Ağımı genişletmek istiyorum diyenlere, Access Point ve Repeater nedir ? Anlatıyorum.

kadir.uluag

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Hiç kablo zahmetine girmeden var olan ağınızı genişletmek istiyorsanız "Repeater" (tekrarlayıcı) adı verilen "Universal Repeater" modu özelliğine sahip aynı zamanda "Access Point" (Erişim Noktası) görevi gören cihazlardan almanız gerekir. Repeater diyoruz da nedir bu Repeater?

Repeater: Bir kablosuz kaynak (bu modem veya farklı bir tekrarlayıcı, Access Point olabilir) tan aldığı elektriksel veriyi (sinyali) yenileyerek, ikili koda dönüştürerek ileten ve bu sayede ağınızı genişletmenizi sağlayan, mesafeyi ve sinyal kalitesini artıran cihazlardır. Repeaterlar bozuk olan sinyalleri iyileştirir, var olan sinyal gücünü artırırarak aynı SSID üzerinden yayın yapar. Örneğin: modeminizin kablosuz ismi "TP-LINK XXX" ise siz Repeater cihazının ayarlarını yapıp cihazı konumlandırdığınızda yine "TP-LINK XXX" SSID ismini kullanarak internete gireceksiniz. Bu cihazlara tekrarlayıcı denmesinin sebebi budur. Aynı SSID üzerinden yayın yapmaları.

Konumlandırma diyoruz da nasıl konumlandırılır bu cihazlar ? nasıl çalışır bu Repeater ?
Repeater cihazınızı aldınız eve geldiniz ne yapacaksınız ?

-Öncelikle cihazı modeme ethernet portu aracılığıyla bağlıyorsunuz, cihazın arayüzüne girerek (192.168.2.166/192.168.2.254-AirTies Cihazlar için) cihazı "Universal Repeater" moduna alıyorsunuz ve internete girmek istediğiniz SSID'ye bağlıyorsunuz (bunu eğer modeminiz WPS destekliyorsa her iki cihazdaki WPS tuşuna basarak saniyeler içinde de gerçekleştirebilirsiniz)
-Cihazı kablosuz ağınızın var olduğu fakat bağlantınızın yavaş ve yetersiz olduğu yere konumlandırıp fişe takıyorsunuz kablosuz ışığı yanıp sönüyor sabit olduğu zaman bağlantı tamamdır. Cihaz Modemdeki SSID'yi buluyor sinyali görüyor ve iki üç katına çıkarıp dışarıya veriyor hepsi bu kadar...

Repeater cihazları kablo zahmetiyle uğraşmak istemeyenler için birebirdir.

Bu kadar çok tutulmasının sebebi birden fazla Repeater cihazının aynı anda kullanılıyor olmasıdır. Örneğin; Triplex geniş bir daire düşünelim, modem ya da yönlendirici en alt katta üst kata sinyal gidiyor onun üstüne hiç gitmiyor bilgisayarı üst kata götürdünüz sinyal var ama net hızı yerlerde diyelim oraya bir Repeater takarsınız, onun üstüne bir tane daha takarsınız üç katta da nete erişim imkanınız olur. Böyle 1-3-5 Repeater sayısını istediğiniz kadar artırabilirsiniz.

ImageThumbnail2.aspx

Peki Access Point nedir ?

Access Point: Modeminizde Wireless özelliği yok ya da var da kablosuz sinyal yetersiz mi geliyor? Access Point tam aradığınız türde bir cihaz. Repeater'dan farkı internet bağlantısını modemden "kablosuz" değil "kablo" ile alması ve yayını "kablosuz" dağıtması. Access Point'in Repeater gibi aynı SSID üzerinde yayın yapma gibi bir zorunluluğu yoktur, bir kablosuz modeme SSID atar gibi SSID ve şifre protokollerini Access Point üzerinde de dilediğiniz gibi özelleştirebilirsiniz. Bu işlemleri yaptıktan sonra Access Point cihazınız ayrı bir wireless modem gibi görünecektir.

Kurulum için küçük bir şemasal örnek vemek istiyorum:

ImageThumbnail2.aspx

Cihaz Tavsiyeleri:

1. AirTies Air4310 150 Mbps Kablosuz Erişim Noktası/Tekrarlayıcı

ImageThumbnail2.aspx

2. Air 4410 300 Mbps Kablosuz Erişim Noktası

ImageThumbnail2.aspx

3. Air 4420 300 Mbps 2.4/5GHz Kablosuz Yaşam Noktası

ImageThumbnail2.aspx

ohmkanunu

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Merhaba ,

Elimde olan Linksys WAG120N Modem Router var. Ağımı Genişletmek sinyalimi arttırmak istiyorum. WAG120N modem router bazı yerlerde sinyali yetersiz kalıyor. Repeater mi yoksa Access Point mi almam gerekiyor. Tavsiyeniz nedir?

S

SDN Okuru

SDN Okuru
selamm.. cihaz modem e kablolu olarak mi baglaniyor, yada sadece bir kez kablolu olarak ayar yapip soktukten sonra çekmeyen yere mi koyuyoruz??
teşekkürler

S

SDN Okuru

SDN Okuru
Merhaba ,

Yan komsumun kablosuz internetini alıp kendi evimde kablolu ve kablosuz olarak dağıtmak istiyorum. ne kullanmam gerekir. Marka model öneriniz varmı ?

mussa_33

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
merhabakolay gelsin. abicim şimdi bende 2 tane modem var. biri tp-link TD_W8951ND aktif olarak kuulanıyorum. birde airtireRT-204 v3 var. abim karşı dairede oturuyor ve masaüstü bilgisayarına ethernet çekmiş. ama evinde wireles istiyor. şimdi bu airtiresi router özeligi oldugu için kullanabilir miyiz. yada nasıl kullanabiliriz. ethernet kablosu hazır çekilmiş durumda. yardımcı olursanız sevinirim. yanlız çok anlamam detaylı anlatırsanız sevinirim. teşekkürler..

connaught

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
merhabakolay gelsin. abicim şimdi bende 2 tane modem var. biri tp-link TD_W8951ND aktif olarak kuulanıyorum. birde airtireRT-204 v3 var. abim karşı dairede oturuyor ve masaüstü bilgisayarına ethernet çekmiş. ama evinde wireles istiyor. şimdi bu airtiresi router özeligi oldugu için kullanabilir miyiz. yada nasıl kullanabiliriz. ethernet kablosu hazır çekilmiş durumda. yardımcı olursanız sevinirim. yanlız çok anlamam detaylı anlatırsanız sevinirim. teşekkürler..
Airtiesin ip yi 192.168.1.xxx yapin
Firewalli kapatin
Dhpc yi aktarici yapip 192.168.1.1 ip verin
Yine ayni sekilde birinci dns 192.168.1.1
Wifi isim ve sifreyi belirleyip airtiese kabloyu girip deneyin