki hocam gidelim! dedik ve gittik.

28 öğrenci koyulduk yola haydi linux'a !

Seminer salonunda yerimizi aldık. Belirli yerlere yerleştirilmiş bilgisayarlar linux yüklü idi. İncelemeye fazla zamanımız olmadı. Neyse seminer başladı.

Karşımızda bir konuşmacı arka planda projektörden yansıtılmış bilgisayar ekranı ve işte Linux!

Yuppi! Bir heycan dinlemeye başladım. ADam sayıyor da sayıyor! o güne kadar Win dışında işletim sistemi görmeyen insanlar yadsıyor doğal olarak. Bir den dayanamayıp söz aldım.

Birkaç soru tek amaç mantığı ile bir soru sordum!

"Efendim, acaba niçin Linux? Windows 98 den farkı nedir? Avantajları nedir? Yani niçin tercih edelim?

CEvabı aklımda kaldığınca yazıyorum.

- Burda Windows kelimesi telafuz etmek yasaktır! Microsoft'u windowsu unutun. Burası bir linux semineri!

Hönk :S siz ne dediğinizin farkında mısınız?

- Evet farkındayım!

Bu sözün üstüne çok değer verdiğim bir hocam ayağa kalktı " Bizim için seminer burada bitmiştir. "Özgürlük" kavramı hoşgörü içermiyorsa bizim için "Gitme" vaktidir"

dedi ve salonu 28 anadolu teknik lisesi bilgisayar bölümü öğrencisi ve 3 bilgisayar öğretmeni linux'a bir antipati ile terk etti.

Şimdi gelelim günümüze. Siz belki öylesiniz ama ben nice Linux kullanıcı gördüm. Hepsi birer "Windows" düşmanı olup çıkmışlar.

Genel konuşuyorum, siz Linux kullanıcıları "Özgür düşünce,açık kod,en iyisi lünux" vs vs demekten çok "Ücretli Windows işletim sistemine alternatif Ücretsiz açık kaynak kodlu işletim sistemi" olarak lanse etse idiniz şimdi zafer sizin olurdu.

Eğer gerçekten iyiyseniz zaten bunu kullanan insanlar anlayacaktı.

Umarım kendimi ifade edebilmişimdir. Birileri Türkçe'yi katlettiğimi söyler gene ama yine dolup dolup yazdığım için dikkat etmiyorum.

:flowers:

stajer

Profesör
Reaksiyon puanı
20
tarakbumba dedi ki:
GNU Linux&#8217; da Linus Torvalds&#8217; ın geliştirdiği bir işletim çekirdeği olarak
Öncelikle belirteyim pek linux kullanmadım ve linux konusunda biraz cahilim ama benim bildiğim kadarıyla Linus Torvalds bir çekirdek geliştirmedi zaten var olan Unix çekirdeğini kullandı ve onu %90 modifiye etti..

Bircan83

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Öncelikle Tarakbumba isimli arkadaşa yürekten katıldığımı ve desteklediğimi belirtmek isterim. Yaklaşık 1 yıldır çeşitli linux dağıtımlarını deniyorum. Açık söyleyeyim en kötüsü bile windowstan daha güvenli geldi. Ancak oyunlar konusunda eksik kalması maalesef beni her seferinde yine windows a yöneltti. Ancak internete girdiğimde zırt pırt virüs uyarısı almak da beni bezdirdi. Linux çok hoş, çok güzel. Ama bir sorum olacak. Bu soruyu özellikle tarakbumba ve linux konusunda bilgili tecrübeli arkadaşlar cevap verirse sevinirim. Linuxta virüs yok deniliyor. Bu konuda linuxa ne kadar güvenebiliriz. Yani ben windowsta interete girip bankacılık işlemi yaparken ve ya internetten alışveriş yaparken tedirgin oluyorum. Linuxta bunları yaparken kendimi biraz güvende hissediyorum. Aceba linuxta yeniyim bazı yeşleri bilmediğimden dolayı mı bu cesaret, yoksa gerçekten linux güvenli mi? Ayrıntılı açıklarsanız sevinirim. Teşekkürler...

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280
Öncelikle Tarakbumba isimli arkadaşa yürekten katıldığımı ve desteklediğimi belirtmek isterim. Yaklaşık 1 yıldır çeşitli linux dağıtımlarını deniyorum. Açık söyleyeyim en kötüsü bile windowstan daha güvenli geldi. Ancak oyunlar konusunda eksik kalması maalesef beni her seferinde yine windows a yöneltti. Ancak internete girdiğimde zırt pırt virüs uyarısı almak da beni bezdirdi. Linux çok hoş, çok güzel. Ama bir sorum olacak. Bu soruyu özellikle tarakbumba ve linux konusunda bilgili tecrübeli arkadaşlar cevap verirse sevinirim. Linuxta virüs yok deniliyor. Bu konuda linuxa ne kadar güvenebiliriz. Yani ben windowsta interete girip bankacılık işlemi yaparken ve ya internetten alışveriş yaparken tedirgin oluyorum. Linuxta bunları yaparken kendimi biraz güvende hissediyorum. Aceba linuxta yeniyim bazı yeşleri bilmediğimden dolayı mı bu cesaret, yoksa gerçekten linux güvenli mi? Ayrıntılı açıklarsanız sevinirim. Teşekkürler...

Bu işlemlerinizi rahatça yapabilirsiniz. "Linux virüs yemez." diye bir tabir yoktur. Ancak bu, çok düşük bir ihtimaldir. Çünkü virüslerin %99'u ".exe" uzantılı dosyalardır ve/veya bunlara etki eder. ".exe" uzantılı dosyalar Linux sisteminde çalışmaz. Bu sebeple Linux'ta virüsler etkin olamazlar. Bu şey gibi, insan hücresinde yaşayamayan bir virüsün sana enjekte edilmesi gibi. Ne ölür, ne yaşar. Tamamen pasiftir.

Yazı için;

Okurken duygulandım. Bu kadar içten anlatılamazdı sanırım özgürlüğün ilkesi. Özgürlük, bu kadar özgür anlatılabilir miydi, bilemiyorum. Çok güzel bir yazı olmuş. Söylediklerinize tamamen katılıyorum ancak nasıl ki çoğu oyunun Linux sistemleri altında çalışmamasının sebebi üreticiler ise, Linux'un kötülenmesinin ve tercih edilmemesinin sebebi de henüz gelişme aşamasının en başında olan insan bilincidir.

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Ben bir Linux manyağı olarak @Power arkadaşıma son derece katılıyorum.

Nedendir bilmiyorum ama Linux'u öğrenen hemen hemen herkes direk Microsoft'a saldırıyor.

Yalnız şunu da gördüm ki bu işi iyi bilenler yani gerçek Linuxçular böyle değiller. Onlar çok daha anlayışlı ve olgunlar.

Dehcik*

Doçent
Reaksiyon puanı
4
Kesinlikle microsoft onlara ne yaptıki saldırıyorlar.

tarumoloji

Profesör
Reaksiyon puanı
44
Linux-Windows savaşı saçma bence ben hiç Linux kullanmadım ama Linux'un felsefesini herzaman taktie ettim... Çalışmalarının devamını diler ve birgün yazılım dünyasının tam özgürlüğe kavuşmasını temenni ederim...

asder55

Asistan
Reaksiyon puanı
2
Ben bir öğretmenim ve e okul aracılığıyla bütün not işlemlerinde tarayıcı olarak sadece internet explorer ile giriş yapılabiliyor.Hadi şimdi linux kullan milli eğitim bile kullanıcıları mahkum ediyor bi bakıma..

orcnd

Dekan
Reaksiyon puanı
255
Çok güzel kaleme alınmış bir yazı. Fakat windows düşmanlığı konusunun abartıldığı kanısındayım. Windows'a düşmanlık beslek için birkaç geçerli sebep biliyorum (Donanım üreticilerle yaptığı anlaşmalar tek başına yeter) fakat bunu düşmanlığa çevirmenin bir anlamı yok.

Bunun dışında ülkemizin windows'a bağımlılığı artık bitmeli. Son kullanıcı için linux'a geçiş zor olabilir fakat devlet kurumlarında windows ile yapılabilecek şeyler linux ile de yapılabilinir. Dolayısıyla devletin bu konuda hızlıca adımlar atması gerekli. Hükümetimizden Linux açılımı bekliyorum diyebilirim :D

Bu yazımı windows üzerinden yazmak zorunda kaldım çünkü bu güne kadarki eğitimimi hep windows üzerinde çalışan programlar için aldım. dolayısıyla iş için kullanıcağım programlara bağımlılığım yüzünden windows'a da dolaylı olarak bağımlıyım. Fakat bunlsarı aşmak için çaba sarfediyorum.

Hepsi dışında bilgisayarı chat, surf ve ofis programları için kullanan insanların linux'a geçmemeleri için hiçbir sebep olmadığını söyleyebilirim. oyunlar konusundada gelişmeler oluyor ama hala tam çözüm mevcut değil.

bunların dışında linux'a geçişin hızlandığını görüyoruz fakat korkarım ki bu yavaşlıyacak. windows 7'nin popülerleşmesi ile bilgisayar üreticilerinin linux denemeleri duracaktır. buna ne chrome os nede süslü compiz videoları engel olabilir.

Linux bir sonraki hamlesi için gsm pazarı yada windows 7'nin bitmesine bağlı olarak yapıcaktır.

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Ben bir öğretmenim ve e okul aracılığıyla bütün not işlemlerinde tarayıcı olarak sadece internet explorer ile giriş yapılabiliyor.Hadi şimdi linux kullan milli eğitim bile kullanıcıları mahkum ediyor bi bakıma..

Hocam Opera o işi yapabiliyormuş. Opera o kadar becerikli ki kendini ie, firefox, safari olarak tanıtabiliyor.

Sadece küçük bir ayar. İnternet Explorer olarak tanıt diyorsun o kadar.

zelenga

Profesör
Reaksiyon puanı
18
98 yılından beri dos-Windows kullanıcısıyım...
Windows 3.1 ve Banner2, PW gibi programlarla başladı bilgisayar dünyasına girişim..
Windows 3.1 'i ayrıntısıyla pek hatırlamıyorum ama Windows 95'den bu yana pek fazla bir şey değişmedi Windows tarafında.. Her yıl duvarları boyayıp pencereleri değiştiriyor gibi Microsoft..

Son 6-7 aydır Ubuntu kullanıyorum ve her işimi de Ubuntu'da halledebiliyorum. Daha önce bir ara Pardus denemiştim ama donmalar ve sistem kararsızlıkları nedeniyle bırakmıştım..

Ubuntu'yu tercih etmemin başlıca sebebi Yazılım deposu ve bu deponun kullanım kolaylığı..Bilgisayarımdaki program arşivinde bu kadar kolay bulamıyorum ihtiyacım olan yazılımı..Hem de ücretsiz.

Windows'ta ise çok fazla yazılım seçeneği var. Ama bunları kendiniz bulmak zorundasınız..Ayrıca çoğu da ücretli ve demolarını kullanabiliyorsunuz.. Beğenince de "ilac"ını buluyorsunuz programın sıkıntısı bitiyor..Ama bu benim içimdeki sıkıntıyı tam gideremiyor maalesef.. Ücretsizler de ücretlilerin yanında biraz çelimsiz kalınca ister istemez eliniz gidiyor kırılmış yazılımlara..

Ubuntu'nun sevdiğim diğer bir özelliği de ofis programlarının dahili olarak gelmesi..Artık cep telefonları bile ofis dosyalarını gösterebiliyorken Windows'da ek bir çaba sarfetmeniz gerekiyor bunun için.

Linux kullanımı eskiye nazaran artık çok kolay..Bu kolaylık Windows'u geride bırakıyor çoğu alanda..

Bunun için hem gönlünüz hem de cebiniz rahat olsun istiyorsanız Özgür yazılım kullanın... En azından "en yeni oyun" hastalığı bulunmayan arkadaşlarınıza, küçüklerinize Linux tavsiye edin.. Oyun desteği haricinde windows'un pek de bir numarası yok yani... saygılar efem

tarakbumba 'ya foruma hoşgeldin diyor hatırlatıcı ve aydınlatıcı yazısından dolayı da teşekkür ediyorum...

N3CAT1

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
144
linuxcuların windowsa saldırmalarını bir türlü anlamıyorum. gecen sene heves ettim linux ubuntu kurdum. ama 1 günlük kullanım bile beni yeterince bıktırdı. bir türlü en basitinden firefoxun yeni versiyonunu kuramadım. kuramadım derken internet üzerinden degil de kurulum dosyalarını indirip yapamadım. kotalı internet kullanıyorduk o zamanlar. her defasında internet üzerinden bir program kurmak bitirirdi beni. yok efendim komutlar falan filan. ama windowsta öyle mi. 2 tıkla kuruyosun bi programı.

işletim sistemi kullanıcıya yeterince zaman ve iş kazandırdığı takdirde makuldür.

tarakbumba

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Değerli arkadaşlar, olumlu/olumsuz görüşleriniz, eleştirileriniz ve güzel cevaplarınız için teşekkürler. Cevap yazan bazı arkadaşlarımın kafasında beliren sorulara cevap vermek isterim.

Bir arkadaşımız Linux altında virüs olur mu diye merak etmiş. elbette ki, kodlara dökülen her şey gibi Linux altında da virüs olabilir. Ancak, virüslerin veya casus yazılımların Windows işletim sistemlerinde olduğu kadar zarar veremeyecekleri bilinen bir gerçektir. Şöyle ki, Linux işletim sistemleri temlini oluşturan Unix gibi tek bilgisayarda birden fazla kullanıcının çalışabileceği şekilde tasarlanmışlardır. Bu, daha ecnebilerin PC dediği, bizlerin Kişisel Bilgisayar dediğimiz bilgisayarların olmadığı dönemlerin getirdiği bir zorunluluktu. Oysa ki Windows işletim sistemleri kişisel bilgisayarların ortaya çıktığı bir dönemin ürünü olduklarından temelde bu şekilde tasarlanmamışlardır. Linux, işte bu çok kullanıcı durumu sebebiyle oldukça güçlü bir dosya isim sistemi geliştirmiştir. Sistem dosyalarının bulunduğu /etc, /usr, /var, /dev gibi dizinlerde değişiklik yapmaya sadece sistem yöneticisi "Kök (Root)" yetkilidir. Windows' ta bir betik (script) olan .bat uzantılı dosyaları hemen herkes rahatça çalıştırabilirken, Linux altında benzer bir betik olan .sh uzantılı (aslında Linux altında dosya uzantısı diye bir şey yoktur.) dosyaları ancak önce çalışma izni verdikten sonra çalıştırabilirsiniz. Bu şekildeki izin sistemi sayesinde, sisteme yerleşecek virüsler sadece kişisel dosyalarınızn bulunduğu /home (Windows' taki Documents and Settings dizinine benzer) dizininizde sorun yaratabilir. ancak kesinlikle sistemi çökertemezler ve mesela geçmişte Windows virüslerinin yapabildiği gibi sabit diski biçimlendiremezler (format), diskin ilk bölümünü (MBR) silemezler. Bu anlattıklarımın yanında, Windows' un yaygınlığı ve Linux' ta mevcut güvenlik araçlarının büyük kısmına sahip olmayışı, virüsleri yapanları Windows' a yönelmiştir.

Buradan bir başka arkadaşımın iletisindeki sorgusuna gelyorum; işte Windows' a asıl düşmanlık edenler bu virüs ve zararlı yazılımları yapanlardır. Ülkemizde hepinizin bildiği gibi, takım tutma sebebiyle kavga etme, parti tutma sebebiyle dalaşma, insanların bıyık-sakal şekline göre kendilerini sınıflandırması gibi abuk sabuk bir anlayış vardır. Ne yazık ki aynen takım tutar gibi işletim sistemi tutmak da moda oldu. Bilinçsiz bilgisayar kullanıcları ancak bilinçli kavga arayıcıları bu işletim sistemlerini bahane ederek kavga etmek ve özbenliklerini tatmin etmek yoluna düştüler. Bu, tabii ki üzücü bir durum. Ancak, ben bir Linux fanatiği olarak tekrar ediyorum; emeğimin ve eserimin davasındayım. Windows kullananların bir bölümünün (Özellikle korsan olarak kullananların) hangi amaçla veya hangi akılla saldırı niteliğinde iletiler yazdığını anlamak mümkün değil. Eleştiride bulunma ve eksiklikleri yerme elbette olur. Ama sanki kendilerine sövülmüş gibi bir ruh haline nasıl girebiliyorlar gerçekten anlayamıyorum. Windows' tan başka işletim sistemi kullanıyorsam nedenlerim var bu nedenleri zaten yazımda anlattım. Bu nedenler uydurma değil; gerçek nedenlerdir. Bakın, ingilizce bilen arkadaşlarım Windows 7' nin önceden bilinen bir güvenlik açığı ile birlikte piyasa sürüldüğünü buradan okuyabilirler.

Bir öğretmenim sıkıntısını da yazmış. Hocam, o sorun tamamen kurumla ilgili bir sorundur. Bazı kurumlarımız, mesela Milli Savunma Bakanlığı, Linux' a geçiş sürecini başlatmışken Milli Eğitim Bakanlığımız henüz bu bilinçle hareket etmiyorsa bundan koca işletim sistemini sorumlu tutamayız. Değil mi? Hemen buraya sorununuz giderebilecek bir çözümü de önereyim: Hemen bütün Linux dağıtımlarında sizinki gibi mesleki işlemlerde sorun yaşayanlara hizmet eden "Wine" adlı bir uygulama vardır. Bu uygulama ile İnternet Explorer, (OpenOffice.org varken ne gerek olacak bilmiyorum ama,) MS Office gibi yazılımları kullanabilir; hatta (pek oyun merakım olmadığından biraz eski bir oyun) Call of Duty 2 gibi oyunları oynayabilirsiniz.

Bir arkadaşım da GNU Linux' un lanse edilişnde bir sorun olduğunu yazmış. Belki de bir sorun vardır. Ancak "Özgür Yazılım" dan bahsetmeden Linux anlatılamaz. Bugün Firefox kullanılabiliyorsa Özgür Yazılım olduğu içindir. Ayrca, Özgür Yazılım bir düşünce belki de felsefe biçimidir. Bu açıdan bakıldığında aslında önemli olanın Linux değil Özgür Yazılımlar olduğu gerçeğidir. Burada son bir şey söylemem gerek. Bütün dünyada olduğu gib ülkemizde de Özgür Yazılımların (dolayısıyla GNU Linux işletim sistemlerinin) "ücretsiz" olması zorunluluğu varmış gibi bir yanılgı var. Bugün kullandığımız pek çok özgür yazılım gerçekten ücretsiz olsa da; bu yazılımlar da ticari bir değere sahip olarak ücretlendirilebilirler. Bunda herhangi bir yanlış yoktur. Özgür Yazılım, bilişim teknolojilerinin gelişimi için vardır. Yoksa, her daim su dağıtılan bir sebil değildir.

Yazının son kısmında da belirttiğim gibi, Linux fanatikleri sadece Windows' un haksız rekabet uygulamasına, buna hiç kimsenin ses çıkarmamasına, bilgisayar kullanıcılarının bir seçenekleri olduğunun farkında olmamalarına tepki duymaktadırlar. Düşmanlık diye bir şey söz konusu değildir. İnsanlar seçeneklerini bildikten sonra, ihtiyaçlarına uyan hangi yazılımı veya hangi işletim sistemini kullanırlarsa o yazılım veya işletim sistemi onlar için en iyi olandır. Bu arada söylemeden edemeyeceğim, BSD veya Solaris işletim sistemleri de Linux gibi özgürlük safında yer alan işletim sistemleridir. Onlara da göz atıp kararınızı öyle verin. Saygılar...

Exploit Coder

Profesör
Reaksiyon puanı
26
Teşekkürler tarakbumba. Benim anlatamadıklarımı sen sıkılmadan detaylı olarak anlatmışsın..

Pek emeğim geçmesede bir yardımım dokunmasada Linux'un benim malım (bizim malımız, herkesin malı) olduğunu benimsemiş biriyim.

Yazıyı lisanslama fikrinde çok hoşuma gitti.

* Bu yazı GNU FDL v2 altında lisanslıdır. İstenen yerde ve ortam özgürce kullanılabilir.WikipediaWictionaryChambers (UK)Google imagesGoogle defineThe Free DictionaryJoin exampleWordNetGoogleUrban DictionaryAnswers.comrhymezone.comMerriam-Webster<>0

Sadece bunu anlatabilsem =/

Linux fanatikleri sadece Windows' un haksız rekabet uygulamasına, buna hiç kimsenin ses çıkarmamasına, bilgisayar kullanıcılarının bir seçenekleri olduğunun farkında olmamalarına tepki duymaktadırlar. Düşmanlık diye bir şey söz konusu değildir.

POWER

Rektör
Reaksiyon puanı
161
Aslında durum bu. O zaman öğretmenlerim ve arkadaşlarıma yapılan muamele aynen devam ediyor. Neyse :)

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Bende canı gönülden katıldığımı belirttikten sonra, bir bilgisayar öğretmeni ve uzun zamandır Linux kullanıcısı olarak, ne wine, ne opera ile eokul ve ilsis işlemlerinin tam olarak yapılamadığını belirtmeliyim.

Bunun sorumlusunun bizim halkımız olduğunu biliyorum ve burada tekrar etmek istiyorum. Maalesef bu eokul uygulamasını geliştiren kişilerde aynı yukarıda bahsedildiği gibi TEKEL'in esiri olduklarından, amaçlarının halka hizmet etmek olduğunu unutup, TEKELE hizmet etmeye devam etmektedirler.

Uygulamalar bilerek ve istenilerek diğer Windows bileşenlerine bağlı olarak geliştirilmektedir ve sisteme girseniz bile bir takım işleri tam olarak yapamamaktasınız.

Son olarak belirteyim, Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda TEKELİN yanında olsa da,okullara alınacak bilgisayarların Windows yanı sıra Pardus'a da uyumlu olmasını ve kurulu gelmesini şart koşmuştur.
Ders içeriklerinde MS Word programını anlatın demek yerine kelime işlemci programını anlatın gibi daha özgür ifadelere geçmiştir ama eokul ve ilsis sistemi özgür olmadıkça bunlar göstermelik kalmaktadır.

Kaldı ki, üniversitelerimiz Bilgisayar öğretmeni ve mühendisi yetiştirirken Microsoft ortağı gibi çalışmakta Linux'dan genel olarak bahsetmemektedir. Tabi ki istisnalar vardır.

POWER

Rektör
Reaksiyon puanı
161
MaviAteş,

Çukurova Bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği okuyorum ve 3. sınıfta İşletim sistemleri dersinde sadece "Linux" gösteriliyor.

Rahat ol. Ama benim derdimi anlayan olmadı.

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
MaviAteş,

Çukurova Bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği okuyorum ve 3. sınıfta İşletim sistemleri dersinde sadece "Linux" gösteriliyor.

Rahat ol. Ama benim derdimi anlayan olmadı.

Sizin derdinizi anlasak da yapacak bir şeyimiz yok. Hocanızı kızdıran o laf, o lafı söyleyenin görüşü, bizim yapacak bir şeyimiz yok. Sadece onun gibi olmamaya çalışıyoruz. Fakat birilerinin karşımızda Windows'u babasının malıymış gibi savunması durumunda da dozu aştığımız olabilir.

Şimdi ders konusunda da tam istediğim şey yine yok. Çünkü; sizin şu anki dersiniz İşletim sistemleri dersi. Sadece Windows'u gösterecek halleri yok. Burası Microsoft sertifikası veren yer değil.

Demek istediğim şey ilk sene Word Excel gördünüz, algoritma dersinden sonra hemen windowsta ya C ya da Pascal çalıştırdınız, Sonra nesnneye yönelik programlama dersiniz oldu C++, gördünüz, görsel programla da Delphi ve / veya C# gördünüz. noktaNet (Visiual Studio) kullanmış olma ihtimalinizde çok yüksek.
Web programlama dersinde bazı yerlerde hâlâ Asp gösterenler var. Web tasarım ise mutlaka Dreamweaver veya Frontpage ile anlatılıyor.

Mikro işlemci dersi için kullanacağınız emülatörler hep Windows için yazılmışlar olacak. Linux için yazılmış emülatörler tabi ki var ama hocaların yeni bir şeyi öğrenmek işine gelmez.

Sonuçta QT'yi, GTK 'yı, Blufish'i Aptana'yı bilgisayar öğretmenleri ve mühendisleri kendileri araştırırsa öğrenecek.

Power, kusura bakma, senden alıntı yapıp yazınca sanki sana kızıyormuşum gibi oldu.

Kendimi bu konuda çok dertli hissediyorum, bunları yazmam gerek. Çünkü; üniversitelerdeki hocalara sorsan ABD'yi seven çıkmaz, herkes "Her şey Türkiye için" der ama bir günlerini ayırıp Tübitak işletim sistemi yapıyormuş şuna bir bakalım demezler.

POWER

Rektör
Reaksiyon puanı
161
@MaviAteş ben bir kusur görmüyorum merak etme. Benim şansızlığım o dönemde yaşadığım bu küskünlük. O kadar kötü bir tanıtım oldu ki o seminere giden hiçkimse(Başka okullar) linux tan hoşlanmadı.

Sen farklı olsan da şimdiye kadar gördüğüm lünuxçulardan sadece 1 ile cidden sohbet edebildim. O da şimdi polonya'da erasmusla gitti.

Belki bir gün bende sizin tayfaya geçerim bilmiyorum ama ben hala üzülüyorum o kafada linuxçu gördüğümde.

tarakbumba

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Power arkadaşım, ben de seni hala anlayamıyorum. Hani, bu işletim sistemi benim ihtiyaçlarıma cevap vermiyor o yüzden onu kullanmıyorum desen anlarım. Bir teknoloji nesnesine küskün olmak nasıl bir şeydir? Bir de, Linux kullananlar toplumdan ayrı bir ırki (etnik) grup da değil ki yanına geçilecek bir taraf oluştursunlar? Ben bunları hiç anlamadım. Olaya çok farklı yerlerden mi bakıyoruz?

POWER

Rektör
Reaksiyon puanı
161
Windows ihtiyaçlarımı fazlası ile karşılıyor zaten öyle bir sorunum yok.

Aklıma da gelmişken söyleyim ayrı bir grup oalrak lanse eden ben değilim. Linux kullanıcıları kendilerine özellikle "Biz LinuxÇuyuz" diyorlar. Hani misal 31 izmir 31,5 karşıyaka hesabı :)

YAREM

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Arkadaşlar bende uzun zamandır linux kullanmak istiyorum .bana nasıl temin edebileceğimi ve nasıl kurulum yapabileceğimi anlatırsanız sevinirim.

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
Windows ihtiyaçlarımı fazlası ile karşılıyor zaten öyle bir sorunum yok.

Aklıma da gelmişken söyleyim ayrı bir grup oalrak lanse eden ben değilim. Linux kullanıcıları kendilerine özellikle "Biz LinuxÇuyuz" diyorlar. Hani misal 31 izmir 31,5 karşıyaka hesabı :)

Neyse sizi de bekleriz. :thumbup1:
Hem tamamen bir geçiş yapmaya gerek yok. Bilgisayarınızda aynı anda iki işletim sistemi çalıştırabilirsiniz.

Linuxlar, Windows gibi açılış yöneticisinin kurulduğu (MBR) yere sadece kendilerinin malı gibi davranmazlar, yanlarında Windows içinde bir yer vardır. Zaten açılış yöneticimizin adı GRUB. Tek başına sıkılır illa ki bir GRUB kurulsun ister. :)

yusufsan21

Dekan
Reaksiyon puanı
35
Arkadaşlar bende uzun zamandır linux kullanmak istiyorum .bana nasıl temin edebileceğimi ve nasıl kurulum yapabileceğimi anlatırsanız sevinirim.

Linux'un birçok dağıtımı var. En büyükleri Ubuntu, Mandriva, Fedora, Opensuse vs. Dağıtım listesini www.distrowatch.com adresinden görebilirsin.

Bana sorarsan Mandriva ile başlamanı tavsiye ederim. Kullanımı çok kolay ve Windows ile benzer yönleri var.

Türkçe forumu sayesinde kolaylıkla yardım alabilirsin.

Birçok kişi sana Pardus kullan diyecektir ama bence daha sonra Pardus'u dene. Çünkü Pardus'a program bulmak zor oluyor.

Bu adreslerden bakabilirsin. Verdiğim adreslerin forumlarına bakmanı tavsiye ederim.

www.mandrivaturkiye.com
www.ubuntu-tr.org
www.fedoratr.com
www.pardus.org.tr

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24

Gerekli bağlantıları arkadaş vermiş zaten. Benim söyleyeceğim şey, Linux kullanmaya başlamak, XP 'den Vista'ya geçmek gibi bir şey değildir. O yüzden bir çok insan gibi en fazla bir iki gün kullanıp karar vermeyin.

Binlerce insanın, Intel,Google,Nvidia gibi dev firmaların yıllardır milyonlarca satır kod yazarak geliştirdiği bu sistemi bir iki günde anlamak için insan dışı bir canlı olmak gerekir.

Böyle yapanlar Windows'un aynısının bir değişini arıyorlar, aradıklarını HEMEN bulamayınca bu kötü diyorlar. Oysa hemen hemen her şey Linux'la da yapılabiliyor. Öğrenmeye çalışmak lazım.

Hello Kitty.

Rektör
Reaksiyon puanı
104
Linux'un birçok dağıtımı var. En büyükleri Ubuntu, Mandriva, Fedora, Opensuse vs. Dağıtım listesini www.distrowatch.com adresinden görebilirsin.

Bana sorarsan Mandriva ile başlamanı tavsiye ederim. Kullanımı çok kolay ve Windows ile benzer yönleri var.

Türkçe forumu sayesinde kolaylıkla yardım alabilirsin.

Birçok kişi sana Pardus kullan diyecektir ama bence daha sonra Pardus'u dene. Çünkü Pardus'a program bulmak zor oluyor.

Bu adreslerden bakabilirsin. Verdiğim adreslerin forumlarına bakmanı tavsiye ederim.

www.mandrivaturkiye.com
www.ubuntu-tr.org
www.fedoratr.com
www.pardus.org.tr

mandrivayı bi denicem bakalım :) ama 6 gün sonra :D 2010 çıkacakmış :D

gazimiz

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ben yıllardır windows kullanıyorum. pardus un ne olduğunu duyunca kalbim heyecanla çarptı. bilgisayarıma pardusu kurdum ancak pek kullanışlı gelmedi bana. ama her zaman pardusu taktir etmişimdir.

MaviAteş

Doçent
Reaksiyon puanı
24
ben yıllardır windows kullanıyorum. pardus un ne olduğunu duyunca kalbim heyecanla çarptı. bilgisayarıma pardusu kurdum ancak pek kullanışlı gelmedi bana. ama her zaman pardusu taktir etmişimdir.

Bende Windows 3.1 'den beri windows kullananlardanım. Fakat yeniliklere açık olmak düşüncesiyle duyduktan hemen sonra elime ilk geçirdiğimde Gelecek Linux'u denemiştim.

Şimdi ise yıllardır Pardus kullanan birisiyim. İlk geçiş anı tabi ki zor olacak yerlerni ezberlediğiniz şeyler yerinde yok, hatta yapmak istediğiniz şey Linux'la yapılmıyor olabilir ama mutlaka işinizi halledebilirsiniz. Bazen işinizi yaparken ki program değişir, bazen yol yöntem değişir ama yarı yolda koymaz.

yumluanarsist

Rektör
Reaksiyon puanı
280

Takdir etmeniz bile yeter. Biz de yıllardır Windows kullanıyoruz. Ben yaşım gereği Windows 95'e yetişebildim. Windows 95 -98 - 2000 ve XP, en son da kısa bir süre Vista'yı kullanmıştım. Şu an Windows 7 ve Ubuntu kullanıyorum. Hayatım Windows'la geçti fakat son 2 yıldır Linux'a alışıyorum. Hemen kurmak hata olur, önce makaleleri okumak ve göz aşinalığı yakalamak önemlidir. Zaten insanların ilk kullanımda Linux'tan soğumasının sebebi, ne olduğunu bilmeden kurmalarıdır. Nasıl ki bilgisayarı ilk defa kullanan biri Windows'u çökertebiliyorsa, aynısı Linux için de geçerlidir. Biz Windows'u çok iyi bildiğimiz için, onu kullanırken çökertmek bize absürd geliyor. Fakat yıllarını Linux'a vermiş orta düzeyli bir kullanıcı için de Linux'u çökertmek imkansız gibi bir şey. :) Siz bilirsiniz ki cmd.exe'nin zarar görmemesi gerekir. Ama bunu Windows'u ilk defa kullanan biri bilemez. Bunun gibi bir şey yani.