Anadolu'nun İsyanı

REDFOKS

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
201
Ben daha bu gün gördüm.Böyle bir kısa film çekilmiş; filim ve konusu hakkındaki fikirlerimizi (konuyu siyasete çekmeden) paylaşalım. :)

[video=vimeo;19937849]http://vimeo.com/19937849[/video]

Duymadım, görmedim, bilmiyorum diyenler için Anadolu’daki dere ve doğa katliamı belgelendi…
Enerji ve kalkınma politikalarının doğa ve akarsular üzerindeki olumsuz etkisini ve halkın bu yatırımlara karşı tepkisini gözler önüne seren ‘Anadolu’nun İsyanı’ adlı film rekora gidiyor.
Herhangi bir kar amacı güdülmeden konuya duyarlı insanların gönülden destekleriyle tamamlanan film, HES’lere karşı Anadolu’da verilen mücadeleyi bizzat onların ağzından anlatıyor.
Hidroelektrik santrallerin (HES) doğa ve kırsalda yaşayan insanlar üzerindeki olumsuz etkilerini ve HES yatırımlarına karşı verilen mücadeleleri anlatan ‘Anadolu’nun İsyanı’ adlı kısa film gönüllü desteklerle ve kolektif bir çalışma sonucu ortaya çıkarıldı.
Anadolu’nun dört bir yanında devam eden HES çalışmalarının yıkıcı etkisine dikkat çeken film Akdeniz’den Karadeniz’e, Doğu Anadolu’dan Ege’ye kadar 20 bin kilometre yol kat edilerek çekildi.
İnternet üzerinden indirilebilen, çoğaltılmasına ve dağıtılmasına, festival ve toplu gösterimler için özel izin alınmasına, kullanılmasına herhangi bir kısıtlama konulmayan film, Anadolu derelerinin özgür akması için mücadele edenlere adandı.
Bir haftada içerisinde 200 bine yakın izleyiciye ulaşan filme dileyen herkes sosyal paylaşım sitelerinden,
anadolunehirleri.org/tr.html,
anadoluyuvermeyecegiz.net
vimeo.com/vermeyoz/film izleyebilir
yada
anadolunehirleri.org/filmHD.zip,
anadolunehirleri.org/film.zip,
adresler fazla yüklenmeden dolayı çalışmıyorsa geçici olarak:
rapidshare.com/files/451489265/film.mp4
adresinden film indirebilir.
Filmin en kısa sürede 7 dilde çevirisi bekleniyor ayrıca, önümüzdeki aylarda filmin uzun metrajlı halinin de yayınlanması söz konusu.
Filmle ilgili yapılan açıklamada, şunlar söylendi:
“Bizlerin doymak bilmeyen tüketim alışkanları ve ihtiyaçlarının doğa üzerindeki yıkıcı etkisi her geçen gün biraz daha artıyor. Hiç haberimiz olmasa da, umursamazsak da, gitmesek de, görmesek de bizim bu yaşam biçimimizin bedelini birtakım canlılar, insanlar ödüyor. Bu film; bir yandan Anadolu nehirleri ve doğası için verilen mücadeleleri anlatırken, bir yandan da şehirlerde hiçbir sorun yokmuş gibi yaşamaya devam eden insanlara ayna tutmak ve bu soruna ortak etmek için hazırlandı. Unutmamız gerekiyor ki, bu ateş sadece düştüğü yeri değil tüm canlı yaşamını yakacak. Bu gerçeğin fakına varanlar Nisan ayında tüm Anadolu’dan Ankara’ya doğru yürümeye başlayacak. Bu yürüyüşe katılmak ve destek vermek hepimizin yaşama karşı ortak sorumluluğudur.
Filmin indirilmesi, çoğaltılması ve dağıtılmasında hiç bir sakınca yoktur.
Anadolu'nun tüm canlılarına armağan olsun..''

ewrecca

Doçent
Reaksiyon puanı
0
Kesinlikle hikaye bunlar bizzat çok iyi araştırmış birisi olarak doğaya ve derenin doğal akış biçimine hiçbir zararı olmadığı konusunda kanaat getirmiş birisiyim. Amaç gelişmeyi önlemek bir zamanlar matbağalar şeytan icadı diyen zihniyetle aynı kişiler bunlar bölgenizde bir hes varsa gidip bir sorun bakalım kameralar varken köylülerin yanında olan aktivisler birdaha hiç uğramışlarmı oralara :D

angel75

Dekan
Reaksiyon puanı
18
20 dakika vaktim olsaydı çok sevdiğim bir arkadaşımı arar muhabbet ederdim...

REDFOKS

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
201
Burası benim memleketim, hes denen bu illeti ilk kez bizim oralarda gördüğümde nedir ne değildir diye araştırırken açtığım konu, varın olayın boyutunu siz düşünün...

ERZURUM’un Olur İlçesi’ne bağlı Oltu Çayı üzerinde yapımı devam eden Ayvalı Barajı HES inşaatı nedeniyle önceleri cennet gibi doğaya sahip Çukurbağlar Mahallesi, çöle döndü.

Deniz seviyesinden 600 metre yükseklikte Karadeniz iklimi özellikleri taşıyan ve narenciye ile pamuk dışında tüm meyve sebzenin organik olarak yetiştirildiği Ormanağzı, Çataksu ile Taşlı köyleri arazilerin çok düşük fiyatla kamulaştırılmasına yöre sakinleri tepki gösterdi. Sözleşme bedeli 201 milyon TL olan ve bu yılın sonuna kadar tamamlanacak Ayvalı Barajı ve HES’in, çevrenin doğal yapısının bozulduğunu belirten çevreciler bu durumu eleştirdi.

150 KİLOMETRE UZAKTA
Erzurum’a 150 kilometre uzaklıktaki Olur İlçesi’ne bağlı Taşlıköy, Ormanağzı ve Çataksu köyünde yapılan Ayvalı Barajı, köylüleri sıkıntıya düşürdü. Kamulaştırma, baraj ve yol inşaat çalışmalarında sorunla karşılaşan köylüler, hak edilen kamulaştırma bedelinin ödenmemesine tepki gösterdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ’Kafkas Arı Irkının Gen Koruma Alanı’ ilan edildiği, UNESCO tarafından belirlenen ülkemizin ilk ve tek ’Biyosfer Rezerv Alanı’nın Çoruh Vadisi’nde olduğunu vurgulayanlar, şunları söyledi:

3000 DÖNÜM ARAZİ KAMULAŞTIRILACAK
"Bizler şimdiye kadar hep hukukun üstünlüğüne inandık. Ayvalı Barajı yapımı nedeniyle vatandaşlara ait yaklaşık 3000 dönüm arazi kamulaştırılacak. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 3 Mart 2010 günü bizleri Ayvalı Köyünde topladı, kamulaştırma bedeli olarak da arazinin metrekaresine 5 lira gibi komik rakam teklif etti. İstimlaklardan umduğumuzu bulamadık. İstimlak edilen bir bahçeye önce 1 milyon 600 bin lira değer biçtiler. Bahçede çalışma yapıldı, tahrip edildi. Daha sonra fiyat 800 bin liraya düştü. Atalarımız dedelerimiz burada kan dökmüş. Burada doğduk ve burada ölmek istiyoruz. Köyümüzden çıkmak istemiyoruz."
24627908.jpg

Çukurbağlar daha önce böyleydi (yukarıda) sonra böyle oldu (aşağıda)
24627911.jpg

Biçilen değerleri çok yetersiz bulan köylülerin dava açmaya başlaması döneminde Olur Adliyesi’nin kapatıldığını, davaların Oltu Adliyesi’nde görülmeye başlandığını anımsatan köylüler, bu süreçte, baraj inşaatı ve yol yapım çalışmalarının hızlı başladığını ve davalar sonuçlanmadan cennet gibi arazinin çöle dönüştürüldüğünü bildirdi. 30-40 kilometre uzaklıktaki benzer arazi, coğrafi ve iklim özelliklerini taşıyan Artvin’in Yusufeli İlçesi’nde yıllar önce yapılan kamulaştırmalarda metrekareye 50-60 lira değer verildiğini anlatan köylüler, "Ornagik sebze ve meyveciliğin yapıldığı yeşil Ayvalı yöresini 3 yıl içinde tanınmaz hale getirildi. Çevre katliamı yapılan yörede mağduriyetimizin acilen giderilmesini bekliyoruz. Bütün umudumuz, üst mahkemelere kaldı" diye konuştu.
24627912.jpg

Eskiden yemyeşildi...
http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/26528442.asp

- - - Mesaj Güncellendi - - -
[MENTION=161482]ewrecca[/MENTION] sen o araştırmayı bir daha yapman lazım eksik bir şeyler kalmış demekki..

cengaver51

Dekan
Reaksiyon puanı
169
doğa katlediliyor vahşet doğadan çalarsan ölürsün

Berk9405

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Kesinlikle hikaye bunlar bizzat çok iyi araştırmış birisi olarak doğaya ve derenin doğal akış biçimine hiçbir zararı olmadığı konusunda kanaat getirmiş birisiyim. Amaç gelişmeyi önlemek bir zamanlar matbağalar şeytan icadı diyen zihniyetle aynı kişiler bunlar bölgenizde bir hes varsa gidip bir sorun bakalım kameralar varken köylülerin yanında olan aktivisler birdaha hiç uğramışlarmı oralara :D

Bir daha arastir o zaman.

jajyjygu.jpg

ewrecca

Doçent
Reaksiyon puanı
0
tarla tapanla uğraşmadığınız belli yukarıda ki resimlerde kayıp denebilecek bir kayıp yok yeşil çimler ekinler her yıl büyür ölür o bölgenin güncel resimlerini inceledinizmi hürriyet gazetesinin haberinimi baz alıyorsunuz yoksa ?

REDFOKS

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
201
tarla tapanla uğraşmadığınız belli yukarıda ki resimlerde kayıp denebilecek bir kayıp yok yeşil çimler ekinler her yıl büyür ölür o bölgenin güncel resimlerini inceledinizmi hürriyet gazetesinin haberinimi baz alıyorsunuz yoksa ?

O bölge dediğiniz yer benim büyüdüğüm köy en sonda kurban bayramında orada idim emin olun o fotoğraflar gerçek halinden çok daha iyimser... #HESPismanliktir

ewrecca

Doçent
Reaksiyon puanı
0
hakikaten inanmakta güçlük çekiyorum, yanlış anlamayın hiçbir şey kastetmiyorum ama her yıl toprağın altı üstüne gerilir kum gibi bir görüntü oluşturur tıpkı o ikinci resimdeki gibi ve hiçbirşey olmamış gibi her şey yeniden büyür. ayrıca hes al suyu döndür rotoru üret enerjiyi mantığıyla çalışıp herhangi bir kimyasal işlem de gerektirmiyor. demek ki bina saha inşaası gibi etkenlerden rahatsız oluyor insanlar. bu etkenlerde inşaa tamamlandığında ortadan kalkıyor diye biliyorum. hepsini geçtim eylem yapanlar ormanı yakıp tarla büyüten adamlar olunca gerçekten içim acıyor .
saygılar
O bölge dediğiniz yer benim büyüdüğüm köy en sonda kurban bayramında orada idim emin olun o fotoğraflar gerçek halinden çok daha iyimser... #HESPismanliktir