• SDN Forum üyelikleri çok yakında yeniden açılıyor. Siz de bu büyük topluluğun bir parçası olmak için bizi takipte kalın, gelişmeleri kaçırmayın!

Bilgisayar Fiyatları Düşer Mi

Fakirsalih

Öğrenci
Reaksiyon puanı
29
Bu aralar bitcoin düştü gibisinden mesajlar görüyorum bilgisayar fiyatlarına yansır mı ve ne kadar yansır

wittroc

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
11,236
Bitcoin veya herhangi bir coinin düşmesi maalesef etki etmiyor. Şu anda üretim durmuş durumda ve stok sorunu mevcut. Bu sorunlar çözülmediği sürece fiyatlarda değişiklik olmaz.

RuleOfLife

Öğrenci
Reaksiyon puanı
6
Aslın da döviz kurlariyla ilgili. Şuanda yaşanılan sadece ekran kartı stok sıkıntısı. Mining den dolayı. Yoksa yurtdisi siteler de cok ucuza satiliyor 1399 dolar gibi komik fiyatlara rtx2060 laptop var. Dolar kuruyla hesaplayinca 11.751 TL ediyor fakat aynı özellikteki laptop bizim ülkemize girince 16 bin lira oluyor.

''Wolfred1ght''

Profesör
Reaksiyon puanı
2,290
Dolar yüksekkende en azından bundan daha düşük fiyata alınabiliyordu.Şimdi stok sorunu ortaya çıkınca sorun büyüdü.Öncelik pandemi bitmeli.O zaman büyük oranda fiyatlar düşer gibi.

Fakirsalih

Öğrenci
Reaksiyon puanı
29
Dolar yüksekkende en azından bundan daha düşük fiyata alınabiliyordu.Şimdi stok sorunu ortaya çıkınca sorun büyüdü.Öncelik pandemi bitmeli.O zaman büyük oranda fiyatlar düşer gibi.
Eteryum yarıya düştü neredeyse miningciler bırakırsa çip krizi gider dimi

kmurat

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
4,036
Yaz nedeniyle talep artışı yaşanacağı için fiyatlar artacak.
Sonbahar'da da talep azalması nedeniyle maliyeti karşılamadığı için fiyatlar yeniden artar. Sonra seneye tekrar artar.

Fakirsalih

Öğrenci
Reaksiyon puanı
29
Sonbahar'da da talep azalması nedeniyle maliyeti karşılamadığı için fiyatlar yeniden artar. Sonra seneye tekrar artar.
Of yaşam enerjim söndü
Mesaj otomatik birleştirildi:

Şimdi gtx 750 i5 10400f h410 pc alsam lol ve minecraft icin uyumlu olurmu anakartla

atkaksoy501

Profesör
Reaksiyon puanı
4,071
Tüm dünyada yaşanan stok sorunu sebebiyle fiyatlar olması gerekenin çok üstünde yurt dışında bile. Şu anki durum ne bitcoine bağlı ne de dolara bilmem neye. Talep çok ama arz yok meselesi. Stoklar düzeldiğindeki fiyat durumu dolar, euro ve vergilere bağlı olacaktır :)

Crouse

Asistan
Reaksiyon puanı
110
Ekran kartlarında ki stok sorunu bir yana ekonomimiz ile alakalı fiyatlar. TL değer kaybediyor durmaksızın, fiyatların acımasız olmasının sebebi bu. Önceden 2000TL ile orta seviye bilgisayar alınabiliniyormuş. Şuan orta seviye bir bilgisayar kaça geliyor bilmiyorum.

niyazi5859

Dekan
Reaksiyon puanı
5,088
Ekran kartlarında ki stok sorunu bir yana ekonomimiz ile alakalı fiyatlar. TL değer kaybediyor durmaksızın, fiyatların acımasız olmasının sebebi bu. Önceden 2000TL ile orta seviye bilgisayar alınabiliniyormuş. Şuan orta seviye bir bilgisayar kaça geliyor bilmiyorum.
Şaka gibi hala dolar da dolar diyorsunuz dolar dolarla alakası yok stok sorunları var pandemi var talep çok herkes bir kelime öğrenmiş dolar deyip duruyor

404 Error

Dekan
Reaksiyon puanı
12,460
Stok sorunu düzelene kadar fiyatlar normal fiyatının üstünde kalır. Zaten Türkiye'de dolar yükseliyor. Düzelse pek fark etmez.
Ne zaman düzeleceği de belli değil. Yani şimdiki normal fiyatının üstünde olur stoklar düzeldiğinde. Çünkü TL eriyor her geçen gün ve dolar yükseliyor.
Stoklar düzelene kadar dolar hızla yükselmeye devam ederse 9'a yaklaşır, olur veya üzerine çıkabilir. Belli olmaz. Bu ülkede doların düşmesi için pek neden yok gibi. Ama yükselmesi için var.

Crouse

Asistan
Reaksiyon puanı
110
Şaka gibi hala dolar da dolar diyorsunuz dolar dolarla alakası yok stok sorunları var pandemi var talep çok herkes bir kelime öğrenmiş dolar deyip duruyor
Stok sorunu olduğunu biliyoruz. Amerikalı'nın biri 1500 birim paraya ekran kartı alıyor, bizim insanımız o birim paraya işlemci alıyor. O da Ryzen 3 3100 galiba.

404 Error

Dekan
Reaksiyon puanı
12,460
@Crouse 1500 Dolar ile yanlış değilsem en son ekran kartını alabiliyorlar. Biz ise giriş seviye veya eski bir ekran kartını alırız anca 1500 TL ile.
Biliyorum ikisinin de değeri farklı ama ikisi de para.
Amerika'da 2500 dolar ile güzel bir bilgisayar alabilirsin. Ama Türkiye'de 2500 TL ile ancak APU sistem veya eski nesil parçalar olan bir bilgisayar alabilirsin.
@niyazi5859 Öyle diyorsun ama 2016 yılında dolar 3'lerdeydi ve ben o zaman neredeyse en son bilgisayarı rahatça satın aldım.
Geçen sene dolar 7'lerdeyken ise orta seviye bir şey alabildim sadece.
Dolar ile de fark ediyor. Dolar o zaman yani 2016'da 3'lerde ve şimdi 8,37 olmuş. Arada fark var. Az değil çok fark hem de. Her bir sondaki sayı bile fiyatların artıp düşmesini etkiler. Eğer yine şimdi 3'lerde olsaydı dolar gözle görülür fark olurdu fiyatlarda.
Tabii ki vergiler yüzünden de çok fiyat artıyor. O da doğru.

Son düzenleme:

Crouse

Asistan
Reaksiyon puanı
110
1500 dolar ile yanlış değilsem en son ekran kartını alabiliyorlar. Biz ise giriş seviye veya eski bir ekran kartını alırız anca 1500 TL ile.
Biliyorum ikisinin de değeri farklı ama ikisi de para.
Amerika'da 2500 dolar ile güzel bir bilgisayar alabilirsin. Ama Türkiye'de 2500 TL ile ancak APU sistem veya eski nesil parçalar olan bir bilgisayar alabilirsin.
Birim fiyatın önemi fazla. Amerikalı bir çocuk, babasının vereceği günlük harçlığı biriktirip bir süre sonra bilgisayar toplayabilir. Bizimki bilgisayar toplamayı bırak, babasından zor para alır. Tabii biriktirmeye çalışsa 3 sene sonra alır bilgisayarı.

''Wolfred1ght''

Profesör
Reaksiyon puanı
2,290
Eteryum yarıya düştü neredeyse miningciler bırakırsa çip krizi gider dimi
Agam küresel bir ekonomik kriz var.Fabrikaların çarkları durmuş.Ne zaman üretim yapılacağı belli değil.Miningciler ileri ki zamanlarda azalır lakin tam manası ile bitmez.Öncelikli sorun pandemi bitip fabrikaların çalışması.Bu yüzden aşılama oranı çok önemli.Şuan İngiltere'de ve Amerika'da üretim yapan fabrikalar erkenden açılabilir.Avrupa'daki ülkelerde eğer aşılama beklenilen aşamaya gelirse belki onlarda fabrikaların çalışması söz konusu olabilir.Şuan Dünya'da yaklaşık 1,5mr kişi aşılandı.
Lakin hala Tüm Dünya genelinde bir bağışıklık söz konusu değil.En iyi ihtimalle bu sonbahar Ülkemiz ,Yazın da Avrupa ve Amerika tamamen normale döner.Dünyanın ne zaman normale döneceği dengesiz aşı politikaları yüzünden kesin bir şey söylenemez.
Biz eğer kendi aşımızı üretrisek bunun haklarını ve içeriğini Tüm Dünya ile paylaşacağız.Bu yapılması gereken bir şey zaten.
Bu arada şu aşı karşıtlarına sesleniyorum.Diyorsunuz ya ''Sistemin kölesi olmayacağız.'' ''Beynimize çip takıp bizi izleyecekler,yönetecekler vesaire vesaire vesaire...''.En basitinden ,sen bunları sosyal medyada yazarken Bu sosyal medya hesabın e-mail'İnle ilişkili demi ? Her uygulamada hesap açmak için sen bunu kullanıyorsun.Sistem seni bu taraftan kayıt altına alıyor,Seni zaten takip ediyor.Sistemde rahatça bunları söyleyebilmek için bu e-maile ihtiyacın var demi? eee? sen şimdi sisteme karşı olabilirsin.Lakin hala sistemin içinde bir bilgi kırıntısısın.Farkında olmasan bile sisteme ayak uyduruyorsun.Bu yüzden bu karşı koymanız hep lafta kalıyor.O yüzden lafla peynir gemisi yürümüyor.Bilin istedim :)