Allah bizi niye yarattı?

İsimyok08

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
6,233
Vergi ödemek için.Direk başlığı gördüm ve bunu yazdım.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Ben, cinnleri ve insanları ancak ve yalnız Bana ibadet etsinler diye yarattım. (Zariyat suresi 56. Ayet )
bu ayete göre, allah ego sunu tatmin etmek için yaratmış olmuyormu ?
Allah ile egoyu aynı cümlede kullanmak. İnanmıyorsan bari saygı duy. Soru sormak istiyorsanda adabınla sor.

Son düzenleme:

_mirror_

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,935
Tövbe Tövbe...

yusufemreaktas0

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
0
Selamlar. Soruyu sorma tarzı "yaklaşma" niyetinin dillendirilmesi ile örtüşmese de, aslında müslümanların veya bir şekilde bir yaratıcıya inananların çok bakmadığı bir pencereye de dikkat çekiyor. Tabii dediğim gibi soruyu sorma tarzı daha önce sayısız defa görülen bir tavra benziyor, önce öğrenmek amacıyla çarpıcı bir soru soruyormuş gibi görünüp dikkatleri çektikten sonra kendi sorusuna saçma cevaplar vererek ortamı bulandırmaya yönelik sorular. Yine de üye sırf bundan dolayı yasaklandıysa biraz abes olmuş gibi.

"Ego" dediğimiz şey yaratılmışların benliğini tanımlamak için kullanılır. Yaratanın ise yaratılmış bir benliği bulunmadığı için ondan ego diye söz edilmez. Ancak yaratanın zatı da kendini "Kibriya" olarak tanıttığına göre, evet kibirlidir. Bu yüzden "müslümanların pek bakmadığı pencere" diye tanımladım bunu. Çünkü ilk bakışta tuhafmış gibi görünse de, yaratıcı kibirlidir, zaten de kendisi kendini "Kibriya" olarak tanımlar. Kibirli olması da sonuna kadar hakkıdır; hatta sadece kendisine has kıldığı bir hakkıdır. Kibir ve kibirlenmeyi günah olarak tanırız ancak o günah sadece yaratılmışları bağlar. Çünkü bir yaratılmışın kendinden menkul, yani kendisine verilmeden sahip olduğu hiçbir şeyi yoktur, o yüzden kibirlenmeye hakkı yoktur. Yaratıcı ise kendinden menkul, kimsenin ona vermediği yaratışa ve kudrete sahiptir. Dolayısıyla kibir sadece yaratıcının hakkıdır. O yüzden de kutsal kitaplarda genellikle "biz" ifadesini kullanırken, sadece kendine izafe ettiği şeylerden bahsederken "ben" ifadesini kullanır. "Ben yarattım", "ben Allahım", "yalnız bana ibadet edeceksin" ve benzeri ayetlerde olduğu gibi.

Öyleyse evet yaratıcı kibirlidir, buna hakkı olduğu için gayet de normal bir durumdur. "Günah", "iyi", "doğru" gibi şeyler yaratılmışları ve onların eylemlerini tanımlamak içindir, yaratıcının kendisini değil. Bu konunun iyi anlaşılmamasının sebebi, yaratıcıyı yaratılmışlarla karıştırıp onlara benzetmeye çalışmaktan kaynaklıdır. Zaten çoğu kişinin bu konunun küfre gireceğini düşünmesinin sebebi de budur.
cevabınız gerçekten çok açıklayıcı oldu size teşşşekür ederim. yanlış anlayanlar olmuş bazıları küfre girer yazmış ( @ConfickerBelasi ) benim tek yaptığım sorgulamak . Bu konu hakkında fesah bi düşüncem olmadı

böyle konular yasaklanmalı kötü örnek olur.
ne gibi kötü örnek ?

_Zaur_

Müdavim
Müdavim
Cezalı
Reaksiyon puanı
23,598
İnançsızsan bu soruyu sormanın pek mantığı kalmıyor. İnançsız değil bizzat Müslüman düşmanı olarak görülürsün böyle tavırla.

Mesela konu hakkında Kendimin yaratılış fikrimi belireyim belki görürsün başka bir zaman.
Yaşam yapısı İki enerji üstünde dönüyor. Kabaca desem Biri + biri - yani biri erkek biri dişi, Biri sıcak biri soğuk. Bu iki güç bir-biriyle etkileşime girince yeni bir enerji çıkıveriyor ortaya.
Evrenin yaranmasını da Bu iki zıttı enerjinin yarattığı bir canlı içinde boyut olduğunu düşünüyorum.
Evrene canlı dedim çünkü Durmadan genişleyen bir yapısı var nasıl desem Çocuk büyüyor Tüm evrende olanlar o çocuğun içindeki maddesel yapıda büyüyor.

İnsanda zamana karşı savaşıyor hayatta. Ne kadar boyut atlarsan o kadar yaşam zamanı kazanırsın. İleride İçinde evren barındıracak Canlıya dönüşme ihtimalin olması çok yüksek.

Yani yaşam içinde yaşam olarak kısır döngüyle büyür bu güç.

DeepLearning

Öğrenci
Reaksiyon puanı
42
Arkadaşlar banlanma yuvasına ho
İnançsızsan bu soruyu sormanın pek mantığı kalmıyor. İnançsız değil bizzat Müslüman düşmanı olarak görülürsün böyle tavırla.

Mesela konu hakkında Kendimin yaratılış fikrimi belireyim belki görürsün başka bir zaman.
Yaşam yapısı İki enerji üstünde dönüyor. Kabaca desem Biri + biri - yani biri erkek biri dişi, Biri sıcak biri soğuk. Bu iki güç bir-biriyle etkileşime girince yeni bir enerji çıkıveriyor ortaya.
Evrenin yaranmasını da Bu iki zıttı enerjinin yarattığı bir canlı içinde boyut olduğunu düşünüyorum.
Evrene canlı dedim çünkü Durmadan genişleyen bir yapısı var nasıl desem Çocuk büyüyor Tüm evrende olanlar o çocuğun içindeki maddesel yapıda büyüyor.

İnsanda zamana karşı savaşıyor hayatta. Ne kadar boyut atlarsan o kadar yaşam zamanı kazanırsın. İleride İçinde evren barındıracak Canlıya dönüşme ihtimalin olması çok yüksek.

Yani yaşam içinde yaşam olarak kısır döngüyle büyür bu güç.
Entalpi ve Entropi yi senin sayande anlıyabildim :)

Timurid

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
836
bence aksine allaha daha yakınlaşmam için. kimse anasının karnından bunları öğrenerek doğmuyor ben bu islam dinini tanımak için bu tür sorular sormam ver sorgulamam gerekiyor

gerekmiyorsa bizi neden yarattı
ölünce öğrenirsin :D

lordare

Profesör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
1,938
Bizim gibi güzel insanları yarattı çünkü tanrının yarattığı her şey güzeldir ve biz de güzeliz. Melekler gibi iradesizce kendisine ibadet edelim diye yaratmadı elbette, bize farklı olarak irade gibi üstün bir yeti verdi ve bizlerin tamamen hür irademizle neler yapacağımızı izlemeye başladı
Elbette sonucu biliyordu ama iyi işler yapanları ve kendisini sürekli hatırlayanları ödüllendirecek ve iyi iradeli olan insanları cennetinde üstün yerlere koyacak. Bizimle ilgili planı var mı veya nedir bunları biz asla bilemeyiz
Ayrıca insanda bulunan ego denilen, diğer bir bakışla kibire çok yakın olan şeyi de Allah'ın yarattığını gözardı etmemek gerekir

Reaksiyon puanı
10,315
Dinden uzaklaşmaya çok yakınsın.
Adam Allaha dine hiç yakın olmamış ki uzağa düşsün.
Emin olun, hit almak, konuşulmak, hava civa yapmak için Allaha, İslama laf çakmaktan başka meziyetleri olmayan bu tipler benim midemi bulandırıyor, iğrendiriyor. Söyleyecek başka lafta bulamıyorum.

LalaPapa

Asistan
Reaksiyon puanı
117
Ben, cinnleri ve insanları ancak ve yalnız Bana ibadet etsinler diye yarattım. (Zariyat suresi 56. Ayet )
bu ayete göre, allah ego sunu tatmin etmek için yaratmış olmuyormu ?
Dostum burda sana “haddini bildirenlere” aldırma fazla. Yorumları okuyorum çok komikler. Genelde buna bi cevapları olmadığında “sen haddini bil nasıl böyle dersin, sen böyle diyemezsinler” havada uçuşur. Neyse. Bunları elbette sorgulayabilirsin. Allah sana sorgulaman için gerekli malzemeyi vermişse sorgularsın. Bende çok düşündüm bunu.

Allah egoist midir değil midir bende bilmiyorum. Bilinmek istediğini ve bana ibadet etsin diye kendisi Kur’an da söylüyor evet.

Burda bir kaç kafa karışıklığı var. Allah egoist olmamalı mı? Sen evrenin en yüce varlığısın, herşeyin sebebisin ve bilinmek istemiceksin? İsteyebilirsin tabiiki. Ama böyle bi durumda ardından şöyle bir soru daha geliyor.

Madem en mükemmelsin, en iyisisin o zaman neden böyle bi şeye ihtiyacın olsun ki?

Buna gelen cevapta şu, onun ihtiyacı yok bizim ihtiyacımız var. E bizim ihtiyacımız olsa öyle yazar. Tamam ihtiyacımız var elbette. Ama bilinmek “istemek” biraz garip. Melekler biliyor zaten? Bide insana gerek var mı? İradesi olan ve sorgulama yeteneği olan biz insanların onu bilip ibadet etmesini istemiş olabilir. Ama tekrar başa dönüyoruz buna ihtiyacı var mı? Yok. O zaman şöyle bir şey diyebiliriz, ihtiyaçtan değil keyfi olarak veya öylesine veya egosu için böyle bir şey istemiş olabilir?

Şahsen ben bütün bu soruların ve belirsizliklerin arasında en son şöyle karar verdim,

Ben kısmen arapça gördüm. Arapça, türkçe gibi değil. Aşırı derecede ayrıntı var, kelimeler var ve bunların türkçe karşılığı yok. Bunu da ben çevirilerin azizliğine verip bir gün araştırcam olarak kenara koydum.

Diğer arkadaşlara da söylüyorum. Bu tarz şeylere millete haddini bildirmeye çalışarak cevap vermeyin. Millete haddini bildirmeye çalışarak haddinizi aşmayın. Elbette değerdir bu ve saygıyı aşmamak gerekir ancak egoistmi dedi diye adam saygıyı aşmış hakaret etmiş olmuyor. Nasıl bir insana egoist misindir dediğinizde adam size hadsiz sen nasıl böyle dersin şu bu diye cevap vermeyip, Hayır değilim veya evet öyleyim diyebiliyorsa bu arkadaşta sorduğunda namus meselesine çevirip milleti soğutmayın. Bu bir kelimedir. Ayrıca Allah öbür tarafta keyfim istedi yaptım dese hiç birimiz buna itiraz edemeyiz. Bunuda yapabilir.

Ben 5 vakit namaz kılmama rağmen sık sık böyle sorular sorarım ve cevaplarını ararım. Bu sayede bir çok konuda çok daha sağlam olurum din konusunda. Ama sonra gelir adamın teki daha namaz kılmaz cumadan cumaya müslümandır her türlü hakkı yer ama içim temiz diyip bana sen küfürdesin diyip sonra da hadsizsin diyip islamcılık oynar ve gider çok gülerim yani :D

Son düzenleme:

Timurid

Müdavim
Müdavim
Reaksiyon puanı
836
Herşeyi düşünmek iyi değildir bu tarz şeylere insanın akıl iradesi yetmez.

Arkadaşlar lütfen bu konuda Allah(c.c) konusunda espri yapmayın sonu hiç iyi olmaz.

Anivia

Doçent
Reaksiyon puanı
446
Yaptığın yanlış bir şey onla dalga geçmemeli onu bu durumdan kurtarmalıyız ama fikrini değiştirmezse yapacak bir şey yok.
Diğer sayfalardaki yorumların hepsini okudun mu

Yaptığın yanlış bir şey onla dalga geçmemeli onu bu durumdan kurtarmalıyız ama fikrini değiştirmezse yapacak bir şey yok.
ama linç yememek için sileceğim galiba

yusufemreaktas0

Cezalı
Cezalı
Reaksiyon puanı
0
Dostum burda sana “haddini bildirenlere” aldırma fazla. Yorumları okuyorum çok komikler. Genelde buna bi cevapları olmadığında “sen haddini bil nasıl böyle dersin, sen böyle diyemezsinler” havada uçuşur. Neyse. Bunları elbette sorgulayabilirsin. Allah sana sorgulaman için gerekli malzemeyi vermişse sorgularsın. Bende çok düşündüm bunu.

Allah egoist midir değil midir bende bilmiyorum. Bilinmek istediğini ve bana ibadet etsin diye kendisi Kur’an da söylüyor evet.

Burda bir kaç kafa karışıklığı var. Allah egoist olmamalı mı? Sen evrenin en yüce varlığısın, herşeyin sebebisin ve bilinmek istemiceksin? İsteyebilirsin tabiiki. Ama böyle bi durumda ardından şöyle bir soru daha geliyor.

Madem en mükemmelsin, en iyisisin o zaman neden böyle bi şeye ihtiyacın olsun ki?

Buna gelen cevapta şu, onun ihtiyacı yok bizim ihtiyacımız var. E bizim ihtiyacımız olsa öyle yazar. Tamam ihtiyacımız var elbette. Ama bilinmek “istemek” biraz garip. Melekler biliyor zaten? Bide insana gerek var mı? İradesi olan ve sorgulama yeteneği olan biz insanların onu bilip ibadet etmesini istemiş olabilir. Ama tekrar başa dönüyoruz buna ihtiyacı var mı? Yok. O zaman şöyle bir şey diyebiliriz, ihtiyaçtan değil keyfi olarak veya öylesine veya egosu için böyle bir şey istemiş olabilir?

Şahsen ben bütün bu soruların ve belirsizliklerin arasında en son şöyle karar verdim,

Ben kısmen arapça gördüm. Arapça, türkçe gibi değil. Aşırı derecede ayrıntı var, kelimeler var ve bunların türkçe karşılığı yok. Bunu da ben çevirilerin azizliğine verip bir gün araştırcam olarak kenara koydum.

Diğer arkadaşlara da söylüyorum. Bu tarz şeylere millete haddini bildirmeye çalışarak cevap vermeyin. Millete haddini bildirmeye çalışarak haddinizi aşmayın. Elbette değerdir bu ve saygıyı aşmamak gerekir ancak egoistmi dedi diye adam saygıyı aşmış hakaret etmiş olmuyor. Nasıl bir insana egoist misindir dediğinizde adam size hadsiz sen nasıl böyle dersin şu bu diye cevap vermeyip, Hayır değilim veya evet öyleyim diyebiliyorsa bu arkadaşta sorduğunda namus meselesine çevirip milleti soğutmayın. Bu bir kelimedir. Ayrıca Allah öbür tarafta keyfim istedi yaptım dese hiç birimiz buna itiraz edemeyiz. Bunuda yapabilir.

Ben 5 vakit namaz kılmama rağmen sık sık böyle sorular sorarım ve cevaplarını ararım. Bu sayede bir çok konuda çok daha sağlam olurum din konusunda. Ama sonra gelir adamın teki daha namaz kılmaz cumadan cumaya müslümandır her türlü hakkı yer ama içim temiz diyip bana sen küfürdesin diyip sonra da hadsizsin diyip islamcılık oynar ve gider çok gülerim yani :D
cevabın için çok teşekkür ederim. keşke diğerleride bu kadar anlayışlı olsa

Reaksiyon puanı
10,315
peki sen insanların damarına damarına basarken anlayışlı olabildinmi ki başkalarından anlayış bekliyorsun. Yahu sen kimsin de Allah'ın egosunu sorguluyorsun? İnsan bu denli utanmaz, arlanmaz olabilir mi ya?

Ha bir de ban yemene rağmen multi hesap açıp yeniden giriş yapmışsın.

Fakehero

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
5,741
HZ.ADEMİN CEZA olarak indiği yerde yaşıyoruz
Ceza arapçada bir eylemin karşılığıdır. Bu iyi ya da kötü farketmez. Hz. Adem yaptığı eylemin kötü karşılığını aciz,gücü,kuvveti kısıtlı zamana tabi yaşlanan bir vücutla aldı fakat iyi karşılık olarak dünyada tüm nimetler ise verilmiş. Yani sen insan olarak Hz. Adem'in işlediği eylemin kötü sonucundan dolayı bu dünyadasın ama türlü güzel yiyecekler, göze ve gönüle hitap eden manzaralar,sesler bunlar sana verilmiş. Ve bunlar verilirken senden tek bir şey istenmemiş. Bu yüzden olaya iki taraflı bakmak gerekir.

LalaPapa

Asistan
Reaksiyon puanı
117
Bizim milletten fazla bişi beklememek gerek sen takma dostum. Herkesin sorgulama şekli, konuşma şekli farklı. Önemli olan cevabı bulabilmekte ve bulunduğunda da kabul edebilmekte. Umarım bir gün cevabını bulabilirsin.

Realhas_The_GreatFan2

javareal
Müdavim
Reaksiyon puanı
6,396
Gerçek bir Müslüman Allah'ın gerçekten varmı diye sorguluyor zaten o gerçek Müslüman değildir.