AMD 45 nm işlemcileri belli oldu

Nemesis

Dekan
Reaksiyon puanı
13
AMD'nin 45 nm üretim süreci rakibinden epeyce geç geliyor ama anakart üreticilerinden Deneb çekirdekli 45 nm Phenom haberleri geliyor. İlk 45 nm Phenom'lar 2.8 GHz frekansına uzanan, 6 MB L3 önbellekli ve 100 Watt altında TDP değeri taşıyan dört çekirdekli modeller olacak.

Deneb çekirdeğine sahip ilk Phenom X4'ler bu yıl 2.5-2.8 GHz ve 2.4-2.7 GHz frekans aralıklarında olacak iki işlemci. Her ikisinin de 6 MB L3 önbelleği bulunuyor, TDP olarak 95 Watt verilmiş. Firmabu yılın içinde bulunduğumuz(ikinci) çeyreğinin sonuna doğru 125 Watt TDP'ye sahip Phenom X4 9750 işlemcileri için son sipariş tarihlerini duyuracak. Model yerini yine bu çeyrekte belirlenecek 95 Watt TDP'li bir versiyona bırakacak. Phenom X4 9850 modelini içinse "2009 Ocak ayından önce" geleceği söylenmiş; umarız bu 2008 Aralık ayı olmaz. Phenom X4 9850 95 Watt TDP değeri veriyor. Haziran ayına tarihlenmiş Phenom X4 9950 işlemcisi de benzer şekilde yıl sonuna doğru bir güncelleme görecek.

Üç çekirdekli Phenom X3'lerde de yaz ayında bir işlemci modeliyle hareket göreceğiz. Phenom X3 8550 2.2 GHz çekirdek frekansıyla, 2008 üçüncü çeyreğiyle çıkacak.

Düşük güç tüketimli modellerde 8450e ikinci çeyrekte üretime başlayacak. Bu işlemcinin stoklara girmesi ise üçüncü çeyreği bulacak. Phenom X4'lerin de 9350e adlı bir düşük güç modeli var ve bu işlemcinin üretimi üçüncü çeyreğe uzanıyor. Daha önce bu çeyrekte çıkması planlanan Phenom X4 9150e de 9350e'yi beklemek durumunda. Adı açıklanmamış bir model dördüncü çeyrekteki tanıtımlara dahil olacak. Son olarak, 45 nm düşük güç tüketimli Propus çekirdekli Phenom'lar da 2009'u bekliyor.

AMD'nin 45 nm üretim tekniğinin meyveleri olan işlemciler mühendislik doğrulama testlerini sürdürüyorlar. Anakart üreticileri testlerin sonunda, örnek işlemcilerini yaz sonu ya da sonbahar başlangıcında alacaklar. Bu durumda 45 nm Phenom'lar Kasım ayının sonunda piyasaya çıktığında karşılarında Nehalem'i bulabilirler.

Tüm bu "doğum" haberlerinin arasında bir de ölüm haberi var: AMD Athlon 64 FX-74 için son sipariş tarihi sonbahar başlangıcında bir yerlerde; bu tarihten itibaren AMD FX-74 siparişi almayacak ve üretimi de bir süre sonra sonlandıracak.

Kaynak

GurenGursel

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Bastır AMD! Büyük bir atılım yapman gerekiyor artık....

Nemesis

Dekan
Reaksiyon puanı
13
GurenGursel dedi ki:
Bastır AMD! Büyük bir atılım yapman gerekiyor artık....

Ben gibi AMD hayranlarını görmek cok mutlu etti beni :D

rocky61

Asistan
Reaksiyon puanı
0
AMD 6400+ kullanıyorum ve çok memnunum.Henüz overclock etmeye gerek bırakmadı.Bizleri İsrail markası olan intelden kurtar amd