Arabistan ‘Fırtına’yı istedi

Katılım
12 Mart 2011
Mesajlar
35,206
Reaksiyon puanı
10,327
Puanları
293
Arabistan ‘Fırtına’yı istedi


t1_050320130107260579560.jpg


TBMM’de kabul edilen Suudi Arabistan’la askeri işbirliği anlaşması çerçevesinde, iki ülke arasında istihbarat paylaşımı ve askeri tatbikat yapılacak. Suudiler ayrıca ASELSAN’ın ürettiği T-155 obüslere de talip oldular.


Aselsan’ın ürettiği T-155 Fırtına Obüsü Atış Kontrol Sistemi olarak adlandırılan topçu silah sistemi Suudi Arabistan’a satılacak. Genelkurmay Başkanı Necdet Özel de bir süre önce görüşmelerde bulunmak üzere Suudi Arabistan’a gitmişti. Yine Meclis’te iki ülke arasında askeri işbirliği yapılmasına ilişkin anlaşma onaylanmıştı. Bu gelişmelerin ardından topçu silah sisteminin bu ülkeye satışına ilişkin yeni görüşme yapılacağı bildirildi. TBMM’de kabul edilen Suudi Arabistan ve Katar’la askeri işbirliği anlaşmasıyla, iki ülke askerleri sınır güvenliği, sahil güvenliği ve askeri tatbikatlara katılacak. Terörle mücadele ve istihbarat alış verişi yapacak, eğitim ve yardım kurtarma çalışmaları konusunda işbirliğine gidecekler.

ASELSAN’ın imzası var

Aselsan’ın ürettiği “T-155 Fırtına” obüsü Motorlu Topçu Silah Sistemi, üzerine monte edilmiş 12 adet hidro-pnömatik süspansiyon ünitesi ve tekerlerinden oluşan gelişmiş süspansiyon sistemi sayesinde engebeli arazi dahil her türlü arazide rahatça harekat icra edebiliyor. Güç Ağırlık oranı 21bg/t olan Fırtına`nın harekatlarını uzun süreli destekleyebiliyor. ADOP-2000 sistemine sayısal olarak entegre edilmiş olan Fırtına, sahip olduğu Aselsan ürünü 9600 serisi frekans atlamalı sayısal telsizler vasıtasıyla emniyetli, güvenilir, esnek, süratli, mobil, beka kabiliyeti yüksek, elektronik harp korumalı etkin bir ses ve veri haberleşmesinin tesisine ve atış esaslarının süratle takibine imkân tanıyor.

Otomatik mermi dolduruyor
NATO standardı her cins 155 mm obüs mühimmatını kullanabilen Fırtına, 48 adet silah payı kıt`a yükü mühimmata sahip. Elektrikle çalışan ve elektonik olarak kontrol edilen otomatik mermi doldurma sistemi sayesinde obüs; ani atış için 15 saniyede 3 atım ve sürekli atış için dakikada 2 atım gerçekleştirebiliyor. Obüs, 52 çap uzunluğunda, monoblok olarak imal edilen ve 23Lt`lik yanma odası hacmine sahip bir namlusu mevcut. Sistemde navigasyon, sayısal harita, internet-veri haberleşme sistemi de bulunuyor.

30 saniyede atışa hazır
Obüsteki muharebe sistemleri Fırtına Atış Kontrol Sisteminin hesapladığı atış komutlarını alma ve gönderme yeteneğine sahip. Fırtına hareket halindeyken 30sn. içinde atış görevine hazır olabiliyor. İlk 15sn. içinde ani atış (darbe) olmak üzere 8 atımlık bir atış görevini bir dakika içinde tamamlayabiliyor. Obüs atış görevinin tamamlanmasına müteakip 30sn. içinde mevzisini terk edebiliyor. Obüs, sahip olduğu içeriden komuta edilebilen otomatik namlu yol kilit sistemi vasıtasıyla, kısa sürede mevzi değiştirebiliyor. Böylece düşmanın karşı ateşine maruz kalma riskini minimum düzeye indiriyor.


kaynak
 
Üst