Araç muayene

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan ZorhaK
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
265
Evet arkadaşlar araç muayene ettirmek özelleştirmeden sonra daha dikkat edilmesi gereken bir konu oldu.İyi de oldu sonuçta güvenliğimiz için her şey.

Ben aracımı hayatımda ilk kez muayeneye götüreceğim yeni sisteme göre adım adım anlatırsanız sevinirim neler yapmam gerektiğini.

Hem eminim bir çok arkadaşımız da yararlanacaktır bilgisi olanlardan.

Tecrübelerinizi paylaşmanın tam vakti..

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
Arkadaşlar hazır bu konu açılmışken hala benim şehrimde muayene istasyonu özelleştirilmedi diyen varsa bildirsin çok önemli :D
elimizde bir araba var muayenesi yapılmadığı için trafikte bekletiliyor çıkaramıyoruz muayene de yaptıramıyoruz... bir şekilde özelleşmemiş bir yer varsa muayen yapıp elden çıkaracağız yoksa araç hurdaya gidecek :(

myefsane

Dekan
Reaksiyon puanı
49
En son ben götürdüğümden beri değişmediyse borcu yoktur kağıdı alman lazım.

Sonra muayene gittiğinde arabana göre belli bir ücret ödüyorsun. arabanda reflektör sağlıkçantası (içindeki teşhizat tam) yangın söndürücü ve kemerlerinin sorunsuz çalışır durumda olması gerekiyor. Aklımda bunlar kaldı. Zincir olması gerekiyormuydu hatırlamıyorum ama bende vardı....

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
265
Sadece borcu yoktur kağıdı mı alınacak.?Başka bir belge ya da dilekçe v.s yazılacak mı?

Ceset torbası lazımmı araçta?

Elbruz46

Rektör
Reaksiyon puanı
1,338
CESET TORBASI ŞEHİR EFSANESİ

İLEM
‘Bu konuda birtakım şehir efsaneleri çıkarıldı. ‘Aracımda çizik olduğu için vize vermediler’ gibi. Biz aracın rengine, yaşına, modeline bakmıyoruz. Kirli mi temiz mi bakmıyoruz. Dolayısıyla çizikten dolayı aracı bırakma şansımız yok. Ceset torbası uygulamasına gelince, uzunca bir zaman önce bakılıyordu ama şimdi kanun gereği yok. Bu tür hurafelerin kasıtlı çıkarıldığını düşünüyorum. Çünkü TÜVTURK istasyonlarının açılmadığı illerde ciddi bir rant oluşmuş durumda.’

Araç tipi Muayene ücreti (YTL)

Kamyon, otobüs, çekici ve tanker 147.5

Binek otomobil, minibüs, kamyonet, arazi taşıtı, römork vs. 110.9

Traktör, motosiklet 57.8

Fiyatı Ulaştırma Bakanlığı belirliyor

TÜVTURK
istasyonlarında muayene bedeli Karayolları’na bağlı muayene istasyonlarıyla aynı düzeyde. Yani fiyatları belirleme yetkisi tamamen Ulaştırma Bakanlığı’nda. Türkiye genelinde TÜVTURK istasyonları tamamen devreye girdiğinde de fiyatlar Bakanlık tarafından belirlenecek.

Araç muayenesi sırasında hangi evraklar gerekiyor?

Ruhsat l Fenni muayene izin belgesi (Vergi dairesi veya bürolarından alınan ve aracın vergi borcu, trafik cezası ve OGS geçiş borcu olmadığını belirten belge)

Trafik sigortası

LPG veya CNG takılı araçlar için:

Gaz sızdırmazlık raporu

Tadilat (tespit) muayenesi yapılacak araçlar için ek olarak, yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesapları

Araçta bulunması gereken ekipmanlar:

İlk yardım seti Üçgen reflektör (iki adet) Yangın söndürme cihazı Stepne

4 farklı değerlendirme yapılıyor

TÜVTURK tarafından gerçekleştirilen araç muayenesinde ‘kusursuz, hafif kusurlu, ağır kusurlu ve emniyetsiz’ olarak dört farklı değerlendirme kriteri bulunuyor. Hafif kusurlu araçların muayenesi yapılıyor ve muayene raporu veriliyor, ancak kusurlar listelenerek araç sahibine kusurları en kısa sürede gidermesinin güvenli seyri adına kendi menfaati gereği olduğu belirtiliyor. Ağır kusur durumunda ise aracın sahibine 1 ay süre veriliyor ve sorunu 1 ay içinde çözerek muayene tekrarına gelmesi isteniyor. ‘Emniyetsiz’ sınıfta değerlendirilen araçlar Trafik Zabıtası’na bildiriliyor ve bu araçların da muayene tekrarı için geri gelmesi isteniyor.

ZorhaK

Rektör
Reaksiyon puanı
265
Elbruz sağolasın...Varolasın....

Son olarak randevuu sistem varmı yoksa oraya gifip sıraya mı gireceğiz?

Arkadaşlar ilginize teşekkürler.

Neotiger

Profesör
Reaksiyon puanı
41
valla senin araçtan bir hayır gelmez götürme doğru çöpe vatana hizmet olur. zuhahaha