AMD "bazı" GPU'larını 32nm ile üretmeyi planlıyor

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Nemesis
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Nemesis

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
13
Bildiğiniz üzere yakın tarihte AMD, üretim faaliyetlerini The Foundry Company firmasına devrederek bölünmüştü. Arapları yeni firmaya ortak etmiş, onlar da bunun karşılığında AMD'nin borçlarının bir kısmını üstlenmiş, AMD'ye de nakit ödemeyi ve üretim tesislerine de 6 ile 10 milyar dolar arasında yatırım yapmayı kabul etmişti. AMD yaşadığı mali darboğazlar ile, üretim teknolojisi alanındaki hızlı gelişmeye ayak uydurmakta zorlanıyordu. Zira fabrikayı bir sonraki ve o günün en iyisi üretim teknolojisine taşımak için, fabrikayı sıfırdan kurmanın üçte biri kadar bir maliyet gerekebiliyor.

AMD üretim tesislerini başkasına devrederek, bu ezici yükün altından kurtuldu. Bu şartlar altında, bu kârlı anlaşma AMD için hayati önem taşıyor, eğer bu sektöre girmek isteyen petrol zengini Araplar olmasa, AMD başkasıyla böyle bir anlaşma yapabilir miydi, tartışılır. Dünyada sürmekte olan mali kriz hepimizin malumu. Nakit sıkıntısının yanısıra, devlet tarafından kurtarılan bankalar, bilhassa yatırım bankaları, artık eskisi gibi kredi veremeyecek. Tam böyle bir zamanda, AMD ileriki hamleleri için gerekli parayı bulmakta zorlanabilirdi, neyse ki birileri imdada yetişmiş gibi görünüyor. Rakip Intel'in ise maddi sıkıntıları yok. Harcamadan önce kırk kere düşünmek zorunda olmadıklarından atılımlarını daha cesurca yapabiliyorlar. Bu da Intel gibi dev bir firmayla rekabette AMD için önemli bir dezavantaj.

Son gelişme ise şu: AMD'nin CEO'su, firmadan ayrılarak yeni bir kimliğe bürünen üretim tesislerinde, ATi'nin grafik işlemcilerini üretme planları olduğunu resmen bildirdi. Görünüşe göre, The Foundry Company 32nm üretim teknolojisine geçtiğinde bu olacak, daha evvel değil.

CEO Dirk Meyer, finansal analistler konferansında, Fab 38'in 32nm teknolojisinde toplu üretime sokulacağını, GPU üretimlerinin bir kısmını burada yapacaklarını (Şu an TSMC'ye yaptırıyorlar) , ayrıca bu sayede GPU üreten iki iyi tedarikçileri olduğundan maliyetleri ve yapabilecekleri konusunda durumlarını iyileştireceklerini söyledi.

AMD zaten TFC'ye GPU ürettireceği yönündeki iddiaları doğrulamıştı. Ama ilk kez AMD bu konuda detay vermiş oldu. AMD, GPU'larında 32nm kullanmak istiyor ve TFC'ye bunu yaptıracak olması, 2010 tarihini gösteriyor. 2009'da 40nm'den hemen sonra yine nanometrik küçülmeye gidilmesi heyecanlandırıcı. Görünüşe göre önümüzdeki yıllarda rekabet iyice kızışacak. TFC'nin 32nm kapasitesine sahip olacak olması, AMD'nin işlemci üretim teknolojisinde Intel ile arasındaki farkı kapatacağı anlamına da geliyor.

Kaynak

sebu23

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ATI - AMD = Supreme Graphic

X_Codesia

Profesör
Reaksiyon puanı
9
ati- amd kombinasyonundan hep iftiharla söz etmişimdir.

kesinlikle ödediğim parayı son kurusuna kadar hakediolar