bilgisayar aniden kapanması ve açılmaması

ozciceky

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,779
Merhaba Ryzen5 3600 cpu , radeon 570 grafik kartı highpower 600 watt bronze , asus tuf b450 gaming anakart
256 gb xpg pci ssd, 2 tb seagate harddisk, 500 gb samsung ssd

Arkadaşlar bilgisayar özellikle fortnite gibi bir oyun oynarken çatt diye güç kesiyor ve kapanıyor.
sonrasında açma düğmesine bastığınızda açılmıyor ama 10 dakka sonra kendine geliyor ve açılıyor normal çalışıyor.
sizce sıkıntı çok ısınması mı yoksa güç kaynağı arızası mı ?
şu anda bu satırları yazarken cpu 40-50 derece arasında - gpu 31 derece
oyun sonrası biostan kontrol ettiğimde de 64 derece civarında idi..

sizce sorun nereden kaynaklanıyor.

boraK

Asistan
Reaksiyon puanı
124
Ya pw de bir sorun vardır ama sanmam pw de olsa pc ye o kadar güç gitmez diye tahmin ediyorum.
Büyük ihtimalle aşırı ısınıyor

ozciceky

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,779
üzerinde standart amdnin fanı var. acaba daha iyi bir fan mı taksam ?

ozciceky

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,779
şöyle ki; neticede amd stok fandan 1 tık iyi olan bir fan için 200 lira da vermek istemem.
ama fark yaratacak bir fan için sanırım 500 TLye kadar çıkabilirim.

bu arada oyun vs oynamazken gpunun fanlarının hiç çalışmadığını gördüm. normal mi bu ?
yoksa fan kontrol programı ile açabiliyorum bunları.

TeyesCC3

Asistan
Reaksiyon puanı
13
PSU fanı çalışıyor mu işlemci sıcaklığından kapansa bile 1 dk içinde açılması lazım.

10 dk ise PSU olma ihtimali çok yüksek
Topraklı priz mi kullanıyorsunuz

ugureryavuz

Profesör
Reaksiyon puanı
430
şöyle ki; neticede amd stok fandan 1 tık iyi olan bir fan için 200 lira da vermek istemem.
ama fark yaratacak bir fan için sanırım 500 TLye kadar çıkabilirim.

bu arada oyun vs oynamazken gpunun fanlarının hiç çalışmadığını gördüm. normal mi bu ?
Fanlarını kesinlikle çalıştırın gpunun.
İsterseniz 670 şu sıvı soğutmayı alın Link
Yada 500 tl ye Link bunu alın

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,648
Bazı markaların ekran kartlarının fanları belirli bir dereceye ulaştıktan sonra çalışıyor. Mesela MSI firmasının ekran kartları 60 derce sonrasında çalışmaya başlıyor ama kendi yazılımları üzerinden istediğin hız oranında bu dereceye ulaşmadan da açabiliyordun.

ozciceky

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,779
PSU fanı çalışıyor mu işlemci sıcaklığından kapansa bile 1 dk içinde açılması lazım.

10 dk ise PSU olma ihtimali çok yüksek
Topraklı priz mi kullanıyorsunuz
psu fanı çalışıyor.
iki defa başıma geldi. ikisinde de en erken 5 dakkadan sonra tekrar çalıştı.
ama bilgisayar çalışmazken anakarta ışık vs geliyor.
Mesaj otomatik birleştirildi:

öncelikle bir oyunlarda cpu sıcaklığını daha net bir ölçeyim. belki de harbiden psu da sıkıntı vardır.

Son düzenleme:

ZevkiSefa

Öğrenci
Reaksiyon puanı
28
Bu tarz sorunlar genelde powersupply kaynaklı oluyor , güç kaynağını değiştirip deneme yapma şansınız varsa ondan başlayın kontrole ?

Adil Can Özkaya

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Merhaba Ryzen5 3600 cpu , radeon 570 grafik kartı highpower 600 watt bronze , asus tuf b450 gaming anakart
256 gb xpg pci ssd, 2 tb seagate harddisk, 500 gb samsung ssd

Arkadaşlar bilgisayar özellikle fortnite gibi bir oyun oynarken çatt diye güç kesiyor ve kapanıyor.
sonrasında açma düğmesine bastığınızda açılmıyor ama 10 dakka sonra kendine geliyor ve açılıyor normal çalışıyor.
sizce sıkıntı çok ısınması mı yoksa güç kaynağı arızası mı ?
şu anda bu satırları yazarken cpu 40-50 derece arasında - gpu 31 derece
oyun sonrası biostan kontrol ettiğimde de 64 derece civarında idi..

sizce sorun nereden kaynaklanıyor.
Çok ısınıyor ya fanları değiş yada kasa kapağı açık tut
.

ozciceky

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,779
Bugün şu ana kadar bu tarz bir sorun çıkarmadı. Yukarıda yazdığım gibi radeon 570 fanları çalışmıyordu. Bugün onları devamlı yüzde 50 çalışacak şekilde ayarladım. sıcaklıklarda bir sıkıntı yok şimdilik. Eğer bu tarz bir arıza verirse ilk psu değiştirip deneyeceğim.

tüm gün açıktı bilgisayar. son 3 saattir de fortnite oynandı. şu anda cpu 55 derece gpu 49 derecede

ozciceky

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,779
hala sıkıntısız çalışıyor. Sanırım ekran kartının fanları otomatik devreye girmiyordu. yüzde 50 olarak açıyorum oyun oynanacağı zaman. bakalım şu ana kadar problem çıkmadı böyle.

ozciceky

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,779
Evet tekrardan bilgisayar aniden kapandı. Artık sorunun psu kaynaklı olduğunu düşünmeye başlamıştım ve psu'yu değiştirecektim. Hatta thermaltake in 700 wattlık bir psusunu da gözüme kestirmiştim. Fakat sipariş etmeden bir sepepten dolayı bilgisayar printer vs gibi bir çok cihazın bağlı olduğu akım koruyucu prizi değiştirmem gerekti. Akım koruyucu priz değiştiğinden beri bilgisayar son 10 gündür hiç aniden kapanma vs gibi bir olaya sebep olmadı. Üstüne üstlük monitöre bakerken sanki saliselik ekranda görüntü oynuyor gibi oluyordu. ( oluyordu da ben göz yanılsaması mı diye şüphe ediyordum) Son 10 gündür böyle bir sorunla da karşılaşmadım. Sanırım akım koruyucu priz kaynaklı bir sorun yaşıyormuşum. Gene reset atarsa bilgisayar sizinle paylaşacağım...