Haber Ayak Bileği Kırığından Sonra Yürüme

Bu konuyu okuyanlar

seren 56

Öğrenci
Katılım
31 Aralık 2015
Mesajlar
16
Reaksiyon puanı
1
Puanları
3
Ayak Bileği Kırığından Sonra Yürüme sorusuna gelecek olursak ayak bileği fibula, talus ve tibia isimli üç kemiğin bir araya gelmesiyle oluşur. Tibia halk arasında kaval kemiği olarak bilinir ve bu bölümde kırılmalar sıklıkla yaşanır. Ayak bileği kırılmalarının nedenleri ise son derece farklı olabilir. Genellikle ayak bileğinin darbeye maruz kalması en önemli nedenler arasındadır. Darbenin dışında yaşın ilerlemesi ile birlikte ezilme, burkulma gibi durumlar da sıklıkla yaşanır. Yaşla kemiklerin direnci azalmakta ve basit bir darbe bile kırılmalara yol açmaktadır. Kırılma halinde insanlar eskisi gibi yürüyüp yürüyemeyecekleri konusunda endişe içinde olurlar. Yürüme sürecinin hızlanması için hastalara çoğunlukla fizik tedavi uygulamaları yapılır. Bu süre kırılmanın derecesine bağlı olarak farklılık gösterecektir.

Ayak Bileği Kırığının Belirtileri Nelerdir?​

Kırık kendi içerisinde küçük çatlaklardan ileri dereceli kırıklara kadar devam eder. Eğer kırık şiddetli ise kırılan kemik deriyi geçerek vücudun dışına doğru ilerler. Bu gibi kırılmaları anlayabilmek için belirtilere dikkat edilmelidir. Kırılma halinde hastalarda travma sırasında ayak bölgesinde kopma hissi olması ya da ses duyulması, o bölgenin dokunmaya karşı hassas olması, ayak hareket ettirilirken hareket güçlüğü ve ağrı, yürüme esnasında hassasiyet, travmanın ardından sersemlik, baş dönmesi, ya da mide bulantısı şikayetlerinin ortaya çıkması gibi durumlar görülür. Bu tür belirtiler varsa kırığa hemen müdahale edilmelidir. Böylece ayak bileği kırığından sonra yürüme daha hızlı olacaktır.

Ayak Bileği Kırığı Kaç Günde İyi Olur?​

Ayak bileği kırığının iyileşmesi ortalama 6 ile 12 hafta arasında sürer. Ağır olgularda süre uzar. Bu süreçte hastalar yeterli derecede istirahat etmeli, travma bölgesine yük vermemeli, fizik tedavi uygulamalarına başlamalı, takip amacıyla yapılan doktor kontrollerini aksatmamalıdır. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme programına uymalı, iyileşme süresini yavaşlatacağı için tütün kullanımından kaçınmalıdır. Kırık küçükse yürüme hızlı olacaktır. Tüm ayak bileğinin kırıldığı vakalarda mümkün olduğunda ayağın üzerine fazla ağırlık verilmemelidir. Düzenli doktor kontrollerinden sonra doktor takibinde bu kişiler yavaş yavaş yürümeye ve günlük aktivitelerine başlayabilir. Sürecin başında hastalarda olan ağrı ve ödem zamanla azalacaktır.

Ayak-Bilegi-Kirigindan-Sonra-Yurume-3.jpg

Ayak Bileği Kırığından Sonra Fizik Tedavi İle Yürüme​

Ayak bileği kırığı sonrasında yürümek için fizik tedavi uygulanır. Bu tedavinin asıl amacı kasaların güçlendirilmesidir. İlk olarak ilgili bölge ısıtılır ve ardından kaslar gevşetilir. Ardından basit hareketler yapılır. Bisiklet ve destekli yürüme gibi egzersizler hastanın daha kısa süre içerisinde toparlanmasını sağlayacaktır. Böylece bölgedeki kan akışı hızlanacak ve hasta rahatlayacaktır. Açma germe hareketleri ile ayak bileğinde olan kaslar hareket ettirilir ve esnemesi sağlanır. Bu tür çalışmalar ile kaslar zaman içerisinde daha güçlü hale gelecektir. Tedavinin ne kadar süreceği kırığın şiddetine göre belirlenecektir. Kırığın olduğu bölgede hafif morarmaların görülmesi kemiğin iyileşmeye başladığı manasına gelir ve doktor muayenesi ile kesin sonuç alınır.

Kaynak : Ayak Bileği Kırığından Sonra Yürüme » Ufku Arslan
 
Üst