Bilgisayarımın 7/24 açık olması zarar verir mi

Derviş Çapacı

Öğrenci
Reaksiyon puanı
12
Merhaba ,
Bilgisayarım oynadığım oyun sebebi ile (Knight Online), pazar yapma amaçlı 7 gün 24 saat açık konuma bırakıyorum. Monster Abra A5 Bilgisayarım. Bu durumun bilgisayarım için zararı var mıdır ? Varsa nelerdir ? Pil kasa ile bir bütün halinde. Sürekli şarja takılı olarak kalıyor. Yorumlarınız ve tavsiyelerinizi merak ediyorum.

EFI Shell

Süper Moderatör
Süper Moderatör
Reaksiyon puanı
19,256
Merhaba ,
Bilgisayarım oynadığım oyun sebebi ile (Knight Online), pazar yapma amaçlı 7 gün 24 saat açık konuma bırakıyorum. Monster Abra A5 Bilgisayarım. Bu durumun bilgisayarım için zararı var mıdır ? Varsa nelerdir ? Pil kasa ile bir bütün halinde. Sürekli şarja takılı olarak kalıyor. Yorumlarınız ve tavsiyelerinizi merak ediyorum.
Evet, zararlı. :)

Sıradan Kullanıcı

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
8,193
Elbette zararlı. Her parçanın belli bir saat çalışma ömrü var. Üstüne sürekli çalışırsa maalesef ömrü ciddi oranda kısalıyor. Sunucu bilgisayarlarında özel parçalar kullanılmasının sebebi bu. 7/24 çalışmak için ayrı donanımlar üretiliyor.

muharrem4201

Profesör
Reaksiyon puanı
952
Merhaba ,
Fikrim PC Nİ ACİL KAPAT

Rodrix

Öğrenci
Reaksiyon puanı
27
şöyle söyliyim öncelikle o bataryayı zaten öldürürsün. Bunun yanında en başta işlemcin olmak üzere bilgisayarının diğer bileşenleri arkadaşların da dediği gibi ömrü azalacak. atıyorum 6 yıl o laptop sana dayanacaksa bu 3 yıla kadar düşebilir. sürekli ısınma ve sürtünme olan bir yapının ömrü ister istemez kısalacaktır...

Derviş Çapacı

Öğrenci
Reaksiyon puanı
12
Yorumlarınız için çok teşekkür ederim, o halde en azından geceleri yatarken bilgisayarı kapatma kararı aldım. Ya da bunun üzerine, sürekli açık olması için ikinci el uygun fiyata bir dizüstü bilgisayar bulabilirsem, onu 24 saat açık kalacak şekilde kullanmayı planlıyorum ..

Rodrix

Öğrenci
Reaksiyon puanı
27
Yorumlarınız için çok teşekkür ederim, o halde en azından geceleri yatarken bilgisayarı kapatma kararı aldım. Ya da bunun üzerine, sürekli açık olması için ikinci el uygun fiyata bir dizüstü bilgisayar bulabilirsem, onu 24 saat açık kalacak şekilde kullanmayı planlıyorum ..
masaüstü bir toplama pc de bunu yapmanı öneririm. masaüstü pc ler bu konuda daha dayanıklı olacaktır sizin için.

Derviş Çapacı

Öğrenci
Reaksiyon puanı
12
masaüstü bir toplama pc de bunu yapmanı öneririm. masaüstü pc ler bu konuda daha dayanıklı olacaktır sizin için.
Anladım. Masaüstü bilgisayarda hem kapladığı yer hem kablo kalabalığı vs, çıkardığı ses nedeniyle pek tercih sebebim değil. Bu bilgisayarım da gece bıraktığımda çıkardığı sesi duymak için yanına yaklaşıp kulak vermek gerekiyor. Biraz da bu olaya dayanarak demekki çok zorlanmıyor ki fanı sık sık açmıyor o halde fazla da yorulmuyor düşüncesi ile bu zamana kadar bu şekilde kullandım.

Lexa Silverhand

Asistan
Reaksiyon puanı
134
Evet. Şimdi 79 farklı açıdan anlatmaya üşendim yani ara sıra kapatman şart dinlensin pc yoksa gg. Direk evet diyorum kısaca

Derviş Çapacı

Öğrenci
Reaksiyon puanı
12
Evet. Şimdi 79 farklı açıdan anlatmaya üşendim yani ara sıra kapatman şart dinlensin pc yoksa gg. Direk evet diyorum kısaca
Ben gerekeni anladım teşekkür ederim :)

Artık ona pil denmez o zaman. Ama laptopunu masaüstü gibi çalıştırırsın artık. Ve ssd’nin ömrü hemen biter
Pil şarja takılı olduğu halde pazen %95 %93 gösteriyor :) Evet kötü bir durum çok olmadı çünkü bilgisayarımı alalı 6 ay kadar oldu ama yine de pil durumu çok çok kafama taktığım bir olay değil sürekli sabit bir yerde kullanıyorum çünkü. Kafe ortamında ve ya farklı ortamlarda kullanan biri değilim. Tabii verimsizleşmesi yine de kötü bir haber. :(

Malik von Suomi

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
6,991
Merhaba ,
Bence bi kapa dinlensin. Öldürür o yaptığın laptopu. Oda sıcaksa erir bile. Monster kasa kalitesi o kadar da iyi değil diye biliyorum :/. Abartıyorda olabilirim ama kullanmadığım icin çok bilmiyorum.

Sıradan Kullanıcı

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
8,193
Bence bi kapa dinlensin. Öldürür o yaptığın laptopu. Oda sıcaksa erir bile. Monster kasa kalitesi o kadar da iyi değil diye biliyorum :/. Abartıyorda olabilirim ama kullanmadığım icin çok bilmiyorum.
Eritir mi? En fazla 60 derece olacak işlemci mi plastiği eritecek?

BatinY

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,491
Merhaba ,
Benimki masaüstü ben de knight online oynuyorum, günde 14-15 saat açık sorun olmuyor. ama seninki laptop olduğundan bilmiyorum, piline illa ki zararı var da ekran kartı-ram-işlemci vb ye zararı yoktur diye tahmin ediyorum. hangi serverdesin?

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,063
PC'nin baş düşmanı ISIDIR. Diğer düşmanı Toz üçüncü düşmanıda sıvı temasıdır.

Yeterli soğutmayı sağlayabiliyorsan hiç bir şey olmaz. 24 saat açık olması sıkıntı yaratmaz. Ama çok ısınıyorsa el deymeyecek gibi PC'nin ömrünü kısaltır.

Yasuobilal2007

Profesör
Reaksiyon puanı
952
Merhaba ,
amcam da silkroad için arkada 6 7 hesap açık bırakıyor pc ye acıyorum (aynı model)

csgbbb2

Asistan
Reaksiyon puanı
48
Her ürünün bir ömrü vardır. Ve sürekli çalıştırarak onun ömrünü kısaltıyorsun. Ayrıca sürekli çalıştığı için ısınma sorunları da oluşabilir ve bu durum zararı ikiye katlar. Kullanmadığın zamanlarda bilgisayarını kapatmalısın.

Sıradan Kullanıcı

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
8,193

Yeterli soğutmayı sağlayabiliyorsan hiç bir şey olmaz. 24 saat açık olması sıkıntı yaratmaz. Ama çok ısınıyorsa el deymeyecek gibi PC'nin ömrünü kısaltır.
Alakası yok. Her parçanın ömrü vardır. Transistörler, kapasitörler sonsuza kadar çalışmaz. Lütfen ilgi alanınız olan siyaset bölümüne geçer misiniz bu konularda yanlış bilgiler veriyorsunuz.

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,063
Alakası yok. Her parçanın ömrü vardır. Transistörler, kapasitörler sonsuza kadar çalışmaz. Lütfen ilgi alanınız olan siyaset bölümüne geçer misiniz bu konularda yanlış bilgiler veriyorsunuz.

Sonsuza kadar çalışır diyen mi oldu ? OKUDUĞUNUZU İYİCE BİR TARTIP SÜZGEÇTEN GEÇİRİP ÖYLE YORUM YAPIN.

Ama güzel soğutma sağlarsanız sorunsuz uzun süre çalışır. Bende lise zamanlarında Knight online oynuyordum masa üstü PC hiç kapanmıyordu. Oyuna RES geldiği günler sadece 3-5 saat kapalı duruyordu PC gayette sorunsuz kullandım arıza flan vermedi.

Halende duruyor aynı PC evde. Ama ısınırsa sıkıntı işte anakartta veya PSU'da aşırı ısından bazı parçalar yanabiliyor.

ChaosBoost

Profesör
Reaksiyon puanı
697
E madem öyle duruyor masaüstü alaydın ya. Laptop tan fazla Ses de gelmiyor masaüstünden...

Sıradan Kullanıcı

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
8,193
Sonsuza kadar çalışır diyen mi oldu ? OKUDUĞUNUZU İYİCE BİR TARTIP SÜZGEÇTEN GEÇİRİP ÖYLE YORUM YAPIN.

Ama güzel soğutma sağlarsanız sorunsuz uzun süre çalışır. Bende lise zamanlarında Knight online oynuyordum masa üstü PC hiç kapanmıyordu. Oyuna RES geldiği günler sadece 3-5 saat kapalı duruyordu PC gayette sorunsuz kullandım arıza flan vermedi.

Halende duruyor aynı PC evde. Ama ısınırsa sıkıntı işte anakartta veya PSU'da aşırı ısından bazı parçalar yanabiliyor.
Bozulmaz dersen sonsuza kadar olur dostum.

Ayrıca haklısın koskoca sunucular hiçbir şeyden anlamadığı için boşuna fazladan para verip 7/24 çalışmaya uygun donanım alıyor. Akıllı olsalar senin gibi gidip kara cumadan normal gaming ekipmanı alırlardı. Nasılsa onlar da 7/24 sorunsuz çalışırmış uzun süre.

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,063
Bozulmaz dersen sonsuza kadar olur dostum.

Ayrıca haklısın koskoca sunucular hiçbir şeyden anlamadığı için boşuna fazladan para verip 7/24 çalışmaya uygun donanım alıyor. Akıllı olsalar senin gibi gidip kara cumadan normal gaming ekipmanı alırlardı. Nasılsa onlar da 7/24 sorunsuz çalışırmış uzun süre.

Off off...

Aynen hocam bozulur 2 gün içinde yanar PC bu SIRADAN KULLANICI çok haklı. Kendisi yetkili bir abiye benziyor ne derse doğrudur.

Sen PC'yi günde max 15-20 dk kullan yanar manar başına bela alma en iyisi.

Sıradan Kullanıcı

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
8,193
Off off...

Aynen hocam bozulur 2 gün içinde yanar PC bu SIRADAN KULLANICI çok haklı. Kendisi yetkili bir abiye benziyor ne derse doğrudur.

Sen PC'yi günde max 15-20 dk kullan yanar manar başına bela alma en iyisi.
En bilgili sensin aynen öyle. Bir konuda da bilgin olmasın şaşarım. Azcık Google kullan diyeceğim de Google gibi adamsın maşallah.

Bölümüm ile alakalı olduğu için rahatlıkla söylüyorum bunu. Elektronik devre parçalarının bir ömrü vardır. Normal kullanımda ömrünü sorunsuz şekilde tamamlar. Fakat voltaj dalgalı gelirse ve böyle uzun süre üstünden aralıksız elektrik geçirirse ömrünü ciddi anlamda azaltır. (Sadece 2 yaygın örnek)Birisinin sana hiç durmadan koş demesi gibi.

Derviş Çapacı

Öğrenci
Reaksiyon puanı
12
Benimki masaüstü ben de knight online oynuyorum, günde 14-15 saat açık sorun olmuyor. ama seninki laptop olduğundan bilmiyorum, piline illa ki zararı var da ekran kartı-ram-işlemci vb ye zararı yoktur diye tahmin ediyorum. hangi serverdesin?
Ben pazar yaptığım için 24 saat açık oluyor. Diezdeyim.

El değmeyecek bi durum söz konusu değil. İşlemci 55-65 derece. Ekran kartı 45-50 derece aralığında seyrediyor sürekli olarak.

OzkanK.

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,063
En bilgili sensin aynen öyle. Bir konuda da bilgin olmasın şaşarım. Azcık Google kullan diyeceğim de Google gibi adamsın maşallah.

Bölümüm ile alakalı olduğu için rahatlıkla söylüyorum bunu. Elektronik devre parçalarının bir ömrü vardır. Normal kullanımda ömrünü sorunsuz şekilde tamamlar. Fakat voltaj dalgalı gelirse ve böyle uzun süre üstünden elektrik geçirirse ömrünü ciddi anlamda azaltır. Birisinin sana hiç durmadan koş demesi gibi.

Ben ilk mesajımda ne yazdım ? Eğer çok ısınırsa ömrünü kısaltır diyorum zaten. kasa içi hava akımı iyice ve fanlar kaliteli ise anakartta mosfet soğutucular iyi ise flan sorun olmaz diyorum zaten. Veya Laptop ise altına ekstra soğutucu takılıp PC soğutuculabilir.

Kendim yıllarca abim ile knight online oynadım ve 3 PC rahat 1-2 sene hard kullanıldı en ufak bir sorun olmadı. ( Olmayacağı anlamına gelmez tabi ama ısınmadıkça sorun olmuyor işte NOKTA.)