Almanlar itiraz etti, üretim durdu

Reaksiyon puanı
10,315
Milli Piyade Tüfeği projesinde kriz çıktı

milli_piyade_tufegi_3543.jpg

Mehmetçik-1 silahının, Alman firmasının ürettiği silaha çok benzemesi nedeniyle Milli Piyade Tüfeği'nin üretimi durdu..

3 Temmuz 2011′de ise üretime başlandığı açıklanan Mehmetçik 1′in aradan 1.5 yıldan fazla süre geçmesine rağmen hiçbir birliğe dağıtımının yapılmaması dikkat çekti.

Ancak 3 adet örneği üretilen silahın "Alman malı HK-416″ya "çalıntı"denecek kadar üzerine aynı zamanda Mehmetçik'in halen kullandığı G3′ün de lisans sahibi olan Alman Heckler & Koch firması konuya müdahil oldu.

silah_1382.jpg

MKE tasarımı Mehmetçik-1 (Üstte) ve Alman Heckler & Koch tasarımı HK-416

MEHMETÇİK 1 VE HK-416'NIN ŞAŞIRTICI BENZERLİĞİ

Bir silahın "yerli" olarak kendi lisansı ile üretilebilmesi için benzer silahlardan "en az 7 belirgin farkı" olması gerektiğine dikkat çeken Alman firma, Mehmetçik 1′in üretiminin devam edebilmesi için lisans alınması gerektiğine dikkat çekti.

Aynı dönemde üretimine başlanan ve Jandarma personeli tarafından tamamen milli olarak TASARLANAN JNG-90 Keskin Nişancı Tüfeği BORA uzun süredir Jandarma birliklerinde kullanılırken, MKE şimdi Mehmetçik 1′de karşılaştığı sorunun çözümünü arıyor.

mehmetcik_1_4851.jpg

YA MASAYA OTURULACAK YA DA ..

Kurumun ya lisans için Alman firma ile masaya oturacağı ya da Mehmetçik 1′i benzersiz hale getirmeye çalışacağı belirtiliyor.

Mehmetçik 1, MKE'nin resmi örütbağ yayınında yer verilen "üretilen silahlar" listesinde de yer almıyor.

kaynak

baaydin

Profesör
Reaksiyon puanı
7
ona bakarsak tüm silahlar birbirine benziyor. hepsinde gez, arpacık, şarjör, tetik vs var :)

YeniJenerasyon

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Ben lisans alındı diye biliyordum. Bu arada arada benzerlik yok, resmen aynı. Ama dediğim gibi yasal diye biliyorum

Empatik

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Benzer ile eş farklı anlamlar...

cuhadar

Doçent
Reaksiyon puanı
13
Mermi de atıyorsa benziyordur. :)

Silahları her yönü ile karşılaştırıp 7 belirgin fark bulamamışlar mı.

Gerçi silahın kullanımı resimlerde pek güzel görünmüyor. Lisans almasın başka silah üretsinler.

kosasker

Profesör
Reaksiyon puanı
49
MKEK dan konu hakkında açıklama bekliyorum!

mustang

Dekan
Reaksiyon puanı
34
Ne yapsaydılar yani,namluyu dipçik tarafına,tetiğide gezin yerine mi koyacaklardı.
Saçma olmuş,hemen her silah benzer birbirine.

Reaksiyon puanı
10,315
adil olmak gerekirse tıpkısının aynısı yapılmış. almanlara söyleyecek bir şey bulamıyorum, çünkü adamlar bana haklı gözüküyor.

XAFER37

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Bari üstündeki çizgileri koymasaydınız, ozaman bak bizimkilerin çizgileri yok derdik tasarım aynı nerdeyse bence.

flood_77

Profesör
Reaksiyon puanı
4
direk tasarımı almışız :D insan değiştirir biraz

RocKhan

Doçent
Reaksiyon puanı
15
Tarihi, askeri başarılarla geçmiş bir milletin kendine özgün bir tüfek üretememiş olması ne acıdır, Osmanlılar askeri alanlarda avrupayı titretirken, ortada Amerika diye bir ülke yoktu, şimdi o ülke dünyaya silah satıp istediği gibi ülkelere ayar veriyorken, 2.dünya savaşında yenilip, tüm kaynakları tükenen bir ülkenin silahını kopyalayıp üretmeye çalışıyoruz.

spybot

Guru
Emektar
Reaksiyon puanı
630
Çokta benzemiyor aslında :)

ikspi

Profesör
Reaksiyon puanı
27
Kendimize has bir şey üretmeliyiz, kopyası veya benzeri aslını yüceltir.