Apple Cihazları Abartıldığı Kadar Güvenli Mi?

grbzz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,770
Screenshot_20200823-162312_YouTube.jpg

"iPhone'unuzda olan, iPhone'unuzda kalır" ilkesiyle yola çıkan Apple yıllardır gizlilik ve güvenlik ilkesinde en iyisi olduklarını iddia edip, bunu onlarca reklamla da destekledi. Hatta birçok insan da iCloud ve Facetime vakalarına karşın hala daha Apple en güvenli firma olduğunu düşünüyor. İşte bu yargıyı biraz da olsa kıracak bir yazı yayımlandı. Aşağıda örnekleyeceğim tüm gizlilik ihlalleri ve güvenlik açıkları iOS 10'dan iOS 13 dahil olmak üzere hala devam ediyor. Yeni sürümlerle düzeltilmiş olabilir.
Yazıların aşağısında da videoları mevcut.

AirPods

Bu deneyde ise siz Airpods'larınızı iPhone'unuza bağladığınızda kötü amaçlı bir yazılım kullanılarak AirPods'larınızın şarj göstergesi istenilen şekilde değiştirilebiliyor.

Wi-Fi Şifre Paylaşımı

Eğer bir Wi-Fi ağına bağlıysanız başka bir cihaza bu ağa bağlanmak (şifreyi vermek için) için izin gidiyor. Ve bu giden izin metninde sizin Apple kimliğiniz de açık bir şekilde gözüküyor. Bunu ben de daha önceden yaşadım. Yan masamda oturan tanıdığım bir kişi Wi-Fi ağına bağlanınca bana bildirim geldi ve aşağı kısımda @kullanıcıadı şeklinde Apple kimliği de yazıyordu. Yani bu sayede Apple kimliğiniz kötü amaçlı kişilerin eline geçebilir. Ancak bu kısım yalnızca telefonunuzda kayıtlı olan kişiler için yapılabiliyor.

AirDrop

Apple'ın en çok öne çıktığı bir alan da cihazların birbirleriyle uyumu. Örneğin bir arkadaşınız fotoğraf yollayacaksanız AirDrop üzerinden kolayca yollayabilirsiniz. Peki yakındaki kişi size anında nasıl düşüyor, cevap çok basit çünkü Apple siz Bluetooth ve Wi-Fi'ı kapatsanız bile sizi sürekli olarak izliyor. Aslında burada en can alıcı nokta siz AirDrop'u kullanırken Apple sizin telefon numaranızın karmaşık bir halini de diğerleriyle paylaşıyor. Yine bir yazılım ile bu paylaşılan numara bulunup sizin telefon numaranız öğrenilebiliyor.

Bu yazı aslında 2019 yılında yayımlanmış fakat ünlü bir teknoloji muhabiri Brandon Lee yazıyı tekrar gündeme getirmiş. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz özellikle de AirPods kısmı bence gerçekten can sıkıcı. Görüşlerinizi bekliyorum :)

(Yazıyı bu adresten alıp Türkçeleştirdim.)

Son düzenleme:

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
iphone'um ve airpod'um yok... çokta tinn...
intum inbh01b ve gm5p var.

Dertsizali

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
2,185
Apple güvenli mi ? Yazınıza internetteki hiçbirşey güvenli değil diyorum.. bunun neresi anlaşılmadı merak ediyorum.. google dan tut apple kadar facebook vs vs. Hiçbirşey güvenli değil..
Mesaj otomatik birleştirildi:

Beni de bağlamıyor ama Google da çok güvenilir değil..
Bunu diyorum işte

grbzz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,770
Apple güvenli mi ? Yazınıza internetteki hiçbirşey güvenli değil diyorum.. bunun neresi anlaşılmadı merak ediyorum.. google dan tut apple kadar facebook vs vs. Hiçbirşey güvenli değil..

Bunu diyorum işte
Sakin.. Yazı mı firmalar mı orası muallakta kaldığı için sordum.
Orası öyle hepsi kendini düşünüyor neticede.

TheTruthHurts

Profesör
Reaksiyon puanı
3,139
Apple cihazları tamamen güvenli değil,sadece alternatiflerinden daha güvenli. Yani hacklenmesinin imkansız olması gibi bir durum yok.

İcloud hacklenebilir ve birkaç kez hacklendi de. App store’un sıkı denetimine rağmen (aşırı nadir olsa) da birkaç virüslü uygulamalar ortaya çıktı(genelde reklam ile alakalılar ama bunlar yine de virüs)

Dışarıdan(arka kapı ile) iphone hacklemek çok zor ama imkansız değil. Bir bug olursa bunu yapabilirler. Fiziksel olarak ta 15,000$’lık graykey cihazlarıyla şifresi kırılabilir.

Kısacası android cihazlara göre ios cihazlar daha güvenli ama hacklenmesi de imkansız değil. Bence güvenlikte diğer firmalardan ayıran şey Apple’ın güvenlikten çok bahsetmesi ve ios 14’te video/ses kayıt olunca bildirim vermesi gibi özelliklerle bunu önemsemesi(veya önemsiyor gibi görünmesi).

Güvenliği bir satış noktası yapan apple cihazlarında bir açık olursa ve tüketici bu açıktan zarar görürse onları mahkemeye verebilir,büyük ihtimalle de kazanırlar.

grbzz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,770
Apple cihazları tamamen güvenli değil,sadece alternatiflerinden daha güvenli. Yani hacklenmesinin imkansız olması gibi bir durum yok.

İcloud hacklenebilir ve birkaç kez hacklendi de. App store’un sıkı denetimine rağmen (aşırı nadir olsa) da birkaç virüslü uygulamalar ortaya çıktı(genelde reklam ile alakalılar ama bunlar yine de virüs)

Dışarıdan(arka kapı ile) iphone hacklemek çok zor ama imkansız değil. Bir bug olursa bunu yapabilirler. Fiziksel olarak ta 15,000$’lık graykey cihazlarıyla şifresi kırılabilir.

Kısacası android cihazlara göre ios cihazlar daha güvenli ama hacklenmesi de imkansız değil. Bence güvenlikte diğer firmalardan ayıran şey Apple’ın güvenlikten çok bahsetmesi ve ios 14’te video/ses kayıt olunca bildirim vermesi gibi özelliklerle bunu önemsemesi(veya önemsiyor gibi görünmesi).

Güvenliği bir satış noktası yapan apple cihazlarında bir açık olursa ve tüketici bu açıktan zarar görürse onları mahkemeye verebilir,büyük ihtimalle de kazanırlar.
Ama Apple bunu pazarlama stratejisi haline getirdiği için tozpembe gösteriliyor kullanıcılara, yanlış olan kısım burası.

Allah'tanki işin ucuna para koydukları için güvenlik açıkları çok hızlı bulunup gideriliyor.

TheTruthHurts

Profesör
Reaksiyon puanı
3,139
Ama Apple bunu pazarlama stratejisi haline getirdiği için tozpembe gösteriliyor kullanıcılara, yanlış olan kısım burası.

Allah'tanki işin ucuna para koydukları için güvenlik açıkları çok hızlı bulunup gideriliyor.
Doğrusu tozpembe işini çoğu şirket yapıyor.

Dediğim ve dediğin gibi Apple,güvenliği bir satış noktası haline getirdi. Bundan dolayı bir açık olursa ve tüketici bundan zarar görürse Apple’a dava açabilir,büyük ihtimalle de kazanır.

(Evo)lution

Dekan
Reaksiyon puanı
5,639

Aynen.

Sıradan Kullanıcı

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
8,193
Güvenlik anlamında en güvenilir markalardan bir tanesi. %100 güvenli mi değil mi bilmiyorum ama Çinli telefona veri girmektense Apple veya Samsung gibi markalara daha çok güveniyorum şahsen.

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
üretim çinde olduğu sürece kimse güvende değil trump apple'a amerika'ya taşı üretimi diyordu...

RedXq0

Asistan
Reaksiyon puanı
240
Teknolojiye dair hiç bir şey güvenli değildir.Apple bir ara sistem açığından büyük skandal olmuştu.

üretim çinde olduğu sürece kimse güvende değil trump apple'a amerika'ya taşı üretimi diyordu...
Eğer böyle bir şey olursa Apple değil 5000tlye 10000tlye de alamayız.

grbzz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,770
Güvenlik anlamında en güvenilir markalardan bir tanesi. %100 güvenli mi değil mi bilmiyorum ama Çinli telefona veri girmektense Apple veya Samsung gibi markalara daha çok güveniyorum şahsen.
Bunlar da kötünün iyisi onlar kötünün kötüsü. Çinli firmalara benim de güvenim 0.

BarKoda1010

Profesör
Reaksiyon puanı
353
Bunlar çok özel hatalar, izlerken acaba videoyu durdurup airpodsların şarjıyla oynamışlar mıdır diye düşündüm çünkü videoda atlama var.

AirDrop konusunu pek mantıklı bulmadım, bildiğim kadarıyla bluetooth üzerinden veri transferi yapılıyor. Yani AirDrop un temeli aslında bluetooth.

Elbette hiçbir sistem kırılmaz değildir. Zaten Apple en güvenlisi diyen görmedim, Android'e oranla çok daha güvenli gözüyle bakıyor insanlar.

misty rosetta

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,371
iCloud kaç kere patlatıldı ota b.ka çöken dandiğin alası cihazlardır Apple.

grbzz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,770
Teknolojiye dair hiç bir şey güvenli değildir.Apple bir ara sistem açığından büyük skandal olmuştu.

Eğer böyle bir şey olursa Apple değil 5000tlye 10000tlye de alamayız.
Birçok ünlünün iCloud hesaplarına girilmişti, evet.

O iş yaş, Trump zaten gidici. Diyelim ki oldu Apple cihazların fiyatları ciddi biçimde artar bu da Apple'ın işine gelmez.

Bunlar çok özel hatalar, izlerken acaba videoyu durdurup airpodsların şarjıyla oynamışlar mıdır diye düşündüm çünkü videoda atlama var.

AirDrop konusunu pek mantıklı bulmadım, bildiğim kadarıyla bluetooth üzerinden veri transferi yapılıyor. Yani AirDrop un temeli aslında bluetooth.

Elbette hiçbir sistem kırılmaz değildir. Zaten Apple en güvenlisi diyen görmedim, Android'e oranla çok daha güvenli gözüyle bakıyor insanlar.
Bunlar ufak ama ciddi hatalar. Apple'ın en önemli servisleri de zamanında çok kez ihlal edildi.
Google'a iCloud hacklendi yazsanız sayfalarca yazı çıkıyor :)

grbzz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,770
Asla. Zaten tamamen güvenli olması için çok fazla kısıtlama gerekli.

Yani asla tamamen güvenmem.
Bence de firmalara tamamen güvenmek hata olur. En ufağı herhangi bir telefondan girip bir kazak baksanız bile anına reklamı çıkıyor, müneccim olmadıklarına göre :)

Webhead

Dekan
Cezalı
Reaksiyon puanı
4,549

2014'te ünlülerin İCloud hesapları hacklendi hatta Jeniffer Lawrence ve Kate Upton'ın çıplak fotoları ortaya çıktı bunu hatırlatırım bence İCloud o kadar da güvenli değil

grbzz

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
9,770