Allah ile tanrı kelimesi arasındaki fark

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan seciL
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

seciL

Dekan
Reaksiyon puanı
102
araştırılarak yazılmış hoş bir yazı
artık bu konuyu okuduktan sonra ALLAH ile tanrı kelimes arasındaki farkı çok daha iyi anlıycanızdan eminim.....

Allah kelimesi ile tanrı kelimesi arasında ne fark vardır :

bizim eski atalarımız müslüman olmadan önce yaratıcı bir zata inanıyorlardı.belki kendilerine göre değişik tanrılarıda vardı.ama onlar daha çok kendi lehçeleri ile ''tengri'' dedikleri zaman zat-ı uluhiyeti kasdediyorlardı.bu kelime sonra biraz daha incelik kazandı tanrı şeklini aldıki aslında mabud demektir ve arapcadaki 'ilah'ın fransızcadaki 'diyo'nun farscadaki 'huda'nın karşılığı olan bir kelimedir.

Ama hiç bir zaman Cenab-ı Hakkın bütün Esma-i Hüsnasını cami,ism-i zat olan Allah kelimesinin karşılığı değildir.

Allah dendiği an,bütün kainatta tecelli eden isimleriylebir zat-ı ecell-i A-la akla gelir Allah kelimesiyle anlaşılan budur.yani o Mabudu mutlak,Halıkı mutlak,Maksud-u mutlak,Rezzak-ı mutlak,Bari-i mutlak,Cemil-i mutlak'tır.

İlhesma-i Hüsnayı cami Allah kelimesinde böyle umumi bir mana anlaşılır,ve bu itibarladaAllah'ın(c.c)ism-i hass dır Allah dendiği anbu ma-budu mutlak anlaşılır,ve vacib-ül vücud akla gelir.ama tanrı dendiği zamanyunanlıların aklına zeus,mısırlının apis boğası,ve hintlinin aklınada kendi inakleri gelir.tanrı kelimesiyle yerli yersiz ma-bud kelimesinin akla gelmesine karşılık,Lafz-i celale olan Allah kelimesi vacib-ül vucut un ism-i hassı olarak sadece o Esma i Hüsna sahibi Za tı Zülcelali akla getirir .onun için bir insan tanrı demekle Allah yerinde kullanırsa maksatını anlatamaz ve hata etmiş olur.

tanrı ilah kelimesi yerinde,huda,diyo ve god yerinde kullanılabilir.fakat Allah yerinde değil....
Allah cenab-ı Hakk ın Zatının has ismidir.Onun için LÂ İLAHE İLLALLAH diyoruz.fakat la Allaha illallah demiyoruz.Evvela ilahlar tanrılar ne varsa hepsi nefyediliyor,sonrada isbatta mabudu mutlak getiriliyor ve sadece ALLAH vardır deniliyor.

Mevlid yazarı Süleyman çelebi,bu hususu çok güzel tefrik ederek ''Birdir ALLAH ondan artık tanrı yok'' deyip,her iki kelimenin yerinide tayin ve tesbit etmiştir.

Buna bina en bir insanın ağzından tanrı kelimesi çıktığında hemen reaksiyon göstermemeli o adamın maksadına bakmalı ALLAH yerine o manayı kullanmışsa tatlıca ikaz etmeli aksine tevehhür gösterilmemeli.hele günümüzde

DaY_WalkeR

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Bende Tanrı denilmesine karşıyım.Örneğin eskiden hangi uygarlık bilmiyorum ama erkek üreme organına bereket tanrısı derlermiş.Herşeye tanrı denilmiş.Bana göre ucuz bi kelime

mavinok.ta

Dekan
Reaksiyon puanı
13
Allah razı olsun Seçil. Çok önemli bir konuya açıklığa kavuştu. Ben de tanrı kelimesinin kullanılmamasından yanayım. Çünkü herşeyin bir adabı bir usulü vardır. Neyin ne olduğunu bilmeden etrafa hoş ve entelletüel görünebilmek adına bu kelimeyi (tanrı) kullanan çokları var...

Esma-ül Hüsna herkes tarafından açıklamaları ile birlikte okunmalı.

Rab birdir, tektir! Ondan başka ilah yok...

Tekrar ALLAH (C.C.) razı olsun. Paylaştığın için teşekkürler... ^^

red-bird

Profesör
Reaksiyon puanı
8
LÂ İLAHE İLLALLAH ^^

teşekkürler seçil

semih016

Asistan
Reaksiyon puanı
1
bende bu konuda çok hassasım. öyle diyenlerede sinir kapıyorum. Özellikle şarkılarda söylenmesi deli ediyo. bazen geliyo o şarkıyı dinlemiyorum bile

FY2005

Profesör
Reaksiyon puanı
8
Bende Allah'a Tanrı denmesine karşıyım. Bu birisini ismiyle değilde insan diyerek çağırma gibi.

Bir yerde bi söz okumuştum. Onuda paylaşayım: Tanrılar Allah belanızı versin.

RE_6

Profesör
Reaksiyon puanı
10
bence Allah denmesi daha yakışık alanıdır

kaptan31

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
99 ismi var yetmedi bide tanrı diye bişey uydurdular ne gerek var sec 99 taneden birini kullan

BaRY

Profesör
Reaksiyon puanı
12
İnsan inanıyorsa ve saygı duyuyorsa bence ne dediğinin önemi yok.
tdk: tanrı;
Kâinatta var olan her şeyi yaratan, koruyan, tek ve yüce varlık, Yaradan, Allah, Rab, İlah, Mevla, Halik, Hüda, Hu, Oğan.

İçinde olmadıktan sonra 99'unu birden say fayda etmez.Boş işlerle uğraşıyorsunuz.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
BaRY dedi ki:
İnsan inanıyorsa ve saygı duyuyorsa bence ne dediğinin önemi yok.
tdk: tanrı;
Kâinatta var olan her şeyi yaratan, koruyan, tek ve yüce varlık, Yaradan, Allah, Rab, İlah, Mevla, Halik, Hüda, Hu, Oğan.

İçinde olmadıktan sonra 99'unu birden say fayda etmez.Boş işlerle uğraşıyorsunuz.

Sen de nedense hep bu boş konularda dolaşıyorsun. :)

Cyberwolf

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Sanırım tepkiniz hoş ama pek doğru değil, Seçil arkadaşımız konuyu teknik olarak irdelemiş ancak basitçe açıklanacak olursa yazıda da bahsedildiği üzere tanrı kelimesi geneli ifade eder yani kişinin inancına göre " tapılan varlıktır, yaratıcı gücü olduğuna inanılan varlıktır yani ilahtır " tanrı, saygı duyulan, kulu olunan varlıktır. Örneğin Budizm de tanrı yoktur, reenkarnasyon olarak bilinen doğum-ölüm döngüsü olan, kişinin tekrar tekrar doğarak bu dünyada arınmışlığa ulaşması hedeflenen bir inanç sistemidir. Buradan kaynakla aslında dinimiz İslamiyet'te ise yaratıcı güç sahibi, tek güç sahibi Allah (CC) tır. Yani İslamiyetin İlahı, tanrısı Allah'tır. La İlahe illallah ( Allah'tan başka yaratıcı güç yoktur ) demektir, yani Allah'tan başka tanrı, tapılacak bir varlık, bir ilah yoktur. Bu yüzden normalde bir müslümanın örneğin " tanrım beni koru " demesi belki pek yerinde karşılanmaz ama ifade olarak kişi orada tanrı olarak tek yaratıcı, sonsuz güç sahibi Allah'ı kastettiğinden çokta yanlış bir ifade değildir ama güzel olanı kişinin " Allah'ım beni koru " demesidir...

synthkey

Asistan
Reaksiyon puanı
0
ilk yazıdan anladığım Tanrı tapılacak mercii,o mercii nin sahibi de Allahtır.
bir büyüğümden Tanrı da denilebileceğini duymuştum,hatta sormuştum denilir mi diye..
Rahman olan Allah,Rahim olan Allah,
lakin Allah olan Rahman denilmez o bakımdan da Allah bütün güzel isimleri çağrıştıran lafzdır.
teşekkürler bu konuyu açan arkadaşa.Allah razı olsun,bu mübarek gecenin hatırına bütün mümin ve mümineleri bağışlasın :)

kullanıcı

Profesör
Reaksiyon puanı
2
Tanrı --> Türkçe bir kelime
Allah --> Arapça'dan Türkçe'ye yerleşmiş bir kelime

McGee

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Tanrıda denir Allahta denir önemli olan kişinin hissiyatı

saha

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Bana görede allah demek en hayırlısı.... İlah tanrı bunlar kilişeleşmiş benzetilmiş geliyor bana mesela futbolun tanrısı tanrının eli popun ilahı gibi ...

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Sözlükte, tanrı kelimesi ilah diye geçiyor, her dilde ona göre kavramsal bir sözcük vardır, God (İngilizce), Dio (Fransızca), Tanrı (Türkçe), İlah (Arapça)..

Ancak Allah kelimesi kavramsal bir sözcük değildir. Bir özel isimdir.

Tanrı ile Allah arasındaki farkı konuşmak, İnsan kelimesi ile Ahmet kelimesi arasındaki farkın konuşmaya benzer. İnsan, kavram ismidir, genel isimdir. Ahmet ise özel isimdir.

freendly

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
bence kitab-ı kebirde geçen kelime Allah olduğu için Allah kullanılması en uygunudur. zaten islam alimlerinin Tanrı dediğini ben hiç duymadım...

goki

Asistan
Reaksiyon puanı
0
kullanıcı dedi ki:
Tanrı --> Türkçe bir kelime
Allah --> Arapça'dan Türkçe'ye yerleşmiş bir kelime
sana katılıyorum çok güzel açıklamışsın ama bende tanrı yerine Allah diyorum ne bilim tanrı diyemiyorum yani sanki ağzıma yapıştırma bi sözcük gibi duruyo o yüzden Allah diyorum.

enhar

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Seçilciğim teşekkür ederim.Güzel ve yararlı bir paylaşım.Her aklı selime gerekli açıklamayı yapmışsın B)

hacicavcav

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Tanrı yada Allah kişinin kendi tercihine kalmış bir şeydir.Ama çoğu insan Allah demeyi tercih ediyor.Kurana bakıldığında Genellikle Allah dendiği görülür.Tanrı ismini çoğu yerde putlar ve diğer tanrılar için kullanmış.Ancak bu ayırımın bilinçli olarak tesfirciler tarafından özellikle yazıldığını düşündüren ayetlerde var.Örneğin Diyanetin çevirisinde Allah denirken Y.Nuri Öztürk çevirisinde kısa bir aramada şunlara rastlıyoruz.

Maide(73) Yemin olsun ki, "Allah, üçün üçüncüsüdür!" diyenler de küfre batmıştır. Bir tek Tanrı dışında hiçbir ilah yoktur. Bu söyleyegeldiklerine son vermezlerse, onların küfre sapanlarına korkunç bir azap mutlaka gelip çatacaktır.

başka bir ayet daha;

Enam (19) Sor: "Tanıklık bakımından hangi şey daha büyüktür?" De ki: "Benimle sizin aranızda Allah tanıktır. Bu Kur'an bana vahyolundu ki, onunla sizi ve ulaştığı herkesi uyarayım. Siz gerçekten Allah'ın yanında başka ilahların bulunduğuna tanıklık ediyor musunuz?" De ki: "Ben buna tanıklık etmiyorum." De ki: "O, sadece tek bir Tanrıdır! Ve ben, sizin ortak tuttuğunuz şeylerden uzağım!"

Görüldüğü gibi yorumdan yoruma değişsede Kuranın kendisi kimiyerde Allah,kimi yerde de Tanrı demiş.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Hacıcavcav, sanırım önceden yazılmış olan mesajları okumadan bir kopya/yapıştır yaptın yine. :) Sevgili arkadaşım, "tanrı" her dilde bir karşılığı olan, "yaratıcı güç, ilah" anlamına gelir; kavramsal bir isimdir. "İnsan" demek gibi.. Ancak Allah, özel isimdir, tanrı gibi bir sözcük değildir. O şahsın kendisi için seçtiği bir isimdir. "Ahmet" demek gibi.

Allah kelimesi, ilah kelimesinden türediği için, herkes ikisini bir sanıyor. O yüzden de "la ilahe illallah" denildiğinde kafalar karışıyor. Senin okduğun ve yazılarını buraya kopyaladığın bazı bilgisiz ve kötü niyetli kişiler de bu karışık kafalardan faydalanmak istiyorlar.

Eğer "la insane illa Ahmet" desem, daha iyi anlayacaksınız. Bu cümle, "Ahmet'ten başka insan yoktur" anlamına geliyor ve gördüğünüz gibi gramer olarak yapısı tamamen aynıdır ve hatasızdır. "La ilahe illlallah" söylemi de aynen bunun gibi, "ilahlık diye bir kavram var, o kavrama haiz olan tek varlık da Allah'tır" anlamına gelir. Yani Allah, tanrı kelimesinin Arapça'daki karşılığı DEĞİLDİR. Türkçe olan tanrı kelimesinin karşılığı, Arapça'daki "ilah" kelimesidir. Allah ise, tekrar söylüyorum
özel isimdir. ;)

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
Hayırlı günler arkadaşlar

Yanılıyorsun hacicavcav arkadaşım;

Yaşar Nuri nasıl çevirmiş onu bilmem, bilmekde istemem.

Ama o dediğiniz ayetlerin Türkçe ve Arapça metinlerini aşağıda veriyorum.

Maide(73): http://diyanet7.diyanet.gov.tr/kuran/arapca.asp?page_id=119

Enam (19): http://diyanet7.diyanet.gov.tr/kuran/arapca.asp?page_id=129

Orda Yaşar Nuri’nin çevirisinde Tanrı diye bahsettiği kelimelerin yerine Kuran "ilahün" kelimesini kullanıyor.
"ilahün'ün" aslı "ilah"dan geliyor.
Ama Yaşar Nuri "ilahün" kelimesinin çevirisini "tanrı” olarak yapıyor.
Tanrı kelimesi yerine, Türkçemizde de kullanılan ilah kelimesinden neden bu kadar geri duruyor, doğrusu anlamış değilim.

Saygılarımla

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Sevgili Mehmetçim, "ilah" kelimesinin karşılığı "tanrı"dır zaten. Yani her dilde bir karşılığı var, Dei, God, Tanrı, İlah, Dio gibi.. Allah ise bunlar gibi bir kelime değil, bir özel isimdir.

Örneğin:

Genel İsimÖzel İsim
AğaçÇınar
İnsanAhmet
OtomobilFord
Web sitesiShiftdelete.net
Biyoloji ÖğretmeniHayri Hoca
ÇiçekGül
Tanrı, İlahAllah

Sanırım örnekleme ile daha açık oldu. Allah, kavramsal bir isim değildir, özel bir isimdir, bir kişiye aittir. Allah'a tanrı demek, Ahmet'e "insan" demek gibidir. Mahsuru yoktur, ancak Ahmet'e Ahmet demek daha anlamlıdır. :)

hacicavcav

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Sayın Elmacik;
Üşenmedim sözlüğe baktım,
Dilbilimciler, sözcüğün kökünün İlah'tan (el-ilah) ya da (el-laha)dan gelmiş olabileceğini söylerler. Sami dillerinde "(En üst ilah) anlamına gelir" demişlerdir. Arapça ile akraba olan dillerde de ilah kelimei benzer şekillerde seslendirilir. İbranice tanrı anlamına gelen Eloah אלה, Keldanice Alaha laha ya da Aramice ܐܠܗܐ Elāhā Süryanice ܐܠܗܐ Alāhā.

Allah kelimesi kuranla birlikte ortaya çıkan bir kelime değildir.İslamiyetten öncede türevleri kullanılıyordu.Mesela Ab-ullah,Peygamberin nesi olur bu abdullah acaba.
Anladın sen onu... ^^

"la ilahe illallah" kelimesini alalım örnek olarak..

la (yoktur)
ilahe (ilah / tanri)
illa (illa, -den baska)
allah (el ilah, ilah / tanri)

Siz ister Allah diyin,ister ilah,ister tanrı,ister elohim...
Paşa gönlünüz bilir.Ama iddia ettiğiniz gibi Allah kelimesi eskiden gelir,kadim dinlerden yani...

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Sevgili hacıcavcav, çok büyük bir açık yakalamış edasıyla mutlu mutlu yazmışsın, çünkü kendini "nasılsa bilmediğimize" şartlamışsın. :) Allah kelimesinin "ilah" kelimesinden türediğini zaten ben söylemiştim:

Elmacik dedi ki:
Allah kelimesi, ilah kelimesinden türediği için, herkes ikisini bir sanıyor.

Yukarıda, üstelik de sana cevaben yazdığım 20 numaralı mesajı okumamışsın demek ki. Çok üzülerek görüyorum ki, gerçekten okumadan, sadece önyargısal, tepkisel ve bilgisizce yazıyorsun. Sadece açık yakalamaya ve bilmediğin şeyi alt etmeye çalışıyorsun. Sevgili arkadaşım, inanmadığın bir şeye bu denli zaman harcaman beni üzüyor. Çok samimi söylüyorum, daha önemli işlere zaman ayırabilirsin.

Şunu da ekleyeyim; Allah kelimesinin henüz İslam peygamberinden önce var olduğunu ve kullanıldığını da daha önce ben söylemiştim. Üstelik de yine sana ithafen "Ateist" başlıklı konuda, "İslam öncesi Araplar Allah'ı tanıyor ve hatta yazılarına bismillah diye başlıyorlar" demiştim. Görüyorum ki ateist arkadaşların tamamı böyle. Diyorlar ki: "Allah İslam'dan önce de vardı, demek İslam yanlış", halbuki bu bizim iddiamızı doğruluyor, sizin değil. :) Siz, din kavramının İslam ile başladığını iddia ettiğimizi zannediyorsunuz. Her zaman açıklıyoruz, ancak bizim adımıza kendi kafanızdan düşünce üretiyorsunuz. Biz zaten Allah'ın İSlam vile ortaya çıktığını söylemiyoruz ki? :) Diğer dinleri de Allah gönderdiğine göre, elbette sözcük olarak Allah'ın İslam'dan önce var olması gayet doğal..

Sevgili arkadaşım, gördüğün gibi, senin sözlükten kopya yaparak yazdığın şeyi biz zaten biliyorduk ve senden önce yazmıştık. O halde neyi ıspatlıyor senin söylediğin? :) Kaldı ki şu anda neyi savunmaya çalıştığın da belli değil. "Tanrı ile Allah aynı anlamda o halde İslam yanlış" demeye mi çalışıyorsun? :) Yukarıdaki açıklamamı tekrar oku istersen; tanrı, kavram ismidir, Allah ise özel isimdir. Ahmet örneğine de tekrar bak. Ahmet'e insan demenin, Allah'a tanrı demenin mahsuru yoktur. Ancak Ahmet'e Ahmet demek, Allah'a da Allah demek daha anlamlıdır, daha doğrudur.

Abdullah'ı sormuşsun; abd, kul demektir. Abdullah da Allah'ın kulu anlamına gelir.

hacicavcav

Asistan
Reaksiyon puanı
0
"Tanrı ile Allah aynı anlamda o halde İslam yanlış" demeye mi çalışıyorsun?

Sadece Allah ve Tanrı kelimeleri arasında önemli bir fark olmadığını,Kuranda da kimi yerde Allah,kimi yerde tanrı dendiğini söyledim.Ama sen bana karşı şartlı ve önyargılı olduğundan hemen saldırıyorsun.Sakin ol Elmacik,asabiyet iyi değildir.

İslamın yanlış olup olmadığı ayrı konu...
yeri geldikçe kopyala,yapıştır yaparım... :D

Turab Garip

Dekan
Emektar
Reaksiyon puanı
181
Yahu o kadar gülücük var mesajımda nereden çıkardın asabiyeti :D

Bir de fark olup olmadığı konusunda o kadar yazı yazdık, olumlu veya olumsuz bir şey söylemedin, sanırım yine konu değiştireceksin. :P :D

RastaRules

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Tanrı kelimesini filmlerde dizilerde kullana kullana yaygınlaştırdılar.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

Tanrı diye bahseden insanlara bi kızgınlığım yok olamaz da maksat elbette önemli ama Allah demek de o kadar zor olmasa gerek.

muratcanberber

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Önemli olan içten hissederek ne söylediğini bilerek söylemek. Düşünmek bile yeter .