7 saat uyumak mı, 8 saat uyumak mı daha iyi?

Bu konuyu okuyanlar

michuozawa

Müdavim
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,604
Reaksiyon puanı
492
Puanları
83
Genellikle uzmanlar, sağlıklı yetişkinlere yedi ila dokuz saat uyumalarını öneriyor.
7-saat-uyumak-mi-8-saat-uyumak-mi-daha-iyi.jpg


Uyku üzerinde çalışan ilim adamları, uyku konusundaki nihayet araştırmaların yetersiz olduğunu göz önünde bulundurarak yeni araştırmalara gereksinim olduğunu diyor.
Uyku konusunda yapılan birkaç araştırmada, zihin ve sağlıkla ilgili belirtilere bakıldığında yıllardır inanılan "sekiz saatlik uykunun yeterli olduğu" düşüncesinin doğru olmadığı ve ülkü uykunun yedi saat olduğu ortaya çıktı ancak çoğu hekim bu sonucun doğruluğundan emin değil.
Diğer araştırmalar ise 20 dakika az uyumanızın bile ertesi günkü performansınızı ve hafızanızı fena yönde etkileyeceğini diyor. Az uyumanın yanı sıra fazla uyumanın da diyabet, obezite ve ölümcül boyutlara ulaşabilen yürek ve damar hastalıklarına yol açabileceğini belirtiliyor.
Arizona, Phoenix'te bulunan Arizona Üniversitesi'nin hemşirelik ve sıhhat bölümü profesörü Shawn Youngstedt, "Yedi saatlik uykuda hastalığa yakalanma ve hastalık yüzünden ölme oranları en düşük seviyede" diye söyledi. Aşırı uyumanın etkilerini araştıran Youngstedt sözlerine "Uyku süresinin sekiz saat ya da daha fazlası olmasının tehlikeli olduğu gerçeği daimi karşımıza çıkıyor" diye devam etti.
ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (Centers for Disease Control and Prevention; CDC), uyku konusundaki bilimsel yayınları yine gözden geçirmek ismine tıp uzmanları ve araştırmacılardan oluşan bir panel düzenlemek ismine çalışmalar yapıyor. Uyku hakkında yeni bilgi ve önerilerin geliştirileceği panel, devasa olasılıkla 2015 yılında gerçekleşecek.
Kaliforniya Üniversitesi psikoloji bölümü fahri profesörü Daniel F. Kripke, devasa çaplı bir kanser araştırmasına katılan 1,1 milyon kişinin 6 yıllık verilerini takip ederek bir araştırma yapmış. Az ve fazla uyuyan bireylerek kıyasla 6,5 ile 7 saat 40 dakika arası uyuyan bireylerdeki ölüm oranının daha düşük olduğunu belirten araştırma, 2002 yılında Archives of General Psychiatry adlı bilimsel dergide yayımlanmıştı. Araştırmada ilaç tedavisi de iç olmak üzere 32 tane sıhhat faktörü test edildiği de biliniyor.
Kripke, 2011 yılında Sleep Medicine isimli bir dergide yayımlanan diğer bir araştırmasında, ülkü uyku süresinin sekiz saatten daha az olduğunu gösteren kanıtlar bulunuyor. Bu araştırmadaki görevliler, 450 tane ihtiyar kadının bileklerine bağlanan ölçüm aletleri sayesinde kadınların uyku aktivitelerini bir hafta boyunca kaydetmiş. Bundan nerdeyse on sene sonra araştırmacılar beş saatten az veya altı buçuk saatten çok uyuyan bireylerin ölüm oranlarının daha yüksek olduğunu bulmuş.
Diğer uzmanlar ise çok uyumaya bağlı olarak gelişen hastalık semptomlarıyla ilgili araştırmalar konusunda uyarılar yapıyor. Bu uzmanlar, hastalıkların bir adamı daha çok uyumaya ve yatakta daha çok vakit geçirmeye ittiğini diyor. Ayrıca kendi uyku düzenlerini kendileri takip eden insanlarla yapılan çalışmaların hatalı olabileceği belirtiliyor.
Uyku doktorları ve araştırmacıları temsil eden, Mayo Clinic Uyku Tıbbı Merkezi'nde profesör olan Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi'nin (American Academy of Sleep Medicine) başkanı Timothy Morgenthaler, "Bu araştırmalardaki en devasa problem, araştırmaların nedenleri yerine yol açtığı sonuçlarıyla ilgili bilgi vermesi" diye söyledi.
Doktor Morgenthaler, hastalarına iki farklı günde 7 ve 8 saat uyuyup uyku sonrası kendilerini nasıl hissettiklerini değerlendirmelerini öneriyor. Morgerthaler ayrıca genetik ve kültürel farklılıklar yüzünden uyku ihtiyacının kişiden kişiye değişebileceğini dedi.
İhtiyacınız olan uykuyu almanız, ertesi gün için dinç olmanız açısından ehemmiyet taşıyor. Son zamanlarda yapılan birkaç araştırmaya göre 7 saatlik uyku ve bilişsel performans arasında bir bağlantı mevcut.
Geçen yıl Frontiers in Human Neuroscience adlı dergide yayımlanan bir makalede, bilişsel eğitim veren Lumosity adlı internet sitesindeki kullanıcı verilerinden yararlanılmış. Araştırmacılar, uzamsal bellek testleri yapan 160 bin aritmetik testler yapan yaklaşık 127 bin bireyin uyku alışkanlıklarıyla ilgili verilerini incelemiş. Sonuç olarak ortaya çıkan ise uyku saati yediye ulaşan ve devam eden insanların bilişsel performansının arttığını göstermiş.
Lumosity'nin sahibi ve Lumos Labs Inc. adlı şirketteki ilim insanlarıyla beraber araştırma yapan, Kuzey Karolina'daki Duke Üniversitesi Tıp Merkezi profesörü Murali Doraiswamy, yedi saati aşan uykunun "bireye yarar sağlamadığını" dedi. Araştırmasının bellek kayıplarıyla ilgili verilen içeren daha eski bir araştırmanın tekrarı olduğunu belirten Doraiswamy, "Eğer bellek kaybına ne sebepten olan bütün etkenleri düşünürseniz, uykunun en basit tedavi edilebilen unsur olduğunu görürsünüz," diye söyledi.
Çoğu araştırma, bilişsel ve sağlıkla ilgili gerilemelere ve kilo alımına yol açan az uyumanın etkilerini araştırıyor. Pennsylvania Üniversitesi Perelman Tıp Okulu'nda uyku eksikliği üzerine çalışan ilim insanı David Dignes, ülkü olduğu söylenen en az 7 saatlik uyku süresini sürekli olarak 20 veya 30 dakika azaltmanın bilişsel algılama hızını azalttığını ve dikkat eksikliğini arttırdığını dedi.
Uzmanlar, insanların kendi ülkü uyku sürelerini belirlemeleri gerektiğini diyor. Özellikle de tatilde oldukları bir haftanın üç günü uyku sürelerini takip ederek anlayabileceklerini belirtiyor. İhtiyacınız olan uyku süresini belirlerken uyanmak için alarm kurmamanız, yorgun hissettiğinizde uyumanız, çok kafein veya alkol tüketmemeniz ve uyumadan evvel elektronik cihazlardan birkaç saat ırak durmanız gerekiyor. Ayrıca bu süreç boyunca uyku sürenizi kayıt altına almak ismine not tutmanız veya kayıt yapabilen bir aygıt kullanmanız öneriliyor. Eğer kendinizi gün boyunca iyi ve dinç hissediyorsanız, muhtemelen ihtiyacınız olan ülkü uyku sürenizi keşfetmişsiniz demektir.

AktifMedya
 

michuozawa

Müdavim
Emektar
Katılım
6 Ağustos 2008
Mesajlar
20,604
Reaksiyon puanı
492
Puanları
83
az uyku daha çok verim sağlar.
tabi ki uykuyu tam keyifle almak şartı ile.
 

uygar2580

Doçent
Katılım
27 Nisan 2009
Mesajlar
650
Reaksiyon puanı
0
Puanları
16
Gündüz istediğin kadar uyu, gece 11-12 civarında yatılan uykudan daha kaliteli hiçbir zaman olmuyor...
 

ErwinSmith

Rektör
Emektar
Katılım
12 Mayıs 2013
Mesajlar
11,559
Reaksiyon puanı
344
Puanları
83
Saat 22:00 ile 03:00 arasında yapilan uyku en verimli uykuymus o saatlerde uyursaniz cok daha dinç olurmussunuz :)
 

leanardo

Müdavim
Katılım
1 Eylül 2012
Mesajlar
1,221
Reaksiyon puanı
9
Puanları
38
hayat şartları elveriş verecek uykun geldimi yatacan sabah ne zaman uyanırsan o zaman kalkacaksın
 

goodolddays

Müdavim
Katılım
30 Ağustos 2010
Mesajlar
6,907
Reaksiyon puanı
202
Puanları
63
Gece 5 saat + öğlen 2-3 gibi 45 dakika uyku. Verim olarak üstüne yok sanırım :) tabi uygulamak da ayrı mesele
 
Üst