Akraba Evliliği

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan emelden
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

stayy_ayhan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
karşı olanlara söylüyom yanlış düşünüyosunuz..öle bi şeyy olsaydı peygambeerimiz (S.A.V) başta o efendimiz kainatın sultanı akraba ewliliği yapmazdı..

Juggernaut

Profesör
Reaksiyon puanı
41
Akraba evliliklerinde sakatlıklar ortaya çıkabiliyor.

*SiRiNe*

Dekan
Reaksiyon puanı
2
akraba evliliği güzeldir tavsiye ederim..
eğer kötü birşey olsaydı dinimiz yasaklardı dimi..
siz bakmayın bilgisiz ecnebilerin amca çocuklarını kardeş gibi görmesine..

ayrıca sakatlık hakkında...

Sen kime ecenebi diyorsun sen amcanın çocuğuna farklı duygular besleyebilirsin kimin kime ne hissedeceğine duygularına karışamayız bu elde olan bişey değildir..

Ama sende amcasının çocuğunu kardeşi gibi görenlere ecnebi diyemezsin...!

Ayrıca biz burada akraba evliliği islami açıdan uygun değildir diye birşey de söylemedik...!

zelenga

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Sen kime ecenebi diyorsun sen amcanın çocuğuna farklı duygular besleyebilirsin kimin kime ne hissedeceğine duygularına karışamayız bu elde olan bişey değildir..

Ama sende amcasının çocuğunu kardeşi gibi görenlere ecnebi diyemezsin...!

Ayrıca biz burada akraba evliliği islami açıdan uygun değildir diye birşey de söylemedik...!

haydaa...
siz bakmayın bilgisiz ecnebilerin amca çocuklarını kardeş gibi görmesine..
şimdi bu laftan böyle bir mana çıkarmana şaşırdım..
yani > ecnebiler şöyle yaptı..o zaman böyle yapan herkes ecnebidir mi diyecez :D

*SiRiNe*
est..ben de öyle söylediniz demedim ki..

freewill

Dekan
Reaksiyon puanı
61
zelenga işin zor şirinenin damarına basmaşsın bu arada ne demişler büyük lokma ye ama büyük konuşma :innocent:

RadioHead

Asistan
Reaksiyon puanı
4
yanlıştır,tehlikelidir evlenmem;evlenenede mani olmam...

Be5tE

Dekan
Reaksiyon puanı
5
Bana düşmez ama zelenga ve *SiRiNe* Kendi aranızdaki tartışmaya artık son verseniz nasıl olur ???

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
yanlıştır,tehlikelidir evlenmem;evlenenede mani olmam...

Değerli arkadaşlar yorumlarımızı yaparken açıklamalarını yaparsak bilgilerimiz güncellemiş,yanlış bildiklerimiz düzeltebiliriz.

Neden yanlış?
Neden Tehlikelidir?

gibi;

Saygılar

tudRoY

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Arkadaş heterezigot çekinik genlerin akrabalarda bir araya gelerek homozigot baskın hale geleceği için söylemiş olabilir :) sanırsam böyle birşeydi :D Ama akraba olmadıklarını bildiğim ve hasta, engelli doğan birçok çocuk biliyorum.. Bu işe de kader cihetiyle bakmak gerektiğinin taraftarıyım. Ayrıca kınayıp, değişik şeyler (aşşağılama amaçlı) söyleyen arkadaşlara da biraz daha dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum. Bu dünyada birtek sizin fikirleriniz doğru değil.

Be5tE

Dekan
Reaksiyon puanı
5
İşe şansa mı bırakalım yani tudroy ???

ayhan.akyuz

Asistan
Reaksiyon puanı
1
Neden? Bizim 7 sülale aşiret hepsi akraba evliliği amca oğlu dayı oğlu v.s v.s hiç birinde de sakat veya engelli veya özürlü cocuğu yok hepsinin de en az 4 5 6 tane cocukları var bende amca kızımla evliyim ve çok tatlı ve şeker bi kızım var Ben inanmıyorum akraba evliliğinden özürlü cocuk doğduğuna alakası bile yoktur Allahta kimseye göstermesin akraba evliliği olmasın diyorsunuz peki kimle evlencek ailesine uygun oturup kakmasını aileye ayak uydurcak bu zamnada kız nerden bulcam benim abim 9 yıl boyunca istanbulda bi kızla çıktı en sonunda evlencem dedi iyi dedik nişanlandırdık buınları abim askere gitti bizim sülale aşiret olduğu için her yerde adamlarımız var askere gitti abim baktım hergün bi yerden haber geliyor bu kız gece sat 3 te durakta gördük ne işi var orda bu zamanda doğru düzgün kız bulmak çok zor sevgiler.
seninki istisna bende eruhtan evliyim akraba evliliklerinde özürlü olayı fazla amca ve dayı kızlarıyla evlenmemekte fayda var birde aileler arası kavgalar yuvayı çok fazla etkiliyor
akraba evliliklerinde uyum sevgi genelde sözkonusu değil lanet olası menfaat ön planda en azından ucuza gelsin diye

oasis75

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
akraba evliliği dinen yasak değil ancak dinen mecburi de değil. bu aslında bir tercih meselesi bence. benim yaşadığım yerde çok uygun görülmez mesela bu durum çünkü akraba çocukları hep birarada büyür. ancak bazı yörelerimizde böyle bi durum yok. sakat doğumla ilgili olarak da ; bu durum tamamen olasılığı güçlendirecek birşey. kesin sakat olacak diye bir durum yok. ama şöyşe bir örnekle açıklarsam;
iki tarafta da şeker hastalığı varsa; çocukta bu hastalığın çıkması akraba evliliğinde daha kuvvetle muhtemel oluyor. ama dinen sakıncalı bir durum değil tabi ki. nihayetinde bu durum tercih meselesi. evlenene de evlenmeyene de saygı duymak gerek.
saygılar...

tudRoY

Profesör
Reaksiyon puanı
1
@be5te
Şans diye birşeyin olmadığını söylerim konuyu uzatmak gerekirse :) ama söylememiş say neyse cevap vereyim

Allah eğer sakıncalı birşey görseydi bu konumda, sakat çocuğunuz olur deseydi bize haram kılınırdı bu. Kimseyi bu konumda bırakmazdı. Yani senin şu anda çocuğunun sakat olup olmayacağı belli :) (olup olmayacağı da) Bu bir sınavdır. Saygı duyarım fikirlerine.

Selametle :)

Yanlış anlaşılmasın burada ben evlenecem diye birşey demiyorum ama büyük de konuşmuyorum.

@ayhan.akyuz
akraba evliliklerinde uyum sevgi genelde sözkonusu değil lanet olası menfaat ön planda en azından ucuza gelsin diye

biraz daha açar mısın? ucuza gelsin derken???

Be5tE

Dekan
Reaksiyon puanı
5
Ya tabikide belli değil ama akraba evlilikte sakat doğma riski çok daha yüksek.

Şahsen ben akrabamla evlenip sırf ben mutlu olacam diye ilerde çocuğumun BENİM YÜZÜMDEN sağlıksız bir şekilde yaşamasını istemem. Bu ihtimali aza indirmek için ben akraba evliliğini tercih etmeyeceğim. Allah nasıl derse öyle olur. Ama dediğim gibi akraba evlilikte risk DAHA FAZLADIR !

Jerusalem

Profesör
Reaksiyon puanı
5
Günümüzde hala akraba evliliği yapanlara rastlamak mümkün.
...
Rastlamak mümkün mü? Çok büyük bi' yüzde akraba evliliğine oldukça sıcak bakıyor. Bu anlamda mümkün 'den daha iyi bi' ifadeyi rahatlıkla kullanabiliriz. Çok despot olmamakla birlikte bende o kimselerdenim. Ayrıca Peygamber(S.A.S) tavsiyesi.

Velev ki;
yigit_ozgur_akraba_evliligi.jpg

zelenga

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Süt kardeşliği mevzuuna tekrar dikkatlerinizi çekmek isterim..
İzmir'den isim belirtmeyen okuyucumuz: 1- Annem, benden küçük kız kardeşimi emzirirken amcamın kızını da emzirmiş. Ve onlar süt kardeşler. Amcamın bir de kızından küçük oğlu var. O da bizim kardeşimiz olur mu? Bize helâl midir? 2- Süt annesinin eşi sütü emen çocuğa helâl midir?
Yüce İslâm Dîninde evlenme engeli taşıması bakımından "doğurmak" ile "süt vermek" arasında hiçbir fark yoktur. Yani bir anne, doğurmadığı bir çocuğa iki yaşından evvel süt vermişse, bu çocuğu kendi doğurduğu öz çocuklarıyla kardeş yapmış olur. Demek oluyor ki, süt kardeşliği soy kardeşliği gibidir. Soy kardeşliğinin evlenme bakımından haram kıldığı her şeyi, süt kardeşliği de haram kılar. Başka bir ifâdeyle, soy kardeşliğinin evlenme engeli getirdiği her bireye, süt kardeşliği de evlenme engeli getirir. Yani soy kardeşliği ile süt kardeşliği arasında evlenme engeli ve kardeşlik bakımından hiçbir fark yoktur. Yani süt anneliği soy anneliği gibidir. Süt kardeşliği de soy kardeşliği gibidir. Yani öz annenin çocuklarına haram olan yakınları kimlerse, onlar süt annelik nedeniyle de haram olurlar. Bu Kur'ân ve Sünnetle sabittir.
Kur'ân, kendisiyle evlenilmesi haram kılınan kadınlar arasında, "süt anneleri ve süt kız kardeşleri" de sayar.1 Peygamber Efendimiz (asm) de, "Süt emmek, soy bağının haram kıldığı her şeyi haram kılar" buyurmuştur.2
Bu durumda;
1- Çocuğun, kendisini emziren kadınla evlenmesi haramdır.
2- Çocuğun, kendisini emziren kadının çocuklarıyla evlenmesi haramdır.
3- Çocuğun, kendisini emziren kadının yukarıya doğru aslını ve aşağıya doğru neslini takip eden zincirde kim varsa hepsiyle evlenmesi haramdır. Yani süt annenin annesi, çocuğun süt ninesidir. Süt annenin babası, çocuğun süt dedesidir. Süt annenin torunları, çocuğun süt yeğenleridir. Süt annenin kardeşleri, çocuğun süt teyzesidir veya süt dayısıdır. Süt annenin kocası da, çocuğun süt babasıdır. Süt çocuğun bütün bu zincirdeki bireylerle evlenmesi haramdır.
4- Fakat bütün bu haramlıklar, sadece süt çocuğun kendisiyle sınırlıdır. Süt çocuğun kendi öz kardeşleri için böyle bir sınırlama söz konusu değildir. Süt çocuğun kendi öz kardeşlerinin, bu kişilerle evlenmelerinde bir engel yoktur. Yani annenizin süt kızı, sizlerle (kardeşlerinizle) süt kardeştir; sizlerle ebediyen evlenemez. Fakat bu kızın diğer kardeşleri ile sizin aranızda her hangi bir kardeşlik bağı yoktur. Dolayısıyla bu kızın diğer kardeşleriyle sizin kardeşlerinizden her hangi birisinin evlenmesinde bir sakınca yoktur. Nitekim soy itibariyle de böyledir.
5- Süt annesinin eşi, sütü emen çocuğun süt babasıdır. Öz babası gibidir. Bir kız çocuğunun, süt babasıyla veya süt babasının diğer hanımlardan çocuklarıyla da evlenmesi ebediyen haramdır. Çünkü süt babanın, diğer hanımlardan olan çocukları da kendisiyle süt kardeştir.
Kaynak
Yani demek istediğim dînî bilinçsizlik nedeniyle birbirlerinin çocuklarını emziren annelerin bunu önemsememeleri sonucunda süt kardeşlerin birbirleriyle evlenmeleri sonucunda ortaya çıkan sakat çocukların "akraba evliliği" ile ilişkilendirilmesi olabilir. Ki bu "akraba evliliği karşıtlığı" da eksik bilgi nedeniyle kasıt olmaksızın yapılıyor olabilir :)

мυяαт

Asistan
Reaksiyon puanı
1
akrabalarımın hepsine kardeşim gözüyle bakarım...

freewill

Dekan
Reaksiyon puanı
61
мυяαт dediği gibi akraba bu ya büyük konuşmak gibi olmasın ama bilemiyorum ben düşünemiyorum bazı yörelerde bu normalmiş gibi karşılansada bilemiyorum düşünürken bile düşüncelerim beynim ve parmakları arasında kilitleniyor :wacko:

stayy_ayhan

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
kardeşlerim abilerim ablalarım.siz hiç kitap okumadınızmı hiçmi işitmediniz akraba ewliliğinde bir sakınca olsaydı peygamberimiz efendimiz kainatın sultanı hiç akraba ewliliği yaparmıydı.. tamam karşı olabilirsiniz.saygı duyuyom.ama böle insanların kafasını bulandırıp.yok cocuk özürlü doğar.yok sağlık problemi olur yok kan uyuşmazlığı..ilahi takdirde ne warsa o olur..cocuğun özürlü doğmasını sebep akraba ewliliği diil.yanlış düşünüyosunuzz

mehmet

Profesör
Emektar
Reaksiyon puanı
47
Hayırlı sabahlar arkadaşlar;
Akraba evliliğinde çocuklarımız sakat olur diyen arkadaşlardan rica ediyorum.
Lütfen aşağıdaki tezi bir okuyun.

Buradan bakabilirsiniz

Saygılar

GurenGursel

Profesör
Reaksiyon puanı
3
Cahilce olduğunu düşünüyorum. Özellikle çocuklarının herhangi bir özüre sahip olabileceklerini bilerek evlendilerse daha da beter!

haluk_41

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
özürlü çocuk akraba evliliğinden diil kan uyuşmazlığından oluyor yani akraban olmasa da kan uyuşmazlığı olabilir fakat akraba evliliklerinde kan uyuşmazlığı oranı daha fazla evlenmeden önce kan uyumu tespit edilebiliyor hatta zorunlu olması gerek. Fakat benim kişisel tercihim akraba evliliği yapmamaktan yana çünkü bırak kuzenini babamın dayısının torunu bile olsa ben kardeş gözüyle bakıyorum.

yarışçı

Profesör
Reaksiyon puanı
9
burada akraba evliliğini destekleyenlere helal olsun, dinimizce bile yasaklanmıştır, Allah'tan korkun

erol_1982

Profesör
Reaksiyon puanı
0
Diyelimki akraba evliliğini makul kabul edilebilir gördük.Çocuklar sakat doğarsa bunlarıda makul görebilecekmisiniz?
Peygamber efendimizden bahsetmiş çoğu arkadaş , evlenmiş olabilir.Ama bir çocuğun sakat doğmasını oda istemezdi öyle değilmi.

Geçmişte yapılan herşey doğru olacak diye bir kanun mu var. Öyle olsaydı bugün ilkel çağlarda yaşıyor olurduk. Biraz daha makul, yenilir yutulur cinsten bişiler söleyin.

Kan uyuşmazlığı kan grubu ile değil kanınızdaki Rh faktörü ile ilgilidir. kadının Rh -, erkeğin ise Rh + olduğu durumlarda oluşabilir.

ayhan.akyuz

Asistan
Reaksiyon puanı
1
cevaplar makaslanacaksa bu forum niye o zaman siz dilediğinizi yazın biz okuruz
özellikle site adabına uyacak bir kültüre sahibiz ama unutmayın gerçekler acıdır yani ilaç gibi

dead_ghost

Profesör
Reaksiyon puanı
1
kısmet diyelim ;) :D

bana görede ters ama şöyleki
diyelimki hala kızımla evlendim halamla olan hala yiğen ilişkisi anne damat ilişksine dönecek
aradaki mesafe birden kalkacak beni evvelden tanıdığı için daha çok karışma eğilimi olacak onun ve aile bireylerinin söz hakkı olacak her daim ;) ben buna izin vermeyenlerdenim kimseyi karıştırmak istemem evliliğime o 2 kişiyi ilgilendirir ben ve eşimi ;) sakat çocuk olup olmayacağını artık önceden belirlenebiliyor zaten kan tahlilleri yapılıyor akdeniz anemisi eğer 2 eştede varsa evlilik riskli oluyor ;)

ayhan.akyuz

Asistan
Reaksiyon puanı
1
@be5te
Şans diye birşeyin olmadığını söylerim konuyu uzatmak gerekirse :) ama söylememiş say neyse cevap vereyim

Allah eğer sakıncalı birşey görseydi bu konumda, sakat çocuğunuz olur deseydi bize haram kılınırdı bu. Kimseyi bu konumda bırakmazdı. Yani senin şu anda çocuğunun sakat olup olmayacağı belli :) (olup olmayacağı da) Bu bir sınavdır. Saygı duyarım fikirlerine.

Selametle :)

Yanlış anlaşılmasın burada ben evlenecem diye birşey demiyorum ama büyük de konuşmuyorum.

@ayhan.akyuz

biraz daha açar mısın? ucuza gelsin derken???
tabiki doğuda evlenmek[daha ziyade doğuda oluyor ]çok masraflı mirasın bölünmesi başlık düğün diğer etkenler kızları ya kaçmaya ya akraba evliliğine yada dedesi yaşındakilerle zoraki evliliğe mecbur bırakıyor ilkinde yakalanıp katledilme tehlikesi çok
eğitim yükselirse bunun önüne geçilir ben olayın ta içindeyim en az lise mezunu kızlar artık bunları yemiyor ve ölümüne direniyor
o zaman iş babalara düşüyor kız müsait şartlar sağlandığında sevdiğine başlıksız zorluk çıkarmadan bir meta gibi paraya tavil etmeden onun Allah[cc]ın yarattığı en şerefli mahluk olduğunu ve rahim cc sıfatınıda onda tecelli ettirmek le şereflendirdiğini unutmayarak
sana ucuza nın daha acısını söyleyeyim adam kız kaçırıyor barışılacak para yok veya namus meselesine berdel denen anadolunun frengisi aids i o mel'un şeye baş vuruluyor aids ten ölür kurtulursun bundan kaçış yok
adamın kızı çok yaşabirşeye bakmıyor başlık parası goncalar çürütülülüyor
kardeşim bunları sallamadım içinde olduğum gerçekler ben diyorumki
KIZ ÇOCUKLARI OKUTUN

kardeşlerim abilerim ablalarım.siz hiç kitap okumadınızmı hiçmi işitmediniz akraba ewliliğinde bir sakınca olsaydı peygamberimiz efendimiz kainatın sultanı hiç akraba ewliliği yaparmıydı.. tamam karşı olabilirsiniz.saygı duyuyom.ama böle insanların kafasını bulandırıp.yok cocuk özürlü doğar.yok sağlık problemi olur yok kan uyuşmazlığı..ilahi takdirde ne warsa o olur..cocuğun özürlü doğmasını sebep akraba ewliliği diil.yanlış düşünüyosunuzz
KARDEŞLERİN GÜZELİ
ilahi emr sadece sana helal kılındı bir konuyu islami, açıdan incelersen aynı konudaki hadis ve ayetleri incelemen ve nesh olayını takib etmendir
ilim müslümanın kaybolmuş hazinesidir çindede olsa arayıp bulunuz
ilim bize yakın akraba evliliklerini yasaklıyor zorunlu hallerde testler ve ilaç tedavisini öngörüyor Allah[cc]ın verdiği akıllla ulaşılır o zamanın olayları müstesnadır Allah Resulu sallalahü vesellem efendimizin her evliliği bir ders bir gereksinme bir çözümdür bizdekiler gi,bi salt cinsel dürtüleere mal hırsına dayanmaz
bizde dayı kızı amca kızı veya oğlu kardeştir şimdi işi sağlama bağlamak amacıyla birbirleriyle sütkardeş yapılıyor bu sürette dinen harama giriliyor

moz

Doçent
Reaksiyon puanı
5
Bende "Akraba Evliliği" meselesini kendimce ele almak istiyorum.

* ) Akraba Evliliği Karşı Değilim.
**) Akraba Evliliğine Karşıyım.

*) Öncelikle dini yönden belli çerçevede izim verilmiştir. Dinimizce kesin nikahlanamayacak akrab ve/veya kişiler belirtilmiştir. Bunların dışında evlenmek isteğe bağlı ve/veya eşlere bıraklılmıştır. Normalde efendimiz zamanına bakıldığında akraba evliliği pek görülmemektedir.
Olayı toplumsal olarak incelediğimizde doğuda ve veya genelede doğu kökenli ailelerde , akraba evlilikleri bir nevi bir gelenek görenek halini aldığı için buralarda normal olarak karşalanıyor. Bu yüzden akraba evlilikleri çok oluyor, zaten bunun nedenlerini de arkadaşlar gayet güzel açıklamışlar.

**) Açıkcası bende akraba evliliğine karşı olmakla beraber taşıdığım endişeleri anlatayım.
Yine toplumsal olarak bakıldığında gerek kültür olarak gerekse okuma/yazma oranlarinin daha yüksek olan yerlerde akraba evliliğine oldukça az raslanıyor.
Akraba evliliklerinde ( sakat , mongol , kan uyuşmazlıkları v.s.) olma şansı daha fazla. Bu bilimsel ve tıbbi açıdan bilinen ve kanıtlanan bir durum. Akraba evlilikleri sakat ve/veya normal dışı çocuk olma ihtimalini arttırıyor. Hem kandan dolayı hemde genetik ve DNA benzeşmesinden dolayı.

SONUÇ: SİZ KARAR VERİN.

buraqq

Profesör
Reaksiyon puanı
6
saçmalık...

başta utaırım ben :)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...