Bir Günlük Namazla Kazandıklarımız

mavinok.ta

Dekan
Reaksiyon puanı
13
Bestecim, ben teşekkür ederim. Forumda seninle atışmalarımız olsada benim için İslam dendimi akan sular durur. Nezaketle dinlediğin için ben teşekkür ederim. Dediğim gibi uyarmak bizden (tüm mü'minler mü'min kardeşlerini uyarmalı) karar sizden. Kimse sana neden kılmıyorsun tüüü kaka kılıcaksın demiyor, diyemezde, yok böyle bir anlayış. Sadece ortada incecik bir nok.ta vardı değinilmesi gereken. Belki senin gibi düşünenler de vardır ihtimali ile yazdım. İnşaAllah doğru anlaşılmışımdır...

PC MERAKLISI ben teşekkür ederim kardeşim... ^^

husserant

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
sayın be5te

bu konuda sana açıklama ihtiyacı duydum. okursan sevinirim. Şimdi eğer öldükten sonra dirilmeye ve sorgu-suale inanıyorsak şunu da bilmek gerek. Allahu Teala bütün yaratılmışlara karşı adildir.3 yaşındaki çocuk vefat ederse namazdan sorguya çekilmez. fakat namaz üzerine farz olan kişi namaz kalmak zorundadır. 7 sindeki çocukta 70 indeki ihtiyarda namazdan sorumludur. Ee demiyormuyuz fani dünya diye, yarına çıkacağımızın garantisi var mi? YOK. bu yüzden namazın 7 si 70 i olmaz. her zaman farzdır. Bu Allahu Tealanın hükmü. Buna kendi fikrimizi katamayız. Allahın verdiği hükümle ilgili, öyle ama bana göre böyle dersek yanlış yapmış oluruz. Umarım anlatabilmişimdir.

Saygılar

Be5tE

Dekan
Reaksiyon puanı
5
TAbikide okurum. Çok doğru. Emin olun çoğunuz haklısınız. Ancak aklıma şu da gelmiyor değil ??? Sadece Namaz kılmak mı ??? Başka hiç yok mu önemli olan YAni ben sırf kılmadım diye .. Sakın yanlış anlaşılmasım sözüm. Benim aklımda bi kaç soru var onu da Mehmet bey'e soracam biticek . Son olarak

Herkesin Dini Kendine ... Burda ben birşey dedim diye lütfen beni sorgulamayın. Nasıl Düşünceler inançlar özgürse benimde düşünceme saygı duyun arkadaşlar (Lafım bi kaç arkadaşa herkes üstüne alınmasın lütfen ;) )

husserant

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
teşekkür ederim. İslamıyet doğru anlatılmadığı ve anlaşılmadığı için insanlar sıkıntı çekiyor. mesela Hz.Ömerin çok güzel bir sözü var.'' Bir kimsenin kıldığı namaz, tuttuğu oruca bakmayınız. Konuşuğunda doğru söylüyormu, kendisine bir şey emanet edildiğinde emanete riayet ediyor mu?dünya ile meşgul olurken helal-haram gözetiyor mu, ona bakınız?(Beyhaki,Süne'ül Kübra,VI). Şimdi burdan ne namaz kılmayın ne de namaz kılmasakta doğru söyleyen biri olmamız yeterli anlamı çıkaramayız. Daha objektif düşünüp her ikisinin bir arada olması gerektiğini, birbirini tamamladığını anlamalıyız. (buarada ben yazılanların tamamını okumamıştım,sizin mesajınız gözüme takılınca birşeyler yazmak zorunda olduğumu hissettim.:)) arkadaşlar güzel şeyler yazmışlar. Burda bir sürü dostunuz var size yardımcı olmak isteyen.

bulmeh

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Beste ne kadar faydalı bir harakette bulundun bu sözlerle (bence). Bak senin açık sözlü ve samimi soruların sayesinde benim de 5 karış havadaki aklımı tekrar sorgulamamı sağladınız (bu konuda samimiyim). Bundan dolayı öncelikle sana ve katılan diğer arkadaşlara teşekkür ederim.
Mehmet kardeşimizden de Allah razı olsun.

Be5tE

Dekan
Reaksiyon puanı
5
Emin ol bende kendimi sorguladım ;) Ama namaz kılmak ??? Bu yüzden bazen ailemi suçlu buldum .. Bugün yanii .. Anneme bu konuyu anlatmama rağmen bişe demedi bilmiyorum kafam karıştı :S

RaMSeN

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Zaten kişinin namaz kılmasında ailesinin büyük bir etkisi var.

Ben çocukluğumda babamla beraber evde namaz kıldım, camilerde cemaatlere katıldım, kıldığımız namaza namaz denmese de (namazda iken arkadaşlarla itişip kakışmak, gülüşmek,... Bunlar çocuklar için normal asla kızmamak lazım..) çocuk namaz şuuru kazanıyor. Büyükleri namaz kılarken görüyor ve büyüyünce ben de namaz kılmalıyım diyor.

Aksi halde hiç namaz kılındığını görmemiş bir çocuk bunu bir yükümlülük olduğunu kavramayaz. Anca aile dışında alacağı eğitimle bu şuuru kazanabilir.

Ailemizde bunlar göremiyorsak onları uyaralım. Bu konuları ilmihallerden ve çeşitli kaynaklardan okuyalım.

Sabah Namazına Nasıl Kalkılır? - Cemil Tokpınar

NAMAZ Bir tevhid eylemi - Abdullah Yıldız

Bu kitapları tavsiye ediyorum. Maddi durumun bu kitapları almaya yetmez diyorsanız (Nelere para vermiyoruz ki?) bana özel mesajla adresinizi gönderin bu kitapları sizlere hediye edeyim..

GAMEHUNTER

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Çok güzel bir başlık, mesajlarda çok güzel. Allah (C.C.) Razı olsun.

mavinok.ta

Dekan
Reaksiyon puanı
13
Be5tE dedi ki:
Emin ol bende kendimi sorguladım ;) Ama namaz kılmak ??? Bu yüzden bazen ailemi suçlu buldum .. Bugün yanii .. Anneme bu konuyu anlatmama rağmen bişe demedi bilmiyorum kafam karıştı :S
Beste kafan hiç karışmasın. Neyin ne olduğunu artık daha iyi biliyorsun. Bir insanı ibadet etmemesi için hiçbir engel göremiyorum... :)

bulmeh

Profesör
Reaksiyon puanı
14
İnşallah içimizdeki sorgulama duygusu ve buna verdiğimiz önem bu başlıkta kalmaz ve hayatımız boyunca devam eder (etsinki en azından ne için geldiğimizi ve nereye doğru gittiğimizi unutmayalım değil mi)

bertan

Asistan
Reaksiyon puanı
0
ülke "din rantçıları" tarafından sömürülürken bu konular polemik yaratıyor sadece.. islamın şartlarınıda herkes biliyodur herhalde. burda sayılarla göze sokupta göstermeye gerek yok. verilen cevalarda konuyu açan arkadaşın amacına uygun olsa gerek!!!

bulmeh

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Evet bertan, bende Beste gibi arkadaşlarımızı yola getirmek için (ne haddimeyse!!) bu foruma mesaj yazıyorum. Sırf polemik olsun die yazıyorum. Eğer beste'yi kandırabilirsek(!) bana her rekat başına 100$ vereceği üzerine anlaşma yapacaktım (töbe, töbe !!!). Hatırlattığın için saol(!). Senin şu yazdıklarında niyetine uygun olsa gerek!

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Bertan, Polemik Oluşturabilecek bir Cümle Gösterebilirmisin İlk Mesajda ?

c0lin

Profesör
Reaksiyon puanı
5
FArkında Olmadan bakın neler yapabilioyrmuşuz :)

sessizce

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
%100 ihtimal olan ölüme karşı ne hazırlık yaptık? işte mehmet bey yazdıklarınızın ve arkadaşlar yazdıklarımızın hepsini bu cümle bir çırpıda anlatmış bile...
bankaya borcumuz varsa ben bunu nasıl öderim diye düşünmekten uyku girmez gözümüze ama yaradana ve bütün bizim için yaratılanlara sadece şükür için bile yapacak küçük şeyler için zaman bulamayız zaman bulsakta hep bir mazeretimiz vardır..böyle bir tezattır bizdeki nefis...

pusluvadi

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Ey şikemperver nefsim! Acaba, hergün hergün ekmek yersin, su içersin, havayı teneffüs edersin; sana onlar usanç veriyor mu?

Madem vermiyor; çünkü ihtiyaç tekerrür ettiğinden usanç değil, belki telezzüz ediyorsun. Öyleyse, hane-i cismimde senin arkadaşların olan kalbimin gıdası, ruhumun âb-ı hayatı ve lâtife-i Rabbâniyemin havâ-yı nesîmini cezb ve celb eden namaz dahi seni usandırmamak gerektir.

Acaba şu vazife-i ubudiyet neticesiz midir? Ücreti az mıdır ki sana usanç veriyor? Halbuki bir adam sana birkaç para verse veyahut seni korkutsa, akşama kadar seni çalıştırır; ve fütursuz çalışırsın. Acaba bu misafirhane-i dünyada âciz ve fakir kalbine kut ve gınâ; ve elbette bir menzilin olan kabrinde gıda ve ziya; ve herhalde mahkemen olan mahşerde sened ve berat; ve ister istemez üstünden geçilecek Sırat köprüsünde nur ve burak olacak bir namaz neticesiz midir veyahut ücreti az mıdır?

Bir adam sana yüz liralık bir hediye vaad etse, yüz gün seni çalıştırır. Hulfü'l-vaad edebilir o adama itimad edersin, fütursuz işlersin. Acaba hulfü'l-vaad hakkında muhal olan bir Zât, Cennet gibi bir ücreti ve saadet-i ebediye gibi bir hediyeyi sana vaad etse, pek az bir zamanda, pek güzel bir vazifede seni istihdam etse; sen hizmet etmezsen veya isteksiz, suhre gibi veya usançla, yarım yamalak hizmetinle Onu vaadinde itham ve hediyesini istihfaf etsen, pek şiddetli bir tedibe ve dehşetli bir tâzibe müstehak olacağını düşünmüyor musun? Dünyada hapsin korkusundan en ağır işlerde fütursuz hizmet ettiğin halde, Cehennem gibi bir haps-i ebedînin havfı, en hafif ve lâtif bir hizmet için sana gayret vermiyor mu?

Ey dünyaperest nefsim! Acaba ibadetteki füturun ve namazdaki kusurun meşâgıl-i dünyeviyenin kesretinden midir veyahut derd-i maişetin meşgalesiyle vakit bulamadığından mıdır? Acaba sırf dünya için mi yaratılmışsın ki bütün vaktini ona sarf ediyorsun?

bertan

Asistan
Reaksiyon puanı
0
PcMaSTeR dedi ki:
mesajın kendisi polemik konusu.. hem ibadetimizi öyle sayılarla ifade etmek neyin nesi.. ikincisi; dediğim gibi namaza çağrı gibi bir msj dı o .. bilmeyen mi varmış aramızda namazın ne olduğunu acaba??

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
bertan dedi ki:
PcMaSTeR dedi ki:
mesajın kendisi polemik konusu.. hem ibadetimizi öyle sayılarla ifade etmek neyin nesi.. ikincisi; dediğim gibi namaza çağrı gibi bir msj dı o .. bilmeyen mi varmış aramızda namazın ne olduğunu acaba??

Polemikler bakış Açısına bağlı, bak mesela senden başka Polemik olarak Gören oldu mu konuyu ? Ayrıca Namaz'a Çağrı Gibi olmasının ne Kusuru var ki? İslam Dini Tebliğ Dinidir. Yani Anlatılarak, Konuşularak, Davet Edilirek Yaygınlaşır. İslam'ın Güzelliklerini Anlatırken de İnsanları Çoşturacak, İbadetlerini Daha feyzli hale getirecek, İbadetlere karşı daha istekli hale getirecek Bazı Güzellikler de, İster Sayısal İsterse Sözel kavramlar olsun İnsanlara Aktarılır. Mesela Kur'an da ki Cennet İle İlgili Ayetler, Hem Cenneti betimlemek hemde Cennet'e teşvik anlamında algılanabilir. Aynısı Cehennem Ayetleri İçinde geçerli, Yani İnsanlara Cehennemi betimlemek -Oranın nasıl bir yer olduğunu düşündürmek- Hemde Cehennemden Korunmaları için Sakınmaları İçin algılayabiliriz.

GAMEHUNTER

Asistan
Reaksiyon puanı
1
bertan dedi ki:

Mesajlarda ne polemiği var ve bu başlık seni neden rahatsız etti anlatabilir misin. ? Evet namazın ne olduğunu bilmeyen çok fazla kişi var. Sen biliyorsan aferin sana.

Forumlarda bile dini konuların konuşulmasına tahammül edilemiyor artık galiba.

HapS

Profesör
Reaksiyon puanı
63
sessizce dedi ki:
bankaya borcumuz varsa ben bunu nasıl öderim diye düşünmekten uyku girmez gözümüze ama ...

çok yanlış bir örnek :D kafamı koydummu yastığa oooOOOOoo

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
Herkese hayırlı sabahlar arkadaşlar;
İnanın böyle tatlı bir sohbeti çok özlemişim,yazılan mesajları okurken içim içime sığmıyordu.

Sizlere can-ı gönülden teşekkür ediyorum.

Öncelikle kendimden başlayarak,
Değerli arkadaşlarım;
Ben hoca değilim,alim değilim,beni gözünüzde o kadar büyütmeyin.
İnanın,ben her müslümanın bildiklerinden daha fazla birşey bilmiyorum.
Çok mahcup oluyorum,diğer arkadaşlarımıza da gerçekten ayıp oluyor.

Meselemize dönecek olursak;
Beste hanıma da özellikle teşekkür ediyorum.
Bilmediklerimizi veya yanlış düşündüklerimizi sayesinde öğrendik.

Şimdi namaz kılmak her müslümana farzdır.
Farz nedir?;Cenab-ı Hak tarafından,yapılması kat-i ve açık delillerle emredilen,dini iş ve vazifelerdir.

Değerli arkadaşlarım;
Sizlerin önünde çok ama çok büyük kazançlı ve karlı bir ticaret var.
Nasıl mı?
Gününüzün 24 saatini ibadetle geçirmek istemez misiniz?
24 saat ibadet sevabı almak istemez misiniz?
Ve bunun bir ömür boyu devam etmesine ne dersiniz?

Yazılarım "EVET İSTERİZ" diyenlere;

Şimdi askerliğini yapanlar bilirler.
Askerliğe teslim olduk mu,herşeyimiz ama herşeyimiz askerlikten sayılır.

Yatarız,kalkarız,çarşı iznine çıkarız,yemek yeriz,oyun oynarız,eğitim yaparız,yıllık iznimize çıkarız.Artık ne yaparsak yapalım askerlikten sayılır.
Ama bunun yegane şartı vardır;
O şart ise;sabah,öğle,akşam ve yat ictimasında (yoklamasında) hazır bulunmak.
Ben burdayım demek,komutanlarım:emrinize amadeyim demek lazım.
Eğer yoklamada hazır bulunmaz isek ne yaparsak yapalım,istersek dışarıda askerlikten daha fazla eğitim yapalım,yine askerliğimizden sayılmaz.

Aynen bunun gibi;
Bizde Allah'ın bir askeriyiz,bir kuluyuz,bir neferiyiz.
Eğer günlük hayatımızda beş defa yoklamaya çıkıp;"Ya Rabbi,sen çağırdın,davet ettin,bende geldim,davetine icabet ettim.Bu kadar yoğun dünya işlerimin arasında seni unutmadım,Yoklamanda,ictimanda hazır bulunuyorum"diyoruz.

O zaman Rabbimizde "Madem öyle,sen benim bir askerimsin,bir kulumsun,bir abdimsin,bende senin bütün yaptığın işleri ibadet olarak sayıyorum."diyor.
Çünkü sen beni unutmadığın için,bütün yaptıklarını benim adıma yapılmış gibi kabul ediyorum.Haydi kulum,yoluna devam et" diyor.

Aynı askerlikte,yoklamadan sonra herşeyimiz askerlikte sayılıyordu ya,aynen namaz kılmayı da öyle düşünebiliriz.

Bütün yaptıklarımız nasıl ibadet olur derseniz;
Affınıza sığınarak basit bir misalle açıklayalım.

Bir insan lavaboya bile gitse ibadettir arkadaşlar.
Çünkü sünnettir,Efendimizde lavaboya gitmiştir.
Ama yine bizim sağlımız için ve sünnet sevabı almak için iki-üç adet şartı var.
1-Sol ayakla girip,sağ ayakla çıkmak.
2-Ayakta bevletmemek.
3-Taharetlenmek
4-Eğer yapılabilirse,lavaboya girip çıkarken okunacak duaları okumak.

Bunları yapmak zor mu?
Buyurun,Çok ama çok adi bir iş olarak gördüğümüz işi kendimize ibadet yaptık.
Ama şartımız yoklamada hazır bulunmak.

İkinci bir örnek;
Günlük yatıp,uyuyoruz.
Sabaha kadar ibadet etmeye ne dersiniz?
Sadece yatmadan önce elinizi,ayağınızı yıkayın (abdest alın).Sağlık için iyi birşey değil mi?
Sabaha kadar melekler size sevap yazsın.Eğer ölürsenizde abdestiniz bir nebze olsun,imanla gittiğine şahitlik edecektir.

Ama tek bir şart var.
O da yat yoklamasına (yatsı namazında) hazır bulunmak,"bende burdayım emrinize hazırım Ya Rabbi demek" lazım.

İşte arkadaşlar;
Bundan daha kazançlı ve karlı başka bir ticaret var mı yeryüzünde?
Varsa hemen yazsın ki,bizde kazançtan mahrum kalmayalım.

Sadece namaz mı diye düşünen arkadaşlar;
Elbette sadece namaz değil,ama namaz dinimizin direği,dinimizin temeli.
Rabbimizi unutmadığımızın en büyük emaresi,delili.

İşte namaz olmaz ise,ne kadar iyilik yaparsak yapalım,ne kadar başka ibadet yaparsak yapalım,yine içtimaya çıkmadığımız için makbul bir ibadet olmayabilir.Makbul bir iyilik olmayabilir.

Bu yüzden İslamın beş şartından ikincisi;Namaz kılmaktır.

Saygılarımla

myefsane

Dekan
Reaksiyon puanı
49
çok güzel yazdınız inşallah okur herkes.

enhar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Mehmet arkadaşım öncelikle değindiğin konu çok güzel,bestecim sanada çok teşekkür ediyor ve kutluyorum tüm eleştirilere rağmen burda olup sorularına cevap aradığın için...Arkadaşlar NAMAZ dinin direğidir...Devamlı bir ibadet oluşundan bi çok bünyenin kaldırmakta zorlandığı, nefse ağır geldiği anları muhakkak her ibadet gibi namazdada olduğu bir kesin.Fakat p.efendimizin ömrü boyunca bir kez geciktiği namaza kimbilir biz kaç kez aklımızdan geçirip erteliyoruz...Unutmayalımki hepimizin bir gün için aynı zamanı var inanın bana önce kendi adıma söylüyorum HER ŞEY NİYETLE BAŞLAR ,boşuna söylenmemiştir ameller niyetlerde gizlidir diye, işte niyetle başlayan bir ibadeti eyleme dönüştürebilme güzelliğidir NAMAZ. Mevla ile buluşma anıdır namaz.Eğer hayatımıza girmesini istersek emin olunki basit olmasada girebilir.Şirinemin de dediği gibi kattığı manevi destek harikadır bi kez insan başladımı o her vakit hatırlatır kendini meraklanmayın asla unutmassınız unutturmazkendini ta ki kılıp o huzuru hissedene dek huzursuz olur içiniz ...
Umarım ki arkadaşlar işlerimizin arasına NAMAZ'ı sığdırabilen değide NAMAZIMIZ ARASINA HAYATI SIĞDIRABİLEN kullar olabilmek dileğiyle..

Be5tE

Dekan
Reaksiyon puanı
5
İşte namaz olmaz ise,ne kadar iyilik yaparsak yapalım,ne kadar başka ibadet yaparsak yapalım,yine içtimaya çıkmadığımız için makbul bir ibadet olmayabilir.Makbul bir iyilik olmayabilir.

Ve aynı şekilde ne kadar namaz kılarsak kılalım eğer kötülük yaparsak (vb) Asla makbul iyilik sayılmaz.

Mehmet Bey yazınızın hepsini okudum çok teşekkürler.