3G İyi midir tezgah mıdır?

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Selamlar.

Kendim için 3G'yi araştırmıştım fakat buraya yazma gereğini şu konuyu gördükten sonra duydum:

http://forum.shiftdelete.net/internet-teknolojileri/97676-turkcell-3g-vinn-modem-kampanyasi.html

3G şu anda aşırı derecede tezgah dolu bir uygulama. Çok gerekmediği müddetçe kullanmanız kesinlikle sizin zararınıza. Türkiyedeki 3 GSM firmasının da 3G tarifelerini araştırdım ve üçünün de sözleşme şartlarını okudum.

Handikaplar:

1- Düzenleme: Bu konuda yanlış anlaşılma olmuş. Video ve ses desteği yok demiştik, ancak bu 3G için aldığınız SIM kartın çağrı yapamayacağı, görüntülü konuşma yapmanıza izin vermeyeceği anlamına geliyormuş. Yoksa web üzerinden data aktarımı şeklinde olan video görüntülerini izleyebiliyor ve MSN üzerinden sesli görüşebiliyorsunuz. İlgili Turkcell sayfasından alıntı için bu konunun ikinci sayfasına bakınız.

2- Öncelikle en geniş kapsama alanına sahip olan Turkcell bile şehir merkezlerinde bile yeterli istasyona sahip olmadığı için çoğu yerde 100-200 Kbps hızında bağlanıyorsunuz. (2G/EDGE) (Yani saniyede ortalama 10-20 Kb arası)

3- Belli bir limiti aşarsanız (örneğin 5 GB gibi), hızınız 128 Kbps'ye düşürülüyor ve ay sonuna kadar da düşük hızda kullanıyorsunuz.

4- Vodafone ve Avea taahhütsüz satış yapmıyorlar; sizi en az 12 ay kullanacağınıza taahhüt etmek zorunda bırakıyorlar. Böylece kullansanız da kullanmasanız da bir kez imza attıktan sonra taahhüt ettiğiniz tüm ücreti ödemek zorundasınız. Örneğin 24 ay taahhütlü kampanyadan faydalandınız. Ama diyelim ki 2 ay sonra beğenmediniz bırakmak istediniz; kalan 22 ayın parasını peşin olarak ödemeyi kabul ettiğiniz için bin liraya yakın ceza ödersiniz. Taahhütsüz almak istiyorum diyemiyorsunuz, modem vermiyorlar. Sadece Turkcell taahhütsüz tarifeye sahip, o da modem için 300 TL alıyor (ki diğerleriyle aynı kapıya çıkıyor). (Kendi sitesinde normalde 109 dolar yazıyor tavsiye edilen fiyatı. Fakat görünen o ki bayiler tavsiyeye uymuyor.)

5- Hiç bir sorunu olmasaydı bile yine de ADSL gibi stabil internet teknolojilerine göre çok pahalı. Örneğin ben uydunet 1 mbit limitsiz 39 TL'ye alabiliyorum; fakat hiçbir şekilde aynı kaliteyi sunmayan 3G internette ise 5GB gibi bir limit için 35-45 TL arası ödemek zorunda kalıyorum. Yani daha kalitesizini ve limitlisini daha pahalıya almış oluyorum.

3G'ye sizi mecbur edebilecek tek şey sürekli gezici internete ihtiyacınız olmasıdır. O da zaten daha önce 2G/Edge ile sağlanıyordu, bir yenilik gelmedi sayılır. Sadece fiyatlar biraz oynadı o kadar.

Kısacası: En az 1 veya 2 yıl uzak durulması gerektiğini düşünüyorum. :) Eğer o zamana kadarki gelişimler hala bu firmaların aç gözlülüğünü doyurmamışsa, temelli uzak durmak gerekir.

lutfu

Asistan
Reaksiyon puanı
4
şimdi ilk başlarda 3g insanlara aliştirmak için kolaylik ve ucuzluk sağliyolar

sonra 3g fiyatlari şok fiyatlarla hizmete sunulucak

3g sevmiyorum gerekde duymuyorum

paylaşim için teşekkürler

braveheart.fb

Profesör
Reaksiyon puanı
92
Elmacik Aydınlatıcı bilgin için sağol.Bende tıpkı senin gibi düşünüyorum.Bize kazık atmak için her türlü ahlaki değeri yerle bir edip öyle tarife sunan operatörler, anlaşılan yine tuzaklarla dolu bir tarife hazırlamışlar. Daha fazla kazanmak için hiç bir ahlaki değeri önemsemeyen, yanlızca karın tek ölcü kabul edildiği operatörler,müdürler, yöneticiler olduğu sürece Bizler daha dikkatli olmalı ,gerekirse hiç yanaşmamalıyız...

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Beşinci bir madde daha ekledim, onu unutmuşum.

Rapchy

Rektör
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
119
Güzel anlatmışsın abi bana işim gereği 3g nedir nasıldır diye soran çok oluyor bende benzer şekilde anlatıyorum.
3G'ye üye bile olmadım :)

UzmanWeb

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Adsl'nin ilk çıktığı yılları hatırlayıp 3G'nin de öyle olacağını düşünüyordum.Tam da düşündüğüm gibi çıktı.Artık 1-2 yıl sonra 3G'yi ucuz ve kaliteli bir şekilde kullanabiliriz.

rethun

Asistan
Reaksiyon puanı
0
2. madde biraz bana abartılı geldi. ben de turkcell 3g hız testi yaptım şehir merkezinde 7-8 noktada. En düşük 1.64 mbit en yüksek 2.32 mbit gördüm. Yani senin dediğin kadar hiç hızım düşmedi. Ama diğer maddelerine katılıyorum.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Adsl'nin ilk çıktığı yılları hatırlayıp 3G'nin de öyle olacağını düşünüyordum.Tam da düşündüğüm gibi çıktı.Artık 1-2 yıl sonra 3G'yi ucuz ve kaliteli bir şekilde kullanabiliriz.

Hayır çok farklı. ADSL ilk çıktığında bile mevcut internet teknolojilerinden daha hızlı ve daha stabildi. Bugüne göre "yavaş" diyebiliriz fakat o an mevcut olan tüm bağlantılara göre daha hızlırdı. En çok kullanılan "hızlı" bağlantı 64 Kbps'lik ISDN bağlantıydı-ki çevirmeli modemlerle yhapılıyordu. Daha yükseğini kullanmaya kimse cesaret edemiyordu çünkü çok pahalıydı. Çoğunluk ise 56k modemlerle 30 veya 40 Kbps hızlarında bağlanıyordu. Fakat ADSL ilk çıktığında ortalama benzer fiyatlarla 128 Kbps hızında çıktı ve bu hız ortalama olarak stabildi.

2. madde biraz bana abartılı geldi. ben de turkcell 3g hız testi yaptım şehir merkezinde 7-8 noktada. En düşük 1.64 mbit en yüksek 2.32 mbit gördüm. Yani senin dediğin kadar hiç hızım düşmedi. Ama diğer maddelerine katılıyorum.

İstanbul ve Ankara gibi illerde test ettiysen "şehir merkezinde" 1 Mbit hıza ulaşması normal. Fakat Türkiye'nin geri kalanında sonuç genellikle hüsran. Ayrıca Turkcell "21 Mbps"ye kadar hız vaad ediyor ama gördüğün gibi en yüksek 2.32 Mbps alabilmişsin. :) 3G istasyona denk geldiğin halde çok çok düşük bir hız yakalamışsın. Bir de 3G istasyon olmayan bir yere denk gelsen demek ki internete girmen dakikalar sürecek.

mustifanci

Asistan
Reaksiyon puanı
3
Uydunet heryerde olsa alacağız ama oda devletin bir kurumu ve yıllardır olmasına rağmen alt yapıya dair bişi yaptıkları hizmet ağlarını geliştirmeye çalıştıkları fln yok

cem62

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
5-6 ay içinde 3G tarifeleri ucuzlar...daha 1 ay bile olmadı ülkemize gelmesi...acele etmeyin derim...3G fiyatalrında 1 ayda EDGE fiyat tarifesine göre % 40 lara varan indirimler yapıldı...dediğim gibi 5-6 ay sonra uygun fiyatları görürüz...

tony_almeida

Doçent
Reaksiyon puanı
4
kötü yonanlarda bile
37mbps intenet 30 euro mu ne
ucuzlasa ne olur, sömürüyorlar herkesi

rethun

Asistan
Reaksiyon puanı
0
İstanbul ve Ankara gibi illerde test ettiysen "şehir merkezinde" 1 Mbit hıza ulaşması normal. Fakat Türkiye'nin geri kalanında sonuç genellikle hüsran. Ayrıca Turkcell "21 Mbps"ye kadar hız vaad ediyor ama gördüğün gibi en yüksek 2.32 Mbps alabilmişsin. :) 3G istasyona denk geldiğin halde çok çok düşük bir hız yakalamışsın. Bir de 3G istasyon olmayan bir yere denk gelsen demek ki internete girmen dakikalar sürecek.
İzmir de denedim bir de Aydın'da:) Diğer illeride görmek lazım. Zaten bu 3G alması gereken çok yolu var.

emubaltaci

Rektör
Emektar
Reaksiyon puanı
129
arkadaşlar az önce turkcell i aradım . msnden görüntülü yada sesli konuşmalarınıza ek bir ücret yok. video falan izleyince de yok. ilk ayımı geride bıraktım ve hem msn de sesli ve görüntülü konuştum hemde facebook gibi sitelerde video izledim. bunlar için ek ücret alınmadı. yanlız bunlar kotanıza yansıyor doğal olarak.

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Düzenleme: İlgili Turkcell sayfası:
http://www.turkcell.com.tr/bireysel/3G/3Ginternet/tarifeler/faturali3Ginternet

Sık Sorulan Sorular sekmesinde şu ifade var:
Faturalı 3G İnternet hatları ile hangi işlemleri yapabilirim?

3G İnternet hatları ses, görüntülü konuşma trafiğine kapalıdır. MMS alıp, gönderemezler. Faturalı 3G internet hatları sms atabilir (standart sms tarifesi üzerinden ücretlenir) ve alabilir.

Web üzerinden zaten video izleyebiliyorsun, yani facebook vb sitelerden. O konuda zaten sıkıntı yok. Diğer konuda ise biraz yanlış anlaşılma olmuş. VoIP ve IPTV benzeri IP üzerinden ses ve görüntü aktaran hizmetleri kullanamıyoruz. (Web üzerinden data aktarımı şeklinde olanlar hariç.) Yani aslında burada kastedilen, 3G modemin içindeki SIM kartını telefona takıp telefonunuzdan çağrı yapamayacağınız, görüntülü konuşma gerçekleştiremeyeceğiniz hususu. (Adamların ifadelerine şerh yazmak zorunda kalıyoruz, anlamayalım diye bilerek mi yapıyorlar nedir. :) )

exantric

Doçent
Reaksiyon puanı
9
Biz milleet olarak teknolojiye çok meraklı olduğumuz için illa alıp bakmamız lazım ya GSM operatörleride bunu fırsat bilip yok 1000 tl hediye çeki yok modem bedava hespi aldatmaca, verdiği hediye çekinin parasını fazlası ile çıkartıyor bencede tamamen gereksiz

KonurSk

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
ankara merkezden sincana giden baliyo treninde 80-90km (tahmini) gibi bir hızda speedtest.net eskişehir testinde en düşük aldığım hız 3,5MBit. valla ben memnunum

sakallıoğlu

Profesör
Reaksiyon puanı
1
Hizmet güzel, doğal olarak bedelide bir hayli güzel olacaktır.

Neanderthal

Profesör
Reaksiyon puanı
18
Uyardığın için sağol kullanmayı düşünmüyordum zaten :)

İLHAN-1

Asistan
Reaksiyon puanı
0
Ne tezgahı sacmalamayın artık adamlar 3g getırmese suclular getırse yıne suclular ....
ınsanları anlamak zor =)

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Ne tezgahı sacmalamayın artık adamlar 3g getırmese suclular getırse yıne suclular ....
ınsanları anlamak zor =)

Yani sırf "getirdiler" diye adamları başımıza taç mı edelim? :) Yani bunu getirmişler diye her türlü sahtekarlığı yapmaları serbest mi?

Özellikle 3 GSM operatörünü de dolaşıyorum kaç haftadır. Sürekli "cihaz yok, yetiştiremiyoruz, geldiği gün tükeniyor" gibi yalanlar söylüyorlar. Kampanyalarını da takip ediyorum, ne zaman gelir diye soruyorum, "vallahi bilmiyoruz geldiği gün bitiyor" diyorlar. Ama ne zamandır gelmiyor ki bitsin? En sonunda bayilerden birine neden yalan söylüyorsunuz dedim. Cihaz getirmiyorsunuz, ya da 3 tane cihaz getiriyorsunuz, 5 kişi başvurmuş diye "çok büyük ilgi var cihaz yetiştiremiyorsunuz" numarası yapıyorsunuz dedim. Görevli arkadaş da "evet aslında haklısınız çok az geliyor cihazlar, mecburen sıraya koyuyoruz alacak olanları" dedi..

Dolandırılmaya meraklı olduğumuz müddetçe, bize minnet etmelerine müsade ettiğimiz müddetçe, sahtekarlığı bu kadar aleni yapmaları elbette oldukça normal. Bilmiyorum neden herkes şikayet ediyor bu tür şeylerden o halde? Çünkü ne zaman konu açılsa herkes Telekom'dan, devletten, büyük şirketlerden şikayetçidir. Ama ne zaman biri sesini yükseltse, o şikayetçi olanların hepsi birden muhalefet oluverirler bir çıkarları da olmadığı halde. İlginç. :)

emptyheart

Profesör
Reaksiyon puanı
25
insan oğlu doymaz kolay kolay sanmıyorum
3g den zaten yeterince pay aldı herkes gsm şebekeleride telfn üreticileride armudu sapıyla yuttular ama yinede doymazlar nezmanki üzerine yeni teknoloji gelir ozaman bu eskir belki ozaman indirim falan yaparlar
bizim millette işine yarasada yaramasada yeni olana balıklama atladğı için bide yeni olandan kazık yeriz olur biter

ramazan_yıldız

Öğrenci
Reaksiyon puanı
0
Ben bu görüşe pek katılmıyorum.adamlar 3g yi getirip milyarlarca dolar yatırım yaptılar adam kar etmek için tabiki bunları yapıcak istersen alırsın istemiyorsanda adamların işine karışmazsın olay bu sana zorla bişey satan yokk.. 3G çıktığından beri hemen her hizmetini deneme fırsatım oldu ve daha yeni bi sistem olmasına rağmen gayet başarılılar bence...

Turab Garip

Dekan
Emektar
Müdavim
Reaksiyon puanı
178
Ben bu görüşe pek katılmıyorum.adamlar 3g yi getirip milyarlarca dolar yatırım yaptılar adam kar etmek için tabiki bunları yapıcak istersen alırsın istemiyorsanda adamların işine karışmazsın olay bu sana zorla bişey satan yokk.. 3G çıktığından beri hemen her hizmetini deneme fırsatım oldu ve daha yeni bi sistem olmasına rağmen gayet başarılılar bence...

Herkes aynı savunmayı yapıyor. Yapmayın arkadaşlar; bu hizmeti getirip "milyarlarca dolar" yatırımı babalarının hayrına yapmadılar ki. Siz de söylüyorsunuz, bunu para kazanmak için yaptılar. Yani sanki bizim iyiliğimize, bizi düşünerek yapmışlar gibi savunma yapmanız çok ilginç.

Bir de biz "para kazanmasınlar, bedava hizmet versinler" demişiz gibi davranıyorsunuz. Biz ahlaklı para kazanmalarını bizi kandırmamalarını istiyoruz, çok şey değil ki bu? Atıyorum 10 liraya mal olan hizmeti 100 liraya satıyorsa, "zorla mı satıyorlar, istemiyorsan alma" gibi bir savunma yapmak çok anlamsız. Üstelik bunlar para konularında birbiriyle anlaşan firmalar. Unutmayın, kara borsa tüm dünya ülkelerinde kanunen yasaktır. Dolayısıyla topu topu 3 tane firma varken onlar da aynı sözleşmeyi kullanarak benzer fiyatlarda satış yaparken "zorla mı satıyorlar istemiyorsan alma" sözünü bana değil meclise söyleyin ki kanunu değiştirsinler. Çünkü hiçbir dünya ülkesi sizinle aynı görüşte değil.