AMD Intel'den daha ucuz ise neden daha çok performans veriyor?

Aedon

Profesör
Reaksiyon puanı
330
Amd işlemcileri severim ama İntel'in yapısına hayranım.

Amd NM yarışında tökezledi. Beklenileni yapamadı. Rakibi İntel amca 14 nm ile üretim yapmaya başladı, daha düşük kaç nm yaparız testlerine de başladı. Amd hala bir şeylerin ucundan tutayım da 14-16 nm bir şeyler yapayım diye hamle yapmadı. Bir ara 16 nm'den bahsediyorlardı ses kesildi. İntel aldı eline zurnayı öttüre öttüre gidiyor...

"Isınma konusuna hiç girmem."
Bakalım Amd ilerleyen günlerde ne yapacak...
14 nm ile ürerim yapan İntel varken AMD nin yüzüne bakılmaz açıkçası. Belki yeni seri işlemcileri İntel kadar stabil olabilir ama şuankiler değil.

okinkurt

Profesör
Reaksiyon puanı
1,233
Amd oyun için alınır diyorlarda sağlam kartları aşşağı cektiği ortada birçok video ve test mevcut kendimde alıp test yaptım birkaç kart ile fx serisi fiyaskodur her 2 firmanında iyi veya kötü serileri vardır bu serileride amd nal topluyor birisi amd nin 300 tl lik cpu su intelin 500 tl cpu sundan iyidir yazmış komedi 8 çekirdek diye piyasaya sürülen bir işlemci aslında bir çekirdeğin 2 module ayrılmasından oluşuyor çekirdek başı performans zaten vasat bir donanıma iyi veya kötü demeden önce biraz bilgi edinmek gerekir amd fx8 ler 2500k ile bile yarışamıyor tabi fanboylara göre i7 leri bile geçiyorlar ya neyse fx8 de kullandım i7de birçok bileşende yanlarında fx8 den uzak durun fiyat diyoralar ille yeni soket alınması gerekmiyor iyi bir i5 sistem ve fx8 sistem arasında çok para farkı bulunmuyor.............

SincapÇocuk

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Amd oyun için alınır diyorlarda sağlam kartları aşşağı cektiği ortada birçok video ve test mevcut kendimde alıp test yaptım birkaç kart ile fx serisi fiyaskodur her 2 firmanında iyi veya kötü serileri vardır bu serileride amd nal topluyor birisi amd nin 300 tl lik cpu su intelin 500 tl cpu sundan iyidir yazmış komedi 8 çekirdek diye piyasaya sürülen bir işlemci aslında bir çekirdeğin 2 module ayrılmasından oluşuyor çekirdek başı performans zaten vasat bir donanıma iyi veya kötü demeden önce biraz bilgi edinmek gerekir amd fx8 ler 2500k ile bile yarışamıyor tabi fanboylara göre i7 leri bile geçiyorlar ya neyse fx8 de kullandım i7de birçok bileşende yanlarında fx8 den uzak durun fiyat diyoralar ille yeni soket alınması gerekmiyor iyi bir i5 sistem ve fx8 sistem arasında çok para farkı bulunmuyor.............
? ne demek istiyorsuz ve benle dalga geçer miş gibi konuşuyorsunuz ? hangi hakla ? ve evet yazdığım şey çok doğrudur ben o fiyatları öylesine yazmıştım ama bu bir gerçek isterseniz kanıt için herşeyi yaparım.

okinkurt

Profesör
Reaksiyon puanı
1,233
? ne demek istiyorsuz ve benle dalga geçer miş gibi konuşuyorsunuz ? hangi hakla ? ve evet yazdığım şey çok doğrudur ben o fiyatları öylesine yazmıştım ama bu bir gerçek isterseniz kanıt için herşeyi yaparım.

Arkadaşım 300 tl lik amd 500 tl lik intel demişsin böle birşey yok yazdıgın tüm parçaları test ettim ben fx8 ler henüz eski soket i5 leri bile geçemiyorlar forumlardaki darboğaz konularına bir bak sölediğiniz durum bana komik geldi onu belirttim dalga geçmek gibi bir niyetim bulunmuyor firma bu parçalardan 2 tur zarar açıkladı zaten amd phenom serisinde gayet iyi durumdaydı ancak fx serisinde inteli geçebildiği felan yok fiyat performans olarak fx6300 fena değil birtek onunda i5 ile kıyası kabul edilmezki ..

AMD FX-8350 review

Gerçek intel in bu seride amd yi ezip geçtiğidir dediğim gibi satın aldım sırf sağlıklı yorum yapabilmek için ayrıca çok sağlam donanım ustalarınıda tanırım chip vs 7-8 senedir takılırım fx8 gü.lü kartları intele göre aşşağı cekiyor stutter yaratıyor ..

Son düzenleme:

SincapÇocuk

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Arkadaşım 300 tl lik amd 500 tl lik intel demişsin böle birşey yok yazdıgın tüm parçaları test ettim ben fx8 ler henüz eski soket i5 leri bile geçemiyorlar forumlardaki darboğaz konularına bir bak sölediğiniz durum bana komik geldi onu belirttim dalga geçmek gibi bir niyetim bulunmuyor firma bu parçalardan 2 tur zarar açıkladı zaten amd phenom serisinde gayet iyi durumdaydı ancak fx serisinde inteli geçebildiği felan yok fiyat performans olarak fx6300 fena değil birtek onunda i5 ile kıyası kabul edilmezki ..

AMD FX-8350 review

Gerçek intel in bu seride amd yi ezip geçtiğidir dediğim gibi satın aldım sırf sağlıklı yorum yapabilmek için ayrıca çok sağlam donanım ustalarınıda tanırım chip vs 7-8 senedir takılırım fx8 gü.lü kartları intele göre aşşağı cekiyor stutter yaratıyor ..
iyide ben 300 ila 500 i öylesine yazdım :D sana önceki yorumumdada dedim o fiyat öylesine yazılmış bir fiyat :D

Reaksiyon puanı
24
Şimdi millet bir ton şey yazıp karalamış ama bende bir şeyler yazayım. Vakit bol, canımda sıkılıyor. Fena olmaz hem.

Bir işlemcinin çalışma sıklığı (Yani işlemcinin frekansı, günümüzde GHZ olarak ifade edilen değer.) o işlemcinin bir veriyi işlerken o veriyi ne kadar sıklıkta işleyeceğini gösterir. Bunun yüksek olması işlemcinin bir veriyi o anda daha çok işleyeceğini, sonuç olarak veriyi işlemeyi daha kısa sürede bitireceğini gösterir. Rö işlemcisinin aynı anda 10 kez veriyi işlemesi aynı anda 10 tane 1 ve 0 değerini değerlendirebileceğini gösterir. Bu mantıken aynı anda 5 veriyi işleyen Bö işlemcisinden daha hızlı veriyi işleyebileceğini gösterir fakat kullanım ömrü Bö işlemcisi kadar uzun olmayacaktır. Günlük kullanımda daha çabuk ısınacaktır ve uzun vade içerisinde beyaz bayrağı daha çabuk çekecektir. (Tabii 20 yıl çalışabilecekse sallıyorum bu süre 10 yıla düşer.)

Ancak Bö ve Rö işlemcilerinin çalışma frekanslarını aynı değere getirdiğimiz zaman ikisi de aynı performansta çalışmaz. Malzemelerinin kalitelerinden tutun ne kadarlık ön belleği olduğuna dair her şey işlemci performansını etkiler.

Üç çeşit işlemci mimarisinin haritasını atacağım. Biri AMD'nin güncel işlemci platforunun temelini oluşturan Bulldozer, diğeri Intel'in halen daha meyvelerini yediği Haswell ve bir diğeri de Sun'ın Sparc8'i.
Haswell-Labeled.jpg

Intel'in kullandığı bu mimari de sekiz çekirdek, Uncore (Bu biraz karışık, Intel'in bir olayı.), paylaşılmış bir adet Level 3 ön bellek ve bellek kontrolcüsü var. Resim fazla bilgi vermiyor. "Aha buralar hep çekirdek" falan diye geçiştirmişler. Ancak resme baktığınız zaman gelen veri bellek kontrolcüsünde ve Uncore'da değerlendiriliyor ve L3 ön belleğinde veri bekletildikten sonra çekirdeklerde veri işleniyor. Ancak bu bellek kontrolcüleri yeterince verimli çalışmazsa, L3 belleği hantal kalırsa sen o zaman gör işlemci nasıl ağlıyor.

AMD ve Sun'ı da attıktan sonra devam ediyorum.
bulldozer-die-diagram.jpg

sparc8-core.jpg

Tasarımları görüldüğü üzere hayli karışık, hele ki zaten Spac8'de herhangi bir gizleme falan yok. Bütün ayrıntılar ortada.

Şimdi görmüş olduğunuz üzere bu karmaşık tasarımların yanında transistörler arası mesafenin azlığı gerçekten önemli bir detay. AMD mesela bir türlü bu değeri düşüremediği için tökezliyor. Küçülen tasarım, daha alt voltaja daha duyarlı olacağı anlamına gelir ve AMD bir türlü bu değeri küçültemediği için transistörler yüksek voltajlara ihtiyaç duyuyor. Sonuç olarak AMD daha fazla voltajla daha fazla ısınırken Intel işlemci daha ufak voltajda daha verimli çalışabiliyor.

Sonuç olarak, eğer aradaki fiyat farkı atla deve ise vardır bir hikmeti. Mutlaka çok daha pahalı olan Intel işlemci o AMD'nin işlemcisini yalayıp yutacaktır. Çünkü o pahalı Intel işlemci daha düşük voltajda, daha düşük frekansta AMD işlemciden çok daha frekanslı çalışacaktır.

Bu arada şu sonuçlar ilginizi çekecektir. Benim i5 2500K bile bahsettiğiniz işlemciden 10 fps daha yüksek.
FX-9590-67.jpg

Olabildiğince yüzeysel geçtim konuyu ama yine de neden o kadar fark var herhalde anlatabilmişimdir. Elbette normal bir kullanıcı için aman aman bir fark değil bunlar, al AMD'yi geç. Ama gerçekten yüksek performansa ihtiyacınız varsa o parayı da vereceksiniz her türlü.

utkuversus

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,239
Amd kullananlar amd hala 32nmde intel seri12 mm üretime geçti.
Amd kullananlar intel 10 yıl önce pinleri anakarta aldı amd işlemcide pinleri işlemcide ve kırılma tehlikesi var. Amd kullananlar intel bakıra geçeli yıllar oldu(stok soğutucuda) amd daha yeni geçti. Asıl darbe intelin 2012 de çıkan 2320 işlemcisi onda yıllar sonra çıkan 8350 ti ezip geçti...

Roark

Öğrenci
Reaksiyon puanı
2
teknik olarak 32 nm ile üretilen aynı düzeyde bir işlemcinin 14 nm ile üretilen bir mimariden daha fazla ısınacağı fizik kanunu gereğidir. İntel'in amd'den daha az ısındığı gerçeğini hiçbir şey değiştirmez. Fakat AMD'nin eskisi kadar ısınmadığı da doğrudur. Geliştirilen üretim teknikleri ve mimari bunda etkilidir. Fakat amd kadar intel de ısı değerlerini düşürdüğünden aradaki fark pek kapanmış değil. Gerek performans, gerekse verimlilik bakımından intel biraz orantısız güçte.

Fakat bütçem kısıtlı diye sistem toplayacaksanız AMD bu noktada kurtarıcı noktada. Fakat bütçem geniş, performans istiyorum derseniz INTEL en mantıklısıdır. Burda birbirinizi hırpalamanıza gerek yok. Basit karşılaştırma videoları ve makalelerde bunun teknik boyutuyla incelenmesi mümkün. Şehir efsanesi falan değil.

BarisDag

Öğrenci
Reaksiyon puanı
1
Fx serisi eskidi. AMD halen ayakta. 2011 yılında çıkardıkları İşlemci 2016 yılında bile iş yapıyor. İntel ise her sene işlemci çıkarıyor anakart soketleri değişiyor. Al AMD işlemci senelerce kullan. Anakart soketleride sürekli zıp pırt değişmiyor. Şuan Skylake Fx serisinden daha güçlü.

the grudge

Profesör
Reaksiyon puanı
49
Amd ve intel işlemcilerin kapışması :D şimdi fiyat olarak amd her türlü alıyo apuları işlemci fiyatları intelden çok daha ucuz. Amd işlemciler intel işlemcilere göre daha çok ısınıyor, daha çok elektrik tüketiyor, darboğaz meydana gelebiliyor, fpsde düşüş olabiliyor, oyun perrformansını etkiliyor. İntelin çift çekirdekli işlemcileri (i3 ve G3258) amdnin dört ve altı çekirdekli işlemcileriyle aynı performansı veriyor. İntelin dört çekirdekli işlemcisi ile amdnin 8 çekirdekli işlemcileri eşit gibi bir şey. Olaya başka bir cepheden bakarsak Apple'ın çift çekirdekli işlemcisi android bazında sekiz çekirdekli işlemcilerle nerdeyse aynı performansı veriyor. Günümüzde çoklu çekirdek performansı değil tek çekirdek performansı öne çıkıyor. DirectX 12'nin gelişiyle birlikte bu değişebilir. Henüz belli değil. İntel işlemciler amd ye göre daha az ısınıyor daha az güç tüketiyor darboğaza fazla rastlanmıyor. Amd alacaksan yanına soğutucu şart ;) amdnin apu işlemcileri gerçekten iyi performans veriyor. Sonuç olarak intel kazanıyor.

AMD ısınmıyor asıl ısınan INTEL... hayatında kullanmadığın işlemcinin ısındığını iddia eden şahıs... yuh...

skylake daha güçlü yalan... bendgate sıkandalını unutma... bükülen tek işlemci skylake ...

gokhan999

Doçent
Reaksiyon puanı
76
AMD ısınmıyor asıl ısınan INTEL... hayatında kullanmadığın işlemcinin ısındığını iddia eden şahıs... yuh...

skylake daha güçlü yalan... bendgate sıkandalını unutma... bükülen tek işlemci skylake ...
AMD işlemciler daha fazla elektrik tüketir. Bu da amd işlemcinin ısıl değeri direk etkiler. Daha güçlü fanlara ihtiyaç duyarsınız. Amd değil intel ısınıyor demen için amd çok daha az enerji tükettiğini kanıtlaman lazım.

the grudge

Profesör
Reaksiyon puanı
49
AMD işlemciler daha fazla elektrik tüketir. Bu da amd işlemcinin ısıl değeri direk etkiler. Daha güçlü fanlara ihtiyaç duyarsınız. Amd değil intel ısınıyor demen için amd çok daha az enerji tükettiğini kanıtlaman lazım.
sağdan soldan duyduğunu yazan garip... AMD güç profilini tam veriyor intel gibi şaibeli değerler vermiyor... 90 dakika stress testi yap oc ile kaç watt harcıyacak skylake bi gör... bendgate mağduru...

the grudge

Profesör
Reaksiyon puanı
49
Amd kullananlar amd hala 32nmde intel seri12 mm üretime geçti.
Amd kullananlar intel 10 yıl önce pinleri anakarta aldı amd işlemcide pinleri işlemcide ve kırılma tehlikesi var. Amd kullananlar intel bakıra geçeli yıllar oldu(stok soğutucuda) amd daha yeni geçti. Asıl darbe intelin 2012 de çıkan 2320 işlemcisi onda yıllar sonra çıkan 8350 ti ezip geçti...
soketteki pinler daha kötü... bendGATE ile facia olacak ama... siz garanti harici olduğundan ağlamakla meşgul olacaksınız... yazık size...
42368.jpg

Ozzynight

Doçent
Reaksiyon puanı
12
2017 yıılında İntel ve Amd savaşı piyasayı kavurucak ve 2. Nesil HBM ekran kartları ile 32 Gb GDRR5 piyasada görüceksiniz 15 milyarlık ekran kartları gelicek piyasaya pc toplıycaksanız bu tarih 2018 yılı olmadı bekleyin Teknoloji hiç bir zaman eskimez Kullanıcı çağa her zaman geri kalır çünkü firmalar ürettiklerini her sene geliştirip sunar bu pazar stratejisidir büyük projelerini üretip 3 sene filan saklı tutarlar sonra pazara bırakırlarki milletde ticari savaş başlar Hiç boşuna tartışmayın Amd Fx serisi hatalıydık dedi ama Zen ile bu hata ortadan kalkıcak dedi 18 yıllık pc kullanıcı olarak söylüyorum Overclock yapan biri olarak diyorum Amd turbo bost işlemi İntelden geridir sebebi çekirdek izleklerinin matemiksel olarak kodlama hatası olduğu için (FX SERİSİ VE ALTI İÇİNDİR ) bu dediğim X86 savaşlarını 2017 görücekseniz Ekran kartı alıcaklarda bence beklesin 16 Gb ekran kartları gelicek laptoplara ve masaüstü modellere bayrama hazır olun :)

Ali TEMEL

Profesör
Reaksiyon puanı
92
2010'dan beridir amd kullanıyorum, canavar gibi maaşallah :)

utkuversus

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,239

Herkeze göre değişir he anladık. Size göre amd daha iyi olsun. Siz yakında görürsünüz...

utkuversus

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,239
Amd 32 nmde hala 50-99 Watt arası giderken intel nmyide wattıda inanılmaz düşürecek

D

Deleted member 312196

SDN Okuru
Skylake ince oldugundan dolayi baski uyguladigin zaman yamulabiliyor. Adamlar zaten ona göre sogutucu üretmeye basladi, bazi sirketlerde ücretsiz degisim seti sunuyor.

Iphone 6 vakasi gibi düsün bunu.

utkuversus

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,239
Kim işlemcisini eline alıp bükerki güldürme beni...

the grudge

Profesör
Reaksiyon puanı
49
Skylake ince oldugundan dolayi baski uyguladigin zaman yamulabiliyor. Adamlar zaten ona göre sogutucu üretmeye basladi, bazi sirketlerde ücretsiz degisim seti sunuyor.

Iphone 6 vakasi gibi düsün bunu.
tek sorun cpu değil sokettede yamulan pin grupları oluyor... soket değişimi zor ve imkansız gibi...
@utkuversus sen ne kullanıyorsun bonzai mi LSD mi? taş mı? sorduğun soruda mantık yok...

D

Deleted member 312196

SDN Okuru
Mesajin bana mi bilmiyorum ama, yamulma sorunu sogutuculardan kaynaklaniyor. Benim kastettigim olay bu.

tek sorun cpu değil sokettede yamulan pin grupları oluyor... soket değişimi zor ve imkansız gibi...

Bu konuda sana hak veriyorum.

the grudge

Profesör
Reaksiyon puanı
49
Mesajin bana mi bilmiyorum ama, yamulma sorunu sogutuculardan kaynaklaniyor. Benim kastettigim olay bu.

Bu konuda sana hak veriyorum.
yamulma sadece soğutucudan değil... sokettende kaynaklanıyor... daha ağır soğutucu blok kullanıp bükülmeyen vardır... adamlar malzemeden kazansın diye dayanıklılık gidiyor... bunu inkar edenler var... @utkuversus gibi körler var... skylake bendgate inkar edilemez...

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
kibar kibar takınca yamulmaz ona bir kelebeğe dokunur gibi dokun.

utkuversus

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,239
Aynen öyle ben şuana kadar 1155 soketi 10 kere laptopların o pinli intel işlemcilerini 5 kere çıkarıp taktım.
@ConfickerBelasi nin dediği gibi kelebeğe dokunur gibi...

utkuversus

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
13,239
Önemli olan burada performans pinlerin bükülmesi değil

ConfickerBelasi

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
16,127
kıt mısın nesin işlemci takılırken yamulmuyor soğutucu blok konunca yamuluyor... sokette işlemcide bükülüyor... defolu ürün...
soketi yapanın kusuru fanı takanında kusuru insan gibi takınca bişey olmaz ağır soğutucular takmayın.