Yardım Bilgisayar renk hatası

sserhatddemrr

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Yaklaşık bir buçuk yıldır 4070 ekran kartı ve i7-14700F sistemli bilgisayar kullanıyorum. Şu aralar Dying Light: The Beast oyununu oynuyordum, fakat ilk başta düzgün çalışırken bir anda ara sıra donmalar olmaya başladı; hafif hafif donuyor ve sağa-sola çektiğimde fark edemedim. Bilgisayarın temizliğini de yaptım.

Bugün ise NVIDIA App’den yanlışlıkla bir ayar yaptım, tekrardan bulamadığım bir ayar. Oyunu açarken oyun sesi geliyor ve ilk başta ekran gözüküyor; oyun fotoğrafının olduğu ekranı gördükten sonra bir anda sırayla mavi, kırmızı, beyaz gibi renkleri gösteriyor. Ancak oyun sesi devam ediyor ve alt-tab ile başka pencereye geçtiğimde düzeliyor.

Ek olarak, sorun G-Sync’i kapattığımda kayboluyor. En güncel sürümü kullanıyorum (581 ile başlayan sürüm) ve hata olabileceğini düşünerek sürücüyü tekrar kurdum; fakat sorun hâlâ devam ediyor. G-Sync açık oynamak istiyorum.

Buna ek olarak, Dying Light dışında Undertale vb. oyunları açtığımda tam ekrana almadan önce sorun yok; ancak tam ekrana alınca ekran sürekli gidip geliyor. Bazen tamamen siyah oluyor, bazen ekranın bir kısmı gidip geliyor; aralıksız bir şekilde devam ediyor. Bu sorun neredeyse tüm oyunlarda geçerli.

Nolur yardım edin.

crow88

Moderatör
Moderatör
Reaksiyon puanı
3,377
ALINTILAR
Eğer NVIDIA Otomatik Ayarlama özelliği düzgün çalışmıyorsa, aşağıdaki yöntemleri deneyerek sorunu çözebilirsiniz.

1-Anında Tekrarı Kapatın. ...
2-NVIDIA Kaplamasını Devre Dışı Bırakın. ...
3. Arka Plan Uygulamalarını Kapatın. ...
4-Monitör Yenileme Hızını Düşürün. ...
5-Temiz Önyükleme Durumunda Deneyin. ...
6. GPU Sürücüsünü Temiz Bir Şekilde Yükleyin.

Tam ekranın gidip gelmesi

nvidia denetim masası<ekranı döndür yatay seçeneğini seçin sonra yine nvidia denetim masasından masaüstü boyutunu ve konumunu ayarla deyip tam ekrana basın.
Ölçeklendirme ekran olacaktır.

Sefa Akbudak

Profesör
Yönetici
Emektar
Reaksiyon puanı
653
Gemini'ın verdiği yanıt şu şekilde;

Merhaba, anlattıklarınıza göre birkaç farklı sorun bir arada yaşanıyor gibi görünüyor. Sorunların genel olarak G-Sync ile ilgili olması ve sadece tam ekranda ortaya çıkması, sorunun kaynağının donanımsal veya yazılımsal bir uyumsuzluk olabileceğine işaret ediyor.

İşte deneyebileceğiniz olası çözümler:

1. Ekran Kartı Sürücüsünü Temiz Kurulum ile Yeniden Yükleyin​

Sürücüyü sadece tekrar kurmak yerine, tamamen kaldırıp temiz bir kurulum yapmak sorunu çözebilir. Çünkü önceki sürücüden kalan bazı ayarlar veya dosyalar mevcut sürücüyle çakışıyor olabilir.

• Öncelikle, bilgisayarınızda kurulu olan NVIDIA App ve sürücüyü Denetim Masası'ndan kaldırın.
  • Ardından Display Driver Uninstaller (DDU) gibi bir program kullanarak ekran kartı sürücüsünün tüm kalıntılarını sistemden temizleyin. Bu program, sürücünün tüm izlerini silerek tamamen temiz bir kurulum yapmanıza olanak tanır.
  • Bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra, NVIDIA'nın resmi web sitesinden en güncel sürücüyü (581.xx sürümü değil, en son çıkan stabil sürümü) indirin ve "Temiz Kurulum" seçeneğini işaretleyerek kurulumu tamamlayın.

2. G-Sync Ayarlarını Kontrol Edin​

NVIDIA Denetim Masası'ndaki G-Sync ayarlarını kontrol etmek, sorunun kaynağını bulmanıza yardımcı olabilir.

• "G-Sync'i Kur" menüsüne gidin.
  • "Tam ekran, pencere ve pencere modunda G-Sync'i etkinleştir" seçeneğini işaretlemeyi deneyin.
  • Ayrıca, G-Sync'in çalıştığından emin olmak için "G-Sync Göstergesi" seçeneğini etkinleştirin. Oyunları tam ekrana aldığınızda bu göstergenin görünüp görünmediğini kontrol edin.

3. Ekran ve Kablo Bağlantılarını Kontrol Edin​

Sorun donanımsal da olabilir. Kullanmakta olduğunuz DisplayPort veya HDMI kablosunda bir sorun olması, görüntü sinyalinin düzgün iletilmesini engelleyebilir.

• Kullandığınız kablonun yüksek kaliteli ve G-Sync'i destekleyen bir kablo olduğundan emin olun (tercihen DisplayPort 1.4 veya daha yenisi).
  • Kablonun hem ekran kartına hem de monitöre tam olarak oturduğunu kontrol edin.
  • Mümkünse, farklı bir DisplayPort veya HDMI kablosu ile test yaparak sorunun kablodan kaynaklanıp kaynaklanmadığını doğrulayın.

4. Monitör ve Oyun Ayarlarını Kontrol Edin​

Bazen monitör ayarları veya oyun içindeki ayarlar da bu tür sorunlara yol açabilir.

• Monitörünüzün ayar menüsüne girerek, Adaptive Sync veya G-Sync ile ilgili ayarların açık olduğundan emin olun.
  • Dying Light gibi oyunlarda, oyunun kendi grafik ayarları içinde yer alan V-Sync veya G-Sync ayarlarını kontrol edin. Bazen oyun içi V-Sync'i kapatmak ve sadece NVIDIA Denetim Masası'ndaki G-Sync'i kullanmak daha stabil bir deneyim sunabilir.

5. Windows ve Diğer Yazılım Güncellemelerini Kontrol Edin​

• Windows'un en son güncellemeleri yüklediğinden emin olun.
  • Anakartınızın BIOS'unun ve chipset sürücülerinin de güncel olup olmadığını kontrol edin.
Bu adımları sırasıyla denemek, sorunun kaynağını daha net belirlemenize ve kalıcı bir çözüm bulmanıza yardımcı olacaktır. Genellikle bu tür sorunların en sık sebebi sürücü hataları veya yazılım çakışmalarıdır, bu yüzden ilk olarak temiz sürücü kurulumu adımı en etkili çözüm olabilir.