İyi günler. Tespit edilmesi imkansız denilen BIOS virüsü bir yerden indirilebiliyor mu yoksa IP üzerinden saldırı almamız mı gerekir bu virüsün bulaşması için? Bir de bu virüs bulaştığı zaman neler yapabilir? Ve nasıl tespit edebilirim?
Yani saldırılarla bulaşıyor değil mi?İlk kez duydum, yabancı sitelerden araştırıp geleceğim.
Mesaj otomatik birleştirildi:
Geldim, hocam anladığım kadarıyla ne sizi ne de beni ilgilendiren bir konu çünkü özellikle hacker gruplar tarafından yapılıp diplomatlar gibi önemli konumlarda bulunan insanlara bulaştırılan bir virüs imiş. Bilgisayar açıldığı andan itibaren yapılan her işlemi izleyebildikleri gibi yönetebiliyorlarda.
Tespit edilmesi içinde rootkit taraması tavsiye edilmiş bir başka Türk forumunda
Hocam onun dışında da bir şey soracağım.aynen öyle ama normal bilgisayar kullanıcılarına değil. büyük vurgun yapabilecekleri diplomatlar şirket sahipleri devletleri hedef alıyorlar. yani pek endişelenmenize gerek yok.
Hocam peki bu BİOS virüsünü en gelişmiş BİOS virüsü olarak kabul edelim. Bu bir cihaza bulaştı. Oradan bir şekilde bilgisayarı bağladık veya o BİOS virüsü bulunan bilgisayarın usb'sini taktık. Bundan dolayı BİOS virüsü bize bulaşabilir mi?olabilir. format attıktan sonra windows güvenlik duvarında bir yer belirleyerek o yerdeki uygulama, klasör, zararlı zararsız yazılımları windows güvenlik duvarının görmezden gelmesini sağlayabilir.
Bu BIOS virüsleri aslında BIOS için yapılmamış şeyler. UEFI için yapılmış şeyler. Ve o da her UEFI mimarisi için değil. Çoğunluk olan x86_64 için. UEFI virüsünü bulmak için UEFI'yi EEPROM'dan bir tool ya da EEPROM Programmer ile yedekleyip içine bakmaktır.Hocam peki bu BİOS virüsünü en gelişmiş BİOS virüsü olarak kabul edelim. Bu bir cihaza bulaştı. Oradan bir şekilde bilgisayarı bağladık veya o BİOS virüsü bulunan bilgisayarın usb'sini taktık. Bundan dolayı BİOS virüsü bize bulaşabilir mi?
Peki bu UEFİ virüsü en gelişmişi olsa bile bir bilgisayardan diğer bilgisayara bulaşabilir mi?Bu BIOS virüsleri aslında BIOS için yapılmamış şeyler. UEFI için yapılmış şeyler. Ve o da her UEFI mimarisi için değil. Çoğunluk olan x86_64 için. UEFI virüsünü bulmak için UEFI'yi EEPROM'dan bir tool ya da EEPROM Programmer ile yedekleyip içine bakmaktır.
Pek zannetmiyorum.Peki bu UEFİ virüsü en gelişmişi olsa bile bir bilgisayardan diğer bilgisayara bulaşabilir mi?
Yani bulaşmaz kesinlikle değil mi usb ile vs. ?Pek zannetmiyorum.
Hocam bios'u yeni güncelledimVakti zamanında W95.CIH Çernobil Virüsü vardı, internet üzerinden yayılmış ve tüm BIOS Chip lerini çöp yapmıştı, o aklıma geldi.
UEFI BIOS unuzu güncelleyin, Secure Boot özelliğinide açarsanız güvende olursunuz. ESET ve Malwarebytes ile taratın.
1.Hocam bilgisayarcıbın bilgisayarına BİOS virüsü bulaştıysa ondan bana usb yoluyla veya başka bir şekilde geçebilir diye endişelendim.Sizi şüphelendiren olay nedir? Fazla takılmayın bence
Bu soruya kimse cevap veremez. Virüse, sizin BIOS'unuza vs. bağlı bunlar. Zaten Türkiye'de ki hiçbir cihazda böyle bir virüs yok. O Amerikalıları falan ilgilendiriyor. Bizimle virüs yoluyla uğraşan ülke, hack grubu vs yok çünkü.1.Hocam bilgisayarcıbın bilgisayarına BİOS virüsü bulaştıysa ondan bana usb yoluyla veya başka bir şekilde geçebilir diye endişelendim.
2. Bir şekilde kendine bulaşan BİOS virüsünü, bir şekilde bulup indirdiği BİOS virüsünü veya kendi kodladığı BİOS virüsünü bana bilerek veya yanlışlıkla bulaştırmışsa diye endişelendim
3. Bu ilk iki maddedekilerden bir şekilde virüs bulaşmışsa ve bilgisayarcı da bilmeden o virüsünü istediği izinleri kabul etmişse ESET'in gerçek zamanlı koruması tespit edemezse diye endişelendim. Çünkü mesela "bilgisayarcı kameraya erişime izin vermişse benim kamerama yasadışı bir şekilde erişmiyor bundan dolayı da antivirüs bunu zararlı olarak algılamıyor" diye bir sonuca varıp yine endişelendim.
Hocam yardım ederseniz cidden çok mutlu olurum günlerdir çok bunaldım bu konudan dolayı.
Anladım hocam.Bu soruya kimse cevap veremez. Virüse, sizin BIOS'unuza vs. bağlı bunlar. Zaten Türkiye'de ki hiçbir cihazda böyle bir virüs yok. O Amerikalıları falan ilgilendiriyor. Bizimle virüs yoluyla uğraşan ülke, hack grubu vs yok çünkü.
Virüs olarak değil de bir uygulama olarak gelip izin alarak veya bir uygulamanın içine gizlenirse izin alarak vs. Şeylerle izin verdiğimiz zaman.BIOS virüsünün kameraya erişmesine izin mi verirsek? Virüslere siz izin vermiyorsunuz onlar genelde antivirüs programlarını alt ediyorlar. Nasıl bulunabileceğine dair sorunun cevabını EFIShell zaten vermiş. Cihazda BIOS virüsü varsa BIOS temizlenene kadar ne kadar kaldırırsan kaldır o virüs geri gelir. BIOS virüsünün temel mantığı zaten BIOS'a yerleşmesi ve kaldırılsa ya da sisteme format atılsa bile yeni sisteme kendini kopyalayarak enfekte etmesi üzerine kurulu.
Hayır istisna olarak tanımlamadım ama dediğim gibi o gizlenerek kamera izini alırsa gelişmiş tehdit korumasının bulamaması gibi bir durum olur mu?Eğer antivirüs içerisine istisna olarak tanımladıysanız evet. Uygulama içine gizlenme işi biraz daha teferruatlı. Calculator.exe ile sistem kandırılıyordu. Sözün özü bilgisayarınızı kimseye kurcalatmayın.
Hangisi mümkün?mümkün.
bu durum mümkün hocam.Hayır istisna olarak tanımlamadım ama dediğim gibi o gizlenerek kamera izini alırsa gelişmiş tehdit korumasının bulamaması gibi bir durum olur mu?
Hocam? @Airbus
Aslında ikisinin de cevabı aynı. Antivirüs veya kernel/windows bypass edilirse bir yolla program istediği her şeyi yapabilir. Windows 11 de var 10 da da vardır sanırım belki kamera gizlilik ayarı sadece kullanılan uygulamalar için açılarak kamera erişimi engellenebilir. O sistemin çalışma mantığını tam bilmiyorum ama virüsün yazılımı bypass etmesi daha zor olacaktır.Hayır istisna olarak tanımlamadım ama dediğim gibi o gizlenerek kamera izini alırsa gelişmiş tehdit korumasının bulamaması gibi bir durum olur mu?
Hocam? @Airbus
Ne alaka şuanda başka bir konu hakkında konuşuyoruz,Tespit edilmeyen virüs konusu vol 59
Aslında ikisinin de cevabı aynı. Antivirüs veya kernel/windows bypass edilirse bir yolla program istediği her şeyi yapabilir. Windows 11 de var 10 da da vardır sanırım belki kamera gizlilik ayarı sadece kullanılan uygulamalar için açılarak kamera erişimi engellenebilir. O sistemin çalışma mantığını tam bilmiyorum ama virüsün yazılımı bypass etmesi daha zor olacaktır.
Tamam hocam başka bir forumda aldım cevabı.bu durum mümkün hocam.
Hocam bu arada neden bu durum mümkün? Yani neden mümkün olduğunu düşünüyorsunuz? Merak ettim.bu durum mümkün hocam.