Balıklı göl efsanesi

warkortali

Profesör
Reaksiyon puanı
181

[size=8pt]Şanlıurfa Balıklı Göl[/size]

Balıklıgöl, (Aynzeliha ve Halil-Ür Rahman Gölleri ) Urfa şehir merkezinin güneybatısında yer alan ve İbrahim Peygamberin ateşe atıldığında düştüğü yer olarak bilinen bu iki göl, kutsal balıkları ve çevrelerindeki tarihi eserler ile Urfa'nın en çok ziyaretçi çeken yerleridir.

İbrahim Peygamber, devrin zalim hükümdarı Nemrut ve halkının taptığı putlarla mücadele etmeye, tek tanrı fikrini savunmaya başlayınca, Nemrut tarafından bugünkü kalenin bulunduğu tepeden ateşe atılır. Bu sırada Allah tarafından ateşe "Ey ateş, İbrahim'e karşı serin ve selamet ol" emri verilir. Bu emir üzerine, ateş suya odunlar da balığa dönüşür. İbrahim bir gül bahçesinin içersine sağ olarak düşer. İbrahim'in düştüğü yer Halil-ür Rahman gölüdür. Rivayete göre Nemrut'un kızı Zeliha da İbrahim'e inandığından kendisini onun peşinden ateşe atar. Zeliha'nın düştüğü yerde de Aynzeliha Gölü oluşmuştur. Her iki göldeki balıklar halk tarafından kutsal kabul edilerek yenilmemekte ve korunmaktadır. Eski bir rivayete göre, anadolu toprakları tümü işgal durumuna düşerse bu kutsal balıklar melek asker olup kurtuluş savaşlara katılacak deniliyor. Kutsal balıklara da askerbalık deniliyor.

[size=10pt]Kaynak[/size]

-BeSTe-

Profesör
Reaksiyon puanı
4
ben balıklı gölü görmeyi çok istiyorum :)

noname82

Asistan
Reaksiyon puanı
8
hikayeyi tamamlayayım.. genelde bizim oralarda bu da hikayede uygun yerde olur.. wikideki içerik ise doğrudan kur'an'dan alıntıdır..

ibrahimin ateşe atılması sırasında bir kuş ağzında dal parçasıyla gelir dalı atar.. ibrahim;
- ey kuş o dal mı beni yakacak der.. kuş:
- düşmanlığımız belli olsun der.. başka bir kuş gelir.. ağzında su damlasıyla ve ateşe atar/serper.. ibrahim der ki;
- ey kuş o bir damla su mu ateşi söndürecek..
kuş cevaplar:
- dostluğumuz belli olsun..

eoktay

Asistan
Reaksiyon puanı
7
ben ş.urfa da yaşıyorum şanslımıyım bilmiyorum pek sevmiyorum ama görenler hayran kalıyorlar :) tşk ederim bu konu için

post34

Doçent
Reaksiyon puanı
37
hikayeyi tamamlayayım.. genelde bizim oralarda bu da hikayede uygun yerde olur.. wikideki içerik ise doğrudan kur'an'dan alıntıdır..

ibrahimin ateşe atılması sırasında bir kuş ağzında dal parçasıyla gelir dalı atar.. ibrahim;
- ey kuş o dal mı beni yakacak der.. kuş:
- düşmanlığımız belli olsun der.. başka bir kuş gelir.. ağzında su damlasıyla ve ateşe atar/serper.. ibrahim der ki;
- ey kuş o bir damla su mu ateşi söndürecek..
kuş cevaplar:
- dostluğumuz belli olsun..

Bende aynı hikayenin kertenkele ve karınca olanını duymuştum. karınca su taşıyordu

mr_rain

Guru
Reaksiyon puanı
453
Güneyde kuzeyde gezmeye gerek yok. Şanlıurfa'yı görmek lazım. Yollar komple otoban zaten. Rahatça gidip gelinebilir. Geçen sene gittim 3-4 günlüğüne. Oranın havasını teneffüs etmeden ölmemek lazım...

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Çok Teşşekür Ederim Çok İşime Yaradı :clap::thumbup1: