Bilgisayar Programcılığı Hakkıda Bilgili Kişilerin Yardımını Rica Ediyorum.

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Twin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Twin

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Merhaba arkadaşlarım, saygı değer abilerim. Benim Adım Mustafa. Bu sene Teknik Meslek Lisesini bitirdim. Tercih zamanı geldi. Dikey geçiş yapıcam ama yine gözüm yükseklerde. Diploma puanım 75,2. Vakıf üniversityelerinin %100 burslu bölümlerine gitmeyi düşünüyorum nasip kısmetse. Öncelikle hedefim Mekatronik Mühendisliği. 2 sene okuyup Dgs ile 4 yıllığa geçmeye çalışıcağım elimden gelen tüm çabalarla. Bahçeşehir Üniversitesi'nin hocalarından biriyle iletişim halindeyim. Kendisi bana Mekatronik Mühendisliğinden asla şaşma, 2. olarak aklında Bilgisayar programcılığı olsun dedi. Bu bölümü de yaz işsiz kalmazsın dedi.

Benim alt yapım Otomotiv Elektromekanik. Bilgisayar ile şimdiye kadar fazla bir haşır neşir olmuşluğum yok maalesef. Bir zamanlar bilgisayar toplama düşüncesiyle donanım konusunda baya bir geliştirmiştim kendimi. Her yerden bilgiler edindim. Benim alt yapım Otomotiv Elektromekanik olması sebebiyle bilgisayar programcılığı ya da Grafik tasarı mı gibi bir bölümde çok zorluk çekermiyim? Bilgisayar Programcılığı ve Grafik tasarımı olmak üzere bu 2 bölüme de geçiş yapabiliyorum.

Bilgisayar Programcılığı ve Grafik Tasarımı gibi bir bölümden mezun olduktan sonra nerelerde çalışa bilirim? İş imkanlarım, işe başladığım da ve ilerlediğim zamanlarda maaş'ımda ne gibi artışlar olabilir? Ya da alabileceğim en düşük maaş asgari ücrettir herhalde, peki alabileceğim en yüksek maaş nedir bu meslek dalında?

Siz saygı değer abilerim, arkadaşlarım bana hangi bölümü tavsiye edersiniz. Sizlerden ricam lütfen bu bölümle haşır neşir olan, bu bölümü okumuş ya da şuanda bilgisayar programcılığı veya Grafik tasarımı yapan abilerimin yardımlarını rica ediyorum. Beni en iyi olarak bu işi yapan kişiler bilgilendirir.

İstanbul'da ikamet ediyorum. İstanbul'da bu işi yapan abilerim varsa ve müsait bir zamanda onlarla yüz yüze konuşmak gibi bir imkanım olursa çok sevinirim. Şimdiden yardımcı olmaya çalışıcak olan tüm abilerime teşekkür ederim. Sağlıcakla kalmanız dileğiyle...

Biliyorum bu konunun yeri burası değil ama sadece siz bilgili kişilerden en iyi şekilde doğru bilgiler edinebilirim. Umarım moderatörler de bana saygı gösterirler ve konumu kaldırmazlar.

schindler2013

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Öncelikle Türkçe'yi çok iyi kullanarak derdinizi açık ve net bir şekilde anlattığınız için sonra da geleceğiniz hususunda bugünden doğru kararlar vermenin önemini kavramış olmanızdan dolayı tebrikler. Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı mezunu biri olarak bilgilerimi sizinle paylaşmak isterim.

Bilgisayar Programcılığı okuması zor bir bölüm, en azından kolay değil. İlk yıl dersleri ikinci yıl derslerine nazaran daha kolay. İkinci yılda "Mikroişlemciler ve Assembly Dili" oldukça zorlayıcı bir ders. En azından benim için öyle olmuştu. Bu bölümü sevebilir misiniz, bilemiyorum. Zira mekatronikten oldukça farklı bir bölüm.

Bilgisayar Programcılığı'ndan mezunsanız ve eğer kendinizi geliştirmemişseniz özel sektörde iş durumu sıkıntılı olacaktır. Ancak bu bölüm mezunları kamuda da istihdam olabilirler. KPSS sınavı ile bu bölüm mezunlarından çokça alım olmaktadır. Kendini geliştirmemiş bir programcılık mezununun o yönde çokça şansı olabilir. Zira 82-83 gibi puanlarla dahi kamuda istihdam olanağı var. Kamuda programcı, çözümleyici, tekniker gibi kadrolar var. Bu kadrolar okuduğunuz bölümle ilintili olarak iş yapmanıza olanak verir. Ancak bu kadroların dışında da çok geniş bir yelpaze var. Memur, VHKİ vs.. Kurum yelpazesi de geniş. Seçtiğiniz kadroya göre maaşınız bugün itibariyle 1800TL ile 2500TL arasında değişir. Ayrıca kamuda çalışırken lisans derecesinden mezun olup kariyeriniz için kendinize yeni seçenekler oluşturmanız çok zor değil.

Bilgisayar Programcılığı'ndan mezunsanız ve aynı zamanda kendinizi de geliştirmişseniz o halde özel sektörde kesinlikle iş sıkıntısı yaşamazsınız. Ve aranılan bir eleman olursunuz. İstihdam olanağı kesinlikle sadece bilgisayar veya yazılım şirketleri ile sınırlı değildir. Bugün orta ve büyük ölçekli şirketlerin hemen hemen tamamında ya Bilgi-İşlem diye ifade edebileceğimiz bir bölüm vardır. Ya da istihdam ettikleri bir bilişimci vardır. Maaş konusunun önü açık. Maaş konusu çalıştığınız şirkete ve pozisyona göre değişecektir. Ancak 5000TL maaş alabilmek bir rüya değil.

Sizin durumunuzda mekatronik ve programcılık arasında bir tercih yapmak oldukça zor. İkisi de kariyeriniz için tercih edilebilecek çok güzel bölümler. Mekatronikte bir altyapınız var, bölümü ne kadar sevip ne kadar sevmediğinizi biliyorsunuz, gelecekte neler olur, az çok kestirebilirsiniz. Umarım kendiniz için en doğru kararı verirsiniz. Zor seçim ama kötüsü bile iyi :)

Twin

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Yaptığınız bu güzel açıklama için çok teşekkür ederim. Gerçekten ince eleyip, sık dokurcasına çok güzel bir tanıtımda bulunmuşsunuz. Şuanda ilk hedefim mekatronik daha sonra Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi geliyor. Henüz "Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi" bu bölüm hakkında fazla bir bilgi edinemedim ama araştırıyorum hala. Bugün Yıldız Teknik Üniversitesine gidip hocalarla konuşup nasip kısmetse.

Mekatronik'te ilk hedefim sakarya üniversitesi. Bu üniversite hakkında bir bilginiz varmıdır acaba?