Aşure

hüzün_

Dekan
Emektar
Katılım
14 Nisan 2010
Mesajlar
8,797
Reaksiyon puanı
523
Puanları
1,293
Yaş
36
aure.JPG



MALZEMELER;
1,5 su bardağı aşurelik buğday
yarım su bardağı nohut
yarım su bardağı kurufasulye
yarım su bardağı kuru üzüm
10-15 adet kuru kayısı
1 su bardağı yer fıstığı
7-8 adet kuru incir (ben evdekiler yemediği için tercih etmiyorum)
1 adet elma
2 su bardağı şeker
tuz
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz yada fındık içi
tarçın
YAPILIŞI;
Nohut ve kuru fasulyeyi 1 gece önceden aynı kapta ıslatın. Daha
sonra suyunu süzüp, düdüklü tencereye aktarın. Üzerini iki parmak
geçecek şekilde soğuk su ilave edip 30-35 dakika kadar kaynatın.
Buğdayları güzelce yıkadıktan sonra suyunu süzün. Sıcak su ile
akşamdan ıslatın. Bir tencereye aktarın. Buğdayların üzerine dört
parmak geçecek şekilde soğuk su ile yumuşayana kadar kaynatın.
Kayısı, üzüm ve inciri güzelce çöplerini ayıklayın ve yıkaın.
Kayısılar ı tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Bir tencereye kayısı ve
üzümleri aktarın ve bunların üzerlerini iki parmak geçen soğuk su ile
10-15 dakika kadar kaynatın.
Büyükce bir tencereye kaynatılmış nohut ve fasulyeyi, buğdayı ve
kuru meyvaları sularıyla beraber aktarın. Suyu yeterli değilse
yeterince kaynamış su ilave edin.( baklagillere sonradan ilave edilen
soğuk su sertleştirir. Sebebi aşure piştikten 1 saat
kadar sonra katılaşmaya başlıyor. )
Tencerenin altını orta hararetli ateşe getirin. Kaynamaya
başlayınca şekerini ilave edin. Şekerin mikaterını kendi damak
zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.)10-15 dakika kadar daha kaynatın.
Altını kapatın. Tavla zarı büyüklüğünde doğranmış elmaları,
incirleri ve yer fıstığını ilave edin. Bir çimdik tuz katın ve
karıştırın. (koyu kıvamlı bir aşure isteyenler bu noktada 1 su
bardağı soğuk su ile inceltilmiş 1 çorba kaşığı nışasta ilave
edebilirler)
Tarçın ve cevizi servis tabaklarına koyduktan sonra üzerine serpin. Eğer cevizi tencereye karıştırırsanız aşureniz kararır.

Alıntı
 

spybot

Guru
Emektar
Katılım
1 Kasım 2008
Mesajlar
47,205
Reaksiyon puanı
630
Puanları
7,293
Canım çekti şimdi ya..:(
 

evowinds

Dekan
Katılım
2 Kasım 2008
Mesajlar
9,100
Reaksiyon puanı
174
Puanları
243
Spy, sana gönderirdik ama gelene kadar bayatlar veya kediler yer...
Bunun hesabını hüzün_lü'ye sormak lazım aslında:D
 

drsakal

Profesör
Katılım
10 Aralık 2009
Mesajlar
1,602
Reaksiyon puanı
23
Puanları
218
Çok zahmetli tatlı. Bir iki kez yapmaya yeltendim, baya uğraştırdı. Bu sene uğraşamam. Komşular duyun sesimi, aşure çekti canım :D
 

karcx

Profesör
Katılım
26 Şubat 2009
Mesajlar
2,391
Reaksiyon puanı
39
Puanları
0
Sorması ayıp olmasında :Aşure günü ne zaman..Özledik yhau:):)
 

karcx

Profesör
Katılım
26 Şubat 2009
Mesajlar
2,391
Reaksiyon puanı
39
Puanları
0
Çok sağolasın Üstad...Hemen söyleyelimde hazırlıklara başlasınlar:):)
 

Mai Nai

Guru
Emektar
Katılım
23 Ağustos 2008
Mesajlar
21,614
Reaksiyon puanı
157
Puanları
243
Konum
İstanbul
Geçen gün evde vardı bi tabak, tabi artık yok:DAma yine gelir
 

hüzün_

Dekan
Emektar
Katılım
14 Nisan 2010
Mesajlar
8,797
Reaksiyon puanı
523
Puanları
1,293
Yaş
36
Aşure gibisi yok:)
 

ReDo

Rektör
Katılım
8 Kasım 2008
Mesajlar
13,320
Reaksiyon puanı
91
Puanları
228
Dün Annem yapmış,üzerüne fındık ve nar iLe süsLedi off :D
 

martymcfly

Profesör
Katılım
26 Ekim 2008
Mesajlar
1,146
Reaksiyon puanı
26
Puanları
228
Konum
https://t.me/pump_upp
Babannem gül suyu yerine kolonya katmış aşureye :D :D tahminen 7-8 komşuya da dağıtıp öyle farkettiler. Gitti güzelim tatlı.
 
Üst