Haber Duruş Bozukluğuna Karşı 6 Önemli Öneri!

Bu konuyu okuyanlar

salihaktan_

Müdavim
Katılım
8 Nisan 2022
Mesajlar
1,104
Çözümler
6
Reaksiyon puanı
544
Puanları
113
Yaş
21
Telefon, tablet ve bilgisayar kullanımının maksimum düzeyde olduğu günümüzde, duruş bozukluğu yaşayanların sayısı hızla artıyor.

Özellikle ilerlediğinde büyük sorunlar ortaya çıkıyor olsa da, günlük hayatta alışkanlık haline getireceğiniz birkaç adım ile duruş bozukluğunu büyük oranda engellemeniz mümkün. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Yeşim Çimen yaygın tablet ve telefon kullanımına bağlı kamburluk görülme sıklığındaki artışa dikkat çekerek bazı açıklamalarda bulundu.

Omurgayı dik tutmaya yarayan kaslar, yanlış kullanım sonucunda güçsüzleşir ve bu durum zamanla kamburluğun ilerlemesine neden olur” diyen Doç. Dr. Çimen, masada oturma pozisyonunun düzgün olması gerektiğini ve 30 dakikada bir mola vermek gerektiğini söyledi.

Duruş Bozuklukları (Kifoz, Skolyoz, Lordoz Kaybı) — Doç. Dr. Gülis Kavadar  | Bahçeşehir Fizik Tedavi, Rehabilitasyon ve Klinik Pilates Merkezi


Sırt omurgası yani troakal omurganın C şeklinde doğal bir eğriliğe sahip olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Yeşim Çimen “Bu eğrilik 20 ile 45 derece arasındadır. Kamburluk yani kifoz sırttaki bu eğriliğin 50 derecenin üzerinde olması durumuna verdiğimiz isimdir” dedi.

Kifozun, genellikle çocukluk ya da ergenlikte ortaya çıktığını vurgulayan Doç. Dr. Çimen “Çocukluk çağı kifozu ikiye ayrılır: Birincisi ve yaygın görüleni postural kifoz olup tamamen duruş bozukluğuna bağlıdır, önlenebilen ve geri döndürülebilen bir durumdur. İkincisi ise omurga deformitesine bağlı gerçek kamburluk olup nispeten az görülür ve erken tanı ve tedavi gerektirir” diye konuştu.

Masa başında yanlış oturmak kambur yapıyor

“Postural kifoz” yani duruş bozukluğuna bağlı olan kamburluğun yanlış hareketten kaynaklandığını ifade eden Doç. Dr. Çimen bu yanlış hareketleri “Masa başında yanlış oturma pozisyonu, bilgisayar başında mola vermeden oturma, uzun süreli aynı pozisyonda kalma ve monitör, klavye ve fare gibi bilgisayar donanımlarının yanlış kullanılması” olarak belirtti.

Omurgayı dik tutmaya yarayan kasların yanlış kullanım sonucunda güçsüzleşip zamanla kamburluğun ilerlemesine neden olduğunu; kambur duruşun ise hem ailenin tedirgin olmasına, hem de gencin özgüveninin azalmasına, beden imajı veya benlik saygısı sorunlarının gelişmesine neden olabileceğini dile getirdi.

Duruş bozukluğuna bağlı olan kamburluk için tıbbi tedaviye gerek olmadığını söyleyen Doç. Dr. Çimen, dik duruş korselerinin kullanımı zor olduğundan kamburluğu önlemede etkili bir yöntem olmadığını aktardı.

Masa Başında Nasıl Oturulmalıdır – Özel Kızıltepe İpekyolu Hastanesi

İşte dikkat edilmesi gereken hususlar:

Masa başında doğru oturma şeklinin öğrenilmesi ve sırt eğriliğini normale getirecek aktif egzersizlerin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Çimen dikkat edilmesi gereken hususları ise şu şekilde sıraladı:

-Öncelikle masada ders çalışırken doğru oturmak önemlidir. Masada öne eğilmeden oturulmalı ve baş, kulaklar omuz hizasında olacak şekilde dik tutulmalıdır. Ayaklar yere düz bir şekilde temas etmeli, dizler yaklaşık doksan derece bükülmeli, diz ve kalçalar aynı düzlemde olmalıdır. Bunun sağlanması için ayak tahtalarından yararlanılabilir.

-Sandalye 360 derece dönebilmeli ve arka eğimi, yüksekliği ve kollukları ayarlanabilir olmalıdır. Güvenli hareket için ise beş ayaklı olması tercih edilir.

-Ders çalışma koltuğu belin dik durmasını sağlayacak şekilde ayarlanmalı, sırt koltuğa yaslanmalıdır. Bel kavisi gerekirse bir bel yastığı ile desteklenmelidir.

-Monitör ekranının üstü gözümüzle aynı seviyede ya da gözümüzden birkaç cm yukarıda olmalıdır. Daha alçakta olması eğilmemize ve sırtta kambur oluşumuna yol açar.

-Sürekli masa başında oturmak postürümüzün bozulmasına neden olacağından kısa süreli ama sık dinlenme araları önerilmektedir. Bu yüzden 30 dakikada bir, birkaç dakika mola vererek oda içinde yürümeli, esneme hareketleri yapılmalıdır.

- Duruş bozukluğuna karşı yüzme, özellikle de sırt üstü yüzme, bel, sırt ve boyun egzersizleri, pilates ve yoga başta olmak üzere düzenli spor yapılması gerekmektedir.

Peki ya siz gün içinde duruşunuza ne kadar dikkat ediyorsunuz?
 
Son düzenleyen moderatör:

Rei

Super Moderator
Katılım
17 Şubat 2021
Mesajlar
5,458
Çözümler
129
Reaksiyon puanı
6,403
Puanları
113
Yaş
19
Peki ya siz gün içinde duruşunuza ne kadar dikkat ediyorsunuz?
Olabildiğince düzeltmeye çalışırım fakat 5dakika sonra eski haline geliyor. Düzgün durus yorucu oluyor, bozuk durmak daha rahat.
 

osmanbilgin

Öğrenci
Katılım
2 Kasım 2022
Mesajlar
32
Reaksiyon puanı
8
Puanları
8
Yaş
53
elimden geldiği kadar dikkat etmeye çalışıyorum ama çok zor
 
  • Beğen
Reactions: Rei

Son mesajlar

Üst