@smnfrkn hocam yalnız şeyi farkettim bugün htc one ile bb z10 iki telefonun beyazları neredeyse çok minik ayrıntılar dışında ön tasarım olarak birebir![]()
En çok görüştüğüm arkadaşım beyaz BB Z10 sahibi, bende de gümüş One var. İlk bakışta çok benziyorlar neyse ki detaylar kurtarıyor. Ufak tefek de olsa.![]()
@smnfrkn hocam tabik siz daha iyi bilirsiniz ben sonuçta kullanıcı değilim sadece internette tanıtım videosunda gördüğüm bir kısmı paylaştım orada. Bir de belirtmek istediğim arkadaş masaya koyuyorum çiziliyor arka kasayı koruyamazsın demiş onun için söyledim
kamerasından memnunmusun peki gün ışığında felan nasıl
arkadaşlar öncelikle 1 mayıstan beri xperia z kullanıyorum,sony babamın oğlunun malı veya markası değil kesinlikle savunmuyorum ama ben şahsen çok çok çok memnunum,şimdi 3 dev demişsin ama s4 bence dev değil harika özelliklerle geliyor kabul ama kendi kullanıcılar kulubündeki şikayeti söylüyorum boşta 800 mb ram kalıyor ara yüzde takılıyor diyorlar,aşırı şekilde ısındığı söyleniyor,bende xperia z almadan önce inceledim baktım ama s3 den farkı yok görüntü olarak kendini değerli hissetmeni sağlamıyor,eline aldığın zaman insanı mutlu etmiyor,bu benim telim harika bişey diyemiyorsun,htc one güzel telefon ama arka kasayı nasıl koruyacaksın,kaldı ki yine kendi kullanıcılar kulubünde masanın üstüne koyduğum telefonum çizildi,canım gitti diyorlar,sense 5 arayüzü sevemedim,gerçekçi olalım sevilecek gibide değil,bunlar bana göre sorun ama xperia z de hiç mi sorun yok sen nasıl tarafsız yazmışsın hadi canım diyecek olursanız,yeminle söylüyorum yazılan çizilen sorunların hiçbiri bende yok,şarjı gitmiyor öldük bittik diyorlar şarjım 3 gün gidiyor,kasıyor diyorlar ben daha görmedim,çok ısınıyor diyorlar o konuda bişey diyemem çünkü ben oyun işini ipad miniyle hallediyorum,hiç oyun yok telefonumda,o yüzden telim ısınmıyor,sonuna kadarda memnunum ama en güzelide ses kalitesi ve su geçirmez olması elime aldığım zaman heyecan duymam..
Pardon benim açıklamam sanırım biraz sizlere karşı gibi olmuş@lordarcual
Öncelikle sanırım top bana atılmış, ya Allah, bismillah diyerek gireyim.
İlk olarak iPad'in ve iPod'un için üzüldüm. Şanssızlık olmuş. O "Mükemmel" kabul ettiğin S IV dahi bir sürü negatif ve pozitif kullanıcı yorumu alabiliyor, ancak daha hiç iPhone kadar az negatif yorum alanını görmedim. Tam bir Fandroid olsam da değiştirilemeyen gerçekler var. Teknolojide biraz da şans gerekiyor. Her insan için bir markadan soğutan şeyler üzücü bir durum neyse efendim.
2. olarak avatarında Galaxy S III resmi olan bir insandan tabi ki tarafsız yorum beklemiyorum. Yorumların kendince doğrudur ona lafım yok. Öncelikle Galaxy S III'ün kamerasının neresi kötü? Gece çekimleri(Çekenmeyimleri desek daha doğru), renk tutarsızlığı(Gerçek renklerden farklı renkler veriyor, özellikle sAMOLED telefon ekranında bu his daha da fazlalaşıyor), ufak hareketli resimlerde bulanıklık, bir mobil kamerada daha ne eksik olsun? Demek ki aynı sensörü kullanmakla olmuyormuş, kameranın bir çok bileşeninin iyi parçalar olması gerekiyormuş. Takım gibi. Samsung'un tasarımı beğenilir beğenilmez, o çok farklı bir konu tercih meselesi. Şeklen beğenmesem de ele çok iyi oturan bir 5 inç yapmışlar. Kendi cihazımdan sonra daha küçük bir cihaz tutuyormuş gibi hissettim ve tabi daha alt sınıf. Ama sanırım Samsung'un kare Galaxy S II ve Note'dan sonra köşeleri yuvarlanmış tasarıma geçmesinin ve bunu devam ettirmesinin en büyük sebebi, Apple gibi markalaşma çabası. iPhone 3-5-7-10 gibi Galaxy S 3-5-7-10 diye bir seri oluşturması da bunun en büyük kanıtlarından. Mantıklı olan da budur zaten. Bir firmanın marka değerini oluşturan şeyler, bilinen ürünler. Tanınmışlık. Neyse bunu da geçtim. Gidip custom ROM yükledikten sonra benim eski cihazım da 1 Ghz çift çekirdek 1 GB RAM'le canavar gibi çalışıyordu, cihazın satan özelliği yazılımıdır. Aynı parçaları herkes kullanıyor zaten. Neden iPhone satıyor? 1 marka değeri 2 yazılımı. Tekrar ediyorum başka cihazlarda olduğu gibi bireysel kullanıcıların yaşadığı sıkıntılar kaideyi bozmuyor. Durup dururken anakart yakan S III de gördük. Telefonun genelini etkilemeyen bireysel bir olay. Ve Galaxy S IV ile ilgili video izlemedim ama kastığını görmedim demişsin doğru anladıysam. Ben daha çıkar çıkmaz izlediğim ilk inceleme videosunda hem de 1.9 Ghz Krait 300 olan versiyonunun kastığını gördüm. Sonrasında da farklı videolarda diğer versiyonunun da kastığını gördüm. Her cihaz illa bir yerde tıkanır. Süper bilgisayar değil bunlar.
Sense arayüzünü sevememeni eksi sebep saymışsın, sonra tasarımı beğenmeyenlere laf etmişsin burası da ayrı bir parantez olsun. Böyle bıraktım buraya. O mükemmel ses veren Boomsound hoparlörünün üzerindeki kaplama değil yere düşmeyle, fırlatmayla çıkmıyor. İzlediğin videodaki cihaz hatalı seridendi muhtemelen. Üstüne üstlük düşse bile, cihazın kasası şu anda serviste bulunan makine tarafından yeniden basılıyor, sıfır kasa veriyorlar. Verirsin parasını yeniletirsin ama köşesi üstüne düşen S IV'ün kırılan Gorilla Glass 3 ön paneli ekransız değiştirilemez ve aşağı yukarı 700 TL fatura çıkar. Arka kapakta ve kasanın yanlarında kalacak çizik, ezikleri saymadım bile.
Cihazı eline bile almadan konuşmak çok kolay olur, hoparlör küçükmüş ses çıkmıyormuş. Daha hiç bir açık alanda, arkadaşlarımla video izlerken ses duyulmayacak korkusuyla telefona gömülmedim. Bu kadar kötüleyici bir yazıdan sonra da "etkilemek kötü işte kimsenin etkisinde kalmayın" deyince ciddi derecede güldüm açıkçası.
Bu arada saf Android'li HTC One çıkacak ya da çıktı. İlgilenebilirim demişsin aklında bulunsun. Gerçi aynı şekilde S IV de çıktı. Xperia Z de var.
Senin de dediğin gibi hocam bildiklerimizi söyleyip çekilmemiz gerek insanları etkilemememiz gerek ama yazı bu amacından uzak olmuş, ben sadece biraz düzelttim diyelim.
Hayırlı cumalar.
[video=youtube;zioNvhFpx8c]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=zioNvhFpx8c[/video]
Bizimde hatamız olduysa affola Kardeşim@lordarcual
Tartışmak daha doğrusu fikir alışverişi dışında kırıcı üsluba girmek gibi bir niyetim yok. Öyle yansımış olabilir. Kusura bakmayın. Biraz da benim koruma güdüm diyelim. Eğer Galaxy S III'ün son resmi yazılım son 1 ay içerisinde çıkmadıysa, çoğu "FAN"ın burada çıkıp "ÇOK KÖTÜ GERÇEKTEN HİÇ AMİRAL GEMİSİ GİBİ DEĞİL" dediği HTC One ile kıyasını yaptık. Mavi şeffaf bir tülün arkasında çekilmiş gibi fotoğraf çekiyor hala. Ben bunu yakıştıramıyorum. Keşke herkes olduğu gibi kabul etse. Yine savunulur, illa ki savunacaksın ama bu falanca cihaz en iyisi diğerleri ot yaklaşımı beni geriyor. Örneğin Galaxy S IV 3D grafik alanında One'dan daha başarılı. Bu One vs Galaxy S IV boyutu çok boş geliyor bana o yüzden burayı daha fazla açmaya gerek yok.
iOS'un kıyası, ancak Nexus üzerinden yapılabilir. Custom ROM'lar, saf Android de olsa port olduğu için Nexus kadar stabil olamıyorlar. İlla patlıyor bir yerde. Yine de çok stabil olanlar var. Firmaların sunduğu Android ile Google'ın Android'i arasındaki farkı anlamak için şu rakamlar yeterli; HTC One görünen toplam RAM = 1.5 GB, Nexus 4 görünen boş RAM = 1.6 GB. iOS stabil evet ama tek stabil yazılım olduğu günler geride kaldı. Artık stabile yakın WP8 var BB 10 var Android 4.2 var. En özgürlükçü olanı da tartışmasız Android.
Bu kadar söyleyip ben de kapanışı yapayım, tekrar hayırlı cumalar.
Taraflı yazmışsın demedim Kardeşim. Yanlış anlamışsınız yukarıda da belirttim size buradaki arkadaşlara karşı bir şey yazmadım. Örnek verdim yani@lordarcual
müdür sen ne yaptın ya bana taraflı yazı yazmışsın demişsin senin yaptığın nedir hiçbiri babamın oğlunun malı veya markası değil,ayıptır ya kimse xperia z almasın zaten kardeş sonyde zaten herkes de olsun diye bazıları gibi her yerde her dizide reklam yapmıyor,şampiyonlar ligine girmiyor,en büyük s4 en büyük htc one tamam sizsiniz lütfen xperia z almayın sevipte alanlar mutlu biz bize yeteriz zaten..
Bizimde hatamız olduysa affola KardeşimAma insanlara bayağı bilgi verdik
Sonra adamlar gelip "Biz sizden bilgiliyiz" filan demesinler
Artık dediğin gibi iOs tekel değil artık. Dediğin gibi Windows Phone 8 mükemmel stabil. Ben elime aldığımda yaşadım onu. Android'in son sürümü mükemmel zaten. BB 10'da çok yeni ama çok çabuk gelişebilecek şekilde hazırlanmış. Birde BB kaliteli yapıyor
Android 5.0'ı bekliyorum nasıl olacak acaba. Adamlar çok çalışıyor. Bunlar ara sürüm yani kötü olanlar. Güçlenince göreceğiz
Benim telefona SuperNexus kurduğumda en fazla 300 MB Ram kullanıyor. Geri dönücem, sızan sürümler kötü oluyor ya
Hiç stabil değil
Hayırlı Cumalar herkese
- - - Mesaj Güncellendi - - -
Taraflı yazmışsın demedim Kardeşim. Yanlış anlamışsınız yukarıda da belirttim size buradaki arkadaşlara karşı bir şey yazmadım. Örnek verdim yaniBiraz senin üzerinden olmuş olabilir ama
Sadece herkeste aynı olmayabiliyor dedim orada. Daha fazla yazacak bişe bulamıyorumki
Kardeşim... Şans işi teknoloji bir kişide iyi bir kişide kötü olabilir. Orada alt tarafta yazdıklarımda sana değildi "Kulaklık girişini açıp at bakim suya" kısmı telefona toz kondurmayanlaraydı
Bazı adamlar öyle kör oluyorki adama yazılı belge veriyorsun hala aynı şeyi söylüyor
Tekrardan kusura bakma Kardeşim. Benim öyle bir niyetim yoktu yanlış anlatmışım biraz
![]()
Önemli değil kardeşim. Sony güzel bir şekilde çıkardı Xperia Z'yi. Güzel telefon kötü diyemem ama her tarafı kapaklı. Liquipel, H2O, Buff gibi bir markayla çalışsaydı veya kendi nanoteknolojisini üretseydi o zaman açıkkende bir şey olmazdı. Bir kısmet olmadı gidemedim Liquipel'e gittikten sonra video atacağımda bir türlü gidemedim. İnşaAllah pazar günü gidebilirim.benimde kusurum olmuşsa affola
yalnız su geçirmeklik konusunda yanlış düşünüyorsun kulaklığın kapağını açık bırakta suya at görelim diyosun,senin o dediğin kurşun geçirmeyen yeleği önü açık giy bakalım kurşun geçiyo mu geçmiyo mu demekle aynı şey..
en iyisi aranizda deneyen var ise Bilir Blackberry son cikardigi süper bir telefon
arkadaşlar öncelikle 1 mayıstan beri xperia z kullanıyorum,sony babamın oğlunun malı veya markası değil kesinlikle savunmuyorum ama ben şahsen çok çok çok memnunum,şimdi 3 dev demişsin ama s4 bence dev değil harika özelliklerle geliyor kabul ama kendi kullanıcılar kulubündeki şikayeti söylüyorum boşta 800 mb ram kalıyor ara yüzde takılıyor diyorlar,aşırı şekilde ısındığı söyleniyor,bende xperia z almadan önce inceledim baktım ama s3 den farkı yok görüntü olarak kendini değerli hissetmeni sağlamıyor,eline aldığın zaman insanı mutlu etmiyor,bu benim telim harika bişey diyemiyorsun,htc one güzel telefon ama arka kasayı nasıl koruyacaksın,kaldı ki yine kendi kullanıcılar kulubünde masanın üstüne koyduğum telefonum çizildi,canım gitti diyorlar,sense 5 arayüzü sevemedim,gerçekçi olalım sevilecek gibide değil,bunlar bana göre sorun ama xperia z de hiç mi sorun yok sen nasıl tarafsız yazmışsın hadi canım diyecek olursanız,yeminle söylüyorum yazılan çizilen sorunların hiçbiri bende yok,şarjı gitmiyor öldük bittik diyorlar şarjım 3 gün gidiyor,kasıyor diyorlar ben daha görmedim,çok ısınıyor diyorlar o konuda bişey diyemem çünkü ben oyun işini ipad miniyle hallediyorum,hiç oyun yok telefonumda,o yüzden telim ısınmıyor,sonuna kadarda memnunum ama en güzelide ses kalitesi ve su geçirmez olması elime aldığım zaman heyecan duymam..
Xperia Z de ön ve arkada çizilen Fabrika çıkışlı jelatini camın kendisi değil ayrıca kulaklık girişine su girsin hiçbirşey kurtaramıyor demişsin Sonynin yeni amiral gemisi Xperia Z1 i kullanıyorum ve kulaklık girişinde kapak yok kaç kez suya soktum çıkardım hem kulaklık takılıyken hemde takılı değilken hiç birşey olmuyorEvet Kardeşim. HTC One'daki çizilme olayını bende okumuştum ama pek fazla çizildiğini sanmıyorum. Ama Xperia Z'de hiç sorun yok, en az sorun bunda gibi şeyler dersen sadece kendi telefonuna göre yorum yapmış olursun.
Xperia Z'yi hangi videoda izlediysem Arayüzde acayip bir kasma olduğunu gördüm. Sadece SDN'nin yapmış olduğu bir inceleme koyayım alta orada sende görürsün. Ama ne kadar S4 ile alakalı video izlesemde 1 kere kastığını görmedim arayüzde. Baktım baktım adamlar kaç defa geçiyor bir tek kasma yok. 1 Videoda olsa tamam diyeceğim ama yok. Yok yani ? Ama bilmiyorum insanlar "Arayüzde kasıyor alınmaz iPhone 5 alın/HTC One alın/Xperia Z alın hepsi daha iyi S4'den" diyorlar. Ama hiçbiri telefonu eline bile almamıştır muhtemelen.
Benimde S III'üm var telefon mükemmel Arayüzde 5-10 defa kastı 8 aydır. Ama şimdi şu sızdırılan 4.2.2 sürümünü yükledim hayattan bezdim. Bir daha sızmış birşey yüklemiyeceğim mümkünse. Ama telefon 4.1.2'de hiçbir şekilde kasmıyordu. Arada 1-2 olsada önemsenecek şey değillerdi. Galaxy S4'de doğrudur 800mb-500mb RAM kalıyor size. Ama siz gidip Saf kan Android yüklerseniz tek sorun yok1.5 GB Ram size kalır
![]()
Telefonda çok özellik olduğundan dolayı RAM'e çok yükleniyor ve kasıyor buda doğal olarak. Ben telefonu aldığımda telefonu kendi Android'inde çok kullanmam. Sevdiğim uygulamalarını alırım, geçerim Has Android'e. Benim S III'ü SuperNexus ile 4.2.2 yapmıştım arayüz hiç kasmıyor. Oyunlarda +3 +6 FPS alıyordum. Ki buda çok iyi bir şey. Gidip iPhone alırsan hiç kasmaz diye birşey asla yok. O kadar stabil diyorlar ben neden bu stabilliği yaşayamıyorum ?
4. nesil iPod Touch kullandım hayattan soğudum atlamak istedim. Her yerde kasıyorda kasıyor. Minecraft'ta kasıyor, Subway Surfers te bile kasıyor ya. Sonra gidip geri verdim. Eski olduğu için olabilir. O zaman en son çıkan iPad'e bakalım iOs 6.1.3 en güncel sürüm var şu anda iPad 4. Nesil'imde. Ama nedense oyunlardan çıktığımda arayüzde bir tarafa kaydığımda yaklaşık 8-9 saniyelik bir donma oluyor böyle kalıyor cihaz sayfanın yarısında. Sonra oyunlarda kasıyor Allah Allah. Benimkinde mi sorun dedim gittim Benchmark yaptım.
Geekbench yaptım aldığım sonuç 1739 gibi bir şeydi yani iPhone 5 gibi bir sonuç aldım. Ama kasıyor kasıyor kasıyor ? Modern Combat 4 kasıyor nalet olmayasıca cihazda. Ama herkes memnun "Tek kasma yok. Stabil deyince akla iOs gelir. Stabillik bu cihazda. Ezik bir sistem mi ? Tabii ki dandroid Mükemmel derecede stabil ve en iyi işletim sistemi ? Buda soru mu tabii ki iOs" ama ben o stabiliyeti hala yaşamaya çalışıyorum.
Tasarımını mı beğenmedin Samsung'un. O adamlar düşünemiyor değil mi kare yapmayı ? Adam koskoca Samsung en çok telefon satan firma düşünemiyor "Kare yapalım"ı değil mi ? İnternet'ten bakmıyor bu insanlar bizim tasarımı beğeniyorlar mı beğenmiyorlar mı diye değil mi ? Bakmıyorlar tabi insanlar ne bilsin sonuçta sadece Samsung kullanıyor bu telefonları ?
Adamlar her şeyin farkında. Ama Apple'nin patentini çiğnememek için, her telefon için Apple'a para ödememek için acaip derece keskin hatlara sahip telefon yapamıyor. İnceltilmiş kibrit kutusuna benziyor iPhone 5 bana göre. Ama insanlar seviyor. Tamam telefon güzel, şık ama ben alışamıyorum kareye. Ama Samsung tasarımlarını en son noktasına getirmeye çalışıyor. Hem Apple'nin patentini çiğnemiyor hemde daha çok keskinleştiriyor hatları telefonu güzelleştiriyor.
Galaxy S III'ün ve Note II'nin kamerası kötü diyen arkadaş neresi kötü ? Neresi ? Aynı sensörü kullanıyor iPhone'da ? Bunu açıkla. Sadece Apple daha uzun süre aynı telefon üzerinde durduğu için daha düzgün oluyor. Ve daha iyi oluyor. Ama bazı insanlar bir fikirde sabitlendiği için iPhone iPhone diye geziyor. En stabili iPhone iPhone diye geziyor. Malzeme kalitesi haha en zor konuya geldik.
Samsung malzeme kalitesini daha iyi yapmaya çalışıyor. Yani plastik değil o arka kapağı. Zaten isterseniz Aliminyum satılmakta. Arka kapağı yerine takıyorsunuz. İsteyenler öyle yapabilir. Ama arkasında oluşacak milyon tane kılcal çizikten o sorumlu. Alüminyum çok daha hızlı ısınır polikarbona göre. Çünkü ısıyı daha hızlı iletir ve daha iyi iletir. Bir anlamda iyi bir anlamda kötü.
Telefonun su geçirmez mi ? Git kulaklık girişi kapağını açıp at bakim suya kim kurtarabiliyor bidaha o telefonu. İstersen Liquipel var 120 TL karşılığı 2 yıl garantili nanoteknolojik kaplama yapılıyor. Telefonu at atabildiğin kadar suya. Hiçbir şey olmuyor. Ha dersen ona para vermem Xperia Z gibi direk gelsin korumalı olarak. O zaman Samsung Galaxy S IV Active al oda suya karşı dayanıklı ve sağlam telefon at at kırılmaz.
Yere düşürdün mü hiç Xperia Z yi ? Aman düşürme arkasındaki mükemmel kaliteli cam çatırt diye paramparça oluyor. Ekranıda aynı şekilde. HTC One diyip duran arkadaşlar telefon kötü demiyorum güzel, mükemmel telefonlardan biri. Ama ben HTC Sense arayüzünü hiçbir zaman sevemedim. Sevemedim ne yapayım. Çok itici geliyor bana. Birde yere düşünce yanlışlıkla yinede o mükemmel ses veren hani BoomSound özellikli hoparlörler varya işte onun üstündeki mükemmel kaplama çok mükemmel şekilde çıkıyor oradan bir dahada oturmuyor. Anca yapıştırıcıyla.
O kadar delikli orası ama ordaki hoparlör aynı şu şekilde ---------oOo---------- aynı bu boyutta işe oradaki hoparlör. Yani acayip derecece yüksek bir ses çıkmıyor. S IV'den daha fazla çıktığı kesin ama. Dediğim gibi önemli olan telefonun size hitap etmesidir. Yani birinin etkisinde kalıp alırsanız üzülebilirsiniz. Hemde çok. Yani telefon ilk önce size hitap etmeli. Başka birşey önemli değil. Tasarımıydı şuyuydu buyuydu. Yok yani öyle şeyler. Telefonla aranızda duygusal bağ oluştuğunda alacaksınız. O kadar basit. Ben hala Galaxy S IV diyorum.
Ama bana göre alınabilirlik sırası şu şekilde: Galaxy S IV > HTC One > Xperia Z > iPhone 5. Ki 5s i merakla bekliyorum bu kadar mükemmel olacak dediler mükemmel olmassa olmaz şimdi.
Geldik SDN'nin inceleme videosuna
[video=youtube;_ivQCqSSupc]http://www.youtube.com/watch?v=_ivQCqSSupc[/video]
Arayüzdeki zamanlarına bakalım 19:27-20:25.
Bu arada HTC One'da inşaAllah 1 hafta sonra güncelleme vericez demezler. Derlerse 3 ay kadar beklememiz lazım malum telefonun Türkiye'ye gelmesi biraz uzun sürmüştü.
Benim için Galaxy S IV'ün neden alınması gerektiği;
Güncelleme hızı. Şu anda Android 4.2.2 kullanıyor en yeni sürümü. Ve Nexus 4'den sonra ilk alan Amiral Gemisi.
Esneklik, telefon yere düşse cep hizasından bir şey olmuyor. Ve o arka kapağıyla oynamak çok zevkli
4.99 inç FHD ekran. Mükemmel bir ekran.
Kamerası+Kamera özellikleri.
Sensörleri, her türlü sensör var.
Yazılımı, mükemmel sadece TouchWiz kötüAma Widget'ler uygulamalar çok güzel.
Ekolayzer ayarları. Özellikle Tube Amp efekti.
Tasarımı, bana göre güzel ama hiç kimse beğenmiyor anlamadım ?
Oyun deneyimi.
İnternet deneyimi
Daha aklıma gelmeyen birçok özellik. Ama HTC bir atak yapıp daha iyi bir telefon çıkarır+Saf Android kullanırsa HTC'ye yönelirim direk. Sony çıkarsa oınada dönerimAma şimdilik en iyisi Galaxy S IV çünkü tüm ihtiyaçlarımı karşılamakta. BoomSound'u olmasada, alüminyum olmasada, Ultrapixel'i olmasada, su geçirmez kaplaması olmasada, iOs'u olmasada, acayip derece kassada (Herkes kasıyor diyor yani bende anlamadım) Galaxy S IV.
Yine de etkilemeyeyim sizi. Bunlara göre kendinize göre olan telefonu alın diyorum ben. Size hitap edeni en güzel görünenini alın. Hayırlı günler.
pek fark yok bence keskinlik olarak![]()