Murataltug
Dekan
- Katılım
- 15 Ekim 2017
- Mesajlar
- 5,873
- Reaksiyon puanı
- 3,096
- Puanları
- 293
- Yaş
- 38
Azerbaycan Mutfağı
Çok çeşitli olan Azerbaycan
yemekleri genellikle etli, sebzeli, sütlü, hamur işli yemekler, pilavlar ve çorbadan oluşur Zeytinyağlı yoktur.
Azerbaycan Mutfağında dikkat çeken bir özellik de şudur: Aynı türe ait yiyeceklerin pek çok çeşidinin olması. Söz gelişi dolma ve sarmanın 30'dan çok, pilavın 100'den fazla çeşidinin olduğu bilinmektedir.
Şah Pilavı
Azerbaycan mutfağı denilince akla ilk gelen yemeklerden biri pilavların şahı Şah pilavdır.
Kuzu eti, kayısı kurusu, erik kurusu, kuru üzüm, kestane ve pirinçten yapılan Azerbaycan pilavı pilavların şahı Şah pilavdır yemesi zor olduğu gibi bir o kadar da lezzetlidir.
Piti Şeki şehrinin mutfağından
Piti, içinde kuzu eti, domates, erik kurusu, patates, nohut ve baharat olan, özel güveçte en az 7-8 saat pişirilen
Azerbaycanın en özel yemeklerinden biri
Dolma
Çok fazla söze gerek yok Türk mutfağındaki sarmayla aynı, yalnız ölçüsü ve şekli farklıdır. Yoğurtla yenmesi lezzet katar.
Düşbere
Soğuk kış ayının vazgeçilmez yemeklerindendir. Çok ufak kesilen yufkaların içine kuzu veya dana eti koyularak yapılan bu yemek sirke ve sarımsak karışımlı sosla yenir.
Şekerbura ve paxlava
Azerbaycan'ın en en en ünlü tatlılarındandır. Özellikle Nevruz bayramında her evde mutlaka bulunur. Şekerbura ve paxlava
Azerbaycanda Öğütülmüş fındık ve cevizden yapılan bu tatlıları hayatınızda bir kere olsun tadın derim. Şekerbura ve paxlava
Qoğal
Yine Nevruz bayramına özel bir hamur işi. Tatlı ve tuzlu olarak ayrılır.
İnanışa göre Nevruzun son salı gecesi gelinlik yaşındaki kızlar yatmadan önce tuzlu qoğal yerler ve rüyasında gördüğü ona su veren kişiyle gelecekte evlenicekleri tabir edilir.
Dovğa
Hem soğuk hem de sıcak tüketilebilen dovğa yoğurt ve yeşilliklerle yapılan çorbadır.
Levengi Lenkeran şehrinin meşhur yemeklerinden
levengi yemeğini hem balık hem de tavukla yapmak mümkün. Balık veya tavuğun içi öğütülmüş ceviz, salça ve soğanlı karışımla doldurulur ve tandırda pişirilir.
Qutab Azerbaycan yemeğidir
bir çok çeşidi vardır. Yeşillik
etle, balkabağıyla hatta deve etiyle olan çeşidi bile mevcut
Badambura Azerbaycan
tatlısıdır Görünüşü şekerburayı andırır aynı hamurula yapılıyor. Çok tercih edilen tatlılardandır.
Şeki Helvası Hiç bir yerde bulamayacağınız eşsiz bir tatlıdır
Şeki Helvası eşsiz bir tatlıdır
evde yapmak mümkün değil. Şekiye yolunuz düşerse mutlaka yemeniz gerek
3 Bacı İsmi çok tartışılan bir yemek ve her şehirde farklı anılır. Aslında Türk mutfağının hiç yabancı olmadığı yemektir.
Reçel
Azerbaycan çayı en çok tüketen ülkelerdendir tam 80 çeşit reçeli vardır. Qebele şehrinde her sene reçel festivali düzenlenir.
Azerbaycan da tam 80 çeşit reçel vardır Ceviz, patlıcan, karpuz, domates gibi ilginç ama lezzetli reçellerin tadına baka bilirsiniz
Azerbaycan'ın Yemek Kültürü
Anadolu Türk mutfağıyla bir çok yönden ortak özelliklere sahiptir.
Azerbaycan’da özellikle etli, sebzeli ve hamur işli yemekler beslenme kültürlerinin temelini oluşturuyor.
Çorba ve pilav çeşitlerinin büyük bir zevkle tüketildiği Azerbaycan mutfağında, farklı tariflerle yapılan 100 çeşitten fazla pilav türü bulunmaktadır.
Gelişmiş yemek kültürleriyle 100 farklı pilav yapılan ülkede, dolma ve sarmanın 30’dan fazla türü damakları şenlendiriyor
Düşbere Azerbaycan yemekleri arasında en bilinenlerden olan Düşbere, mantıya benzer bir teknikle yapılıyor.
Çok ufak kesilen yufkaların içine dana ya da kuzu eti konularak katlanır ve suda pişirildikten sonra sirke ve sarımsak karışımlı sosla yenir.
Düşbere Azerbaycan mantısı
Bir anlamda Düşbere, Azerbaycan mantısıdır denilebilir.
Azerbaycan’ın meşhur yemekleri arasında olan Piti de Anadolu’nun pek çok yerinde yapılan etli güvece benzeyen bir yemek türüdür.
Şeki Şehri’nde ün yapan bu yemek, özel tasarlanmış bir güveçte kuzu eti, erik kurusu, nohut, patates, domates ve çeşitli baharatlar konularak yapılan ve yaklaşık 8 saat kadar pişirildikten sonra servis edilen bir yemek türüdür.
Şah Pilavı Azerbaycan'ın pilav çeşitleri içerisinde belki de en bilineni olan bir pilav türü,
Azerbaycan pilavların şahı olarak kabul edildiği için bu isimle anılmıştır. Şah pilavı
Azerbaycanda pirincin içinde kuru kayısı, kuzu eti, kuru erik, kuru üzüm, kestane bulunur dış perdeyle çevrilmektedir. Bu hâliyle adeta Osmanlı ürünüdür
Osmanlı mutfağının bir ürünü olan Şah Pilavı, yapılması bir hayli zor ama lezzeti emsalsiz bir Azerbaycan yemeğidir.
Azerbaycan dolması Anadolu
dolmasına göre çok küçük sarılır ve muhakkak etli yapılır.
Azerbaycan dolması Kıymaya
karıştırılan kuyruk yağı tadı ağırlaştırsa da hiç fena değildir servis edilirken üzerine sarmısaklı yoğurt dökülür. Yanında ise soğan, domates
salatalık söğüş ve tandır ekmeği olmazsa olmazı.
Levengi iran sınırına yakın astara bölgesinde her gün tüketilen bir yemek dersek abartmış olmayız. En çok balıkla yapılan bu yemek, kaz ve tavukla da yapılıyor.
Levengi iran sınırına yakın
Astara bölgesinde yapılan bu
Azerbaycan Yemeğine lezzeti salça turşusu denilen erik ekşisi sağlıyor. Salça, erik ekşisi, ceviz içi ve karabiberle doldurulan et fırına veriliyor. Farklı bir lezzet damak uygun.
Azerbaycan Mutfağı’nda çeşit çeşit dolmalar, Qoğal, Dovğa, Qutab gibi farklı tür lezzetler vardır her birisi Azerbaycanın zenginliğine kanıttır. yolunuz Azerbaycan’a düşerse, bu yemekleri tatmadan dönmeyin.
Çok çeşitli olan Azerbaycan
yemekleri genellikle etli, sebzeli, sütlü, hamur işli yemekler, pilavlar ve çorbadan oluşur Zeytinyağlı yoktur.
Azerbaycan Mutfağında dikkat çeken bir özellik de şudur: Aynı türe ait yiyeceklerin pek çok çeşidinin olması. Söz gelişi dolma ve sarmanın 30'dan çok, pilavın 100'den fazla çeşidinin olduğu bilinmektedir.
Şah Pilavı
Azerbaycan mutfağı denilince akla ilk gelen yemeklerden biri pilavların şahı Şah pilavdır.
Kuzu eti, kayısı kurusu, erik kurusu, kuru üzüm, kestane ve pirinçten yapılan Azerbaycan pilavı pilavların şahı Şah pilavdır yemesi zor olduğu gibi bir o kadar da lezzetlidir.
Piti Şeki şehrinin mutfağından
Piti, içinde kuzu eti, domates, erik kurusu, patates, nohut ve baharat olan, özel güveçte en az 7-8 saat pişirilen
Azerbaycanın en özel yemeklerinden biri
Dolma
Çok fazla söze gerek yok Türk mutfağındaki sarmayla aynı, yalnız ölçüsü ve şekli farklıdır. Yoğurtla yenmesi lezzet katar.
Düşbere
Soğuk kış ayının vazgeçilmez yemeklerindendir. Çok ufak kesilen yufkaların içine kuzu veya dana eti koyularak yapılan bu yemek sirke ve sarımsak karışımlı sosla yenir.
Şekerbura ve paxlava
Azerbaycan'ın en en en ünlü tatlılarındandır. Özellikle Nevruz bayramında her evde mutlaka bulunur. Şekerbura ve paxlava
Azerbaycanda Öğütülmüş fındık ve cevizden yapılan bu tatlıları hayatınızda bir kere olsun tadın derim. Şekerbura ve paxlava
Qoğal
Yine Nevruz bayramına özel bir hamur işi. Tatlı ve tuzlu olarak ayrılır.
İnanışa göre Nevruzun son salı gecesi gelinlik yaşındaki kızlar yatmadan önce tuzlu qoğal yerler ve rüyasında gördüğü ona su veren kişiyle gelecekte evlenicekleri tabir edilir.
Dovğa
Hem soğuk hem de sıcak tüketilebilen dovğa yoğurt ve yeşilliklerle yapılan çorbadır.
Levengi Lenkeran şehrinin meşhur yemeklerinden
levengi yemeğini hem balık hem de tavukla yapmak mümkün. Balık veya tavuğun içi öğütülmüş ceviz, salça ve soğanlı karışımla doldurulur ve tandırda pişirilir.
Qutab Azerbaycan yemeğidir
bir çok çeşidi vardır. Yeşillik
etle, balkabağıyla hatta deve etiyle olan çeşidi bile mevcut
Badambura Azerbaycan
tatlısıdır Görünüşü şekerburayı andırır aynı hamurula yapılıyor. Çok tercih edilen tatlılardandır.
Şeki Helvası Hiç bir yerde bulamayacağınız eşsiz bir tatlıdır
Şeki Helvası eşsiz bir tatlıdır
evde yapmak mümkün değil. Şekiye yolunuz düşerse mutlaka yemeniz gerek
3 Bacı İsmi çok tartışılan bir yemek ve her şehirde farklı anılır. Aslında Türk mutfağının hiç yabancı olmadığı yemektir.
Reçel
Azerbaycan çayı en çok tüketen ülkelerdendir tam 80 çeşit reçeli vardır. Qebele şehrinde her sene reçel festivali düzenlenir.
Azerbaycan da tam 80 çeşit reçel vardır Ceviz, patlıcan, karpuz, domates gibi ilginç ama lezzetli reçellerin tadına baka bilirsiniz
Azerbaycan'ın Yemek Kültürü
Anadolu Türk mutfağıyla bir çok yönden ortak özelliklere sahiptir.
Azerbaycan’da özellikle etli, sebzeli ve hamur işli yemekler beslenme kültürlerinin temelini oluşturuyor.
Çorba ve pilav çeşitlerinin büyük bir zevkle tüketildiği Azerbaycan mutfağında, farklı tariflerle yapılan 100 çeşitten fazla pilav türü bulunmaktadır.
Gelişmiş yemek kültürleriyle 100 farklı pilav yapılan ülkede, dolma ve sarmanın 30’dan fazla türü damakları şenlendiriyor
Düşbere Azerbaycan yemekleri arasında en bilinenlerden olan Düşbere, mantıya benzer bir teknikle yapılıyor.
Çok ufak kesilen yufkaların içine dana ya da kuzu eti konularak katlanır ve suda pişirildikten sonra sirke ve sarımsak karışımlı sosla yenir.
Düşbere Azerbaycan mantısı
Bir anlamda Düşbere, Azerbaycan mantısıdır denilebilir.
Azerbaycan’ın meşhur yemekleri arasında olan Piti de Anadolu’nun pek çok yerinde yapılan etli güvece benzeyen bir yemek türüdür.
Şeki Şehri’nde ün yapan bu yemek, özel tasarlanmış bir güveçte kuzu eti, erik kurusu, nohut, patates, domates ve çeşitli baharatlar konularak yapılan ve yaklaşık 8 saat kadar pişirildikten sonra servis edilen bir yemek türüdür.
Şah Pilavı Azerbaycan'ın pilav çeşitleri içerisinde belki de en bilineni olan bir pilav türü,
Azerbaycan pilavların şahı olarak kabul edildiği için bu isimle anılmıştır. Şah pilavı
Azerbaycanda pirincin içinde kuru kayısı, kuzu eti, kuru erik, kuru üzüm, kestane bulunur dış perdeyle çevrilmektedir. Bu hâliyle adeta Osmanlı ürünüdür
Osmanlı mutfağının bir ürünü olan Şah Pilavı, yapılması bir hayli zor ama lezzeti emsalsiz bir Azerbaycan yemeğidir.
Azerbaycan dolması Anadolu
dolmasına göre çok küçük sarılır ve muhakkak etli yapılır.
Azerbaycan dolması Kıymaya
karıştırılan kuyruk yağı tadı ağırlaştırsa da hiç fena değildir servis edilirken üzerine sarmısaklı yoğurt dökülür. Yanında ise soğan, domates
salatalık söğüş ve tandır ekmeği olmazsa olmazı.
Levengi iran sınırına yakın astara bölgesinde her gün tüketilen bir yemek dersek abartmış olmayız. En çok balıkla yapılan bu yemek, kaz ve tavukla da yapılıyor.
Levengi iran sınırına yakın
Astara bölgesinde yapılan bu
Azerbaycan Yemeğine lezzeti salça turşusu denilen erik ekşisi sağlıyor. Salça, erik ekşisi, ceviz içi ve karabiberle doldurulan et fırına veriliyor. Farklı bir lezzet damak uygun.
Azerbaycan Mutfağı’nda çeşit çeşit dolmalar, Qoğal, Dovğa, Qutab gibi farklı tür lezzetler vardır her birisi Azerbaycanın zenginliğine kanıttır. yolunuz Azerbaycan’a düşerse, bu yemekleri tatmadan dönmeyin.