Başarısız Bir Girişimcilik Hikayesi

Bu konuyu okuyanlar

Maksut_0o

Öğrenci
Katılım
21 Şubat 2020
Mesajlar
58
Reaksiyon puanı
13
Puanları
8
Yaş
28
Arkadaşlar merhaba;

Benim başarısız bir girişimim oldu ve bu iş ile ciddi şekilde ilgilenecek arkadaşlar için cümlelerime sığdırabildiğim kadar toparlayıp sizlere anlatmak istiyorum.

Neden bir girişime kalkıştım?

Birgün ek gelir kaynakları ararken instagramda bir çekiliş ile karşılaştım. 1 yıllığına E-ticaret sitesi hediye ediyorlardı. Çekilişe katıldım ve bana 5bin tl kaybettirecek bir girişime kalkışmama neden oldu.

Siteyi teslim aldıktan sonra bu iş ile daha önce ilgilenmiş bir yakınıma danıştım ve bana daha önce kullandığı ve alt yapısı olan başka bir site ve diğer bir satış kanalı olan instagram hesabını verdi. Sitenin potansiyeli gerçekten yüksekti.

Site daha önce kadın giyim üzerineydi ve ben de o şekilde devam ettirmek istedim.

Benim çalışmam dropshipping ve komisyonlu olacaktı. Firmalar ile anlaşmalar yapmak için görüşmelere başladığımda henüz resmi bir kuruluşa sahip değildim. Firmalar resmi bir kişi görmek istediler karşılarında. Bu nedenle ciddiye alınmak için bir Şahıs şirketi kurdum. Firmalar benden başlangıç için bir miktar ücret talep ettiklerinde bu ücreti seve seve karşıladım. Satış yapıp zengin olacağım, hayallerim var ya!.

Firmalar ile anlaştıktan sonra ürünlerimi firmalar müşterilerime kapıdan ödeme imkanı ile göndermek için kargo anlaşması istediler. Bunun karşıma çıkacağını biliyordum ama çok büyütmemiştim gözümde. Kargo anlaşması için görüşmelere hızla başladım.

Bu sırada;

Firmalardan aldığım XML dosyalarını siteye entegre ettiriyor ve site düzenini kurmaya çalışıyordum. Ciddi bir mesai yapıyordum. Bu sırada ürünleri müşteriye fatura etmek için E-FATURA anlaşması yaptım. E-Fatura için E-imza aldım.

Neredeyse satış yapmak için her şeyim hazırdı tek eksiğim kalmıştı. KARGO ANLAŞMASI!

Bir türlü kargo firmalarıyla doğru düzgün iletişim kuramıyor, muhatap bulamıyor ve gittikçe hevesim kaçıyordu. Bu şekilde sadece kargo anlaşması için çabaladığım 2 haftanın sonunda planladığım bütçeye, harcadığım paraya ve elimde kalana bakıyordum. HADDİMİ AŞMIŞTIM! Planladığım bütçeyi fazlasıyla aşmış ve hala kapıda ödeme seçenekli kargo anlaşması yapamamıştım.

Bu sürede çok fazla yıprandım. Çünkü bir yandan sigortalı olarak çalıştığım işimide kaybetmemek durumundaydım. Hem ona mesai harcayıp hem kendi işime mesai harcadığım için kendime çok büyük kötülük yapmıştım.

Eğer ki ilgi çekerse adımlarımı daha detaylıca anlatmak isterim.

Bence burada alınacak dersler var ve ben bu dersleri 5bin tl gibi bir ücretle aldım. Umarım sizde fark edersiniz. =)
 

KamtariR

Müdavim
Katılım
2 Nisan 2019
Mesajlar
2,506
Reaksiyon puanı
2,697
Puanları
113
TEcrübeni dinlemek isteriz. Zira memlekette senin gibi düşünen sürüsüyle insan var. en azından ne gibi problemler ile karşılaşacaklarını görmüş olurlar.
 

AlpErTr

Öğrenci
Katılım
26 Şubat 2020
Mesajlar
56
Reaksiyon puanı
31
Puanları
18
Yaş
44
"Doğru kararlar tecrübeyle verilir, tecrübe de yanlış kararlar sonucunda öğrenilir" diye bir söz vardı aklımda. Maalesef tecrübeler bazen pahalı elde ediliyor. Arkadaşın dediği gibi memlekette senin gibi düşünen insan çok fazla. Ben de dahil olmak üzere tecrüben birçok kişiye ışık tutar.
 

bilexsamet

Müdavim
Katılım
18 Aralık 2013
Mesajlar
3,144
Reaksiyon puanı
2,419
Puanları
113
Çocukken çizgi film izlerken tam heyacanlı yerinde "To be continued (Devam edecek)" yazardı. Kendimi öyle hissettim şimdi.

Detayları ve tecrübelerinizi merak ettim şimdiden.
 

sharp44

Doçent
Katılım
16 Nisan 2020
Mesajlar
731
Reaksiyon puanı
351
Puanları
63
Yaş
23
Hocam devamını oldukça merak etmekteyim. Ayrıca kargo firmaları ile nasıl anlaşılıyor bende bunu araştırıyorum ama bulamadım yardımcı olursanız sevinirim :D
 

DreamType

Öğrenci
Katılım
13 Temmuz 2018
Mesajlar
17
Reaksiyon puanı
6
Puanları
3
Yaş
24
Bende devamını okumak isterim.
 
Üst