Aşırı Utangacım

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ARMA
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

tachyon

Doçent
Reaksiyon puanı
59
Utangaç olmak utanmaz olmaktan iyidir...

Bu arada sizin derdiniz utangaçlık değil eziklik. Çocukken anne-baba davranışı ile ilgili. Ne yazıkki çocuk yetiştirmeyi bilmeyen ebeveynler çocuklarının geleceği ile oynuyorlar. Örneğin çocukken devamlı başarısız olduğunuz hususlarda başka çocuklarla karşılaştırılmışsanız eziklik duygusu ön plana çıkar.

Cahil yorumlardan uzak durun buradaki yorumların bir çoğu bilinçsizce. Eğer yardım isterseniz özelden yazın.

Not: Bu yorum hakaret içermemektedir. Başka yerinden anlayanlar boşuna uğraşmasınlar cevap vermem.

ARMA

Öğrenci
Reaksiyon puanı
8
Ya ben öyle doktora felan görünemem. Deli gözüyle bakılmak zaten iyice düşürür sonra bide kafayı yemeyelim ben bu yoldan devam edeyim :)

Master çok boş konuşuyosun. Buraya ilk, mozilla'da verdiği hata dolaysıyla açmıştım sonrasında bilgisayarımın sistem özelliklerini geliştirmek için. Derken Bu bölümü de gördüm, nasıl olsa sanal bana bi olumsuz yanı dokunmaz diye içimi dökmek istedim. Yazdığım mesaj sayısının fazla olması sende terletme mi yaptı da çok taktın 50 mesaja, sana giren çıkan ne şimdi..

- - - Mesaj Güncellendi - - -
[MENTION=43585]tachyon[/MENTION] Teşekkür ederim. Galiba ailenin son çocuğu olduğum için, ilginin çoğu abimlerde harcandı. En küçük olduğum için de sürekli abilerimin dediklerini yapma gibi şeyler de vardı. Ezilmişlik de olabilir doğru.

Ɲevermore

Profesör
Reaksiyon puanı
249
Utangaç değil asosyalsin aynı sorun bende de var ne tesadüftür ki bilgisayar alındığından belli böyleyim..

ARMA

Öğrenci
Reaksiyon puanı
8
O da var ama utangacımda. Asosyellik utangaçlığa yol açarken, utangaçlıkta asosyelliğe yol açıyor :) Hayatımda keşke hiç bilgisayarım olmasaydı. Bilinçli ailede yetişmediğimi de anlamış oldum, küçük yaşta çocuklara teknolojik aletler hayatlarını bozuyormuş malesef. Ama bundan da bir ders çıkarmış oldum.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Güzel kardeşi seninle aynı yaştayken bende senin gibiydim şu an 25 yaşındayım hala da biraz utangacım. utangaçlık kötü bir şey değil bu konuda dert etme. Ama bu dünyada herşeyin fazlası zarar. Bende hala utangaçlık kalıntıları var ama bu huy aynı zamanda insanı asilleştirir bunu da unutma sen diğerlerinden daha asilsin. Bu öyle bir anda atabileceğin bir şey değil. Sana üç tavsiyem olacak,
1 - Nerede olursan ol çok sıkıldığında kendine ve diğer insanlara dıştan bakmaya çalış, tamamen tarafsızca yukarıdan bakar gibi.
2 - Doğan Cüceloğlunun - Savaşçı kitabını oku.
3 - İslam dinini iyi öğren.

MasterFather

Profesör
Reaksiyon puanı
59
Ya ben öyle doktora felan görünemem. Deli gözüyle bakılmak zaten iyice düşürür sonra bide kafayı yemeyelim ben bu yoldan devam edeyim :)

Master çok boş konuşuyosun. Buraya ilk, mozilla'da verdiği hata dolaysıyla açmıştım sonrasında bilgisayarımın sistem özelliklerini geliştirmek için. Derken Bu bölümü de gördüm, nasıl olsa sanal bana bi olumsuz yanı dokunmaz diye içimi dökmek istedim. Yazdığım mesaj sayısının fazla olması sende terletme mi yaptı da çok taktın 50 mesaja, sana giren çıkan ne şimdi..

@tachyon Teşekkür ederim. Galiba ailenin son çocuğu olduğum için, ilginin çoğu abimlerde harcandı. En küçük olduğum için de sürekli abilerimin dediklerini yapma gibi şeyler de vardı. Ezilmişlik de olabilir doğru.

doktora git.

YEMEKTEYİZHASAN

Profesör
Reaksiyon puanı
1
[MENTION=10880]masterbaba[/MENTION] adamın derdi varmış ki açmış konuyu bizde elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz.

Önce sen bi üslubunu bi' düzelt. Seni kimse bu konuya girip mesaj atman için zorlamıyor.

MasterFather

Profesör
Reaksiyon puanı
59
@masterbaba adamın derdi varmış ki açmış konuyu bizde elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz.

Önce sen bi üslubunu bi' düzelt. Seni kimse bu konuya girip mesaj atman için zorlamıyor.

tamam düzelttim.beni ilgilendirmiyor zaten.halen buraya yazacagına.en yakın psikolog veya psikiyatriste giderse kendisi için daha iyi olur.

ARMA

Öğrenci
Reaksiyon puanı
8
Peki yinede sağol, doktorları ben ciddi bulamıyorum malesef. Hepsi olmasa da benim gördüğüm doktorlar parasını alır ve sonra seni ne tanır ne de sorar. Onunla görüşürken iyi aman canım hoş geldin, ne içersin, işiniz biter yolda görse tanımaz seni.. :/ Sorunu kendimin düzeltebileceğimi düşünüyorum, konu açmamın nedeni büyük-küçük fikri olanlardan tecrübe sahibi olanlardan, öğüt almaktı.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Artık tak etti yani. İlk okul 5.sınıftan bu yana utangacım, lise bitecek artık bıktım yani bu duygudan. Bazen cesaretlenip bi işi yapmaya kalkışıyorum derken birden istemsizce midir anlamadan o işten vazgeçiyorum. Bu utangaçlık duygum olmayacak ama vurdum duymaz pisliğin biri olacaksın deseler razıyım o kadar.
Sen bu kafayla ilerde zaten vurdum duymaz olursun, merak etme. Ama iyi niyetine karşı şunları söyleyeyim utanma her insanda olması gereken bir duygudur, olmayanlarda problem vardır, ayrıca merak etme kız da bulursun, iş de bulursun, mutlu da olursun, daha lisedesin ve bunlar için yanlış yollara girmen ve pişman olman da olası. Sen gel takılma bunlara, arkadaşın seni utangaç sevmiyor mu, koy g. gitsin, kızlar bakmıyor mu, sıkma canını bakan birgün gelir seni bulur. Ayrıca hayatın boyunca böyle kalmazsın merak etme.

erayk

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ARMA, forum ortamında her türlü görüşle karşılaşabilirsin, aldırma, herkes kendi bilgi+tecrübesine göre cevap/görüş yazar. Sen şikayet ettiğin utangaçlıktan nasıl kurtulabilirsin, cevabını, görüşler arasından süzerek bulabilirsin.

Utangaçlık, ailedeki yetişme ortamından da kaynaklanabilir. Terbiyeli bir çocuk yetiştirmek isteyen ana-babalar, çocuğu fazla sıkarlar, “şunu yapma bunu yapma” gibilerinden. Çocuk da hassaslaşır, kendinden emin olamaz ve hep karşısındaki insanların, ne düşündüklerini bulmaya çalışıp, kendi-kendine senaryo üretir.
Utangaçlık nasıl ki normal, istenen bir hal değilse, vurdum duyma, patavatsız, arsız, vs. olmak da iyi değildir. Bu ikisinin ortasını bulmak lazımdır.
Tavsiyeler arasında, psikolog konusuna sıcak bakmıyorsun. Bu normaldir. Zaten psikologlar da freudçudur.
Her insanda mutlaka istenmeyen huy(ları) bulunur. Bu huylardan kurtulması, kişinin bilgi ve tecrübe (eğitim) ile kendini ve toplumu aşması ile mümkündür. Yani dünya hayatına, daha geniş açıdan (kuş bakışı) bakma özelliğini kazanmak gerekir.
Bu manada tecrübemi paylaşayım: İnsanın dünya ve ahiretini kapsayan en optimal davranışlarda bulunmasını sağlayacak yaşantı tarzı, tasavvuftur. Tasavvuf da, mutlaka bir yol göstertici, bu konuda bilgi tecrübe sahibi eğiticiden bilgi almak yoluyla yaşanabilir. Bu eğitimden geçtikten sonra hem dünya hem ahiret hayatında insanı üzecek davranışlardan uzak kalınır.ARMA, forum ortamında her türlü görüşle karşılaşabilirsin, aldırma, herkes kendi bilgi+tecrübesine göre cevap/görüş yazar. Sen şikayet ettiğin utangaçlıktan nasıl kurtulabilirsin, cevabını, görüşler arasından süzerek bulabilirsin.
Utangaçlık, ailedeki yetişme ortamından da kaynaklanabilir. Terbiyeli bir çocuk yetiştirmek isteyen ana-babalar, çocuğu fazla sıkarlar, “şunu yapma bunu yapma” gibilerinden. Çocuk da hassaslaşır, kendinden emin olamaz ve hep karşısındaki insanların, ne düşündüklerini bulmaya çalışıp, kendi-kendine senaryo üretir.
Utangaçlık nasıl ki normal, istenen bir hal değilse, vurdum duyma, patavatsız, arsız, vs. olmak da iyi değildir. Bu ikisinin ortasını bulmak lazımdır.
Tavsiyeler arasında, psikolog konusuna sıcak bakmıyorsun. Bu normaldir. Zaten psikologlar da freudçudur.
Her insanda mutlaka istenmeyen huy(ları) bulunur. Bu huylardan kurtulması, kişinin bilgi ve tecrübe (eğitim) ile kendini ve toplumu aşması ile mümkündür. Yani dünya hayatına, daha geniş açıdan (kuş bakışı) bakma özelliğini kazanmak gerekir.
Bu manada tecrübemi paylaşayım: İnsanın dünya ve ahiretini kapsayan en optimal davranışlarda bulunmasını sağlayacak yaşantı tarzı, tasavvuftur. Tasavvuf da, mutlaka bir yol göstertici, bu konuda bilgi tecrübe sahibi eğiticiden bilgi almak yoluyla yaşanabilir. Bu eğitimden geçtikten sonra hem dünya hem ahiret hayatında insanı üzecek davranışlardan uzak kalınır.

ARMA

Öğrenci
Reaksiyon puanı
8
( İki kere okudum ya la :D )

Teşekkür ederim aslında herkese teşekkür ederim diyorum da bunları ciddi olarak söylüyorum sakın geçiştirme olarak algılanmasın, Tasavvuf'u Türk Edebiyat dersinde görüyoduk tam da bende senin yazdığın gibi 2 gün önce Oscar Wilde'nin hayatını yaşadıklarını, bakış açısını, düşünüşünü herşeyini inceliyordum ve bu konuda bende onun gibi düşünüyormuşum. Bunu öğrendikten sonra tüm sözlerini okuyorum şimdi hayata onun bakış açısında (günümüzle örtüşmesede benzeri) yaşamaya başladım. Keşke böyle Türk atalarımız olsaydı da bizim kültürümüzden fazla uzak olmayan bi insandan feyz alsaydık.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
utanmak iyi bir şeydir, utangaçlık kötü bir şeydir ve ayrı şeylerdir, hastalık seviyesine bile gelebilir.
utangaç insanlar bazı durumlardan korkar, rezil olmak bla bla...
önerim bazı şeyleri takma kafaya. kafandan bir sürü senaryo geçirme.
tabi abartmadan.

ARMA

Öğrenci
Reaksiyon puanı
8
Doktor diyecek arkadaşlar boşuna yazmasın, ben neden konuyu açtığımı anlattım kaç defa.

topalsolucan

Rektör
Reaksiyon puanı
555
şu bir gerçek ki bizler kobay nesiliz. teknoloji ile tanışmaları köyden şehre göçerken başlayan bir çoğumuzun anne babası, ağzı açık tanıştıkları bu furyanın çocuklarına 20 yıl sonra ne gibi zararlar vereceğini bilemezdiler. üstelik tam da teknolojinin gelişim patlaması yaşadığı dönemlere denk gelmişti. istemsizce bizlerin üzerinde alelade denen bu deney, ruhumuza ve bedenimize %90'ı zarar, %10'u yarar ile nüfus etti.

şimdi tüm gençler ben çocuğuma şöyle yapacağım böyle yapacağım, bana yapılanı ona yapmayacağım diyor. şu bir gerçek ki bu deney üzerimizde denendi ve zararları görüldü, bizlerin artık geri dönüşümüz yok ama çok iyi çocuklar yetiştirebileceğimiz açık.

bizim nesil için söylenebilecek tek bir söz vardır, "geçti borun pazarı sür eşeği niğdeye"

Bonney

Profesör
Reaksiyon puanı
14
Nasıl olmaz olur. Şimdi buna bi kız kaçsa evine kadar gitse bu utancından çatıya kaçar.:D Aynısı bana olsa ben öyle yaparım yanii..:D

Gercekten asik olsa dedim, bir kiz icin demedim.

Utangac halimlem kalabalik bir kahvede gittim kizin masasina duygularimi anlattim.

Cok seversen duygularini aciklamayi birturlu bulursun.

Belki bir yastan sonra da utangaclik geciyor.

S

SDN Okuru

SDN Okuru
İbn Ömer’in (r.a.) rivayet ettiğine göre:
Hz. Peygamber (a.s.), kardeşine utanma nasihati vermekte olan bir adamı duyunca “utanmak imandandır” buyurdu.
Sahih-i Müslim’deki hadis numarası: 52

ARMA

Öğrenci
Reaksiyon puanı
8
Utanmak her insanda olan bir duygu ama bendeki fazla sorun da bu.

ARMA

Öğrenci
Reaksiyon puanı
8
Evet Anadolu Teknik lisesi.

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
bana onların bir kısmı utangaçlık gibi gelmedi. utanmak daha başkadır aşırısı neyse ama utanmak iyidir.

ARMA

Öğrenci
Reaksiyon puanı
8
Sen bu hayatı yaşasan halimi anlardın be kardeşim :)

Rint

Profesör
Reaksiyon puanı
360
Öz güven eksikliği :) Sebebi ise başkalarının diyeceklerini veya senin hakkında düşündükleri... Bunu yenmenin tek bir yolu var! Umursamazlık... Utangaç olman seni yalancı olmana sebep oluyor gözümden kaçmadı :)

Bak hayat şudur; Doğarsın yaşarsın ölürsün... Doğmak ile ölmeye müdahale edemezsin ancak yaşamın senin elindedir! Tadını çıkar çünkü, biliyorsun :D

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
Öz güven eksikliği :) Sebebi ise başkalarının diyeceklerini veya senin hakkında düşündükleri... Bunu yenmenin tek bir yolu var! Umursamazlık... Utangaç olman seni yalancı olmana sebep oluyor gözümden kaçmadı :)

Bak hayat şudur; Doğarsın yaşarsın ölürsün... Doğmak ile ölmeye müdahale edemezsin ancak yaşamın senin elindedir! Tadını çıkar çünkü, biliyorsun :D
hayat o kadarcık birşey mi? ottan farkımız yokmuş.

ARMA

Öğrenci
Reaksiyon puanı
8
Rezil de olacağını kendin seçersin Vezir de :) -Yalan'a itme konusu zaten gereken birşey. Karşımdakini kıramıyorum ki, veya kırsam onun benim hakkında kötü düşünmesini istemiyorum. :/

Ahbârî

Dekan
Reaksiyon puanı
346
Sen bu hayatı yaşasan halimi anlardın be kardeşim :)
herşeyi okumadım, ilk mesajına baktım ama ordakilerin bir kısmı utanma değil, bende buna benzer şeyler yaşadım zamanında, ilerde kimi zaman düşününce geçmişe bakıp güldüm, bunları kendine zarar olarak görme, herkesin yapısı farklıdır, biri öteki gibi olacak diye birşey de yok. bence şunu yap, birşey demeden, yapmadan önce iki kere düşün, acele etme kim ne der deme kendine, öyle yaşanmaz. yaptıklarını düşünerek yap yeter...

Rezil de olacağını kendin seçersin Vezir de :) -Yalan'a itme konusu zaten gereken birşey. Karşımdakini kıramıyorum ki, veya kırsam onun benim hakkında kötü düşünmesini istemiyorum. :/
seninkisi ifratla tefrit dediğimiz şeylerde geziyor. yani iki uçtasın, ikiside aşırı. orta yolu bulman lazım.

ARMA

Öğrenci
Reaksiyon puanı
8
Hacı zaten düşüne düşüne bu hale geldik. Umursamamak doğru birşey, yapmam gerekir ama onu nasıl yapacağız bakalım..