Açık Kaynak Kodunun Kalesi SourceForgeda 4.000.000.000 İndirme

realmanager

Profesör
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
sourceo.jpg
Şu anda milyonlarca kullanıcıya hitap eden, milyarlarca yazılım indirme rekoru kıran Sourceforge.net sitesi, özgür yazılım camiasını, mantığını, gelişimini anlamak isteyenler için en iyi örneklerden birisi.
1999 yılı, bilişim dünyasındaki yapı taşlarının oluştuğu önemli dönemlerden biridir. O dönemde piyasa hakimiyeti Microsoft, IBM, Macintosh gibi firmalar arasında paylaşılıyor. GNU/Linux dünyası , ufak bir azınlık kullanıcı olarak değerlendiriliyor. Bu dönemde, VA Linux, Unix ön yüklemeli bilgisayarları piyasaya sürüyor. Orta derecede bir kar marjı yapıyor. Dikkatinizi çekerim, o dönemde ne Dell, ne de Hp bu bilgisayar sektöründe aktif değiller.
Bu kar marjı ile firma Dow Jones’a girip, halka açılıyor. Artık OEM piyasasından, özgür yazılım programcılarının toplanacağı bir sitenin açılması fikri ortaya atılıyor.
Birkaç alternatif üzerinde tartışılsa da, ”Sourceforge” isminde karar kılınıyor. Bu konulardan sonra, site açılsa bile , kendi hosting ve diğer masraflarını nasıl karşılayacağını bile düşünmeden sitenin açılması için çalışmalara başlanılıyor.
Aralık 1999′da Sourceforge.net sitesi yayın hayatına başlıyor. ( Sitede binlerce proje aktif olmasına rağmen, 2006 yılında kar yapılmıştır. )
Özgür yazılım çok küçük bir azınlık tarafından bilinmesine rağmen, o dönemde normal üstü bir destek gördü bu fikir. 2000 yılının sonlarında, binlerce özgür yazılım projesi kayıtlıydı.
2001 yılının sonunda ise 30.000 geçen proje ile sitedeki büyüme devam ediyordu.
2002′ye kadar bu büyüme hızla devam etti. O dönemden sonra da, her gün yüzlerce proje sitede kayıt altına alınıyordu. 2002′den şu döneme geldiğimizde, artık Sourceforge özgür yazılım programcılarının kalbinin attığı merkez haline geldi.
Sourceforge o tarihten beri, özgür yazılımı küçük görenlerin hiçte hoşuna gitmeyecek büyük kitleleri toplamaya devam ediyor. Ama buradaki güç, özgür yazılımın gücü, gönüllü katkı sağlayanların gücü.
GNU Savannah, Novell Forge, Berli OS gibi sitelerde özgür yazılım program camiasına hitap etmek için açıldı. Ama hiçbirisi, Sourceforge’in ulaştığı başarı kapasitesine ulaşamadı.
Sektörde geliştirici ya da katkı sağlamak isteyenlerin toplandığı, fikir alışverişi yapabildiği, sürekli üretimin olduğu bu ortamda kurumsal şirketlerin kullanımına sunulan projeler de azınlıkta sayılıcak durumda değil.
Örneklerle gösterelim:
Zimbra projesi, Yahoo tarafından 350 milyon dolar’a satın alındı.
Jboss, Red Hat tarafından,
SugarCRM, Starbucks ve Nasa’nın da dahil olduğu müşteri listesine hitap ediyor. Büyük kar sağlıyor.
Bu tip örneklerle özgür yazılımın bir ütopya olmadığını herkes anlayabilir. Bu başarılar dışında, Openbravo ( internet tabanlı ERP programı) , Inkscape ( Multi platform, grafik programı ) , Freecol ( Civilization tarzı bir straji oyunu ) gibi başarılı özgür yazılım projelerinin varlığını da unutmamak lazım.
Böyle büyük başarılı projelerin olması çok önemli. Ama programcılık sektörüne yeni başlayanlar için, her türlü desteğin verilmesi, Sourceforge için özgür yazılım akademisi özelliğini de veriyor.
Site büyük kitleleri topladı. Ama on binlerce geliştiricinin gönüllü katkı sağladığı bir toplulukta sorunların çıkması da doğaldır. VA Linux firmasının bilgisayar satış kar marjı düşüyordu.
IBM ve Hp gibi şirketler, Unix ön yüklemeli bilgisayar satışı piyasına girmişti. Bu sebeple, Sourceforge kaynak konusunda sıkıntı çekmeye başladı. Bu sıkıntıyı çözmek için, yol bulmaya çalıştılar ama sıkıntılar daha devam etti.
Audacity programının yaratıcısı Dominic Mazzoni, ” 2003-2005 yılı arasında, çok sıkıntılı bir dönemdi. Sitedeki temel işlevler dahi çok yavaştı ” açıklamasıyla, yaşanan sıkıntıları özetliyordu. En önemli sıkıntı ise, siteyle ilgilenen yeterince kişi yoktu. Ayrıca, projelerin kaç kez indirildiğini gösteren sonuçlar doğru çıkmıyordu.
2005-2006 yılları arasında Sourceforge’da olan proje sayısı 100 bini geçmişti. Bu bir dönüm noktsıydı: ya sitenin kapasitesini arttırıcaklardı, ya da siteyi kapatmak zorundaydılar.
İşte tam bu anda mucize gibi bir gelişme oldu. 2006 Şubat ayında, Sourceforge’a destek veren şirket karlı bir dönem geçirdi. Bu kar ise sitedeki sıkıntıların çözülmesi için kullanıldı. Siteyle ilgilenen kişilerin sayısı 30′a çıkarıldı.
Artık özgür yazılım projeleri, gelişmelerine tam hız devam edebilirdi.
Google Adsense ile büyük kar kazanılan bir dönemde, Sourceforgeda ki projeler bu karlarını site ile paylaştılar. Hem kendileri, hem de site para kazanıyordu. Aynı anda, kurumsal şirketler için kaliteli program alternatfilerini de üretiyorlardı.
Özgür yazılım felsefesinin nasıl kurumsallaşabileceğini, nasıl üretici insanları toplayabiliceğini görmek isteyen Sourceforge’ın başarısına dikkat etmeli.
Her geçen dönem gelişmeye devam eden Sourceforge, bu yola çıkanlar için iyi bir örnek modeldir. GNU/Linux ve program depoları artık bütün eleştiren insanların dikkatini çekiyorsa, bunu emek veren, gece gündüz demeden üreten özgür yazılım topluluklarına borçluyuz.
Kaynak



http://www.habertux.com/2009/10/01/sourceforgeda-4-000-000-000-indirme/
 

realmanager

Profesör
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
Hiç sourceForge'den birşey indireniniz yok mu yaw :D
 

batucan72

Asistan
Katılım
27 Nisan 2009
Mesajlar
112
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
Ben hiç bu siteyi bilmiyordum

Daha yeni sizden öğrendim.

Bir bakalım neler varmış.

Saygılar.
 

evowinds

Dekan
Emektar
Katılım
2 Kasım 2008
Mesajlar
9,100
Reaksiyon puanı
174
Puanları
63
Sourceforge'u iyi biliriz. Kendisi bir nevi tarladır, özgür yazılım tohumunu atarsın orada

yetişir. Olgunlaşır, büyür. Bizde meyvesini yeriz. :D
 

phazedllon

Asistan
Katılım
14 Kasım 2007
Mesajlar
115
Reaksiyon puanı
1
Puanları
0
zaten bir ihtiyaç olduğunda mutlaka google beni bu siteye düşürüyor :) bende biliyordum iyi sitedir
 

Everalone

Öğrenci
Katılım
12 Ağustos 2009
Mesajlar
87
Reaksiyon puanı
11
Puanları
0
@realmanager

Paylaşım için çok teşekkürler
 

realmanager

Profesör
Katılım
31 Ekim 2009
Mesajlar
3,927
Reaksiyon puanı
99
Puanları
0
ben teşekkür ederim de bu biraz kötü bir paylaşım oldu farkındayım
hiç okunabilirliği yok
 

aakgun78

Asistan
Katılım
12 Şubat 2009
Mesajlar
256
Reaksiyon puanı
2
Puanları
0
internet kullanmaya başladığımdan beri bildiğim bir site.
 

GKHNCKR

Profesör
Katılım
7 Mayıs 2009
Mesajlar
3,980
Reaksiyon puanı
47
Puanları
48
Bol sıfırlı 4'ü görünce merak ettim ve siteyi alexa.com'da araştırdım. Hiçte beklediğim gibi bir tablo çıkmadı karşıma. sourceforge'a rakip olabilecek sitelerin hiti bile daha yüksekti. Eğer sourceforge bu hit ile 4 milyar download yaptıysa sıradan bir cnet.com 10 milyarı geçmiş demektir.. İşte page rank bilgileri..

Not: rank değeri ne kadar düşükse site o kadar popüler demektir. Mesela google'ın rank değeri 1'dir..
capturezk.jpg
 
Üst