Bilgisayar bağımlılığından nasıl kurtulunur ?

PC MERAKLISI

Dekan
Reaksiyon puanı
2
Arkadaşlar benim gibi günde 5-7 saat pc başında duran arkadşlar vardaır aranızda

şimdi bu zamanı düşürmek için ne yapmak gerekiyo
yorumlarınızı bekliyorum (önceden konu açıldıysa affola)

mila12

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
255
İlk önce sdn den kurtulman için çare bulan lazım :)

PC MERAKLISI

Dekan
Reaksiyon puanı
2
mila12 dedi ki:
İlk önce sdn den kurtulman için çare bulan lazım :)

onun dışında soruyorum niye dersen bu sdn bagımlılıgı bioldunmu daha kopamadım

mila12

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
255
Bİlgisayar yerine başka işlerle uğraş dışarı çık gez mesela :)

chimera

Dekan
Emektar
Administrator
Reaksiyon puanı
577
5 ve 7 saat arası çok fazla değil. En azından bana göre :S

mekanrock

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Günde 12 saat ve üstü bilgisayar başındaydım ama dersaneye başlayınca büyük ölçüde eksildi..

R10.net de gördüğüm bir makalenin linki aşağıda incelemeni tavsiye ederim..
Link

PC MERAKLISI

Dekan
Reaksiyon puanı
2
mekanrock dedi ki:
Günde 12 saat ve üstü bilgisayar başındaydım ama dersaneye başlayınca büyük ölçüde eksildi..

R10.net de gördüğüm bir makalenin]Link[/url]

gerçekten güzel bunların çogu bende var

arkadaşlar linkde yazıyoya çabuk yorulursunuz diye işte o bende var

Zibi$

Profesör
Reaksiyon puanı
2
mekanrock dedi ki:

R10.net de gördüğüm bir makalenin]Link[/url]

Okudum güzelmiş kolaylık olsun diye copy+paste ;)

6-7 ay öncesine kadar günde yaklaşık 20 saat bilgisayar başında çalışıyordum. Daha sonradan rahatsızlandım. Olayın sebebini ve çözümünü araştırmaya çalıştım, muayene oldum, internete ara verdim, bilgisayarı bıraktım. Neyse sonra kendimi iyi hissettim ve tekrardan aranıza döndüm. Bilgisayarda çok duran arkadaşlarında okurlarsa kendilerine faydalı olacağına inanıyorum.

Son 1 yıl sürede sürekli bilgisayardaydım. Günde 20 saat internetle uğraşıyordum. Sitelerim vardı. Sürekli en iyisi olsun diye uğraşıyordum. hiç mod veya editör almayıp herşeyle kendim yapmaya çalışıyordum. Ama emeğe saygısızlık edenler her yerde çıkıyor. Kendini hacker zannedenler saldırıyorlar, müzik bölümüne erotik hikayeler yazanlar, başka site reklamı yapanlar, özelden rahatsız edenler, sürekli herşeye muhalefet olanlar, siteye siyaset karıştırmaya çalışanlar, msn'e ekleyip 2 dakika muhabbet ettikten sonra kanki moduna geçenler, 10 dakika konuştuktan sonra hesap sormaya başlayanlar oldu. Neyse günde 20 saat uğraşıyordum ve yoruluyordum. Sonuçta kendi emeğimden zarar görüyordum.

Günde 20 saat bilgisayarda durmak bir kere metabolizmayı yavaşlatıyor. Aradan zaman geçtikten sonra dışarı çıkıp yürürken hemen yorulmalar. Hızlı nefes almalar başlıyor. İleride çabuk yaşlanmaya sebep olabilirmiş. Bu şekilde devam edildiğinde ileride içinden çıkılmaz hastalıklara, sorunlara sebep olabilirmiş.

Sürekli hareketsiz durmak, sürekli stresli ortamda çalışmak, sürekli beynin yorulması vücuttaki şeker oranının artmasına sebep oluyormuş. Vücuttaki şeker oranının artması ise çabuk sinirlenme gibi etkilere neden oluyormuş.

Ben günde 3-4 demlik çay içiyordum. Hayatımda tatlı hiç birşey yediğimi hatırlamıyorum. Benim şekerim yüksek çıktı. Sebebi çay ve bilgisayarmış. Çayı bıraktım, bilgisayara günde 1 saat yeniliklerden haberdar olmak için bağlandım ve 1 ay sonra tahlil olduğumda alt limite yakın çıktım. 70 -110 arasında olması gerekiyordu 77 oldu. Şu anda günde 3 bardak çay içiyorum ve az şeker atıyorum. Çok şekerli çay içmekte çok zararlıymış. Şekerde çok kalori varmış ve zararlıymış.

Benim hiç yemek düzenim, uyku düzenim v.s olmadı. Kafama göre uyurdum. Bazen 3 gün uyumaz sonra 1 saat uyuyup kalkıp 2 gün daha çalışırdım. Saati duymazdım. Bizimkilere söylerdim beni 1 saat sonra uyandırın diye. Bu da gayet sakıncalıymış.

Neyse vücut sürekli yoruluyor ve normalde kızmayacağınız şeylere kızmaya başlıyorsunuz, ufacık şeyleri kafanıza takıp içinden çıkılmaz sorunlar haline getiriyorsunuz, en yakın arkadaşlarınızı bile kırmaya başlıyorsunuz. İşin en kötüsü ise o kadar emek verip kendi emeğinizden dolayı o hale geldiğinizi biliyorsunuz.

Olayları kaldıramıyorsunuz ve bunalıma girdim diyip çoğu kişi bu durumda psikoloğa gider. Ben böyle yapmadım. Tüm kan tahlilleri v.s bütün tahlilleri yaptırdım genel bir bakımdan geçtim. Kan tahlilleri sonucunda TSH'ın yüksek çıktığını gördüm ve yan etkilerini sordum. Yan etkileri, uyku bozukluğu, iştahsızlık, halsizlik, isteksizlik, olayları gözünde büyütme, sürekli birşeyler düşünme gibi etkileri varmış. Olayın nedenini öğrendik fakat bana bakan stajer öğrenciymiş ve bana 1 ay sonra gel iyisin, 2 ay sonra gel iyisin, 3 ay sonra gel iyisin kontrolümdesin diyerek bekletti ve ben çok berbat bir hale geldim. En sonunda başka bir hastanede uzman profesöre gidip muayene oldum. Bana bir kutu ilaç verdi. Bunu 1 ay kullan vücut düzenin normale dönecek dedi. İlacın ismini yazmıyorum. Çünkü herkezin durumu farklıdır. Doktor muayenesi gerektirir. Kullandım ve şimdi gayet iyiyim ve aranızdayım.

Sizlere söyleyeceğim öneriler:
Her gün en az bir saat dışarı çıkıp mutlaka gezin. Yürüyün, dolaşın, basket oynayın v.s farketmez. Vücut dengenizin korunması için hareket etmek şarttır.

Bilgisayarda uzun süre durmayın. Yapacağınız işleminizi yapın sonra bilgisayardan kalkın. Bilgisayarda uzun süre durmak çok şeyler üretmek anlamına gelmez. Biglisayarda çok uzun süre duranlar genelde boş boş şeylere zaman harcıyorlar. Ama bilgisayardan kalkıp düşünüp şu işlemleri yapmalıyım diyip bilgisayara geçildiğinde çok kısa zamanda işlemler yapılıyor ve daha verimli oluyor. Bilgisayardayken insan hep aynı yere yoğunlaşıyor.

Çok fazla çay içmeyin. Uykusuzluk, sinir yapar. Çok şekerli içmeyin. Zararlıdır.

Bir sorununuz olduğunda mutlaka doktora gidin. Kendiniz çözmek için aylarca beklemeyin. Ne kadar erken giderseniz tedavisi okadar kolay olur. ( Ben son zamanlarda odamın kapısını kapatıp bilgisayarı, yemeği, herşeyi bırakıp yaklaşık 1 ay boyunca yatmıştım ve en son hastanedeydim. )

İnsanlarla uğraşmak zor. Forum açmayın. Laf anlamıyorlar. Emek vermeyen emeğin değerini bilmiyor. Boş boş uğraşıp elin adamlarıyla uğraşmak gerçekten zor. Forum olsa bile güncellemeli forum açmayın. Herşeyi siz yapmaya asla çalışmayın. Hem güncelleme, hem mesaj kontrolü, hem içerik eklemek insanı aşırı derecede yoruyor.

( Şu anda dönüp baktığımda son 1 yıldır hiç bir akrabamla görüşmediğim. Son 1 yıldır hiç sokağa çıkmadığım ve hiç bir arkadaşımla görüşmediğim. Çocukluğumdan beri en samimi arkadaşım, yani kuzenim askerliğini yapmış geri gelmiş 2 ay olmuş ve ben hiç görüşmedim. Bütün konser, festival v.s beraber gittiğim liseden arkadaşlarım vardı, her hafta sonu buluşur laflardık. Hepsini kırıp görüşmediğimi. Ailemle uzun zamandır oturup hiç birşey konuşmadığımı gördüm. )

webdelisi

Asistan
Reaksiyon puanı
0
PC MERAKLISI dedi ki:
Arkadaşlar benim gibi günde 5-7 saat pc başında duran arkadşlar vardaır aranızda

şimdi bu zamanı düşürmek için ne yapmak gerekiyo
yorumlarınızı bekliyorum (önceden konu açıldıysa affola)

Bilgisayar başına ilk oturduğunda "ben bilgisayar başındayken bana yararlı ne yapacağım ?" diye sor.

Ben böyle sorduğumda kendime, maillerimi kontrol edip haberleri okuduktan sonra extra bir işim yoksa pc yi kapatıyorum.( En fazla 20dk sürüyor )

Misal bugün bu soruyu kendime sormadan açtım pc yi sana cevap yazıyorum.

recepyuksel

Asistan
Reaksiyon puanı
0
shift delete bir kaç gün önce bilgisayar başında geçirdiginiz zamnı öleçn takşp eden bir programdan bahsetmişlerdi. o progamı kur makinana. sonrada orada gördügün zmanlara bakıp bakıp agla. yasamımdaki bukadar saati bu dikdortgen ekran karşındamı geciriyorum diye. Arada birde bu ekranın başına allah korusun ölüp gidecem diye geçir kalkar dolaşırsın biraz. :)
ne biliyim sen kendine hakim olamıyorsan biz ne yapalım birader..
herşey sende bitiyor..
:^)
Saygılar...
Hadi git dolaş biraz... Bırak şimdi forumu faln git biraz hava al sonra gel biz yine buradayız.. :)

myefsane

Dekan
Reaksiyon puanı
49
Hobi bul kendine fotoğrafçılık tamir dışarı çık arkadaşlarınla kitap oku ypamayı 2. sevdiğin şeye odaklan...

souris46

Profesör
Reaksiyon puanı
5
ne yaparsan yap can çeker yine gidersin başına :D eğer hayatında farklılık yaratabiliyorsan zaten bilgisayarı pek önemsemiyorsun yeni bir sevgili yeni bir film yeni bir yemek hepsi geçici sonuç veriyor ne oluyor bilgisayar başından kalkıp bunları yapmaya başlıyorsun fakat daha sonra yine bilgisayar hevesi geliyor oturuyorsun başına ara zamanlarda diğerlerine vakit ayırıyorsun :D en iyi yöntem evlenmek bir çocuk yapmak temelli kurtulursun hahahaha :) :)

*efsane*

Asistan
Reaksiyon puanı
0
kendine günlük 30 dk 3-4 seans yapabılecegın bısey bul mesela kıtap o saatlerde kalk kıtap oku sonra bı daha otur emın ol işe yarayaracak

alpkilic

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
recepyuksel dedi ki:
shift delete bir kaç gün önce bilgisayar başında geçirdiginiz zamnı öleçn takşp eden bir programdan bahsetmişlerdi. o progamı kur makinana. sonrada orada gördügün zmanlara bakıp bakıp agla. yasamımdaki bukadar saati bu dikdortgen ekran karşındamı geciriyorum diye. Arada birde bu ekranın başına allah korusun ölüp gidecem diye geçir kalkar dolaşırsın biraz. :)
ne biliyim sen kendine hakim olamıyorsan biz ne yapalım birader..
herşey sende bitiyor..
:^)
Saygılar...
Hadi git dolaş biraz... Bırak şimdi forumu faln git biraz hava al sonra gel biz yine buradayız.. :)
O yle bır programmmı varmıs bı lınk versnızde bızde faydalansak ..aynı sorun bende var ..ve ben evlı cocuk sahıbıyım ..:(

byhck

Doçent
Reaksiyon puanı
2
chimera dedi ki:
5 ve 7 saat arası çok fazla değil. En azından bana göre :S

Bence de normal. Gerçi şimdi okul falan daha az oluyor okul da olmasa bi günümün yarısını harcarım. :)

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
walla bu sorun bende de war...
boş olduğum her an elim bilisayrın açma tuşuna gidyor...
ir kaç siteye giriyorum öyle çok site de değil...
bir kaç forum sitesi... bir kaç haber sitesi...
ve durmadan yenile yapmakla yeni gönderilen mesajlara bakmakla saatlerim geçiyor arada sırada işim oluyor dışarı çıkıyorum iki üç saat sonra eve geliyorum bilgisayarı açıyorum yeni gönderilen mesajlara bakıyorum aslında hiç bir şey kaçırmış değilim evden çımkmadan önce okuduğum konunun üstüne en faza 5 - 6 konu eklenmiş okuması 10 dk sürmez... her site için yani bilgisayrda 30 otursam sonra kalkıp iki saat dolaşsam geri bilgisayrın başına geçtiğimde 30 dakikada tekrar kaldığım yerden devam edebileceğim ama ben o iki saati gezmek kitap okumak eğlenmek için harcamak yerine sayfa yenile yapmakla geçiriyorum yazık gerçekten çok yazık :(

PC MERAKLISI

Dekan
Reaksiyon puanı
2
souris46 dedi ki:
ne yaparsan yap can çeker yine gidersin başına :D eğer hayatında farklılık yaratabiliyorsan zaten bilgisayarı pek önemsemiyorsun yeni bir sevgili yeni bir film yeni bir yemek hepsi geçici sonuç veriyor ne oluyor bilgisayar başından kalkıp bunları yapmaya başlıyorsun fakat daha sonra yine bilgisayar hevesi geliyor oturuyorsun başına ara zamanlarda diğerlerine vakit ayırıyorsun :D en iyi yöntem evlenmek bir çocuk yapmak temelli kurtulursun hahahaha :) :)

çocuk mu hahahaha :D :D ne diyosun ya ben daha 16-17 yaşındayım

byhck

Doçent
Reaksiyon puanı
2
PC MERAKLISI dedi ki:
souris46 dedi ki:

çocuk mu hahahaha :D :D ne diyosun ya ben daha 16-17 yaşındayım

o zaman okula git ders çalış öss ye çalış :D belki kurtulursun :D

Jumb0

Asistan
Reaksiyon puanı
0
iş alışkanlıkta bitiyo ... ama alışkanlığı yenmek zor oluyor. :I hani okulda öğretmenlerin , müdürün ve müdür yardımcılarının sınırlarına uymak her ne kadar hoşumuza gitmesede tatsızlık çıkmasın , başımız ağrımasın diye uyuyoruz ya işte bu da bize bi alışkanlık kazandırıyor. böyle zoraki durumları yada sınırları evde sana sağlıycak otoriteye sahip biri varsa bence ondan rica et veya rica edemiyosan biraz daha uzun vakit harca pc yle zaten o otorite seni dürtecektir ;)

S

SDN Okuru

SDN Okuru
valla arkadaş bendede var bundan kurtuluş var ama ilk olarak kafanda başlatmak gerekiyor ondan sonra gerisi gelir ayrıca kurtulmak için ilk etapta interneti söküp kaldırmak lazım çünkü gördükçe giresin geliyor :D

aziz juaneten

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bendede bu olay var ama ben bir işe başladım yazın ve bundan kurtulmaya başladım zaten yaz bittiğinde okullar var o zamanda PC eline alan :)

Harnapazade

Profesör
Reaksiyon puanı
1,448
İş hayatına girdiğin anda anında biter. Üstelik bir de üstüne evlenirsen bilgisayar GG :)