Rehber Bilgisayar Hızlandırma Yöntemleri

Sorsavuş

Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır.
Reaksiyon puanı
46
Herkes bu konunun altına, bilgisayar hızlandırma, oyunlarda drop ve dalgalanmayı engelleme, fps artırma, bilgisayarın daha optimize çalışmasını sağlama vb. konularla ilgili bildiklerini yazarsa hem benim için hem de yavaş çalışan bilgisayarlara sahip olan kullanıcılar için güzel bir rehber olur.

sepiti

Asistan
Reaksiyon puanı
206
işlemci bakımı macun yenilenmesi
ekran kartı bakımı macun yenilenmesi
kasa için temiz hava akışı
kasa fanlarının bakımı toz temizliği
pc de bilmediğin uygulamalar yüklememek (crack vb virüsli sitelerden uzak durmak)

Rigby's

Öğrenci
Reaksiyon puanı
66
İşlemci ve ekran kartı termal macun yenileme
Bazı programları tamamen kaldırmak
RAM ve SSD Upgrade yapmak
Virüsleri tamamen silmek

Sorsavuş

Reaksiyon puanı
46
Denetim Masası\Donanım ve Ses\Güç Seçenekleri\Plan Ayarlarını Düzenle>Gelişmiş güç ayarlarını değiştir>İşlemci güç yönetimi>En yüksek işlemci durumu> %100'leri %99'a alın.

Bu ayar işlemcinizin "Turbo Modu" olarak adlandırılan modunu kapatarak harcayabileceğinden fazla güç harcamasını engeller ve bu sayede hem bilgisayarın ısınması önemli derecede düşer hem fanların daha rahat çalışmalarını sağlayıp ses seviyelerini düşürür. Max 2,5GHz olarak çalışması gereken bir işlemci Turbo Modu açıkken max 3,5GHz'de çalışır ve gereğinden çok ısınır. Bilgisayar da sıcaklığı korumak için işlemcinin GHz değerini anlık olarak 3-4 saniye düşürür ve ısınmayı geciktirmeyi amaçlar. Bu düşüşte işlemci ortalama 1,5GHz değerlerinde seyreder. İşte "drop girdi" dediğimiz olay da budur. Ya sistemi soğuk tutacaksın ya da işlemciyi yormayacaksın. Yanlışım varsa düzeltin. Teşekkürler...

Blue Screen of Death

CRITICAL_PROCESS_DIED
Reaksiyon puanı
356
İnternet tarayıcısı olarak Chrome değil (Ben firefox öneririm.) alternatifleri kullanılmalıdır.

Bilgisayarda önyüklü olarak gelen gereksiz programlar kaldırılmalıdır.

Eğer bilgisayarınızda HDD ve Windows 10/11 varsa, ya daha düşük bir
Windows sürümüne ya da Linux Dağıtımına geçin ya da Bilgisayarınızdaki HDD'yi SSD ile güncelleştirin.

Arada bir disk temizleme yapın.

Gereksiz dosya ve program barındırmayın.

Windows da dahil oto güncellemeleri kapatın.

Bilgisayarınızda bir oyun veya program için eğer işinizi görüyorsa o programın desteklenen en düşük sürümünü kullanın.

Telemetri hizmetini kapatın. (Bunun yolu:
Microsoft Compatibility Telemetry olarak da geçen bu servis, basitçe Microsoft'a raporlar göndererek yazılımları geliştirmeye yarar. Açık da tutabilirsiniz lakin bugün kapatmayı göstereceğim.
İlk olarak "Görev Zamanlayıcısı"nı açıyoruz.
Soldaki çerçeveden Görev Zamanlayıcı Kitaplığı > Microsoft > Windows > Application Experience yoluna geliyoruz.
Ortadaki çerçeveden en üstteki "Microsoft Compatibility Appraiser" i seçip sağ tıklıyoruz ve disable ediyoruz. Hizmet kapanmış oldu. (Kendi notlarımdan kopyaladım kaynağı bilmiyorum.))

Bilgisayarların bazılarında işe yarayabilen birde şöyle bir yöntem var (Win8.1 ve üstü için):
Görev zamanlayıcısında görev kitaplıklarına girin ve Microsoft/Windows/MemoryDiagnostic yolunu izleyin. Oradaki RunFull... gibi devam eden seçeneği devre dışı bırakın. Özellikle düşük veya orta segment bir bilgisayarınız varsa bu dropları azaltabiliyor. Ancak bu bazı hatalara neden olabilir ve olağandışılık hissederseniz bu işlemi geri alın. Ayrıca bunu da kafamdan yazdım Windows 8.1 üstü bir bilgisayarım olmadığı için tam doğru mu yazdım bilmiyorum.

Aklıma sonra daha bir şeyler gelirse yazarım.

basit

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
6,510
Ani fps düşüşlerinin önüne geçmek için SSD kullanman şarttır ve Ram miktarı da çok önemldir.
Ram miktarız az ise sürekli sanal belleğe doldur boşalt yapacaktır. Bu durum oyunlarda ani FPS droplarına yol açmaktadır.

Sorsavuş

Reaksiyon puanı
46
"Ayarlar>Erişilebilirlik>Görsel efektler>Saydamlık efektleri" kapalı duruma getirin. Aynı sekmede "Animasyon Efektleri" seçeneğini de kapalı duruma getirin.

almawt

Öğrenci
Reaksiyon puanı
38
görev yöneticisinden başlangıç kısmındaki uygulamalardan gereksiz olanları devre dışı bırakarak bilgisayarın gereksiz güç sarfetmesini engelleyebilirsiniz

Hopeツ︎

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,185
Windows kullanıyorsanız arama çubuğuna "Performans" yazdıktan sonra "Windows'un görünümünü ve performansını ayarla diyerek "En iyi performans için ayarla" derseniz rahat bir deneyimin yanı sıra, stabil bir durum sağlayacaktır.

Tercihe göre "Simgeler yerine küçük resimler göster" seçeneğini tikli şekilde bırakabilirsiniz. ?

Sorsavuş

Reaksiyon puanı
46
Masaüstünüzü temiz tutun. Arka planı siyah yapın. Siyah, bilgisayarın en kolay işlediği renk olduğu için Alt+Tab yapma hızınız artar. Masaüstünüzü temiz tutmak ise oturum açma sürenizi önemli derecede kısaltır.
Masaüstü.png

ErenVortex

Asistan
Reaksiyon puanı
40
Kayıt Defterini temizleyebilirsiniz. Şahsen Wise Registry Cleaner kullanıyorum ve uzun zamandır hiçbir sorun çıkarmadı, aksine bilgisayarı hızlandırdı. Ancak önerim sakın ha sakın kendiniz temizlemeye veya değiştirmeye kalkmayın.
Easy Service Optimizer ile gereksiz hizmetleri kapatabilirsiniz.
Windows'un kendi ayarlarında bulunan Arka Plan Uygulamaları kısmındaki tüm uygulamaları kapatıp işlemci ve ram kullanımını düşürebilirsiniz.
HPET kapatabilirsiniz. Bu ayarı kapatmak çoğu bilgisayarda %5 ila %10 performans artışı sağlayabiliyormuş. Şahsen bende de işe yaradı.