Allah'in 1 günü 1.000 yil mi, 50.000 yil mi?

gollum

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Hacc 47. (Resûlüm!) Onlar senden azabin çabuk gelmesini istiyorlar. Allah vâdinden asla dönmez. Muhakkak ki, Rabbinin nezdinde bir gün sizin saymakta olduklarinizdan bin yil gibidir.

Secde 5. Allah, gökten yere kadar her işi düzenleyip yönetir. Sonra (bütün bu işler) sizin sayageldiklerinize göre bin yil tutan bir günde O'nun nezdine çikar.

Yukaridaki ayetlerde, Allah'in bir gününün, dünyanin 1.000 yilina denk oldugu söyleniyor.

Halbuki, aşagidaki ayette ise, Allah'in bir gününün, dünyanin 50.000 yilina denk oldugu ifade ediliyor:

Mearic 4. Melekler ve Rûh (Cebrail), oraya, miktari (dünya senesi ile) ellibin yil olan bir günde yükselip çikar.

Peki, bunlardan hangisi dogru? Allah'in bir günü, dünyanin 1.000 yilina mi, 50.000 yilina mi eşdeger?

PcMaSTeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Değerli Arkadaşım, Ayet Mealleri verirken Lütfen Meal'i aldığın Yazarın Adını ve Yayın evinide eklersen İnceleme Fırsatımız olur. Aksi takdirde kale alınacak bir durum olmaz, Çünkü Fitne Çıkarmaya Yönelik Sorular yazıyorsun.

gollum

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Elmalılı hamdi yazır'in meali

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Rabbin nezdinde demekle, meleklerin rab nezdine çıkma boyutlarının farklı ifade edildiğini gözden kaçırmışsın. Zira rabbin nezdi ile dünyanın farklı boyutlar olduğunu doğrudan ön kabul etmişsin; o halde üçüncü, dördüncü, beşinci farklı boyutların olduğunu neden kabul edemiyorsun? Hatta bunlar aynı boyut bile olsa, orada bir benzetme yapıldığını da gözden kaçırmışsın. Özellikle "GİBİ" sözü kullanılmış. Yoksa günleri hesaplamak için tanrının yanında bir güneş mi olduğunu sanıyorsun? Bu sözleri ortaya atabilmen için çok çocukça ve akılsızca ön kabuller yapman gerekir.

Bazıları cennette şarap var denince cennette bildiğimiz buzbağ içilecek sanıyorlar. Bilmeyenler için söyleyeyim, şarap; Arapça eş-rap (içmek) fiilinden türemiştir bir isimdir "içecek" anlamına gelir. Dolayısıyla alkol demek değildir. Bildiğiniz "içecek", örneğin su da bir şaraptır, rakı da bir şaraptır, soda, meyve suyu vb bunların hepsi "şarap"tır. İşte bunu gibi,  Allah, bazı kavramları insanların anlayabileceği seviyeye indirgeyerek onlara ifade etmiştir.

FY2005

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Bizim için bir gün 24 saatle sınırlıdır. Ama Allah için bir gün 1.000 yılla yada 50.000 yılla sınırlıdır diye birşey yok. Çünkü sınırlar bizim için. Onun için değil.
Mealdede bir günden kasıt zaman olabilir. Yani 1.000 yıllık bir zamandan yada 50.000 yıllık bir zamandan bahsediliyor olabilir.

özel.üye

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Değerli arkadaşımız gollum :

- Hani insanın hayatında çok mutlu olduğu günler vardır ya hiç bitmesini istemediğimiz ama o kadar çabuk geçerki bizler ne kadarda hızlı geçti zaman deriz. Bazen de o kadar mutsuz oluruzki saniyeler bile işkence olur bugün hiç bitmedi deriz, muhakkakki seninde hayatında böyle zamanlar olmuştur değil mi?

O değerli günler sende hızlı geçermiş gibi görünse de aynı saatlere vakıf diğer insanlar için farklı geçebilir. Aynı gün aynı saat aynı dakikalar ama farklı duygular. Kimine göre berbat bir gün olabilir kimine göre çok güzel bir gün olabilir. Zaman böyle bir boyuttur. Ayetlerde her hangi bir çelişki yoktur. Burda da yapılan işe göre geçen bir zaman söz konusu. Bunlar bizim bildiğimiz 24 saatlik bir süre değildir.

gollum

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
gün kavramı için bizim bildiğimiz 24 saatlik süre olmadıgına dair bir açıklama yok kur'anda ama dediğiniz gibi olsada hani Allah zamandan münezzehti

Rabbin nezdinde demekle, meleklerin rab nezdine çıkma boyutlarının farklı ifade edildiğini gözden kaçırmışsın. Zira rabbin nezdi ile dünyanın farklı boyutlar olduğunu doğrudan ön kabul etmişsin; o halde üçüncü, dördüncü, beşinci farklı boyutların olduğunu neden kabul edemiyorsun?

Benim birşey kabul ettiğim yok kur'anda yazanı gösteriyorum sadece gayet açık bir ifadeyi istediğiniz gibi yorumlama gayretkeşliği size ait

Hatta bunlar aynı boyut bile olsa, orada bir benzetme yapıldığını da gözden kaçırmışsın. Özellikle "GİBİ" sözü kullanılmış. Yoksa günleri hesaplamak için tanrının yanında bir güneş mi olduğunu sanıyorsun? Bu sözleri ortaya atabilmen için çok çocukça ve akılsızca ön kabuller yapman gerekir.

yukardada dediğim gibi
gün kavramı için bizim bildiğimiz 24 saatlik süre olmadıgına dair bir açıklama yok kur'anda ama dediğiniz gibi olsada hani Allah zamandan münezzehti

Ard arda mesaj yazmıyoruz arkadaşlar.

paleokastro

Doçent
Reaksiyon puanı
1
Tabi ki Allah zamandan münezzeh. Zaten zaman denen mefhum da bizlerin imtihanına vesile olarak var. Verilen ayetlerden anlaşılması gereken yüce yaratıcı karşısında ne kadar aciz ve O'na muhtac olduğumuzdur. Başka yönlere çekmeye çalışman yersiz.

özel.üye

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Allah ( C.C. ) tabi ki zamandan münezzehtir. Senin günün onun gününe denk değildir.
Allah ( C.C. ) her yerdedir. Ona dünya da yaşıyormuş gözüyle bakma. Binlerce evren var Allah'ın yarattığı onlarla kim ilgileniyor başka? Tesadüfler mi ilgileniyor sizin deyiminizle. Binlerce evreni yaratan, onları gözetip istediği yörüngeye sokan Rabbim'den başkası değildir.

Kutuplarda da 6 ay gece 6 ay gündüz yaşanır. Onlara da siz bizim gibi yaşamıyorsunuz mu diyeceğiz? Sen gece ve gündüzü bir gün içerisine yaşarken onlar 6 ayda bir görebiliyor. Bu da zaman kavramınıza girmiyor mu acaba gollum? Demekki zaman çeşitli yerlere göre de değişebiliyor. Bu da Allah ( C.C. ) katında değişir.

Allah ( C.C. ) zamandan münezzehtir derken bu bildiğiniz zaman ile karıştırmamanız gereken bir sözdür. Allah ( C.C. ) insanı sıfatlardan da müzehhtir. Onun gözü kulağı yoktur ama herşeyi duyar ve görür. Şimdi siz buna da gözü yoksa göremez mi diyeceksiniz o da ayrı bir merak konusu Zzz

gollum

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Allah ( C.C. ) tabi ki zamandan münezzehtir. Senin günün onun gününe denk değildir.

Zamandan münezzeh olmak demek, zamanın dünyada geçişinden farklı bir oranda geçmesi demek değildir

gollum

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ne alakası var okdugunuzu anlamıyormusunuz
Orda geçen gün kavramı dünya için geçerli olan gün kavramı olmasın haydi (öyle olduguna dair bir açıklama olmamasına rağmen kur'anda) ama öyle yada böyle Allah katında zaman geçiyor diyor ayet. İstediğin birim sistemiyle ölç bunu farketmez. Allah'ın zamandan bağımsız olması onun zaman boyutunun bizden farklı olması demek değildir onun zaman boyutunun olmaması demektir

özel.üye

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Bu gün ve zaman meselesine neden bu kadar çok takıldın?
Ben anlamıyorum değil sen anlatamıyorsun. Neden Allah ( C.C. )' ın senin zaman kavramından farklı olduğunu kabullenemiyorsun. Siz eğitimizi Kur'an ve Allah ( C.C. ) ( Haşa!) asla yoktur, ne denirse denilsin kabullenmeyin olarak mı alıyorsunuz? Böyle eğitim almış insanlarla da konuşmadım değil. Siz dünyevi mantığa göre hareket ediyorsunuz herşey bildiğiniz ve gördüğünüzden başka bir şey olamaz.

Allah ( C.C ) insanlara kolaylık olsun diye ;
Bakara
(164) Şüphesiz, göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelişinde, insanlara yarar sağlayacak şeylerle denizde seyreden gemilerde, Allah'ın gökyüzünden indirip kendisiyle ölmüş toprağı dirilttiği yağmurda, yeryüzünde her çeşit canlıyı yaymasında, rüzgarları ve gökle yer arasındaki emre amade bulutları evirip çevirmesinde elbette düşünen bir topluluk için deliller vardır,
diye bir ayeti var. Bu size kolaylık olsun diye verilmiş bir zaman boyutudur. Allah ( C.C. ) buna dahil etme.

gollum

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Bu gün ve zaman meselesine neden bu kadar çok takıldın?
Ben anlamıyorum değil sen anlatamıyorsun. Neden Allah ( C.C. )' ın senin zaman kavramından farklı olduğunu kabullenemiyorsun.

Anlatamıyorum herhalde.
Allah zaman münezzehtir ne demektir özel.üye kardeşim?
Onun zaman boyutu bizden farklı demek değildir sen yanlış biliyor o yanlış üzerinden yorum yapıyorsun?
Allah için zaman boyutu diye birşeyin olmaması demektir.

Ayrıca zaman nedir? zaman, hareket eylem olmadan tanımlamabilir mi?
Herhangi birşey yapan (yaratan yok eden vs vs) herhani bir eylemde bulunan bir varlık için zamanın dışında olmak nasıl birşeydir? Zaman olmaması demek mutlak durgunluk demektir

özel.üye

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Allah ( C.C. ) bizim zamanımızdan münezzehtir gollum kardeşim.
Onun zaman boyutu farklıdır. Daha nasıl anlatayım.

gollum

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Allah ( C.C. ) bizim zamanımızdan münezzehtir gollum kardeşim.
Onun zaman boyutu farklıdır. Daha nasıl anlatayım.

Yani Allah için şöyle yada böyle bir zaman boyutu vardır diyorsun
Peki Allah kendi zaman boyutunu kendisi mi yaratmıştır
Kendisi yaratmış ise, kendi zaman boyutunu yaratmadan kendi zaman boyutu yoktu ve Allah bu zamansız durumda nasıl eylemde bulunabilir di ve birşey yaratabilir di?

Kendisi yaratmadı ise Allah'ında kendi iradesi dışında onun yaratımı dışında varolan bir zaman boyutu vardır demek. Bu zaman boyutu nasıl ortaya çıktı. ?

özel.üye

Asistan
Reaksiyon puanı
4
İnsanı kim yaratmıştır, hayvanları kim yaratmıştır, güneşi kim yaratmıştır, boyutu kim yaratmıştır vs.vs. yaratmıştır diye çıkarsak yola sonsuz sorular çıkacaktır sonu gelmeyecektir soruların. Sonsuz bir döngüye gireceğiz o zaman. İstersen bir dene haklı olduğumu göreceksin. Soruların sonu ancak Rabbime gelecektir.

Ben bu evrenin tesadüfi olduğuna inanmıyorum ya da kendi kendine varolduğuna. Yani herşey bu kadar mı tesadüf olur. İnsanların nefes alış verişi, yemesi, içmesi, gece ve gündüz, yaş ve kış bunları yöneten ve gözeren bir varlık varki o Rabbim'dir.

Rabbim sonsuzluktan gelir. "O" ne doğurmuştur ne de doğrulmuştur. "O" Tektir. Herşeyi yaratan ve herşeyin sahibi olanda "O" dur.

gollum

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Benim sorduklarımla alakası olmayan cevaplar vermişsin

mnyk

Asistan
Reaksiyon puanı
1
FY2005 dedi ki:
Bizim için bir gün 24 saatle sınırlıdır. Ama Allah için bir gün 1.000 yılla yada 50.000 yılla sınırlıdır diye birşey yok. Çünkü sınırlar bizim için. Onun için değil.
Mealdede bir günden kasıt zaman olabilir. Yani 1.000 yıllık bir zamandan yada 50.000 yıllık bir zamandan bahsediliyor olabilir.

Güzel özetlemişsin.

özel.üye

Asistan
Reaksiyon puanı
4
Sen anlamamakta direniyorsun. Zzz Biliyorum senin gibilerini (&)
Bir kere daha bir ateistle konuşma fırsatım olmuştu. Bana sorduğu sorulardan biri
"Siz Kalü Bela diye bir yerden bahsediyorsunuz, madem böyle bir yer var nerde?" diye sormuştu. Ne kadar anlatsam da anlamak istemedi. |) İstemiyorsunuz çünkü böyle yetiştiriliyorsunuz cevap ne olursa olsun kabullenmemek sizin çabanız ;)

Sen kim kimi yaratmıştır diye sorularına başla bakalım nereye varacaksın?
Öyle bir döngü içine gireceksinki sorularının sonu gelmeyecek = sonsuzluğa varacaksın.

myefsane

Dekan
Reaksiyon puanı
49
Arkadaşlar bilmediğiniz konularda yorum yapmayalım.

2. olarak bu soruyu http://sorusor.diyanet.gov.tr/ buraya sorabilirsin.

3. olarak
Mearic 4. Melekler ve Rûh (Cebrail), oraya, miktari (dünya senesi ile) ellibin yil olan bir günde yükselip çikar.
burada 1 günde yapar bunu demiyor. Ben bundan melekler ve ruhun oraya gitmesi okadar zaman alır diye anlıyorum

Hacc 47. (Resûlüm!) Onlar senden azabin çabuk gelmesini istiyorlar. Allah vâdinden asla dönmez. Muhakkak ki, Rabbinin nezdinde bir gün sizin saymakta olduklarinizdan bin yil gibidir.

burada da anladığım bizim binyılımızı anlatmakdadır sen bunları nasıl bir araya getirdin bu yorumu yaptın hala anlamış değilim. Netten biraz araştırınca ateist forumlarından alınan aynen bu soruyu buraya eklemişsin. burada açıktıki sende bir art niyet var. yok art niyetim yok diyorsan http://www.harunyahya.org/imani/genelbilgiler7.html bunu okuyabilirsin.

Ayrıca bildiğim duyduğum kadarıyla Zaman kavramı sadece insanlar için geçerli olan birkavramdır. Allahın zaman kavramını anlamak biz kullar içinimkansızdır.

Ayrıca bu ve benzeri konular burada yine açılmış gerekli cevaplar size iletilmiştir. eski konuları incelemeni tavsiye ederim...

gollum

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0

Maide 105 Ey iman edenler! Siz kendinize bakın. Siz doğru yolda olunca sapan kimse size zarar veremez. Hepinizin dönüşü Allah'adır. Artık O, size yaptıklarınızı bildirecektir

gollum;
Tahminlerimde yanılmamışım.
Amacınıza ve düşüncenize hizmet yeri burası değil.
Sizin için yüzlerce forum sitesi mevcut.
Oralarda vakit harcayın.
İnanmadığınız birşey üzerinde ahmakane bu kadar durmanıza,tabiri caiz ise,yarası olan gocunur derler.

Saygılar

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Sanırım sen de hacıcavcav'ın bir kopyasısın, çünkü aynı şekilde soru ve cevapları çarpıtıyorsun.
Allah inancında onun bir "mekan"a veya "zaman"a sınırlı olduğu kabul edilmez. Onun için herhangi bir ölçü birimiyle zamanın ölçülmesine gerek yoktur. Ölçü verilmiş olması insanların olayları anlayabilmesi içindir. Çünkü sınırsızı senin ve diğer hiç bir insanın aklı alamaz; o yüzden de sınırlı seviyede anlatılır sana. Zaten aklın almadığı için çelişkiye düşersin.

Örneğin "kara deliklerin içinde ne var" sorusu bilim için bile saçmadır. Yani bir kara deliği bile kimsenin aklı almazken sınırsızı algılamayı mı bekliyorsun? Orada bile farklı boyut kavramı öne sürülür. Sizin algınızla yaratıcının bir yerde evi var ve melekler oraya uzunca sürelerde gidip geliyorlar. Oysa bunu kendi aklınızdan ve sözde inançla temellendirerek bulduğunuz halde, inanç sisteminde olmayan argümanları kullandığınızdan habersizsiniz.

Ayrıca ustaca bir çarpıtmayla "orada dünya için olan gün olmadığı belirtilmemiş" demişsin. Uyanıklık ediyorsun çünkü olduğu da belirtilmemiştir. Hatta bilakis "GİBİ" sözcüğü kullanılmıştır. Bilmiyorum neden idrak etmek neden bu kadar zor? Orada bir benzetme yapılmıştır. Aynı huri-kadın benzetmesi gibi.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
:)

Bilimsel konuşacak olursak, sen şu anda cevap verememenin ve bazı konular hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan inanmış olmanın verdiği sıkıntı, heyecan ve bağnazlıkla, bizi aynı duruma düşürmek istediğin bir yere davet ediyorsun.

Zira burada sana hakaret edilmiyor, ancak biz oraya gelirsek asıl "al gülüm ver gülüm"ü orada göreceğimiz gibi bir de hakaretler işiteceğiz.

Senin gitmendense rahatsızlık duymayız. :)

SoundOfLife

Asistan
Reaksiyon puanı
0
bırakın sunu kendi haline develenip dursun.

hani derlerya *** geldin *** gidersin :)

Ağır cümle ve kelimeler yok.
Zaten gollum adlı kullancının istediği bu.
Lütfen onun istediği ortama kendimiz düşmeyelim.
Saygılar

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
Değerli arkadaşlar;

Konu ile alakası olmayan mesajlar silinmiştir.
Bilgilerinize

cappadocian

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
zaman nedir? dünyanın güneş etrafında dönmesi sonucu oluşan bir kavram değilmi? peki güneş sisteminin de dışına çıkarsak? dünya'da geçerli olan zaman orada geçerli olmaz. yani oranlar tamamen değişmiş olur gollum arkadaş. zaman evrende var evrenin dışına çıkınca zaman diye bişey yok. bunu anlamak çok da zor olmasa gerek. gayet de bilime uygun!

gollum

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
zaman nedir? dünyanın güneş etrafında dönmesi sonucu oluşan bir kavram değilmi?

Hayır
zaman değişim hareket eylem demektir
Önce ve sonra kavramlarının anlamlı olması demektir
Allah evreni yaratmış ise evreni yaratmadan önceki bir durumun varlığı söz konusudur Allah nazarında.
Allah insanı yaratmış ise insanı yaratmadan önceki bir durumun varlığı söz konusudur Allah nazarında.

zaman evrende var evrenin dışına çıkınca zaman diye bişey yok.

Nerden çıkardınız bunu yahu?
Zaman güneşin etrafında dönme değildir
O zamanı ölçmek için kullanılan bir birimdir sadece

cappadocian

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
tamam işte senin çıkış noktan neydi 1 gün 1000 yıl mı? yada 50.000 yıl mı? ölçülerden bahsediyoruz şu anda. yani dünya için ölçü; 1 gün=24 saat. bu oran dünyanın dışında değişecektir onu demeye çalışıyorum. neyse uzatmaya gerek yok. senin inancın sana benim inancım bana gollum arkadaş

gollum

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Benim çıkış noktam değil arkadaş kur'anda yazan o
Zamanı istediğin gibi ölçeklendir istediğin gibi adlandır sonuçta Allah katında geçen zaman ile Dünyada geçen zaman arasında bir orantı kurmuş ayet. Yani Allahın eylemleride dünya ölçeğinden farklı bir zamana bağlı. Allah zamandan münezzehtir argümanı ile bu ayetler çelişmektedir